Oficialii Comisiei AGRI, Parlament European, Bruxelles, alături de președintele Comisiei, au fost, în ultimele două zile, la ferme de creștere a ovinelor din județul Sibiu, chiar la o exploatație de carantină care pregătește ovine vii pentru export. Astăzi, oierii au stat la masă cu președintele Comisiei AGRI și au discutat despre exportul de animale vii.
Discuțiile între crescătorii de animale și oficialii de la Bruxelles au fost moderate de eurodeputatul român Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei AGRI și inițiatorul vizitelor prin fermele românești. Printre alții, la întâlnire au participat oierii Nicolae Cioranu. președintele Asociației Păstorul Crișana, Arad, și Ionică Nechifor, Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine “ACOC Moldoovis”.
"Este esențial să continuăm transportul animalelor vii, acest lucru neputând fi pus la îndoială sub nici o formă!
Condițiile de bunăstare fără îndoială trebuie să fie respectate, corelativ cu punerea la dispoziția fermierilor a resurselor financiare necesare în vedea asigurării acestora.
De ani de zile dezbatem exportul de animale vii către țările terțe, iar în repetate rânduri, am pus accentul pe faptul că acest export este crucial pentru sectorul creșterii animalelor în România și în alte state.
Am discutat alături fermierii și autoritățile naționale și regionale despre normele de bunăstare a animalelor atât în ferme cât și pe perioada transportului în țările terțe precum și despre stimulentele necesare pentru a garanta sustenabilitatea economică a fermierilor.
Totodată, o parte importantă a discuției au reprezentat-o:
animalele sălbatice ce decimează turmele
nevoia de a stimula productivitatea și importanța unei subvenții directe pe productivitate
creșterea cuantumurilor finanțării alocate pentru pășunile în sistem ecologic
În cadrul dezbaterii, în răspunsurile lor, deputații și-au asumat responsabilitatea de a susține sectorul agricol, fiind conștienți de importanța acestuia pentru securitatea alimentară," a relatat despre întâlnire eurodeputatul Daniel Buda.