Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Oierul Dumitru Andreșoi despre certificatele de origine false la berbeci!

Publicat: 27 noiembrie 2021 - 07:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descoperit că un certificat de origine falsificat pentru berbeci s-a vândut cu suma între 900 și 1000 de lei bucata împreună cu crotalii. Oierii care le-au cumpărat au încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția cea mai mare din oierit, sprijinul cuplat, cu un cuantum de circa 17 euro pe cap de ovină pentru berbeci care, în realitate, nu erau de rasă pură, aveau doar certificate false și crotalii transferate de la alți berbeci.

Fiecărui berbec cu un astfel de certificat i-au revenit 35 de ovine femele, pentru care oierii au încasat de la APIA aceeași sumă, cca 17 euro/cap animal. Așadar, au cumpărat cu 1.000 de lei un certificat, dar au încasat de la APIA, pe baza unui act falsificat, subvenția de cca 17 euro/cap de animal pentru berbecul cu certificat plus pentru 35 de ovine femele. 

Anchetatorii DNA susțin în rechizitoriul dosarului de fraudă cu bani europeni că 58 de berbeci pentru care s-au emis certificate de origine nu există.

"Documentele respective, emise de o asociație de crescători de ovine din județul Hunedoara, care gestionează, la nivel național, Registrul Genealogic al rasei de ovine Țurcană, atestau că cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasă pură, cu toate că animalele nu existau în realitate", susține DNA în comunicatul media remis presei vineri, 26 noiembrie 2021.

Singura asociație dn județul Hunedoara care gestionează la nivel național Registrul genealogic al rasei de ovine Țurcană este Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Președinte este oierul Dumitru Andreșoi, considerat crescătorul de oi cu cea mai mare turmă, de ordinul zecilor de mii de capete. Agroinfo l-a contactat pe Dumitru Andreșoi (în foto). Oierul ne-a dat o declarație în exclusivitate.

andresoi-servus-hd_b

"De două-trei luni a fost o suspiciune la niște fermieri de la o asociație din Timiș care este afiliată la noi. Colegii mei au mers și au verificat acolo, dacă a fost suspiciune, noi am anulat respectivele certificate de origine și i-am scos afară de la noi, de la registru. Asociația de la Timișoara este responsabilă de COP (controlul oficial al performanțelor n.r.), nu noi. Ei ne transmit nouă datele. Dacă ne transmit datele falsificate, e problema lor, dar noi nu avem niciun amestec, asociația noastră. Respectivii fermieri sunt în COP la asociația de la Timișoara, care are contract cu noi, ne livrează nouă, mă rog, ce fac ei control oficial acolo.

Noi (asociația n.r.) am emis certificatele de origine pe baza datelor transmise de asociația de la Timișoara, am mers la fața locului și așa se zice că ar fi scos din urechile berbecilor crotaliile, i-au arătat domnului Neață (Gheorghe Neață directorul Asociației Dacia Hunedoara n.r.) instrumentul cu care le-au scos.

La noi a fost în regulă, au verificat cei de la DNA și nu am avut nicio problemă, actele erau în regulă. Animalele (berbecii n.r.) erau, dar nu corespundeau.

Noi i-am scos de la Registrul genealogic. Noi ne-am luat măsuri de precauție și-n urmă cu două luni, când a fost discuția, i-am scos de la Registrul genealogic și am anulat certificatele. Când au început procurorii cercetările, am și luat măsuri, am trimis directorul Registrului genealogic, pe domnul Neață să verifice ce e acolo. Chiar eu am vorbit personal cu procurorul și ne-a felicitat pentru modul în care am reacționat. Din punctul de vedere al DNA, asociația noastră este în regulă.

Am reziliat contractul cu asociația din Timișoara, pentru fermierii respectivi încă de când a apărut suspiciunea de fraudă", a declarat crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, exclusiv pentru Agroinfo.

Dosarul fraudei cu certificate de origine false la berbeci a fost instrumentat de DNA Timișoara, iar cei 12 inculpați în dosar, crescători de oi, medici veterinari, ingineri zootehniști au fost trimiși în judecată. 

Sprijinul cuplat zootehnic la ovine, SCZ, este o subvenție europeană achitată din Fondul European de Garantare Agricolă, cu scopul îmbunătățirii rasei de ovine, atingerii unor performanțe. În astfel de cazuri, banii au fost aruncați pe niște berbeci fără valoare genetică sau au fost dați, practic, pe niște hârtii false, dacă în instanța de judecată se va dovedi ce spun procurorii DNA că berbecii nici măcar nu există. 

 

Vizualizat: 6323 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Adio subvenții APIA pentru cei care nu lucrează terenul!

Adio subvenții APIA pentru cei care nu lucrează terenul!

23 ianuarie 2022 - 14:04

În toată politica agricolă comună din UE, subvenția o primește cel care muncește terenul, nu proprietarul, a subliniat astăzi, 23 ianuarie 2022, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, în cadrul unui interviu Viața Satului, TVR1. Șeful APIA a anunțat că se va schimba în totalitate controlul APIA în teren, astfel încât cei care nu lucrează efectiv pământul își pot lua adio de la subvențiile APIA. 

Șeful APIA: Subvenții APIA din data de 1 martie 2022 pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA: Subvenții APIA din data de 1 martie 2022 pentru fermieri, crescători de animale!

23 ianuarie 2022 - 13:13

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 23 ianuarie 2022, la Viața Satului, TVR1, lista subvențiilor APIA pe care fermierii, crescătorii de animale le pot solicita la APIA începînd cu data de 1 martie 2022.

Șeful APIA ASTĂZI: Plățile pe hectar care încep după 15 februarie 2022!

Șeful APIA ASTĂZI: Plățile pe hectar care încep după 15 februarie 2022!

23 ianuarie 2022 - 12:43

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 23 ianuarie 2022, la TVR1, că plata ajutoarelor naționale tranzitorii pentru vegetal, aferente anului 2021, vor începe după data de 15 februarie 2022.

Șeful APIA ASTĂZI: Data când începe PLATA ANT ZOOTEHNIE, subvenția APIA mică!

Șeful APIA ASTĂZI: Data când începe PLATA ANT ZOOTEHNIE, subvenția APIA mică!

23 ianuarie 2022 - 12:06

Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pentru crescătorii de animale începe săptămâna viitoare, a anunțat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea. Putem spune că plata ANT zootehnie, ANT 7, 8 și 9 începe de îndată, imediat, a spus șeful APIA, astăzi, la TVR 1.

OLAF: Un sfert din totalul subvențiilor agricole alocate României, FRAUDAT!

OLAF: Un sfert din totalul subvențiilor agricole alocate României, FRAUDAT!

23 ianuarie 2022 - 07:42

Fraudă de 850.000 euro din subvențiile agricole destinate fermierilor români! Nici măcar un cent din aceşti bani nu a fost cheltuit în agricultură sau în România. De îndată ce a fost plătită subvenţia, banii au fost transferaţi în conturi bancare din Italia, de unde au fost retraşi rapid şi folosiţi pentru finanţarea altor activităţi criminale, susține Oficiul European de Luptă Antifraudă, OLAF, într-un comunicat transmis media.

Vot în Parlamentul European în favoarea crescătorilor români de animale!

Vot în Parlamentul European în favoarea crescătorilor români de animale!

21 ianuarie 2022 - 07:12

Votul din 20 ianuarie 2022, din Parlamentul European, reprezintă un pas important pentru fermierii români, care vor putea continua transportul de animale vii, inclusiv spre țările terțe! Anunță europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlamentul European, într-un comunicat transmis Agroinfo.

OFICIAL! LIBER la EXPORTUL de ovine, bovine către țările arabe!

OFICIAL! LIBER la EXPORTUL de ovine, bovine către țările arabe!

20 ianuarie 2022 - 19:22

Transportul animalelor vii din fermele românești către țările terțe continuă! Nu va fi interzis! A anunțat astăzi europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, în urma unei dezbateri pe această temă din Parlamentul European. 

ANSVSA ASTĂZI: Nou focar de gripă aviară la granița cu România!

ANSVSA ASTĂZI: Nou focar de gripă aviară la granița cu România!

20 ianuarie 2022 - 14:17

În data de 18.01.2022, Ungaria a a notificat Comisia Europeană cu privire la apariția unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puțin de 10 km de granița de vest a României, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Anunț important AFIR ASTĂZI!

Anunț important AFIR ASTĂZI!

20 ianuarie 2022 - 10:50

Garanțiile de participare sau de bună execuție constituite printr-un instrument de garantare emis de o instituție financiară nebancară nu sunt acceptate în procedurile de achiziție publică, anunță astăzi, 20 ianuarie 2022, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Premieră România: Condamnat la un an de pușcărie cu executare pentru uciderea unui câine!

Premieră România: Condamnat la un an de pușcărie cu executare pentru uciderea unui câine!

20 ianuarie 2022 - 08:57

Un bărbat din Galați a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru că în urmă cu trei ani a omorât câinele unui vecin. Sentința este definitivă și prima de acest fel în România.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Frăţia roboţilor LELY în ferma lui Neluţu Platon

Frăţia roboţilor LELY în ferma lui Neluţu Platon

Vă invităm să faceți cunoștință cu roboții Astronaut, Juno şi Discovery. Sunt inteligenţi, serioşi în tot ceea ce fac, nu se plâng niciodată, nu cer de mâncare şi nici concediu de odihnă. Bun venit în era agriculturii 4.0!

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021 Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii