Adama
Vinasa Rompak

Oier: Nu mai găsim ciobani serioși! Mi-am ținut cei doi fii lângă aripă și avem acum 3.000 de oi!

Publicat: 10 ianuarie 2022 - 08:11
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Oier din tată-n fiu! Cum să-i fac carte de muncă unui cioban care vine azi și pleacă mâine?! Când băieții mei aveau 10 ani, cel mic, și 12 ani cel mare, într-o noapte mi-or plecat ciobanii. Toată vara am muls 500 de oi cu băieții mei. Ne sculam dimineața la 3 și jumate, mulgeam oile, apoi băieții fugeau acasă, făceau baie și mergeau la școală, povestește crescătorul de ovine Ghiță Giurgiu din comuna Ighiu, județul Alba. Acum, familia de oieri, tatăl și cei doi fii numără o turmă de 3.000 de ovine. 

În jurul municipiului Alba Iulia este o zonă pastorală de tradiție în creșterea ovinelor, o ocupație ancestrală, transformată azi în afacere. Ciobănia nu-i doar câștig dacă nu-i însoțită de pasiunea înnăscută pentru animale. Stâna nu o închizi dupa 8 ore de muncă, oile trebuie păzite cu grijă, prin vânt și ploi, prin arșița soarelui. Ciobanii își fac meseria timp de 24 de ore, între 2 – 3 mulsori pe zi și veghează turma cu ajutorul câinilor și al gardului electric. Anul la oieri începe toamna cu monta (un berbec la 35 de mioare) apoi iarna în stabulație unde trebuie hrănite bine cu baloți de fân recoltați de pe pășuni și cu cerealele cultivate, pe terenurile pe care le dețin, cu porumb și lucernă, iar spre primăvară, când încep fătările, mai ales noaptea, ei stau permanent în stână.

Acestea sunt lecțiile predate de un tată celor doi feciori ai săi din Ighiu județul Alba. Ferma  de mioare a familiei de oieri Giurgiu numără peste 3000 de capete de Țurcană, predominant Oacheșe. Câștigurile vin din vânzarea mieilor și a laptelui predat în majoritate unui procesator, o mică parte fiind prelucrată în gospodărie. Tata Ghiță se plânge de: lipsa forței de munca, de cea a abatoarelor, și-ar dori unul mobil cu toate dotările. 

oieri-giurgiu_b

Crescătorul de ovine Ghiță Giurgiu și fii lui, Gheorghe Ioan Giurgiu și Cosmin Viorel Giurgiu. 

"Nu avem oameni la stână. Și care vin, vin două-trei zile și zic, nu mai stau", spune crescătorul de oi Ghiță Giurgiu, pentru emisiunea Ferma, TVR2. "Apăi spun să le faci carte de muncă la ciobani. Păi, cum să le faci?! Că vine azi, vine mâine și poimâine pleacă. Ba ia un cojoc, ba ia un cățel, ba ia o oaie și se ia și se duce. Nu avem ce face, nu găsim oameni serioși.

I-am plătit, că trebuie să-i plătești. Dar nu-i găsești. Îmi pare bine că am doi băieți și-or preluat-o meseria de mici. Nu i-am lăsat să plece de lângă aripă. Nu i-am lăsat să plece de lângă aripa oilor, să crească aici, că dacă-i scăpam un pic să plece pe dincolo, nu-i mai aveam". 

Oierul povestește că atunci când fecorii lui erau copii, cel mare avea 12 ani, iar cel mic, 10 ani, într-o noapte i-au dispărut ciobanii angajați și a fost nevoit să muncească la stână cu cei doi băieți. 

"Am avut ciobani și-ntr-o noapte or plecat toți. Băieții mei, unul avea atunci 12 ani și cel mic, 10 ani. I-am pus lângă mine și am muls cu ei 500 de oi toată vara. Dimineața, ne sculam la 3 și jumate băgam oile la muls, apoi băieții mergeau acasă, făceau baie și plecau la școală," spune oierul.

Familia de oieri, tatăl Ghiță Giurgiu și feciorii lui, acum adulți, Gheorghe Ioan Giurgiu și Cosmin Viorel Giurgiu, spune că se câștigă din oierit, poate că nu e plătită munca așa cum ar trebui, dar pot trăi bine din oi, pentru că dacă ar fi păguboasă munca la stână, n-ar mai ține turma de mioare. 

"Or fost timpuri și mai grele, când o fost mielul 5 lei kilogramul, laptele 2,20 lei. Dar acum totuși, mielul a fost în 2021 un preț cât de cât bun și laptele iarăși. Merge un an cu altul se echilibrează. Dăm înainte, că un an se echilibrează cu celălalt", spune Gheorghe Ioan Giurgiu, fiul cel mare al oierului.

"Ne aflăm într-o zonă dificilă, iar crescătorul este destul de necăjit din punctul acesta de vedere. Este supus permanent intemperiilor, trebuie să stea 365 de zile pe an lângă oi și plus de asta, face lucrul cel mai important, pune pe masa românului mâncare. Deci, trebuie să fim alături de crescătorii de animale și, bineînțeles, dacă și ei vor fi alături de noi, cu certitudine vor apărea și performanțe mari", a declarat, pentru sursa citată, medicul veterinar Horia Iosif Moruțan, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Alba.

sursa: emisiunea Ferma TVR2, 9 ianuarie 2022. 

Vizualizat: 25455 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Catatonic
|
01. 10, 2022. Monday 20:46
Ba mai interesati-va cand scrieti un reportaj.si eu sunt crescator de animale...vaci si e mai multa munca decat la oi.nu vreau sa generalizez dar ciobanii fac cele mai multe stricaciuni din toti.si acum sa o luam pe aia dreapta cum i au plecat astuia toti ciobanii intr o noapte?chiar erau toti prosti?oare cum i a luat atunci?.luati va fratilor sisteme de muls impartiti munca respectati niste orare de muncca oferiti niste conditii plus salarii si o sa aveti oameni.cum au fost preturi acceptabile la miei anul asta?a fost 15lei pe kg in viu la vaci de carne se da 14 lei in carcasa despre ce vb?branza nu mai zic a fost 25 de lei din iunie.pai daca vreti sa va umpleti matul doar voi normal ca nu va convine nimic si ce puneti pe masa romanilor in afara de branza?grosul veniturilor ce provine din miei se duc in lumea araba.daca nu ar da astia banul nici 5 lei nu ar fi kg de miel.rugati va sa nu faca astia abatoare ca dispare si mama pasiunii.nu mai fiti ipocriti si va plangeti prin presa din ogoarele altora.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii