Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descoperit că un certificat de origine falsificat pentru berbeci s-a vândut cu suma între 900 și 1000 de lei bucata împreună cu crotalii. Oierii care le-au cumpărat au încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția cea mai mare din oierit, sprijinul cuplat, cu un cuantum de circa 17 euro pe cap de ovină pentru berbeci care, în realitate, nu erau de rasă pură, aveau doar certificate false și crotalii transferate de la alți berbeci.
Fiecărui berbec cu un astfel de certificat i-au revenit 35 de ovine femele, pentru care oierii au încasat de la APIA aceeași sumă, cca 17 euro/cap animal. Așadar, au cumpărat cu 1.000 de lei un certificat, dar au încasat de la APIA, pe baza unui act falsificat, subvenția de cca 17 euro/cap de animal pentru berbecul cu certificat plus pentru 35 de ovine femele.
Anchetatorii DNA susțin în rechizitoriul dosarului de fraudă cu bani europeni că 58 de berbeci pentru care s-au emis certificate de origine nu există.
"Documentele respective, emise de o asociație de crescători de ovine din județul Hunedoara, care gestionează, la nivel național, Registrul Genealogic al rasei de ovine Țurcană, atestau că cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasă pură, cu toate că animalele nu existau în realitate", susține DNA în comunicatul media remis presei vineri, 26 noiembrie 2021.
Singura asociație dn județul Hunedoara care gestionează la nivel național Registrul genealogic al rasei de ovine Țurcană este Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Președinte este oierul Dumitru Andreșoi, considerat crescătorul de oi cu cea mai mare turmă, de ordinul zecilor de mii de capete. Agroinfo l-a contactat pe Dumitru Andreșoi (în foto). Oierul ne-a dat o declarație în exclusivitate.
"De două-trei luni a fost o suspiciune la niște fermieri de la o asociație din Timiș care este afiliată la noi. Colegii mei au mers și au verificat acolo, dacă a fost suspiciune, noi am anulat respectivele certificate de origine și i-am scos afară de la noi, de la registru. Asociația de la Timișoara este responsabilă de COP (controlul oficial al performanțelor n.r.), nu noi. Ei ne transmit nouă datele. Dacă ne transmit datele falsificate, e problema lor, dar noi nu avem niciun amestec, asociația noastră. Respectivii fermieri sunt în COP la asociația de la Timișoara, care are contract cu noi, ne livrează nouă, mă rog, ce fac ei control oficial acolo.
Noi (asociația n.r.) am emis certificatele de origine pe baza datelor transmise de asociația de la Timișoara, am mers la fața locului și așa se zice că ar fi scos din urechile berbecilor crotaliile, i-au arătat domnului Neață (Gheorghe Neață directorul Asociației Dacia Hunedoara n.r.) instrumentul cu care le-au scos.
La noi a fost în regulă, au verificat cei de la DNA și nu am avut nicio problemă, actele erau în regulă. Animalele (berbecii n.r.) erau, dar nu corespundeau.
Noi i-am scos de la Registrul genealogic. Noi ne-am luat măsuri de precauție și-n urmă cu două luni, când a fost discuția, i-am scos de la Registrul genealogic și am anulat certificatele. Când au început procurorii cercetările, am și luat măsuri, am trimis directorul Registrului genealogic, pe domnul Neață să verifice ce e acolo. Chiar eu am vorbit personal cu procurorul și ne-a felicitat pentru modul în care am reacționat. Din punctul de vedere al DNA, asociația noastră este în regulă.
Am reziliat contractul cu asociația din Timișoara, pentru fermierii respectivi încă de când a apărut suspiciunea de fraudă", a declarat crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, exclusiv pentru Agroinfo.
Dosarul fraudei cu certificate de origine false la berbeci a fost instrumentat de DNA Timișoara, iar cei 12 inculpați în dosar, crescători de oi, medici veterinari, ingineri zootehniști au fost trimiși în judecată.
Sprijinul cuplat zootehnic la ovine, SCZ, este o subvenție europeană achitată din Fondul European de Garantare Agricolă, cu scopul îmbunătățirii rasei de ovine, atingerii unor performanțe. În astfel de cazuri, banii au fost aruncați pe niște berbeci fără valoare genetică sau au fost dați, practic, pe niște hârtii false, dacă în instanța de judecată se va dovedi ce spun procurorii DNA că berbecii nici măcar nu există.