ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Oierul Dumitru Andreșoi despre certificatele de origine false la berbeci!

Publicat: 27 noiembrie 2021 - 07:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descoperit că un certificat de origine falsificat pentru berbeci s-a vândut cu suma între 900 și 1000 de lei bucata împreună cu crotalii. Oierii care le-au cumpărat au încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția cea mai mare din oierit, sprijinul cuplat, cu un cuantum de circa 17 euro pe cap de ovină pentru berbeci care, în realitate, nu erau de rasă pură, aveau doar certificate false și crotalii transferate de la alți berbeci.

Fiecărui berbec cu un astfel de certificat i-au revenit 35 de ovine femele, pentru care oierii au încasat de la APIA aceeași sumă, cca 17 euro/cap animal. Așadar, au cumpărat cu 1.000 de lei un certificat, dar au încasat de la APIA, pe baza unui act falsificat, subvenția de cca 17 euro/cap de animal pentru berbecul cu certificat plus pentru 35 de ovine femele. 

Anchetatorii DNA susțin în rechizitoriul dosarului de fraudă cu bani europeni că 58 de berbeci pentru care s-au emis certificate de origine nu există.

"Documentele respective, emise de o asociație de crescători de ovine din județul Hunedoara, care gestionează, la nivel național, Registrul Genealogic al rasei de ovine Țurcană, atestau că cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasă pură, cu toate că animalele nu existau în realitate", susține DNA în comunicatul media remis presei vineri, 26 noiembrie 2021.

Singura asociație dn județul Hunedoara care gestionează la nivel național Registrul genealogic al rasei de ovine Țurcană este Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Președinte este oierul Dumitru Andreșoi, considerat crescătorul de oi cu cea mai mare turmă, de ordinul zecilor de mii de capete. Agroinfo l-a contactat pe Dumitru Andreșoi (în foto). Oierul ne-a dat o declarație în exclusivitate.

andresoi-servus-hd_b

"De două-trei luni a fost o suspiciune la niște fermieri de la o asociație din Timiș care este afiliată la noi. Colegii mei au mers și au verificat acolo, dacă a fost suspiciune, noi am anulat respectivele certificate de origine și i-am scos afară de la noi, de la registru. Asociația de la Timișoara este responsabilă de COP (controlul oficial al performanțelor n.r.), nu noi. Ei ne transmit nouă datele. Dacă ne transmit datele falsificate, e problema lor, dar noi nu avem niciun amestec, asociația noastră. Respectivii fermieri sunt în COP la asociația de la Timișoara, care are contract cu noi, ne livrează nouă, mă rog, ce fac ei control oficial acolo.

Noi (asociația n.r.) am emis certificatele de origine pe baza datelor transmise de asociația de la Timișoara, am mers la fața locului și așa se zice că ar fi scos din urechile berbecilor crotaliile, i-au arătat domnului Neață (Gheorghe Neață directorul Asociației Dacia Hunedoara n.r.) instrumentul cu care le-au scos.

La noi a fost în regulă, au verificat cei de la DNA și nu am avut nicio problemă, actele erau în regulă. Animalele (berbecii n.r.) erau, dar nu corespundeau.

Noi i-am scos de la Registrul genealogic. Noi ne-am luat măsuri de precauție și-n urmă cu două luni, când a fost discuția, i-am scos de la Registrul genealogic și am anulat certificatele. Când au început procurorii cercetările, am și luat măsuri, am trimis directorul Registrului genealogic, pe domnul Neață să verifice ce e acolo. Chiar eu am vorbit personal cu procurorul și ne-a felicitat pentru modul în care am reacționat. Din punctul de vedere al DNA, asociația noastră este în regulă.

Am reziliat contractul cu asociația din Timișoara, pentru fermierii respectivi încă de când a apărut suspiciunea de fraudă", a declarat crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, exclusiv pentru Agroinfo.

Dosarul fraudei cu certificate de origine false la berbeci a fost instrumentat de DNA Timișoara, iar cei 12 inculpați în dosar, crescători de oi, medici veterinari, ingineri zootehniști au fost trimiși în judecată. 

Sprijinul cuplat zootehnic la ovine, SCZ, este o subvenție europeană achitată din Fondul European de Garantare Agricolă, cu scopul îmbunătățirii rasei de ovine, atingerii unor performanțe. În astfel de cazuri, banii au fost aruncați pe niște berbeci fără valoare genetică sau au fost dați, practic, pe niște hârtii false, dacă în instanța de judecată se va dovedi ce spun procurorii DNA că berbecii nici măcar nu există. 

 

Vizualizat: 6777 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier!

12 august 2022 - 20:34

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat lista fermierilor care au solicitat finanțare pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020). Acest Raport de selecție lunar, publicat pe pagina de internet a AFIR în data de 12.08.2022, conține lista cererilor de finanțare depuse online în perioada 27 octombrie – 26 noiembrie 2021 (respectiv, etapa a treia din sesiunea 2021 a submăsurii 6.3).

VIDEO!Elicopterele Armatei transportă apă pentru animalele din ferme!

VIDEO!Elicopterele Armatei transportă apă pentru animalele din ferme!

12 august 2022 - 07:46

Elicopterele din dotarea forţelor armate elveţiene au fost mobilizate pentru a transporta apă pentru mii de animale însetate care suferă de pe urma temperaturilor ridicate înregistrate în ţara pajiştilor alpine, transmite Reuters.

I-au dispărut 11 bovine de pe pășune!

I-au dispărut 11 bovine de pe pășune!

11 august 2022 - 19:58

Un crescător de bovine din județul Argeș spune că a rămas fără 11 bovine, paguba fiind calculată la circa 80.000 de lei. Animalele erau într-un țarc, pe pășune, supravegheate de un cioban. Crescătorul a anunțat Poliția.

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

11 august 2022 - 10:42

Odată cu noua Politică Agricolă Comună 2023-2027, se schimbă data de referință sau data istorică pentru ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, acordate crescătorilor de bovine. Anul de referință va fi 2018. Deci, de la anul, nu mai este valabilă actuala dată de referință, 31 ianuarie 2013.

VIDEO! Crescătorie clandestină de porci!

VIDEO! Crescătorie clandestină de porci!

11 august 2022 - 09:49

Porci neidentificați, fără crotalii, ascunși în hala unei ferme pe care era pus lacătul. Proprietarul fermei a găsit porcii când a vrut să dea în chirie hala.

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români!

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români!

11 august 2022 - 08:24

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Ministerului Agriculturii să intervină de urgență pentru a salva fermierii români. FACIAS a transmis un comunicat media. 

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

10 august 2022 - 20:36

La inițiativa ministrului Petre Daea, o echipă formată din specialiști ai MADR și ai ASAS, coordonată de secretarul de stat Dragoș-Costin Telehuz, a elaborat un Ghid de bune practici agricole privind efectele generate de schimbările climatice, anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

10 august 2022 - 17:13

Guvernul a aprobat astăzi, 10 august 2022, Hotărârea privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 pentru anul şcolar 2022-2023.

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

10 august 2022 - 16:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit de la alte 10 județe deconturi în vederea efectuării plăților pentru beneficiarii Programului Tomata. Față de săptămâna trecută, numărul cererilor transmise pentru decontare a crescut considerabil, astfel că, s-au primit cereri pentru 4.388 de beneficiari, în valoare de 66.256.920 milioane lei.

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

10 august 2022 - 16:29

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, 10 august 2022, că a început plățile pentru beneficiarii micrograntului de 5.000 euro/fermier. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

FlexiTech Agro, fertilizare integrată: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” - Mihaela Radu, director de marketing Naturevo

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii