Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

OIER ROMÂN: ITM ȘI JANDARMII MI-AU RĂSCOLIT TOATĂ FERMA! 20.000 DE LEI MI-AU DAT AMENDĂ PENTRU UN CIOBAN FĂRĂ ACTE!

Publicat: 09 februarie 2021 - 07:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AMENZI URIAȘE PENTRU ANGAJAȚII LA NEGRU! Controale fulger la crescătorii de ovine din România! Inspectoratul Teritorial de Muncă aplică o amendă de 20.000 de lei pentru un lucrător găsit fără acte de angajare. Necazul mare al oierilor este că nu au cum să le facă forme legale de angajare celor care vin să muncească la oi. La fermele de oi, să fie ciobani, vin doar oameni fără acte de identitate sau cu actele expirate. Sunt unii care nu au avut niciodată un act de identitate.

Crescătorul de ovine Alexandru Csokasi (în foto) din Tărian, județul Bihor, spune că s-a trezit în dimineața zilei de 13 ianuarie 2021 cu inspectorii ITM Bihor, însoțiți de jandarmi. I-au percheziționat casa, ferma, până și-n fânul din pod au căutat să vadă dacă nu se ascunde pe acolo vreun lucrător fără acte.

Au venit inspectorii de la ITM peste mine în 13 ianuarie, cu jandarmii, și au căutat peste tot, în pod, în fân, printre oi. Era o zăpadă, ningea, și m-au ținut afară desculț de la ora 6 dimineața până la 8, până mi-or căutat ei prin fermă să vadă dacă am angajați la negru. În data efectuării controlului nu mi-au găsit niciun lucrător. A fost unul, care  a lucrat la mine în decembrie 2020, care nu avea buletin și nu am avut cum să-i fac acte, de aia i-am și spus să plece. Mie mi-a zis că-l cheamă Stuparu Ionuț, io de unde să știu că așa-l cheamă, că ăsta e numele lui dacă el nu avea niciun act?! A stat 9 zile la mine și în fiecare zi i-am cerut buletinul, să-l aducă de la Covasna sau să i-l trimită cineva și m-a mințit în fiecare zi. Ce vină am io dacă el nu are buletin?! Cum să-i fac forme legale de muncă fără acte?! alexandru-csokasi-oi_b

Inspectorii de la ITM Bihor mi-au dat amendă 200 de milioane de lei pentru el (20.000 de lei noi n.r.) și mi-au zis că sunt obligat să-l angajez retroactiv. Cum să-l angajez fără acte?! A și plecat de la mine și nu mai dau de el. Cei de la ITM mi-au zis să mă duc io să-l caut de unde a zis că e, la Covasna, să cer la Poliție date despre el. Păi, cum să fac io asta?! Că sunt un simplu crescător de oi, cine-mi dă mie date despre el?! Le-am zis să-l caute ei.

Vreau să-mi angajez lucrători cu forme legale.  Am pus anunț că caut oameni cu acte în regulă să mă ajute la fătări și m-or căutat patru. Unul nu avea buletin de 15 ani, unul avea buletin expirat de doi ani, unul nu avea buletin deloc, nu o avut în viața lui, unul avea pensie de boală, de TBC. Cu cine să muncesc în fermă?! O mai venit unul de la Șuștorogi, fără buletin, un bețiv notoriu. Cine vine să muncească la oi? Să mă iertați. Numai drojdia, alcooliști, fără acte, fără familie, nu că se pricep la oi, dar nu au unde să muncească. Din ăștia vin. Nu mai sunt oameni. Ca să fiu un om corect am mers la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor și le-am zis că vreau să trec în registrul de zilieri un om că dacă vine controlul să nu mi-l prindă pe acolo că mă ajută și că e fără forme. Zice doamna de la ITM: dumneavoastră ca persoană fizică nu aveți voie cu registrul și s-a scos registrul și acum se declară online. Ca persoană fizică nu pot să declari online zilieri, numai dacă ai firmă sau PFA (persoană fizică autorizată n.r.). I-am spus că sunt crescător de animale și mi-o zis că era o excepție în lege, dar nu s-o pus în vigoare. Nu se mai poate să treci zilieri în registru dacă ești crescător de animale persoană fizică.

Le-am întrebat pe doamnele de la ITM dacă pot să trec în registrul zilierilor angajați pe PFA-ul băiatului meu. Băiatul are 22 de ani, are mai multe oi decât mine și are PFA. Am zis că iau zilieri pe PFA-ul lui. Zice de acolo, o doamnă mai solidă, auzi, ce vrea să facă omul ăsta, să ia zilieri pe PFA-ul băiatului să muncească pentru el. Mai am 180 de oi și băiatul meu are mai multe oi. Ăștia ne-au îngrădit dreptul de a mai munci cu boschetarii români. Adică, o venit unul care a lucrat în străinătate, în Polonia, i-o lăsat să lucreze cu românii, cu toate națiile, nu trimite controale, și, uitați, ce face cu noi?!

Părintele de la Salonta, un preot care crește oi, a primit o amendă de un miliard de lei (un milion de lei noi n.r.) că i-or găsit 6 lucrători fără forme legale. I-or găsit că mulgeau oile astă-toamnă, patru mulgeau oile, unul dădea la strungă și unul era pe acolo, cu ceva berbeci.

Am fost gata să-i pun în mașină pe ăștia care s-au prezentat acum la mine fără acte și să-i duc la ITM să vadă ce oameni vin să lucreze la oi. La unul care a venit de la Timișoara să lucreze la mine și avea buletinul expirat de doi ani, i-am dat 300 de lei să meargă acasă, să-și aducă certificatul de naștere să-și înnoiască buletinul. Credeți că s-o mai întors?! Sincer, am ajuns bătaie de joc. Ne-o îngrădit dreptul de a munci cu ei. Consider că e o mare nedreptate să nu putem să-i trecem în registrul zilierilor, a declarat oierul Alexandru Csokasi, exclusiv pentru AGROINFO.

Crescătorul de ovine din Bihor semnalează și o altă problemă. Mulți dintre crescătorii de animale din România, dintre micii fermieri nu știu cum să-și înscrie online un lucrător în registrul zilierilor. Ei se pricep la animale, nu și la calculatoare, internet, etc.

Apoi, io sunt oier, nu mă pricep la online. Și dacă-mi fac firmă, mă pricep io să-i declar online?! Nu mai zic de oierii mai în vârstă decât mine. Ce se pricep ei la online?! Doamnele de la ITM mi-au zis că trebuie să declar online, spune oierul din Bihor.

Pentru că la oi vin oameni proveniți din cea mai de jos clasă socială, mulți dintre ei analfabeți, mulți fără acte de identitate, trebuie găsită o altă soluție pentru ca oierii sau alți crescători de animale să fie în legalitate și să nu riște la fiecare control amenzi uriașe. La un moment dat, Asociația Profesională a Ciobanilor din România, unde e membru și Alexandru Csokasi, a propus ca oierii să achite o taxă la Finanțele Publice pentru lucrătorii din fermă, astfel încât să fie în legalitate și să fie scutiți de probleme. Până acum însă Ministerul Agriculturii nu a dat curs acestei propuneri.

Vizualizat: 7077 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii