Oier din tată-n fiu! Cum să-i fac carte de muncă unui cioban care vine azi și pleacă mâine?! Când băieții mei aveau 10 ani, cel mic, și 12 ani cel mare, într-o noapte mi-or plecat ciobanii. Toată vara am muls 500 de oi cu băieții mei. Ne sculam dimineața la 3 și jumate, mulgeam oile, apoi băieții fugeau acasă, făceau baie și mergeau la școală, povestește crescătorul de ovine Ghiță Giurgiu din comuna Ighiu, județul Alba. Acum, familia de oieri, tatăl și cei doi fii numără o turmă de 3.000 de ovine.
În jurul municipiului Alba Iulia este o zonă pastorală de tradiție în creșterea ovinelor, o ocupație ancestrală, transformată azi în afacere. Ciobănia nu-i doar câștig dacă nu-i însoțită de pasiunea înnăscută pentru animale. Stâna nu o închizi dupa 8 ore de muncă, oile trebuie păzite cu grijă, prin vânt și ploi, prin arșița soarelui. Ciobanii își fac meseria timp de 24 de ore, între 2 – 3 mulsori pe zi și veghează turma cu ajutorul câinilor și al gardului electric. Anul la oieri începe toamna cu monta (un berbec la 35 de mioare) apoi iarna în stabulație unde trebuie hrănite bine cu baloți de fân recoltați de pe pășuni și cu cerealele cultivate, pe terenurile pe care le dețin, cu porumb și lucernă, iar spre primăvară, când încep fătările, mai ales noaptea, ei stau permanent în stână.
Acestea sunt lecțiile predate de un tată celor doi feciori ai săi din Ighiu județul Alba. Ferma de mioare a familiei de oieri Giurgiu numără peste 3000 de capete de Țurcană, predominant Oacheșe. Câștigurile vin din vânzarea mieilor și a laptelui predat în majoritate unui procesator, o mică parte fiind prelucrată în gospodărie. Tata Ghiță se plânge de: lipsa forței de munca, de cea a abatoarelor, și-ar dori unul mobil cu toate dotările.
Crescătorul de ovine Ghiță Giurgiu și fii lui, Gheorghe Ioan Giurgiu și Cosmin Viorel Giurgiu.
"Nu avem oameni la stână. Și care vin, vin două-trei zile și zic, nu mai stau", spune crescătorul de oi Ghiță Giurgiu, pentru emisiunea Ferma, TVR2. "Apăi spun să le faci carte de muncă la ciobani. Păi, cum să le faci?! Că vine azi, vine mâine și poimâine pleacă. Ba ia un cojoc, ba ia un cățel, ba ia o oaie și se ia și se duce. Nu avem ce face, nu găsim oameni serioși.
I-am plătit, că trebuie să-i plătești. Dar nu-i găsești. Îmi pare bine că am doi băieți și-or preluat-o meseria de mici. Nu i-am lăsat să plece de lângă aripă. Nu i-am lăsat să plece de lângă aripa oilor, să crească aici, că dacă-i scăpam un pic să plece pe dincolo, nu-i mai aveam".
Oierul povestește că atunci când fecorii lui erau copii, cel mare avea 12 ani, iar cel mic, 10 ani, într-o noapte i-au dispărut ciobanii angajați și a fost nevoit să muncească la stână cu cei doi băieți.
"Am avut ciobani și-ntr-o noapte or plecat toți. Băieții mei, unul avea atunci 12 ani și cel mic, 10 ani. I-am pus lângă mine și am muls cu ei 500 de oi toată vara. Dimineața, ne sculam la 3 și jumate băgam oile la muls, apoi băieții mergeau acasă, făceau baie și plecau la școală," spune oierul.
Familia de oieri, tatăl Ghiță Giurgiu și feciorii lui, acum adulți, Gheorghe Ioan Giurgiu și Cosmin Viorel Giurgiu, spune că se câștigă din oierit, poate că nu e plătită munca așa cum ar trebui, dar pot trăi bine din oi, pentru că dacă ar fi păguboasă munca la stână, n-ar mai ține turma de mioare.
"Or fost timpuri și mai grele, când o fost mielul 5 lei kilogramul, laptele 2,20 lei. Dar acum totuși, mielul a fost în 2021 un preț cât de cât bun și laptele iarăși. Merge un an cu altul se echilibrează. Dăm înainte, că un an se echilibrează cu celălalt", spune Gheorghe Ioan Giurgiu, fiul cel mare al oierului.
"Ne aflăm într-o zonă dificilă, iar crescătorul este destul de necăjit din punctul acesta de vedere. Este supus permanent intemperiilor, trebuie să stea 365 de zile pe an lângă oi și plus de asta, face lucrul cel mai important, pune pe masa românului mâncare. Deci, trebuie să fim alături de crescătorii de animale și, bineînțeles, dacă și ei vor fi alături de noi, cu certitudine vor apărea și performanțe mari", a declarat, pentru sursa citată, medicul veterinar Horia Iosif Moruțan, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Alba.
sursa: emisiunea Ferma TVR2, 9 ianuarie 2022.