Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor – Palas din Constanța, supranumit Oieria Palas, are în consolidare genetică două noi rase de carne la ovine (una la Constanța și alta la stațiunea din Reghin) și o rasă de caprine, tot pentru producția de carne.
Produsele Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor – Palas din Constanța au o și mai mare căutare în perioada sărbătorilor pascale. „Toate rasele create de institutul nostru contribuie la dezvoltarea și îmbunătățirea calității efectivelor de ovine ale crescătorilor, în special ale celor din zona de câmpie a României, dar nu numai. Rasele obținute de noi și destinate reproducției au un efect pozitiv asupra producției de carne”, a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, Radu Răducu, directorul institutului.
De-a lungul anilor, crescătorii de animale au achiziționat de la institutul constănțean exemplare din rasele de ovine și caprine foarte productive: rasa Merinos de Palas (omologată în 1962), rasa de lapte Palas (o rasă de ovine unică în România și printre cele mai bune din Europa, omologată în anul 2010), rasa de carne Palas (omologată în 2012), hibrizi de carne și lapte din speciile de oi și capre. Oare ce procent din efectivele de ovine din fermele crescătorilor români este reprezentat de produsele genetice ale cercetătorilor constănțeni?
„O statistică exactă nu avem – a precizat directorul. La această oră, cea mai importantă realizare a institutului nostru, respectiv rasa Merinos de Palas, deține o pondere de 10% – 12% din efectivele totale de oi ale României. Noile rase biologice, care au la bază această rasă, sunt destul de răspândite în țară, deținând o pondere de 2% din total. Diferența este dată de rasele istorice de ovine. Rasa Țurcană reprezintă peste 65% din efectivul total; rasa Țigaie deține o pondere în jur de 20%, iar metișii obținuți prin încrucișările dintre rase ar mai reprezenta circa 5%. Dar mai importante decât numărul exemplarelor din rasele produse de institutul nostru sunt calitatea și aprecierea deosebit de favorabilă din partea crescătorilor. Astăzi, consumatorii sunt mult mai pretențioși în privința calității cărnii de oaie.”
În prezent, institutul lucrează la mai multe cercetări, având în consolidare genetică două noi rase de carne la ovine (una la Constanța și alta la stațiunea din Reghin) și o rasă de caprine, tot pentru producția de carne.
„În anul 2020, a apărut Legea nr. 190 privind utilizarea voluntară a logotipului «100% rasă autohtonă» pentru produsele de origine animală din România. Din întreaga listă de 12 rase și varietăți pure, patru sunt creațiile institutului nostru. Acest fapt reprezintă un motiv de satisfacție profesională pentru noi”, a afirmat Radu Răducu.
Institutul constănțean intenționează ca, în viitor, să realizeze primele exporturi de produse genetice, pe măsură ce popularitatea raselor create la Constanța va crește.