ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Oier: Nu mai găsim ciobani serioși! Mi-am ținut cei doi fii lângă aripă și avem acum 3.000 de oi!

Publicat: 10 ianuarie 2022 - 08:11
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Oier din tată-n fiu! Cum să-i fac carte de muncă unui cioban care vine azi și pleacă mâine?! Când băieții mei aveau 10 ani, cel mic, și 12 ani cel mare, într-o noapte mi-or plecat ciobanii. Toată vara am muls 500 de oi cu băieții mei. Ne sculam dimineața la 3 și jumate, mulgeam oile, apoi băieții fugeau acasă, făceau baie și mergeau la școală, povestește crescătorul de ovine Ghiță Giurgiu din comuna Ighiu, județul Alba. Acum, familia de oieri, tatăl și cei doi fii numără o turmă de 3.000 de ovine. 

În jurul municipiului Alba Iulia este o zonă pastorală de tradiție în creșterea ovinelor, o ocupație ancestrală, transformată azi în afacere. Ciobănia nu-i doar câștig dacă nu-i însoțită de pasiunea înnăscută pentru animale. Stâna nu o închizi dupa 8 ore de muncă, oile trebuie păzite cu grijă, prin vânt și ploi, prin arșița soarelui. Ciobanii își fac meseria timp de 24 de ore, între 2 – 3 mulsori pe zi și veghează turma cu ajutorul câinilor și al gardului electric. Anul la oieri începe toamna cu monta (un berbec la 35 de mioare) apoi iarna în stabulație unde trebuie hrănite bine cu baloți de fân recoltați de pe pășuni și cu cerealele cultivate, pe terenurile pe care le dețin, cu porumb și lucernă, iar spre primăvară, când încep fătările, mai ales noaptea, ei stau permanent în stână.

Acestea sunt lecțiile predate de un tată celor doi feciori ai săi din Ighiu județul Alba. Ferma  de mioare a familiei de oieri Giurgiu numără peste 3000 de capete de Țurcană, predominant Oacheșe. Câștigurile vin din vânzarea mieilor și a laptelui predat în majoritate unui procesator, o mică parte fiind prelucrată în gospodărie. Tata Ghiță se plânge de: lipsa forței de munca, de cea a abatoarelor, și-ar dori unul mobil cu toate dotările. 

oieri-giurgiu_b

Crescătorul de ovine Ghiță Giurgiu și fii lui, Gheorghe Ioan Giurgiu și Cosmin Viorel Giurgiu. 

"Nu avem oameni la stână. Și care vin, vin două-trei zile și zic, nu mai stau", spune crescătorul de oi Ghiță Giurgiu, pentru emisiunea Ferma, TVR2. "Apăi spun să le faci carte de muncă la ciobani. Păi, cum să le faci?! Că vine azi, vine mâine și poimâine pleacă. Ba ia un cojoc, ba ia un cățel, ba ia o oaie și se ia și se duce. Nu avem ce face, nu găsim oameni serioși.

I-am plătit, că trebuie să-i plătești. Dar nu-i găsești. Îmi pare bine că am doi băieți și-or preluat-o meseria de mici. Nu i-am lăsat să plece de lângă aripă. Nu i-am lăsat să plece de lângă aripa oilor, să crească aici, că dacă-i scăpam un pic să plece pe dincolo, nu-i mai aveam". 

Oierul povestește că atunci când fecorii lui erau copii, cel mare avea 12 ani, iar cel mic, 10 ani, într-o noapte i-au dispărut ciobanii angajați și a fost nevoit să muncească la stână cu cei doi băieți. 

"Am avut ciobani și-ntr-o noapte or plecat toți. Băieții mei, unul avea atunci 12 ani și cel mic, 10 ani. I-am pus lângă mine și am muls cu ei 500 de oi toată vara. Dimineața, ne sculam la 3 și jumate băgam oile la muls, apoi băieții mergeau acasă, făceau baie și plecau la școală," spune oierul.

Familia de oieri, tatăl Ghiță Giurgiu și feciorii lui, acum adulți, Gheorghe Ioan Giurgiu și Cosmin Viorel Giurgiu, spune că se câștigă din oierit, poate că nu e plătită munca așa cum ar trebui, dar pot trăi bine din oi, pentru că dacă ar fi păguboasă munca la stână, n-ar mai ține turma de mioare. 

"Or fost timpuri și mai grele, când o fost mielul 5 lei kilogramul, laptele 2,20 lei. Dar acum totuși, mielul a fost în 2021 un preț cât de cât bun și laptele iarăși. Merge un an cu altul se echilibrează. Dăm înainte, că un an se echilibrează cu celălalt", spune Gheorghe Ioan Giurgiu, fiul cel mare al oierului.

"Ne aflăm într-o zonă dificilă, iar crescătorul este destul de necăjit din punctul acesta de vedere. Este supus permanent intemperiilor, trebuie să stea 365 de zile pe an lângă oi și plus de asta, face lucrul cel mai important, pune pe masa românului mâncare. Deci, trebuie să fim alături de crescătorii de animale și, bineînțeles, dacă și ei vor fi alături de noi, cu certitudine vor apărea și performanțe mari", a declarat, pentru sursa citată, medicul veterinar Horia Iosif Moruțan, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Alba.

sursa: emisiunea Ferma TVR2, 9 ianuarie 2022. 

Vizualizat: 24321 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Tone de carne expirată gata să fie servite turiștilor de pe litoral!

Tone de carne expirată gata să fie servite turiștilor de pe litoral!

07 august 2022 - 20:10

Descinderi ale mascaților la mai multe localuri din stațiunea Costinești. Aceștia au fost solicitați de inspectorii ANPC, care au fost împiedicați, aseară, să facă verificări. Ușile le-au fost închise în față de angajații localurilor. Când au reușit, în sfârșit, să intre, aceștia au găsit numeroase nereguli, cantități mari de carne expirată și alte alimente ieșite din termen de 2-3 ani, a precizat președintele ANPC, Horia Constantinescu, într-o intervenție la Digi24.

APIA OFICIAL: Cuantum subvenții APIA pe cap animal, tonă lapte! Eliberare adeverințe APIA pentru crescătorii de animale!

APIA OFICIAL: Cuantum subvenții APIA pe cap animal, tonă lapte! Eliberare adeverințe APIA pentru crescătorii de animale!

07 august 2022 - 14:48

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând de luni, 8.08.2022, eliberează adeverințe pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, care doresc să acceseze credite bancare, anunță APIA, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Comunicat APIA: Acordare plăți APIA în avans!

Comunicat APIA: Acordare plăți APIA în avans!

07 august 2022 - 14:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 16 octombrie 2022 va demara Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2022, anunță APIA, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Ministrul Daea ASTĂZI: Fermieri, verificați-vă conturile!

Ministrul Daea ASTĂZI: Fermieri, verificați-vă conturile!

05 august 2022 - 18:28

Ministrul Petre Daea îndeamnă legumicultorii din județele Arad, Bacău, Mehedinți și Călărași să își verifice conturile, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis acum Agroinfo.

Comunicat AFIR ASTĂZI: 15 milioane euro pentru fermieri, crescători animale!

Comunicat AFIR ASTĂZI: 15 milioane euro pentru fermieri, crescători animale!

05 august 2022 - 12:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare se va desfășura în perioada 9 august – 16 decembrie 2022.

Verificări APIA în ferme pentru plata subvențiilor APIA! Ce obligații au fermierii, crescătorii de animale?

Verificări APIA în ferme pentru plata subvențiilor APIA! Ce obligații au fermierii, crescătorii de animale?

05 august 2022 - 09:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează în perioada 11 iulie– 30 septembrie 2022 verificări în fermele care solicită subvențiile agricole pentru acest an. Sunt verificate fermele din eșantionul de control aferent Campaniei 2022. APIA Gorj explică într-un Buletin informativ procedura de control, obligațiile fermierilor, crescătorilor de animale.

Ministrul agriculturii: Să le dăm sprijin micilor fermieri!

Ministrul agriculturii: Să le dăm sprijin micilor fermieri!

04 august 2022 - 20:48

Ministrul agriculturii, Petre Daea, face apel la români să cumpere legume de la micii fermieri locali, pentru a-i sprijini acum mai mult decât oricând, în condițiile în care producțiile sunt mai slabe decât anii precedenți din cauza secetei.

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvențiile APIA virate mai devreme în conturile crescătorilor de animale!

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvențiile APIA virate mai devreme în conturile crescătorilor de animale!

04 august 2022 - 14:48

Anul acesta, pentru prima oară, perioada de reținere a animalelor în ferme se va încheia la data de 15 august 2022, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă, susținută la sediul Ministerului Agriculturii. Decizia aduce o serie de beneficii pentru crescătorii de animale, este convins ministrul agriculturii.

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvenții APIA plătite în avans!

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvenții APIA plătite în avans!

04 august 2022 - 13:45

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat astăzi, 4 august 2022, într-o conferință susținută la sediul MADR, procentul de care vor beneficia în avans fermierii, crescătorii de animale din subvențiile APIA care li se cuvin pentru acest an și data de la care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va începe plățile. Șeful MADR a vorbit și despre noul program De trei ori subvenția APIA. 

ASTĂZI! Suprafețele calamitate de secetă pentru care s-au întocmit procese-verbale!

ASTĂZI! Suprafețele calamitate de secetă pentru care s-au întocmit procese-verbale!

04 august 2022 - 11:27

Astăzi, 4 august 2022, situația suprafețelor calamitate pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor, comunicatî de Ministerul Agriculturii. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Catatonic
|
01. 10, 2022. Monday 20:46
Ba mai interesati-va cand scrieti un reportaj.si eu sunt crescator de animale...vaci si e mai multa munca decat la oi.nu vreau sa generalizez dar ciobanii fac cele mai multe stricaciuni din toti.si acum sa o luam pe aia dreapta cum i au plecat astuia toti ciobanii intr o noapte?chiar erau toti prosti?oare cum i a luat atunci?.luati va fratilor sisteme de muls impartiti munca respectati niste orare de muncca oferiti niste conditii plus salarii si o sa aveti oameni.cum au fost preturi acceptabile la miei anul asta?a fost 15lei pe kg in viu la vaci de carne se da 14 lei in carcasa despre ce vb?branza nu mai zic a fost 25 de lei din iunie.pai daca vreti sa va umpleti matul doar voi normal ca nu va convine nimic si ce puneti pe masa romanilor in afara de branza?grosul veniturilor ce provine din miei se duc in lumea araba.daca nu ar da astia banul nici 5 lei nu ar fi kg de miel.rugati va sa nu faca astia abatoare ca dispare si mama pasiunii.nu mai fiti ipocriti si va plangeti prin presa din ogoarele altora.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

KRONE - expertul în furaje verzi!

KRONE - expertul în furaje verzi!

Imagini de excepție cu unele dintre cele mai bune mașini și utilaje Krone: #BiG M 450 #EasyCut F 400 CV Fold #EasyCut F 320 # EasyCut B 1000 #EasyCut B 1000 CV Collect #Vendro 420 #Vendro 820 #Vendro 1120 #Swadro TC 1250 #Swadro TC 1370 #BiG X 780 #BiG X 630 #TX 460 #ZX 470

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii