Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Oier: Nu mai găsim ciobani serioși! Mi-am ținut cei doi fii lângă aripă și avem acum 3.000 de oi!

Publicat: 10 ianuarie 2022 - 08:11
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Oier din tată-n fiu! Cum să-i fac carte de muncă unui cioban care vine azi și pleacă mâine?! Când băieții mei aveau 10 ani, cel mic, și 12 ani cel mare, într-o noapte mi-or plecat ciobanii. Toată vara am muls 500 de oi cu băieții mei. Ne sculam dimineața la 3 și jumate, mulgeam oile, apoi băieții fugeau acasă, făceau baie și mergeau la școală, povestește crescătorul de ovine Ghiță Giurgiu din comuna Ighiu, județul Alba. Acum, familia de oieri, tatăl și cei doi fii numără o turmă de 3.000 de ovine. 

În jurul municipiului Alba Iulia este o zonă pastorală de tradiție în creșterea ovinelor, o ocupație ancestrală, transformată azi în afacere. Ciobănia nu-i doar câștig dacă nu-i însoțită de pasiunea înnăscută pentru animale. Stâna nu o închizi dupa 8 ore de muncă, oile trebuie păzite cu grijă, prin vânt și ploi, prin arșița soarelui. Ciobanii își fac meseria timp de 24 de ore, între 2 – 3 mulsori pe zi și veghează turma cu ajutorul câinilor și al gardului electric. Anul la oieri începe toamna cu monta (un berbec la 35 de mioare) apoi iarna în stabulație unde trebuie hrănite bine cu baloți de fân recoltați de pe pășuni și cu cerealele cultivate, pe terenurile pe care le dețin, cu porumb și lucernă, iar spre primăvară, când încep fătările, mai ales noaptea, ei stau permanent în stână.

Acestea sunt lecțiile predate de un tată celor doi feciori ai săi din Ighiu județul Alba. Ferma  de mioare a familiei de oieri Giurgiu numără peste 3000 de capete de Țurcană, predominant Oacheșe. Câștigurile vin din vânzarea mieilor și a laptelui predat în majoritate unui procesator, o mică parte fiind prelucrată în gospodărie. Tata Ghiță se plânge de: lipsa forței de munca, de cea a abatoarelor, și-ar dori unul mobil cu toate dotările. 

oieri-giurgiu_b

Crescătorul de ovine Ghiță Giurgiu și fii lui, Gheorghe Ioan Giurgiu și Cosmin Viorel Giurgiu. 

"Nu avem oameni la stână. Și care vin, vin două-trei zile și zic, nu mai stau", spune crescătorul de oi Ghiță Giurgiu, pentru emisiunea Ferma, TVR2. "Apăi spun să le faci carte de muncă la ciobani. Păi, cum să le faci?! Că vine azi, vine mâine și poimâine pleacă. Ba ia un cojoc, ba ia un cățel, ba ia o oaie și se ia și se duce. Nu avem ce face, nu găsim oameni serioși.

I-am plătit, că trebuie să-i plătești. Dar nu-i găsești. Îmi pare bine că am doi băieți și-or preluat-o meseria de mici. Nu i-am lăsat să plece de lângă aripă. Nu i-am lăsat să plece de lângă aripa oilor, să crească aici, că dacă-i scăpam un pic să plece pe dincolo, nu-i mai aveam". 

Oierul povestește că atunci când fecorii lui erau copii, cel mare avea 12 ani, iar cel mic, 10 ani, într-o noapte i-au dispărut ciobanii angajați și a fost nevoit să muncească la stână cu cei doi băieți. 

"Am avut ciobani și-ntr-o noapte or plecat toți. Băieții mei, unul avea atunci 12 ani și cel mic, 10 ani. I-am pus lângă mine și am muls cu ei 500 de oi toată vara. Dimineața, ne sculam la 3 și jumate băgam oile la muls, apoi băieții mergeau acasă, făceau baie și plecau la școală," spune oierul.

Familia de oieri, tatăl Ghiță Giurgiu și feciorii lui, acum adulți, Gheorghe Ioan Giurgiu și Cosmin Viorel Giurgiu, spune că se câștigă din oierit, poate că nu e plătită munca așa cum ar trebui, dar pot trăi bine din oi, pentru că dacă ar fi păguboasă munca la stână, n-ar mai ține turma de mioare. 

"Or fost timpuri și mai grele, când o fost mielul 5 lei kilogramul, laptele 2,20 lei. Dar acum totuși, mielul a fost în 2021 un preț cât de cât bun și laptele iarăși. Merge un an cu altul se echilibrează. Dăm înainte, că un an se echilibrează cu celălalt", spune Gheorghe Ioan Giurgiu, fiul cel mare al oierului.

"Ne aflăm într-o zonă dificilă, iar crescătorul este destul de necăjit din punctul acesta de vedere. Este supus permanent intemperiilor, trebuie să stea 365 de zile pe an lângă oi și plus de asta, face lucrul cel mai important, pune pe masa românului mâncare. Deci, trebuie să fim alături de crescătorii de animale și, bineînțeles, dacă și ei vor fi alături de noi, cu certitudine vor apărea și performanțe mari", a declarat, pentru sursa citată, medicul veterinar Horia Iosif Moruțan, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Alba.

sursa: emisiunea Ferma TVR2, 9 ianuarie 2022. 

Vizualizat: 23560 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Adio subvenții APIA pentru cei care nu lucrează terenul!

Adio subvenții APIA pentru cei care nu lucrează terenul!

23 ianuarie 2022 - 14:04

În toată politica agricolă comună din UE, subvenția o primește cel care muncește terenul, nu proprietarul, a subliniat astăzi, 23 ianuarie 2022, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, în cadrul unui interviu Viața Satului, TVR1. Șeful APIA a anunțat că se va schimba în totalitate controlul APIA în teren, astfel încât cei care nu lucrează efectiv pământul își pot lua adio de la subvențiile APIA. 

Șeful APIA: Subvenții APIA din data de 1 martie 2022 pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA: Subvenții APIA din data de 1 martie 2022 pentru fermieri, crescători de animale!

23 ianuarie 2022 - 13:13

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 23 ianuarie 2022, la Viața Satului, TVR1, lista subvențiilor APIA pe care fermierii, crescătorii de animale le pot solicita la APIA începînd cu data de 1 martie 2022.

Șeful APIA ASTĂZI: Plățile pe hectar care încep după 15 februarie 2022!

Șeful APIA ASTĂZI: Plățile pe hectar care încep după 15 februarie 2022!

23 ianuarie 2022 - 12:43

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 23 ianuarie 2022, la TVR1, că plata ajutoarelor naționale tranzitorii pentru vegetal, aferente anului 2021, vor începe după data de 15 februarie 2022.

Șeful APIA ASTĂZI: Data când începe PLATA ANT ZOOTEHNIE, subvenția APIA mică!

Șeful APIA ASTĂZI: Data când începe PLATA ANT ZOOTEHNIE, subvenția APIA mică!

23 ianuarie 2022 - 12:06

Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pentru crescătorii de animale începe săptămâna viitoare, a anunțat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea. Putem spune că plata ANT zootehnie, ANT 7, 8 și 9 începe de îndată, imediat, a spus șeful APIA, astăzi, la TVR 1.

OLAF: Un sfert din totalul subvențiilor agricole alocate României, FRAUDAT!

OLAF: Un sfert din totalul subvențiilor agricole alocate României, FRAUDAT!

23 ianuarie 2022 - 07:42

Fraudă de 850.000 euro din subvențiile agricole destinate fermierilor români! Nici măcar un cent din aceşti bani nu a fost cheltuit în agricultură sau în România. De îndată ce a fost plătită subvenţia, banii au fost transferaţi în conturi bancare din Italia, de unde au fost retraşi rapid şi folosiţi pentru finanţarea altor activităţi criminale, susține Oficiul European de Luptă Antifraudă, OLAF, într-un comunicat transmis media.

Vot în Parlamentul European în favoarea crescătorilor români de animale!

Vot în Parlamentul European în favoarea crescătorilor români de animale!

21 ianuarie 2022 - 07:12

Votul din 20 ianuarie 2022, din Parlamentul European, reprezintă un pas important pentru fermierii români, care vor putea continua transportul de animale vii, inclusiv spre țările terțe! Anunță europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlamentul European, într-un comunicat transmis Agroinfo.

OFICIAL! LIBER la EXPORTUL de ovine, bovine către țările arabe!

OFICIAL! LIBER la EXPORTUL de ovine, bovine către țările arabe!

20 ianuarie 2022 - 19:22

Transportul animalelor vii din fermele românești către țările terțe continuă! Nu va fi interzis! A anunțat astăzi europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, în urma unei dezbateri pe această temă din Parlamentul European. 

ANSVSA ASTĂZI: Nou focar de gripă aviară la granița cu România!

ANSVSA ASTĂZI: Nou focar de gripă aviară la granița cu România!

20 ianuarie 2022 - 14:17

În data de 18.01.2022, Ungaria a a notificat Comisia Europeană cu privire la apariția unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puțin de 10 km de granița de vest a României, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Anunț important AFIR ASTĂZI!

Anunț important AFIR ASTĂZI!

20 ianuarie 2022 - 10:50

Garanțiile de participare sau de bună execuție constituite printr-un instrument de garantare emis de o instituție financiară nebancară nu sunt acceptate în procedurile de achiziție publică, anunță astăzi, 20 ianuarie 2022, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Premieră România: Condamnat la un an de pușcărie cu executare pentru uciderea unui câine!

Premieră România: Condamnat la un an de pușcărie cu executare pentru uciderea unui câine!

20 ianuarie 2022 - 08:57

Un bărbat din Galați a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru că în urmă cu trei ani a omorât câinele unui vecin. Sentința este definitivă și prima de acest fel în România.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Catatonic
|
01. 10, 2022. Monday 20:46
Ba mai interesati-va cand scrieti un reportaj.si eu sunt crescator de animale...vaci si e mai multa munca decat la oi.nu vreau sa generalizez dar ciobanii fac cele mai multe stricaciuni din toti.si acum sa o luam pe aia dreapta cum i au plecat astuia toti ciobanii intr o noapte?chiar erau toti prosti?oare cum i a luat atunci?.luati va fratilor sisteme de muls impartiti munca respectati niste orare de muncca oferiti niste conditii plus salarii si o sa aveti oameni.cum au fost preturi acceptabile la miei anul asta?a fost 15lei pe kg in viu la vaci de carne se da 14 lei in carcasa despre ce vb?branza nu mai zic a fost 25 de lei din iunie.pai daca vreti sa va umpleti matul doar voi normal ca nu va convine nimic si ce puneti pe masa romanilor in afara de branza?grosul veniturilor ce provine din miei se duc in lumea araba.daca nu ar da astia banul nici 5 lei nu ar fi kg de miel.rugati va sa nu faca astia abatoare ca dispare si mama pasiunii.nu mai fiti ipocriti si va plangeti prin presa din ogoarele altora.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Frăţia roboţilor LELY în ferma lui Neluţu Platon

Frăţia roboţilor LELY în ferma lui Neluţu Platon

Vă invităm să faceți cunoștință cu roboții Astronaut, Juno şi Discovery. Sunt inteligenţi, serioşi în tot ceea ce fac, nu se plâng niciodată, nu cer de mâncare şi nici concediu de odihnă. Bun venit în era agriculturii 4.0!

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021 Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii