Adama
Agreena
AGRICOVER

Oieri condamnați pentru certificate de origine false la berbeci!

Publicat: 07 iunie 2023 - 20:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Doi crescători de ovine din județul Alba au fost condamnați într-un dosar penal întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru încasarea subvenției APIA mari din oierit, sprijin cuplat zootehnic, pe baza unor certificate de origine la berbeci falsificate.

Unul dintre ei este din Ocna Mureș, iar altul din Șugag. Pe baza unor documente primite de la primul inculpat, cel de-al doilea a reușit să acceseze fonduri europene de 41.510,27 lei. Pe baza documentelor a spus că deține berbeci din rasa pură Țurcană, dar în realitate nu avea asemenea animale în gospodărie.

Faptele s-au întâmplat în cursul anilor 2018 – 2019, iar o condamnare a venit din partea Tribunalului Alba în data de 6 iunie 2023. Dosarul a fost întocmit de DNA Alba Iulia.

Unul dintre cei doi ciobani, "în data de 30.08.2019, a depus la la APIA-CL Alba o adeverinţă falsificată din care rezulta nereal că deţine în exploataţia sa de ovine şi berbeci de rasă pură Ţurcană având crotalii menţionate în certificatele de origine falsificate primite în anul 2018 de la cel de al doilea inculpat.

colaj-scz-berbeci_b

Cu ajutorul actelor falsificate, a îndeplinit condiţia de eligibilitate privind respectarea raportului de sexe de minimum un berbec înscris în Registrul genealogic la un număr de 35 de femele ovine înscrise sau neînscrise în Registrul genealogic al aceleiași rase.

S-a arătat că acest fapt a făcut posibil ca, în anul 2019, inculpatul să obţină, pe nedrept, fonduri europene în valoare totală de 41.510,27 lei.

În sarcina aceluiaşi inculpat s-a mai reţinut că în anul 2019, a prezentat 10 (zece) certificate de origine falsificate, aparent emise în anul 2017 şi formularul de mişcare falsificat, primite de la inculpatul determinându-l astfel pe reprezentantul societăţii de amelioraresă elibereze adeverinţa c pe care inculpatul a folosit-o ulterior la dosarul cererii unice de plată-campania 2019, în dovedirea condiţiei de eligibilitate

S-a menţionat că în cuprinsul acestui înscris, cu prilejul întocmirii, reprezentantul societăţii de ameliorare fără vinovăţie, că inculpatul deţine în exploataţia sa de ovine un număr de 15 berbeci de rasă pură Ţurcană, inclusiv berbecii de rasă pură Ţurcană”, se arată în motivarea sentinței, citată de alba24.ro

Al doilea crescător de ovine s-a făcut vinovat ”că în perioada 31.08.2018-30.10.2018, după ce a înregistrat ovinele masculi cu numerele matricole în exploataţia sa de ovine, a oferit aceste numere matricole şi data naşterii ovinelor masculi aferente acestora către o persoană de sex masculin, rămasă neidentificată, în vederea falsificării certificatelor de origine.

De asemenea, s-a mai reţinut în sarcina inculpatului faptul că la scurt timp după falsificarea celor 10 (zece) certificate de origine le-a vândut inculpatului.

Pentru perfectarea tranzacţiei, în data de 30.10.2018 a solicitat medicului veterinar de liberă practică împuternicit să întocmească formularul de mişcare în care să ateste transferul fictiv al celor 10 ovine masculi indicate în certificatele de origine falsificate, din exploataţia de ovine a inculpatului în exploataţia de ovine a inculpatului (primul cioban)”, se mai arată în motivarea instanței.
Primul crescător de ovine, din Ocna Mureș, cel care a obținut fondurile UE pe baza documentelor false, a fost condamnat la 2 ani 5 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare.

Cel de-al doilea a fost condamnat la 2 ani 8 luni închisoare cu suspendare, pentru complicitate.

De asemenea, magistrații i-au obligat pe inculpaţi, în solidar, la plata sumei de 41.510,27 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate de la data efectuării fiecărei plăţi şi până la data recuperării prejudiciului, cu titlu de daune materiale.

Decizia magistraților Tribunalului Alba nu este definitivă și poate fi atacată în apel, la instanța superioară.

Vizualizat: 4768 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

20 iunie 2024 - 10:47

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) urgentează plata subvențiilor APIA pe hectar, aferente anului de cerere 2023. Termenul final pentru achitarea plăților directe, stabilit de regulamentele europene, este 30 iunie 2024, așa că APIA mai are doar câteva zile. Ce subvenții APIA pe hectar trebuie să ajungă la fermieri, cuantum pentru fiecare?

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

20 iunie 2024 - 08:08

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 30 iunie 2024 pentru a finaliza plățile din zootehnie, aferente anului de cerere 2023. Ce subvenții APIA pe cap animal ajung la crescătorii de vaci, oi și capre în aceste zile?

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

19 iunie 2024 - 20:04

Pe o zi cu o căldură năucitoare, 40 de grade Celsius, combinele au duduit pe câmpuri. Fermierii au început să recolteze grâul pentru că se anunţă producţie-record. Nu vor să lase niciun bob să se usuce în căldura deşertică. Cu utilajele moderne, munca la câmp se face acum ca la birou: pe răcoare, în briza aerului condiţionat.

Tăiați de pe lista de plată APIA!

Tăiați de pe lista de plată APIA!

19 iunie 2024 - 18:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) îi exclude de la plata subvențiilor APIA pentru acest an pe fermierii, crescătorii de animale ale căror terenuri sau efective de animale sunt declarate și-n alte cereri depuse la APIA. Agroinfo a obținut informații de la APIA. 

Verificați-vă contul! APIA a făcut noi plăți ASTĂZI!

Verificați-vă contul! APIA a făcut noi plăți ASTĂZI!

19 iunie 2024 - 15:18

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 17 – 19 iunie 2024, plăți pentru anul de cerere 2023 în suma totală 239.990.840,43 lei (48.281.256,73 euro), anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Ce face APIA dacă crescătorii au încasat ANT care nu li se cuvine sau alte subvenții APIA!

Ce face APIA dacă crescătorii au încasat ANT care nu li se cuvine sau alte subvenții APIA!

19 iunie 2024 - 08:27

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) recuperează sumele acordate necuvenit în cadrul unei campanii de plată. Cum procedează APIA? Agroinfo a obținut informații de la APIA.

Ce verificări face APIA anul acesta pentru plata subvențiilor APIA hectar și cap animal!

Ce verificări face APIA anul acesta pentru plata subvențiilor APIA hectar și cap animal!

19 iunie 2024 - 07:30

Sesiunea de primire a cererilor unice pentru plata subvențiilor aferente acestui an s-a încheiat pe data de 12 iunie 2024. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este ocupată în această perioadă cu verificarea cererilor și pregătirea controalelor în teren. Ce verificări face APIA în acest an pentru plata subvențiilor APIA?

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

18 iunie 2024 - 18:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește următoarea etapă la plata subvențiilor APIA, cuvenite pentru acest an fermierilor, crescătorilor de animale, în așa fel încât la data de 15 octombrie 2024 să fie demarată plata avansului APIA.

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

18 iunie 2024 - 12:01

Agențiile Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că fermierii care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei, astfel fermierii angajatori beneficiază de jumătate din această sumă pentru fiecare angajat elev sau student.

Lege plată subvenție micii fermieri!

Lege plată subvenție micii fermieri!

18 iunie 2024 - 09:13

Pe masa președintelui Klaus Iohannis se află pentru promulgare Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Lucruri mici...

Lucruri mici...
Adevărata fericire constă în lucrurile mici: Detalii