ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Oieria Palas: Două noi rase de carne la ovine și una la caprine!

Publicat: 26 aprilie 2022 - 07:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor – Palas din Constanța, supranumit Oieria Palas, are în consolidare genetică două noi rase de carne la ovine (una la Constanța și alta la stațiunea din Reghin) și o rasă de caprine, tot pentru producția de carne.

Produsele Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor – Palas din Constanța au o și mai mare căutare în perioada sărbătorilor pascale. „Toate rasele create de institutul nostru contribuie la dezvoltarea și îmbunătățirea calității efectivelor de ovine ale crescătorilor, în special ale celor din zona de câmpie a României, dar nu numai. Rasele obținute de noi și destinate reproducției au un efect pozitiv asupra producției de carne”, a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, Radu Răducu, directorul institutului.

oierit-unesco-doi_b

De-a lungul anilor, crescătorii de animale au achiziționat de la institutul constănțean exemplare din rasele de ovine și caprine foarte productive: rasa Merinos de Palas (omologată în 1962), rasa de lapte Palas (o rasă de ovine unică în România și printre cele mai bune din Europa, omologată în anul 2010), rasa de carne Palas (omologată în 2012), hibrizi de carne și lapte din speciile de oi și capre. Oare ce procent din efectivele de ovine din fermele crescătorilor români este reprezentat de produsele genetice ale cercetătorilor constănțeni?

„O statistică exactă nu avem – a precizat directorul. La această oră, cea mai importantă realizare a institutului nostru, respectiv rasa Merinos de Palas, deține o pondere de 10% – 12% din efectivele totale de oi ale României. Noile rase biologice, care au la bază această rasă, sunt destul de răspândite în țară, deținând o pondere de 2% din total. Diferența este dată de rasele istorice de ovine. Rasa Țurcană reprezintă peste 65% din efectivul total; rasa Țigaie deține o pondere în jur de 20%, iar metișii obținuți prin încrucișările dintre rase ar mai reprezenta circa 5%. Dar mai importante decât numărul exemplarelor din rasele produse de institutul nostru sunt calitatea și aprecierea deosebit de favorabilă din partea crescătorilor. Astăzi, consumatorii sunt mult mai pretențioși în privința calității cărnii de oaie.”

În prezent, institutul lucrează la mai multe cercetări, având în consolidare genetică două noi rase de carne la ovine (una la Constanța și alta la stațiunea din Reghin) și o rasă de caprine, tot pentru producția de carne.

„În anul 2020, a apărut Legea nr. 190 privind utilizarea voluntară a logotipului «100% rasă autohtonă» pentru produsele de origine animală din România. Din întreaga listă de 12 rase și varietăți pure, patru sunt creațiile institutului nostru. Acest fapt reprezintă un motiv de satisfacție profesională pentru noi”, a afirmat Radu Răducu.

Institutul constănțean intenționează ca, în viitor, să realizeze primele exporturi de produse genetice, pe măsură ce popularitatea raselor create la Constanța va crește.

Vizualizat: 1776 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

Procurorii anticorupție: Președinte ANSVSA, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

Procurorii anticorupție: Președinte ANSVSA, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

16 mai 2022 - 08:30

Fostul președinte al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, sub acuzația de abuz în serviciu, informează un comunicat DNA.

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

16 mai 2022 - 07:05

Beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR) au primit, în perioada 14 aprilie – 10 mai 2022, fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 60,71 milioane euro. Prin aceste plăți, AFIR decontează cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și angajamente pentru măsurile de mediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Cuantum pe hectar subvenții APIA care intră ACUM la plată!

Cuantum pe hectar subvenții APIA care intră ACUM la plată!

16 mai 2022 - 05:57

Cuantumul pe hectar pentru sprijinul cuplat vegetal legume cultivate în spații protejate, aferent anului de cerere 2021, este de 5.005 euro/ha, anunță Ion Păunel, președintele Uniunii Salvăm Țăranul Român. Plățile vor începe de luni, 16 mai 2022, adaugă acesta.

Ajutorul de la 5.000 euro/fermă la 120.000 euro/fermă! Ultimele informații!

Ajutorul de la 5.000 euro/fermă la 120.000 euro/fermă! Ultimele informații!

15 mai 2022 - 08:42

ATENȚIE! Primul venit, primul servit! Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a afișat pe site-ul propriu, spre consultare publică, proiectul procedurii de implementare a măsurii „Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

APIA, foc continuu pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, foc continuu pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale!

15 mai 2022 - 07:50

Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din aproape toate centrele județene lucrează la acest sfârșit de săptămână. Luni, 16 mai 2022, este ultima zi în care fermierii, crescătorii de animale mai au posibilitatea să depună cereri pentru subvențiile agricole aferente acestui an, fără penalități.

Achim Irimescu: Cum să polueze vacile din România când din 7 milioane de vaci abia mai avem un milion?!

Achim Irimescu: Cum să polueze vacile din România când din 7 milioane de vaci abia mai avem un milion?!

13 mai 2022 - 10:41

Vocea fermierilor români trebuie să se audă la Bruxelles! Insistă Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană (UE). Deciziile care se iau pentru reducerea pesticidelor, a numărului de bovine vor lovi crunt în fermierii și crescătorii români de animale dacă aceștia nu reușesc să-și impună punctul de vedere.

Garduri electrice gratuite pentru stâne!

Garduri electrice gratuite pentru stâne!

13 mai 2022 - 09:26

Ciobanii care au stâne în Parcul Național Munții Rodnei vor primi gratuit garduri electrice care să le protejeze turmele de ovine de sălbăticiuni, sare tratată pentru animale, iar câinii de pază vor fi vaccinați, anunță un proiect al Administrației Parcului Național. 

AFIR anunță ACUM fermierii!

AFIR anunță ACUM fermierii!

12 mai 2022 - 16:31

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) informează beneficiarii PNDR că a fost prelungit termenul de valabilitate a poliţelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 - garanţii, emise de societăţi împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Managementul fermei de vaci cu ajutorul roboților de muls Lely în ferma Muflonul Agrosort

Managementul fermei de vaci cu ajutorul roboților de muls Lely în ferma Muflonul Agrosort

Performanță în trei ani: de la 80 de vaci la muls, cu o producție medie de 25 de litri lapte/animal/zi la 120 capete la muls, cu o producție medie de 34,5-35 litri/animal pe zi cu 4,6-4,7% grăsime și 3,82-3,91% proteină. Cum? Rețeta clasică: rasă, casă, masă PLUS un management foarte eficient al fermei.

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii