În fermele de ovine și caprine din Iași nu sunt semne deocamdată de pestă, iar DSVSA a confirmat că, momentan, nu există niciun caz confirmat pe raza județului. Unii dintre oieri spun că boala nu există, că ar fi o cacealma.
Crescătorii de animale nu-și fac prea mari probleme, cel puțin unii dintre ei, pentru că nu cred că există această boală, la ovine și caprine, și consideră că totul este o doar o cacealma. Alții, în schimb, sunt convinși că România este din nou victima unei conspirații a Occidentului, ca să reducă exporturile de capete din țara noastră.
”România era printre liderii în export la oi, și trebuia să ne taie elanul, așa cum au făcut cu Pesta Porcină Africană. Și nu numai. Acum vreo 10 ani a fost cu boala limbii albastre. Evident că eu nu cred că a apărut din senin, în România, pestă la oi și la capre. Cineva, acolo sus, trebuie să schimbe balanța economică, în favoarea țărilor mult mai dezvoltate ca noi. Noi sunt mici, doamnă, ne stârpesc ăștia ca pe niște gândaci. Eu încă nu am nimic în fermă, și sper să rămână așa, că dacă nu pot să mai export ajung la sapă de lemn”, a mărturisit Valentin Oancea, un crescător de oi din Iași, care deține 400 de capete de ovine, dar și alte animale.
La rândul său, Dan Lascarache, un alt crescător de animale din Iași, care are o fermă cu peste 600 de capete, a spus că în țările în care exportă el nu s-au impus, momentan, restricții, și nici nu crede că vor apărea în viitorul apropiat. Pentru că totul este o cacealma, din punctul său de vedere.
”Nu este nicio pestă. Am auzit ceva de pestă, prin Tulcea, dar eu cred că este o cacealma. Eu nu am nicio problemă cu exporturile acum. Cu țările care au anunțat că limitează importurile din România noi nu colaborăm. Eu am văzut, totuși, că tot se încarcă în porturi. Chiar acum două săptămâni înțeleg că au încărcat vreo cinci vapoare, și înțeleg că urmează alte șase vapoare. Sperăm să rămână așa”, a spus Dan Lascarache, oier din Țigănași, pentru ziardeiasi.ro
Anual, de aici pleacă sute de animale, fie în Iran, Siria, Kuweit sau Iordania.
37 de focare de pestă în trei județe. Peste 200.000 de animale sacrificate
Pesta micilor rumegătoare a fost confirmată deja în 37 de exploatații comerciale și microferme din județele Tulcea, Constanța și Timiș, unde au fost sacrificate peste 200.000 de oi și capre. Conform procedurilor, aici s-au institut deja zone de protecție și au fost stabilite măsuri pentru limitarea extinderii bolii. (ziaruldeiasi.ro)