Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

OIER ROMÂN: ITM ȘI JANDARMII MI-AU RĂSCOLIT TOATĂ FERMA! 20.000 DE LEI MI-AU DAT AMENDĂ PENTRU UN CIOBAN FĂRĂ ACTE!

Publicat: 09 februarie 2021 - 07:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AMENZI URIAȘE PENTRU ANGAJAȚII LA NEGRU! Controale fulger la crescătorii de ovine din România! Inspectoratul Teritorial de Muncă aplică o amendă de 20.000 de lei pentru un lucrător găsit fără acte de angajare. Necazul mare al oierilor este că nu au cum să le facă forme legale de angajare celor care vin să muncească la oi. La fermele de oi, să fie ciobani, vin doar oameni fără acte de identitate sau cu actele expirate. Sunt unii care nu au avut niciodată un act de identitate.

Crescătorul de ovine Alexandru Csokasi (în foto) din Tărian, județul Bihor, spune că s-a trezit în dimineața zilei de 13 ianuarie 2021 cu inspectorii ITM Bihor, însoțiți de jandarmi. I-au percheziționat casa, ferma, până și-n fânul din pod au căutat să vadă dacă nu se ascunde pe acolo vreun lucrător fără acte.

Au venit inspectorii de la ITM peste mine în 13 ianuarie, cu jandarmii, și au căutat peste tot, în pod, în fân, printre oi. Era o zăpadă, ningea, și m-au ținut afară desculț de la ora 6 dimineața până la 8, până mi-or căutat ei prin fermă să vadă dacă am angajați la negru. În data efectuării controlului nu mi-au găsit niciun lucrător. A fost unul, care  a lucrat la mine în decembrie 2020, care nu avea buletin și nu am avut cum să-i fac acte, de aia i-am și spus să plece. Mie mi-a zis că-l cheamă Stuparu Ionuț, io de unde să știu că așa-l cheamă, că ăsta e numele lui dacă el nu avea niciun act?! A stat 9 zile la mine și în fiecare zi i-am cerut buletinul, să-l aducă de la Covasna sau să i-l trimită cineva și m-a mințit în fiecare zi. Ce vină am io dacă el nu are buletin?! Cum să-i fac forme legale de muncă fără acte?! alexandru-csokasi-oi_b

Inspectorii de la ITM Bihor mi-au dat amendă 200 de milioane de lei pentru el (20.000 de lei noi n.r.) și mi-au zis că sunt obligat să-l angajez retroactiv. Cum să-l angajez fără acte?! A și plecat de la mine și nu mai dau de el. Cei de la ITM mi-au zis să mă duc io să-l caut de unde a zis că e, la Covasna, să cer la Poliție date despre el. Păi, cum să fac io asta?! Că sunt un simplu crescător de oi, cine-mi dă mie date despre el?! Le-am zis să-l caute ei.

Vreau să-mi angajez lucrători cu forme legale.  Am pus anunț că caut oameni cu acte în regulă să mă ajute la fătări și m-or căutat patru. Unul nu avea buletin de 15 ani, unul avea buletin expirat de doi ani, unul nu avea buletin deloc, nu o avut în viața lui, unul avea pensie de boală, de TBC. Cu cine să muncesc în fermă?! O mai venit unul de la Șuștorogi, fără buletin, un bețiv notoriu. Cine vine să muncească la oi? Să mă iertați. Numai drojdia, alcooliști, fără acte, fără familie, nu că se pricep la oi, dar nu au unde să muncească. Din ăștia vin. Nu mai sunt oameni. Ca să fiu un om corect am mers la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor și le-am zis că vreau să trec în registrul de zilieri un om că dacă vine controlul să nu mi-l prindă pe acolo că mă ajută și că e fără forme. Zice doamna de la ITM: dumneavoastră ca persoană fizică nu aveți voie cu registrul și s-a scos registrul și acum se declară online. Ca persoană fizică nu pot să declari online zilieri, numai dacă ai firmă sau PFA (persoană fizică autorizată n.r.). I-am spus că sunt crescător de animale și mi-o zis că era o excepție în lege, dar nu s-o pus în vigoare. Nu se mai poate să treci zilieri în registru dacă ești crescător de animale persoană fizică.

Le-am întrebat pe doamnele de la ITM dacă pot să trec în registrul zilierilor angajați pe PFA-ul băiatului meu. Băiatul are 22 de ani, are mai multe oi decât mine și are PFA. Am zis că iau zilieri pe PFA-ul lui. Zice de acolo, o doamnă mai solidă, auzi, ce vrea să facă omul ăsta, să ia zilieri pe PFA-ul băiatului să muncească pentru el. Mai am 180 de oi și băiatul meu are mai multe oi. Ăștia ne-au îngrădit dreptul de a mai munci cu boschetarii români. Adică, o venit unul care a lucrat în străinătate, în Polonia, i-o lăsat să lucreze cu românii, cu toate națiile, nu trimite controale, și, uitați, ce face cu noi?!

Părintele de la Salonta, un preot care crește oi, a primit o amendă de un miliard de lei (un milion de lei noi n.r.) că i-or găsit 6 lucrători fără forme legale. I-or găsit că mulgeau oile astă-toamnă, patru mulgeau oile, unul dădea la strungă și unul era pe acolo, cu ceva berbeci.

Am fost gata să-i pun în mașină pe ăștia care s-au prezentat acum la mine fără acte și să-i duc la ITM să vadă ce oameni vin să lucreze la oi. La unul care a venit de la Timișoara să lucreze la mine și avea buletinul expirat de doi ani, i-am dat 300 de lei să meargă acasă, să-și aducă certificatul de naștere să-și înnoiască buletinul. Credeți că s-o mai întors?! Sincer, am ajuns bătaie de joc. Ne-o îngrădit dreptul de a munci cu ei. Consider că e o mare nedreptate să nu putem să-i trecem în registrul zilierilor, a declarat oierul Alexandru Csokasi, exclusiv pentru AGROINFO.

