Adama
Agreena
AGRICOVER

Oierul Dumitru Andreșoi despre certificatele de origine false la berbeci!

Publicat: 27 noiembrie 2021 - 07:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descoperit că un certificat de origine falsificat pentru berbeci s-a vândut cu suma între 900 și 1000 de lei bucata împreună cu crotalii. Oierii care le-au cumpărat au încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția cea mai mare din oierit, sprijinul cuplat, cu un cuantum de circa 17 euro pe cap de ovină pentru berbeci care, în realitate, nu erau de rasă pură, aveau doar certificate false și crotalii transferate de la alți berbeci.

Fiecărui berbec cu un astfel de certificat i-au revenit 35 de ovine femele, pentru care oierii au încasat de la APIA aceeași sumă, cca 17 euro/cap animal. Așadar, au cumpărat cu 1.000 de lei un certificat, dar au încasat de la APIA, pe baza unui act falsificat, subvenția de cca 17 euro/cap de animal pentru berbecul cu certificat plus pentru 35 de ovine femele. 

Anchetatorii DNA susțin în rechizitoriul dosarului de fraudă cu bani europeni că 58 de berbeci pentru care s-au emis certificate de origine nu există.

"Documentele respective, emise de o asociație de crescători de ovine din județul Hunedoara, care gestionează, la nivel național, Registrul Genealogic al rasei de ovine Țurcană, atestau că cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasă pură, cu toate că animalele nu existau în realitate", susține DNA în comunicatul media remis presei vineri, 26 noiembrie 2021.

Singura asociație dn județul Hunedoara care gestionează la nivel național Registrul genealogic al rasei de ovine Țurcană este Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Președinte este oierul Dumitru Andreșoi, considerat crescătorul de oi cu cea mai mare turmă, de ordinul zecilor de mii de capete. Agroinfo l-a contactat pe Dumitru Andreșoi (în foto). Oierul ne-a dat o declarație în exclusivitate.

andresoi-servus-hd_b

"De două-trei luni a fost o suspiciune la niște fermieri de la o asociație din Timiș care este afiliată la noi. Colegii mei au mers și au verificat acolo, dacă a fost suspiciune, noi am anulat respectivele certificate de origine și i-am scos afară de la noi, de la registru. Asociația de la Timișoara este responsabilă de COP (controlul oficial al performanțelor n.r.), nu noi. Ei ne transmit nouă datele. Dacă ne transmit datele falsificate, e problema lor, dar noi nu avem niciun amestec, asociația noastră. Respectivii fermieri sunt în COP la asociația de la Timișoara, care are contract cu noi, ne livrează nouă, mă rog, ce fac ei control oficial acolo.

Noi (asociația n.r.) am emis certificatele de origine pe baza datelor transmise de asociația de la Timișoara, am mers la fața locului și așa se zice că ar fi scos din urechile berbecilor crotaliile, i-au arătat domnului Neață (Gheorghe Neață directorul Asociației Dacia Hunedoara n.r.) instrumentul cu care le-au scos.

La noi a fost în regulă, au verificat cei de la DNA și nu am avut nicio problemă, actele erau în regulă. Animalele (berbecii n.r.) erau, dar nu corespundeau.

Noi i-am scos de la Registrul genealogic. Noi ne-am luat măsuri de precauție și-n urmă cu două luni, când a fost discuția, i-am scos de la Registrul genealogic și am anulat certificatele. Când au început procurorii cercetările, am și luat măsuri, am trimis directorul Registrului genealogic, pe domnul Neață să verifice ce e acolo. Chiar eu am vorbit personal cu procurorul și ne-a felicitat pentru modul în care am reacționat. Din punctul de vedere al DNA, asociația noastră este în regulă.

Am reziliat contractul cu asociația din Timișoara, pentru fermierii respectivi încă de când a apărut suspiciunea de fraudă", a declarat crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, exclusiv pentru Agroinfo.

Dosarul fraudei cu certificate de origine false la berbeci a fost instrumentat de DNA Timișoara, iar cei 12 inculpați în dosar, crescători de oi, medici veterinari, ingineri zootehniști au fost trimiși în judecată. 

Sprijinul cuplat zootehnic la ovine, SCZ, este o subvenție europeană achitată din Fondul European de Garantare Agricolă, cu scopul îmbunătățirii rasei de ovine, atingerii unor performanțe. În astfel de cazuri, banii au fost aruncați pe niște berbeci fără valoare genetică sau au fost dați, practic, pe niște hârtii false, dacă în instanța de judecată se va dovedi ce spun procurorii DNA că berbecii nici măcar nu există. 

 

Vizualizat: 10481 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Canicula instalata in aproape toata tara la sfarsit de iunie a grabit coacerea graului. Eugen Baziliuc, proprietarul societatii Abelda S.RL. a pariat anul acesta pe soiuri de elita. Iata ce soi ii da anual intre 8 si 10 tone pe hectar!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Claudiu Borobei

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii