Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

OIER ROMÂN: ITM ȘI JANDARMII MI-AU RĂSCOLIT TOATĂ FERMA! 20.000 DE LEI MI-AU DAT AMENDĂ PENTRU UN CIOBAN FĂRĂ ACTE!

Publicat: 09 februarie 2021 - 07:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AMENZI URIAȘE PENTRU ANGAJAȚII LA NEGRU! Controale fulger la crescătorii de ovine din România! Inspectoratul Teritorial de Muncă aplică o amendă de 20.000 de lei pentru un lucrător găsit fără acte de angajare. Necazul mare al oierilor este că nu au cum să le facă forme legale de angajare celor care vin să muncească la oi. La fermele de oi, să fie ciobani, vin doar oameni fără acte de identitate sau cu actele expirate. Sunt unii care nu au avut niciodată un act de identitate.

Crescătorul de ovine Alexandru Csokasi (în foto) din Tărian, județul Bihor, spune că s-a trezit în dimineața zilei de 13 ianuarie 2021 cu inspectorii ITM Bihor, însoțiți de jandarmi. I-au percheziționat casa, ferma, până și-n fânul din pod au căutat să vadă dacă nu se ascunde pe acolo vreun lucrător fără acte.

Au venit inspectorii de la ITM peste mine în 13 ianuarie, cu jandarmii, și au căutat peste tot, în pod, în fân, printre oi. Era o zăpadă, ningea, și m-au ținut afară desculț de la ora 6 dimineața până la 8, până mi-or căutat ei prin fermă să vadă dacă am angajați la negru. În data efectuării controlului nu mi-au găsit niciun lucrător. A fost unul, care  a lucrat la mine în decembrie 2020, care nu avea buletin și nu am avut cum să-i fac acte, de aia i-am și spus să plece. Mie mi-a zis că-l cheamă Stuparu Ionuț, io de unde să știu că așa-l cheamă, că ăsta e numele lui dacă el nu avea niciun act?! A stat 9 zile la mine și în fiecare zi i-am cerut buletinul, să-l aducă de la Covasna sau să i-l trimită cineva și m-a mințit în fiecare zi. Ce vină am io dacă el nu are buletin?! Cum să-i fac forme legale de muncă fără acte?! alexandru-csokasi-oi_b

Inspectorii de la ITM Bihor mi-au dat amendă 200 de milioane de lei pentru el (20.000 de lei noi n.r.) și mi-au zis că sunt obligat să-l angajez retroactiv. Cum să-l angajez fără acte?! A și plecat de la mine și nu mai dau de el. Cei de la ITM mi-au zis să mă duc io să-l caut de unde a zis că e, la Covasna, să cer la Poliție date despre el. Păi, cum să fac io asta?! Că sunt un simplu crescător de oi, cine-mi dă mie date despre el?! Le-am zis să-l caute ei.

Vreau să-mi angajez lucrători cu forme legale.  Am pus anunț că caut oameni cu acte în regulă să mă ajute la fătări și m-or căutat patru. Unul nu avea buletin de 15 ani, unul avea buletin expirat de doi ani, unul nu avea buletin deloc, nu o avut în viața lui, unul avea pensie de boală, de TBC. Cu cine să muncesc în fermă?! O mai venit unul de la Șuștorogi, fără buletin, un bețiv notoriu. Cine vine să muncească la oi? Să mă iertați. Numai drojdia, alcooliști, fără acte, fără familie, nu că se pricep la oi, dar nu au unde să muncească. Din ăștia vin. Nu mai sunt oameni. Ca să fiu un om corect am mers la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor și le-am zis că vreau să trec în registrul de zilieri un om că dacă vine controlul să nu mi-l prindă pe acolo că mă ajută și că e fără forme. Zice doamna de la ITM: dumneavoastră ca persoană fizică nu aveți voie cu registrul și s-a scos registrul și acum se declară online. Ca persoană fizică nu pot să declari online zilieri, numai dacă ai firmă sau PFA (persoană fizică autorizată n.r.). I-am spus că sunt crescător de animale și mi-o zis că era o excepție în lege, dar nu s-o pus în vigoare. Nu se mai poate să treci zilieri în registru dacă ești crescător de animale persoană fizică.

Le-am întrebat pe doamnele de la ITM dacă pot să trec în registrul zilierilor angajați pe PFA-ul băiatului meu. Băiatul are 22 de ani, are mai multe oi decât mine și are PFA. Am zis că iau zilieri pe PFA-ul lui. Zice de acolo, o doamnă mai solidă, auzi, ce vrea să facă omul ăsta, să ia zilieri pe PFA-ul băiatului să muncească pentru el. Mai am 180 de oi și băiatul meu are mai multe oi. Ăștia ne-au îngrădit dreptul de a mai munci cu boschetarii români. Adică, o venit unul care a lucrat în străinătate, în Polonia, i-o lăsat să lucreze cu românii, cu toate națiile, nu trimite controale, și, uitați, ce face cu noi?!

Părintele de la Salonta, un preot care crește oi, a primit o amendă de un miliard de lei (un milion de lei noi n.r.) că i-or găsit 6 lucrători fără forme legale. I-or găsit că mulgeau oile astă-toamnă, patru mulgeau oile, unul dădea la strungă și unul era pe acolo, cu ceva berbeci.

Am fost gata să-i pun în mașină pe ăștia care s-au prezentat acum la mine fără acte și să-i duc la ITM să vadă ce oameni vin să lucreze la oi. La unul care a venit de la Timișoara să lucreze la mine și avea buletinul expirat de doi ani, i-am dat 300 de lei să meargă acasă, să-și aducă certificatul de naștere să-și înnoiască buletinul. Credeți că s-o mai întors?! Sincer, am ajuns bătaie de joc. Ne-o îngrădit dreptul de a munci cu ei. Consider că e o mare nedreptate să nu putem să-i trecem în registrul zilierilor, a declarat oierul Alexandru Csokasi, exclusiv pentru AGROINFO.

Crescătorul de ovine din Bihor semnalează și o altă problemă. Mulți dintre crescătorii de animale din România, dintre micii fermieri nu știu cum să-și înscrie online un lucrător în registrul zilierilor. Ei se pricep la animale, nu și la calculatoare, internet, etc.

Apoi, io sunt oier, nu mă pricep la online. Și dacă-mi fac firmă, mă pricep io să-i declar online?! Nu mai zic de oierii mai în vârstă decât mine. Ce se pricep ei la online?! Doamnele de la ITM mi-au zis că trebuie să declar online, spune oierul din Bihor.

Pentru că la oi vin oameni proveniți din cea mai de jos clasă socială, mulți dintre ei analfabeți, mulți fără acte de identitate, trebuie găsită o altă soluție pentru ca oierii sau alți crescători de animale să fie în legalitate și să nu riște la fiecare control amenzi uriașe. La un moment dat, Asociația Profesională a Ciobanilor din România, unde e membru și Alexandru Csokasi, a propus ca oierii să achite o taxă la Finanțele Publice pentru lucrătorii din fermă, astfel încât să fie în legalitate și să fie scutiți de probleme. Până acum însă Ministerul Agriculturii nu a dat curs acestei propuneri.

Vizualizat: 5011 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

DIRECTOR APIA: CUM SE OBȚINE RENTA VIAGERĂ AGRICOLĂ!

DIRECTOR APIA: CUM SE OBȚINE RENTA VIAGERĂ AGRICOLĂ!

03 martie 2021 - 07:34

INFORMAȚII APIA. Directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă, vă spune cum se obține renta viageră agricolă. Iată informațiile de care aveți nevoie.

LEGEA BUGETULUI DE STAT 2021, VOTATĂ ÎN PARLAMENT!

LEGEA BUGETULUI DE STAT 2021, VOTATĂ ÎN PARLAMENT!

02 martie 2021 - 19:37

ADOPTAT. Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marţi, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021. S-au înregistrat 234 de voturi "pentru" şi 170 de voturi "împotrivă".

DIRECTOR APIA: PLĂȚILE RESTANTE CĂTRE FERMIERI!

DIRECTOR APIA: PLĂȚILE RESTANTE CĂTRE FERMIERI!

02 martie 2021 - 18:39

SUBVENȚII APIA 2021. Toţi fermierii, chiar şi cei care nu şi-au primit încă subvenţiile din Campania 2020, din cauza unor probleme apărute în teren, pot depune acum cererile unice de plată în Campania 2021, fără nicio interdicţie, a anunțat Dumitru Stepanescu, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Caraș-Severin. El a mai precizat că sunt în curs de rezolvare contestațiile făcute de fermieri la controlul prin teledetecție.

DATE DE REFERINȚĂ SUBVENȚIA APIA BOVINE pentru ACEST AN!

DATE DE REFERINȚĂ SUBVENȚIA APIA BOVINE pentru ACEST AN!

02 martie 2021 - 17:51

SUBVENȚII APIA 2021. Data de referință se stabilește în funcție de data înființării exploatației cu cod ANSVSA. Data înființării este data intrării primului animal în exploatația cu cod ANSVSA conform înregistrărilor existente în baza națională de date (RNE) a ANSVSA, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

NU LE DAȚI SUBVENȚII LA ȚĂRANII CU O VACĂ, DOUĂ, DAR LE DAȚI LA ĂIA CARE NU SE MAI OCUPĂ DE VACI!

NU LE DAȚI SUBVENȚII LA ȚĂRANII CU O VACĂ, DOUĂ, DAR LE DAȚI LA ĂIA CARE NU SE MAI OCUPĂ DE VACI!

02 martie 2021 - 12:59

NU A DISPĂRUT NEDREPTATEA! Subvenția mică din zootehnie, cum o numesc crescătorii de animale, ajutorul național tranzitoriu pentru bovine va fi luată și anul acesta de cei care au deținut vaci la data de referință 31 ianuarie 2013. Condiția impusă anul acesta este deținerea măcar a unei singure vaci în exploatația agricolă. Această schimbare făcută anul acesta prin Ordinul ministrului agriculturii nu înlătură nedreptatea. Micii crescători, dar și specialiști APIA, au transmis mesaje către AGROINFO.

SUBVENȚIA APIA DE 160 EURO/ANIMAL PE CARE O ÎNCASAȚI pentru UN SINGUR ANIMAL!

SUBVENȚIA APIA DE 160 EURO/ANIMAL PE CARE O ÎNCASAȚI pentru UN SINGUR ANIMAL!

02 martie 2021 - 10:42

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Crescătorii români de animale încasează anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o subvenție de circa 160 de euro pe cap de animal chiar dacă dețin un singur animal eligibil la plată. Despre ce subvenție este vorba?

MESAJ APIA DE ASTĂZI pentru TOȚI FERMIERII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI pentru TOȚI FERMIERII!

02 martie 2021 - 09:25

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 01 martie 2021, a demarat Campania de primire a Cererilor Unice de Plată în anului 2021, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

PLATA AJUTORULUI NAȚIONAL TRANZITORIU BOVINE CARNE! ACTE NECESARE!

PLATA AJUTORULUI NAȚIONAL TRANZITORIU BOVINE CARNE! ACTE NECESARE!

02 martie 2021 - 08:57

SUBVENȚII APIA FERME BOVINE. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță actele obligatorii pentru obținerea ajutorului național tranzitoriu, pentru acest an, pentru bovinele de carne.

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! FORMULARUL OBLIGATORIU pentru SUBVENȚII APIA 2021!

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! FORMULARUL OBLIGATORIU pentru SUBVENȚII APIA 2021!

02 martie 2021 - 08:37

SUBVENȚII APIA 2021! Formularul cererii unice de plată APIA pentru anul 2021 a fost publicat luni, 1 martie 2021, în Monitorul Oficial. Acest formular este stabilit prin Ordinul ministrului agriculturii nr.46/2021.

AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU 2021 VACI DE LAPTE! PERIOADE DE REFERINȚĂ!

AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU 2021 VACI DE LAPTE! PERIOADE DE REFERINȚĂ!

01 martie 2021 - 21:03

SUBVENȚII APIA 2021. Perioadele de referință, condițiile și actele pentru obținerea ajutorului național tranzitoriu, pentru acest an, pentru vacile de lapte sunt anunțate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Romantism

Romantism
- De ce plângi? Detalii