Motivele: promisiunile neonorate ale Puterii, întârzierea nejustificată a celei de treia tranşe din banii europeni, birocraţia, „prostia şi incompetenţa” instalate la APDRP
Croitoru va rămâne preşedinte al Sindicatului Producătorilor Agricoli din judeţul Galaţi şi acelaşi neobosit luptător pentru drepturile fermierilor
S-a deschis sezonul la demisii. După Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, iată că un alt lider naţional a închinat steagul. Mircea Croitoru şi-a anunţat retragerea din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Naţionale Profesionale Legume – Fructe şi din cea de vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România - FNPAR . “Îmi dau demisia din ANPLF pentru că nu se rezolvă nimic pentru micii fermieri, numai promisiuni din partea celor responsabili cu fondurile europene – Guvernul şi Politicul. În continuare, voi rămâne preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din judeţul Galaţi, mă voi sacrifica pentru drepturile micilor fermieri. Cei care mă cunosc ştiu că sunt un luptător şi un om de cuvânt”, ne-a declarat în exclusivitate Mircea Croitoru.
Fostul lider a detaliat câteva dintre motivele acestui act unilateral.
În opinia lui, reprezentanţii MADR au declarat că se vor construi depozite în marile bazine legumicole din ţară, iar de doi ani de zile promit că vor sprijini grupurile de producători prin garanţii guvernamentale şi accesarea unor credite cu dobândă de 5 la sută.
Mircea Croitoru are senzaţia că joacă rolul „cavalerului tristei figuri” care se luptă cu morile de vânt! „Guvernanţii nu ne-au ascultat când noi am cerut reducerea TVA la 7 – 10 la sută, ca în Polonia, nu au avut în intenţie să adopte vreun act normativ pentru a avea protecţie din partea statului, aşa cum este în Ungaria, Polonia, în perioada când ieşim pe piaţă cu produse autohtone şi nici nu au mişcat nimic pentru stârpirea evaziunii fiscale, la importurile de legume şi fructe din Turcia sau din statele comunitare”.
Fermierii români nu primesc subvenţii pe ambalaj, pe produs, pe încălzire ca şi cei europeni, iar competiţia în piaţa comunitară este inegală. De asemenea, nu-şi pot recupera investiţiile făcute, mulţi dintre aceştia care au credite la bancă sunt disperaţi că nu au primit nici până la această dată tranşa a treia din fondurile europene. Croitoru susţine că APDRP, în loc să sprijine instalarea tinerilor fermieri, a „instalat” birocraţia prostia şi incompetenţa. La întocmirea şi predarea dosarelor pentru Măsura 112 „este o nebunie totală”, cel puţin de la APDRP Galaţi, unde interpretarea ghidului solicitantului duce la stări de disconfort psihic şi generează destule probleme.
„Cei din Ministerul Agriculturii mi-au spus că singurul judeţ din ţară este Galaţiul care nu înţelege să aplice prevederile din ghidul solicitantului de accesare a Măsurii 112. Funcţionarii din APDRP Galaţi, îndeosebi dna Trufă, mi-au întins nervii la maximum. Grupul de Producători Legume-Fructe din Matca face parte din OIPA, deci nu ar mai trebui ca legumicultorii să facă dovada că au experienţa şi lucrul în solar”, ne-a declarat cu obidă Croitoru.
Zeci de mătcaşi au ajuns în prag de disperare, sunt puşi pe drumuri, nevoiţi să parcurgă aproape 200 km dus-întors să aducă declaraţii prin care să dovedească faptul că sunt membri ai unei familii de fermier şi că au lucrat mai mult de 50% din timpul său de lucru în cadrul fermei, cel puţin un an înaintea instalării sale pe cont propriu.
Vin, lasă dosarele şi apoi sunt invitaţi să revină a doua zi. Unii chiar vor să se lase păgubaşi!
O mare dezamăgire este trăită de legumicultorii din Matca care nu au fost despăgubiţi în urma bătăii de joc cu castraveţii infestaţi, un adevărat dezastru pentru ei. Liderul Grupului de Producători Legume – Fructe nu-şi ascunde revolta: „La povestea cu E-coli, micii fermieri nu au fost despăgubiţi, în timp ce, ştiu sigur, că „băieţii deştepţi” din agricultură au primit sume compensatorii. L-am rugat pe ministrul Valeriu Tabără să iasă în presă şi să declare dacă la Matca s-a plătit vreun ban pentru pierderile cultivatorilor de legume. N-a făcut-o!”
Pe de altă parte, Mircea Croitoru recunoaşte faptul că o parte din vină o au şi fermierii. „Aşteptăm să ne intre fondurile europene în conturi, dar nu ştim să punem umărul la funcţionarea unor asociaţii. Sunt unii membri care nu-şi plătesc nici măcar cotizaţia, dar vor să aibă numai drepturi, nu şi obligaţii, obligaţiile sunt numai ale preşedintelui, ale conducerii.”
Dar, după cum ne-a declarat, Mircea Croitoru nu a abandonat lupta pentru drepturile şi sprijinirea reală ale micilor producători agricoli. Spune că dacă va fi nevoie, va scoate oamenii în stradă.