Adama
Agreena
AGRICOVER

OIER ROMÂN: ITM ȘI JANDARMII MI-AU RĂSCOLIT TOATĂ FERMA! 20.000 DE LEI MI-AU DAT AMENDĂ PENTRU UN CIOBAN FĂRĂ ACTE!

Publicat: 09 februarie 2021 - 07:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AMENZI URIAȘE PENTRU ANGAJAȚII LA NEGRU! Controale fulger la crescătorii de ovine din România! Inspectoratul Teritorial de Muncă aplică o amendă de 20.000 de lei pentru un lucrător găsit fără acte de angajare. Necazul mare al oierilor este că nu au cum să le facă forme legale de angajare celor care vin să muncească la oi. La fermele de oi, să fie ciobani, vin doar oameni fără acte de identitate sau cu actele expirate. Sunt unii care nu au avut niciodată un act de identitate.

Crescătorul de ovine Alexandru Csokasi (în foto) din Tărian, județul Bihor, spune că s-a trezit în dimineața zilei de 13 ianuarie 2021 cu inspectorii ITM Bihor, însoțiți de jandarmi. I-au percheziționat casa, ferma, până și-n fânul din pod au căutat să vadă dacă nu se ascunde pe acolo vreun lucrător fără acte.

Au venit inspectorii de la ITM peste mine în 13 ianuarie, cu jandarmii, și au căutat peste tot, în pod, în fân, printre oi. Era o zăpadă, ningea, și m-au ținut afară desculț de la ora 6 dimineața până la 8, până mi-or căutat ei prin fermă să vadă dacă am angajați la negru. În data efectuării controlului nu mi-au găsit niciun lucrător. A fost unul, care  a lucrat la mine în decembrie 2020, care nu avea buletin și nu am avut cum să-i fac acte, de aia i-am și spus să plece. Mie mi-a zis că-l cheamă Stuparu Ionuț, io de unde să știu că așa-l cheamă, că ăsta e numele lui dacă el nu avea niciun act?! A stat 9 zile la mine și în fiecare zi i-am cerut buletinul, să-l aducă de la Covasna sau să i-l trimită cineva și m-a mințit în fiecare zi. Ce vină am io dacă el nu are buletin?! Cum să-i fac forme legale de muncă fără acte?! alexandru-csokasi-oi_b

Inspectorii de la ITM Bihor mi-au dat amendă 200 de milioane de lei pentru el (20.000 de lei noi n.r.) și mi-au zis că sunt obligat să-l angajez retroactiv. Cum să-l angajez fără acte?! A și plecat de la mine și nu mai dau de el. Cei de la ITM mi-au zis să mă duc io să-l caut de unde a zis că e, la Covasna, să cer la Poliție date despre el. Păi, cum să fac io asta?! Că sunt un simplu crescător de oi, cine-mi dă mie date despre el?! Le-am zis să-l caute ei.

Vreau să-mi angajez lucrători cu forme legale.  Am pus anunț că caut oameni cu acte în regulă să mă ajute la fătări și m-or căutat patru. Unul nu avea buletin de 15 ani, unul avea buletin expirat de doi ani, unul nu avea buletin deloc, nu o avut în viața lui, unul avea pensie de boală, de TBC. Cu cine să muncesc în fermă?! O mai venit unul de la Șuștorogi, fără buletin, un bețiv notoriu. Cine vine să muncească la oi? Să mă iertați. Numai drojdia, alcooliști, fără acte, fără familie, nu că se pricep la oi, dar nu au unde să muncească. Din ăștia vin. Nu mai sunt oameni. Ca să fiu un om corect am mers la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor și le-am zis că vreau să trec în registrul de zilieri un om că dacă vine controlul să nu mi-l prindă pe acolo că mă ajută și că e fără forme. Zice doamna de la ITM: dumneavoastră ca persoană fizică nu aveți voie cu registrul și s-a scos registrul și acum se declară online. Ca persoană fizică nu pot să declari online zilieri, numai dacă ai firmă sau PFA (persoană fizică autorizată n.r.). I-am spus că sunt crescător de animale și mi-o zis că era o excepție în lege, dar nu s-o pus în vigoare. Nu se mai poate să treci zilieri în registru dacă ești crescător de animale persoană fizică.

Le-am întrebat pe doamnele de la ITM dacă pot să trec în registrul zilierilor angajați pe PFA-ul băiatului meu. Băiatul are 22 de ani, are mai multe oi decât mine și are PFA. Am zis că iau zilieri pe PFA-ul lui. Zice de acolo, o doamnă mai solidă, auzi, ce vrea să facă omul ăsta, să ia zilieri pe PFA-ul băiatului să muncească pentru el. Mai am 180 de oi și băiatul meu are mai multe oi. Ăștia ne-au îngrădit dreptul de a mai munci cu boschetarii români. Adică, o venit unul care a lucrat în străinătate, în Polonia, i-o lăsat să lucreze cu românii, cu toate națiile, nu trimite controale, și, uitați, ce face cu noi?!

Părintele de la Salonta, un preot care crește oi, a primit o amendă de un miliard de lei (un milion de lei noi n.r.) că i-or găsit 6 lucrători fără forme legale. I-or găsit că mulgeau oile astă-toamnă, patru mulgeau oile, unul dădea la strungă și unul era pe acolo, cu ceva berbeci.

Am fost gata să-i pun în mașină pe ăștia care s-au prezentat acum la mine fără acte și să-i duc la ITM să vadă ce oameni vin să lucreze la oi. La unul care a venit de la Timișoara să lucreze la mine și avea buletinul expirat de doi ani, i-am dat 300 de lei să meargă acasă, să-și aducă certificatul de naștere să-și înnoiască buletinul. Credeți că s-o mai întors?! Sincer, am ajuns bătaie de joc. Ne-o îngrădit dreptul de a munci cu ei. Consider că e o mare nedreptate să nu putem să-i trecem în registrul zilierilor, a declarat oierul Alexandru Csokasi, exclusiv pentru AGROINFO.

Crescătorul de ovine din Bihor semnalează și o altă problemă. Mulți dintre crescătorii de animale din România, dintre micii fermieri nu știu cum să-și înscrie online un lucrător în registrul zilierilor. Ei se pricep la animale, nu și la calculatoare, internet, etc.

Apoi, io sunt oier, nu mă pricep la online. Și dacă-mi fac firmă, mă pricep io să-i declar online?! Nu mai zic de oierii mai în vârstă decât mine. Ce se pricep ei la online?! Doamnele de la ITM mi-au zis că trebuie să declar online, spune oierul din Bihor.

Pentru că la oi vin oameni proveniți din cea mai de jos clasă socială, mulți dintre ei analfabeți, mulți fără acte de identitate, trebuie găsită o altă soluție pentru ca oierii sau alți crescători de animale să fie în legalitate și să nu riște la fiecare control amenzi uriașe. La un moment dat, Asociația Profesională a Ciobanilor din România, unde e membru și Alexandru Csokasi, a propus ca oierii să achite o taxă la Finanțele Publice pentru lucrătorii din fermă, astfel încât să fie în legalitate și să fie scutiți de probleme. Până acum însă Ministerul Agriculturii nu a dat curs acestei propuneri.

Vizualizat: 7774 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

11 iulie 2024 - 09:06

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația în ceea ce privește urșii a fost scăpată de sub control în România, numărul estimativ al animalelor depășind 8.000.

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

10 iulie 2024 - 18:51

În perioada 08-10 iulie 2024, Rețeaua Rurală Națională a organizat Seminarul Adhoc cu tema „Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în contextul Planului Strategic’’. Evenimentul a reunit reprezentanți ai asociațiilor profesionale din agricultura ecologică, retaileri, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, Consiliul Concurenței și operatori din agricultura ecologică.

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

10 iulie 2024 - 18:14

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

10 iulie 2024 - 15:51

MADR a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind registrul agricol pentru perioada 2025-2029.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii