"În timp ce în România, cel mai mare exportator la nivel mondial de ovine vii pentru sacrificare, se mai organizează odată la câțiva ani dezbateri despre cum ar trebui să dezvoltăm sectorul ovin dezbateri de la care, din păcate, singurele lucruri cu care rămânem sunt mesajele ale celor care se fac cât mai auziți la astfel de întâlniri, Albania prin propriul Guvern și-a propus o țintă de export cu produse agricole cu valoare adăugată de 1 mld USD," spune crescătorul de animale George Cățean.
"Primul pas pentru Albania din acest demers este acordul încheiat cu Arabia Saudita, acord care vizează exportul de carcasă de miel, așa cum a anunțat Frida Krifca - Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Albania. Sunt sigur că reprezentanții sectorului privat și responsabilii din cel public vor putea să îi întrebe pe cei din Albania cum au reușit să încheie acest acord, astfel încât, România, prin 12 milioane de miorițe care de fapt sunt vreo 7 milioane în realitate, să poată fi prezentă și cu alte oferte pe piețele terțe, nu numai cu animale vii. Iar dacă încă vă întrebați dacă România este pregătită să facă asta (să vindem carcasă de miel și oaie către consumatorii musulmani), vă spun că infrastructura de abatorizare pentru miel și oaie din țară, inclusiv cu acreditare Halal, de mulți ani nu are de lucru.
Poate că pentru 2023, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, s-ar putea începe folosirea relațiilor diplomatice și a propriilor pârghii, inclusiv prin rețeaua existentă de mulți ani de consilieri economici din întreaga lume, astfel încât, România, cel mai mare exportator mondial de ovine vii pentru sacrificare, să devină și printre cei mai mari ofertanți de carcasă de miel, oaie, capră atât pentru piața europeană cât mai ales pentru cea a țărilor terțe, în special Orientul Mijlociu.
Analizând datele din studiul de mai jos, respectiv valoarea exportată din 2017 cu prețurile de vânzare din 2022, se poate observa că anul acesta, deși crescătorii s-au confruntat cu multe creșteri ale costurilor de producție, au vândut la aceași valoare ca în urmă cu 5 ani.
Mai jos câteva date dintr-un studiu realizat in 2018 de Claudiu Cazacu și Original Media despre exportul de ovine din România:
- valoarea totală a exporturilor în 2017 a fost 2.42 milioane capete însumând 174.86 milioane
- aproximativ 2/3 (aprox. 65%) din exporturi au fost livrate în afara UE, în 2017.
- ovinele și mieii pentru sacrificare reprezintă cea mai mare parte a livrărilor, în timp ce oile de rasă pură, pentru prăsilă, sunt mai puțin importante, în privința valorii la export.
- Libia (0.4 milioane capete, în valoare de 51.5 milioane EUR) și Iordania (0.63 milioane capete, în valoare de 40.83 milioane EUR) sunt primii destinatari ai exporturilor de oi în afara UE, și, din moment ce destinatarii din UE sunt în primul rând Bulgaria (58.3 mii de capete, în valoare de 3.43 milioane EUR) și Grecia (59.3 mii de capete, în valoare de 2.37 milioane EUR), se observă o dominare clară a destinațiilor non-UE în această categorie.
- țările UE unde ajung cei mai mulți miei: Grecia (0.36 milioane de capete, în valoare de 17.92 milioane EUR) și Italia (0.32 milioane de capete, în valoare de 15.14 milioane EUR)
- țara non-UE cu cei mulți miei exportați din România: Iordania (63.2 mii capete, în valoare de 4.53 milioane EUR, în 2017)
- tendința exporturilor de oi vii din România a fost ascendentă din 1990 și puternic ascendentă din 2000. În 2017 valorile au fost de aproape 4 ori mai mari decât în 2000.
- oile reprezintă cea mai mare parte a exporturilor (de ovine), și cele mai multe se îndreaptă spre destinații non-UE. După o creștere masivă în 2012 și relativ mai lentă în următorii 2 ani, valoarea acestora a fluctuat în jurul nivelului de 100 milioane de EUR.
- ar fi interesant de observat că, în timp ce numărul total al ovinelor din Marea Britanie a scăzut cu 3% în 10 ani, începând din 2005, numărul ovinelor din România a crescut cu 25% în aceeași perioadă.
În final, vă urez un 2023 cu multe realizări!" A postat George Cățean (foto), pe Facebook. Crescătorul de animale George Cățean din județul Brașov a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, când ministrul agriculturii era Adrian Oros, și candidat la portofoliul Ministerului Agriculturii.