Doi crescători de ovine din județul Alba au fost condamnați într-un dosar penal întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru încasarea subvenției APIA mari din oierit, sprijin cuplat zootehnic, pe baza unor certificate de origine la berbeci falsificate.
Unul dintre ei este din Ocna Mureș, iar altul din Șugag. Pe baza unor documente primite de la primul inculpat, cel de-al doilea a reușit să acceseze fonduri europene de 41.510,27 lei. Pe baza documentelor a spus că deține berbeci din rasa pură Țurcană, dar în realitate nu avea asemenea animale în gospodărie.
Faptele s-au întâmplat în cursul anilor 2018 – 2019, iar o condamnare a venit din partea Tribunalului Alba în data de 6 iunie 2023. Dosarul a fost întocmit de DNA Alba Iulia.
Unul dintre cei doi ciobani, "în data de 30.08.2019, a depus la la APIA-CL Alba o adeverinţă falsificată din care rezulta nereal că deţine în exploataţia sa de ovine şi berbeci de rasă pură Ţurcană având crotalii menţionate în certificatele de origine falsificate primite în anul 2018 de la cel de al doilea inculpat.
Cu ajutorul actelor falsificate, a îndeplinit condiţia de eligibilitate privind respectarea raportului de sexe de minimum un berbec înscris în Registrul genealogic la un număr de 35 de femele ovine înscrise sau neînscrise în Registrul genealogic al aceleiași rase.
S-a arătat că acest fapt a făcut posibil ca, în anul 2019, inculpatul să obţină, pe nedrept, fonduri europene în valoare totală de 41.510,27 lei.
În sarcina aceluiaşi inculpat s-a mai reţinut că în anul 2019, a prezentat 10 (zece) certificate de origine falsificate, aparent emise în anul 2017 şi formularul de mişcare falsificat, primite de la inculpatul determinându-l astfel pe reprezentantul societăţii de amelioraresă elibereze adeverinţa c pe care inculpatul a folosit-o ulterior la dosarul cererii unice de plată-campania 2019, în dovedirea condiţiei de eligibilitate
S-a menţionat că în cuprinsul acestui înscris, cu prilejul întocmirii, reprezentantul societăţii de ameliorare fără vinovăţie, că inculpatul deţine în exploataţia sa de ovine un număr de 15 berbeci de rasă pură Ţurcană, inclusiv berbecii de rasă pură Ţurcană”, se arată în motivarea sentinței, citată de alba24.ro
Al doilea crescător de ovine s-a făcut vinovat ”că în perioada 31.08.2018-30.10.2018, după ce a înregistrat ovinele masculi cu numerele matricole în exploataţia sa de ovine, a oferit aceste numere matricole şi data naşterii ovinelor masculi aferente acestora către o persoană de sex masculin, rămasă neidentificată, în vederea falsificării certificatelor de origine.
De asemenea, s-a mai reţinut în sarcina inculpatului faptul că la scurt timp după falsificarea celor 10 (zece) certificate de origine le-a vândut inculpatului.
Pentru perfectarea tranzacţiei, în data de 30.10.2018 a solicitat medicului veterinar de liberă practică împuternicit să întocmească formularul de mişcare în care să ateste transferul fictiv al celor 10 ovine masculi indicate în certificatele de origine falsificate, din exploataţia de ovine a inculpatului în exploataţia de ovine a inculpatului (primul cioban)”, se mai arată în motivarea instanței.
Primul crescător de ovine, din Ocna Mureș, cel care a obținut fondurile UE pe baza documentelor false, a fost condamnat la 2 ani 5 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare.
Cel de-al doilea a fost condamnat la 2 ani 8 luni închisoare cu suspendare, pentru complicitate.
De asemenea, magistrații i-au obligat pe inculpaţi, în solidar, la plata sumei de 41.510,27 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate de la data efectuării fiecărei plăţi şi până la data recuperării prejudiciului, cu titlu de daune materiale.
Decizia magistraților Tribunalului Alba nu este definitivă și poate fi atacată în apel, la instanța superioară.