Crescătorul de ovine din Bihor semnalează și o altă problemă. Mulți dintre crescătorii de animale din România, dintre micii fermieri nu știu cum să-și înscrie online un lucrător în registrul zilierilor. Ei se pricep la animale, nu și la calculatoare, internet, etc.

Apoi, io sunt oier, nu mă pricep la online. Și dacă-mi fac firmă, mă pricep io să-i declar online?! Nu mai zic de oierii mai în vârstă decât mine. Ce se pricep ei la online?! Doamnele de la ITM mi-au zis că trebuie să declar online, spune oierul din Bihor.

Pentru că la oi vin oameni proveniți din cea mai de jos clasă socială, mulți dintre ei analfabeți, mulți fără acte de identitate, trebuie găsită o altă soluție pentru ca oierii sau alți crescători de animale să fie în legalitate și să nu riște la fiecare control amenzi uriașe. La un moment dat, Asociația Profesională a Ciobanilor din România, unde e membru și Alexandru Csokasi, a propus ca oierii să achite o taxă la Finanțele Publice pentru lucrătorii din fermă, astfel încât să fie în legalitate și să fie scutiți de probleme. Până acum însă Ministerul Agriculturii nu a dat curs acestei propuneri.

Vizualizat: 5187 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Oros, la stâna unui mic crescător de ovine!

Ministrul Oros, la stâna unui mic crescător de ovine!

09 mai 2021 - 20:41

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost la sfârșitul săptămânii la stâna unui tânăr crescător de ovine. Oierul are o fermă mică de care se ocupă împreună cu familia sa.

ANSVSA: 5.594 de cazuri de pestă africană la mistreți!

ANSVSA: 5.594 de cazuri de pestă africană la mistreți!

09 mai 2021 - 08:47

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.594 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În ultima săptămână, au fost înregistrate 24 de cazuri noi de PPA la mistreți, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, într-un comunicat transmis pentru Agroinfo.

Interdicții ANSVSA! O nouă amenințare pentru ferme!

Interdicții ANSVSA! O nouă amenințare pentru ferme!

09 mai 2021 - 08:04

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploatație comercială, cu un efectiv de 180.000 de capete, din localitatea Ungheni, județul Mureș, în seara zilei de 6 mai 2021, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Atenție! Data limită pentru obținerea subvenției la usturoi, 3.000 euro/ha!

Atenție! Data limită pentru obținerea subvenției la usturoi, 3.000 euro/ha!

07 mai 2021 - 07:54

Cuantumul ajutorului de minimis la usturoi, pentru acest an, este de 3.000 euro/ha. Pentru a fi eligibili, legumicultorii trebuie să deţină o suprafaţă de minimum 3.000 de metri pătraţi, să obţină o producţie de 3 kg de usturoi de pe fiecare 10 metri pătraţi cultivaţi, să fie înregistraţi în registrele agricole ale primăriilor pe a căror rază se află culturile şi să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative.

Ajutoare pentru fermieri care așteaptă aprobarea Guvernului!

Ajutoare pentru fermieri care așteaptă aprobarea Guvernului!

06 mai 2021 - 20:23

Noi scheme de ajutor, lansate în acest an, de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale urmează să fie aprobate de Guvern.

Decizie Guvern pentru ajutoarele acordate apicultorilor!

Decizie Guvern pentru ajutoarele acordate apicultorilor!

06 mai 2021 - 19:58

În ședința Guvernului din data de 5 mai 2021 a fost aprobată o Hotărâre care completează și modifică Hotărârea Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Mai 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Mai 2021!

06 mai 2021 - 16:36

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în  aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 7...22°C, în majoritatea regiunilor, limite apropiate de normele climatologice.

Exclusiv. ASOCIAŢIA PRESEI AGRICOLE din România organizează PRIMA DEZBATERE internaţională cu tema

Exclusiv. ASOCIAŢIA PRESEI AGRICOLE din România organizează PRIMA DEZBATERE internaţională cu tema "PACTUL VERDE"!

06 mai 2021 - 15:19

Evenimentul "GREEN DEAL - PACT şi IMPACT", se va desfășura la data de 12 mai 2021, pe platforma ZOOM Pro, și este dedicat membrilor Asociaţiei Presei Agricole din România (A.P.A.R.), jurnaliști, comunicatori și reprezentanți ai sectorului agricol care doresc să afle în exclusivitate, direct de la invitații speciali ai conferinţei, cele mai calde informații în ceea ce privește viitoarea reformă agricolă europeană.

Un fermier belgian a mutat granița cu Franța pentru că piatra de hotar îl deranja la arat!

Un fermier belgian a mutat granița cu Franța pentru că piatra de hotar îl deranja la arat!

06 mai 2021 - 09:09

Un fermier din Belgia a reuşit, accidental, să redeseneze graniţa ţării cu Franţa după ce, deranjat că piatra de hotar era în calea tractorului său, a mutat-o câţiva metri în teritoriul vecin. În loc să provoace o revoltă internațională, incidentul a fost întâmpinat cu zâmbete pe ambele părți ale frontierei.

Subvenții APIA încasate pe chitanțe false cu ajutorul unei angajate APIA!

Subvenții APIA încasate pe chitanțe false cu ajutorul unei angajate APIA!

06 mai 2021 - 08:25

Mamă și fiică din județul Olt, anchetate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru că au încasat subvenții agricole folosindu-se de acte false. Una dintre cele două femei ar fi angajată APIA Olt. Cele două și-au recunoscut vina, susține un comunicat al DNA transmis media.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii