Prețul la maxim astăzi la ovinele românești pentru export! Spune unul dintre marii fermieri români, Gigică Apostol din comuna Baia, județul Tulcea. Crescătorul de oi adaugă că e și normal ca prețul să fie mare, furajele sunt foarte scumpe anul acesta, munca la ovine este foarte grea, costurile multe, iar crescătorul trebuie să-și scoată banii peste prețul de producție, altfel merge în pierdere și nu mai are rost să ducă ferma mai departe.
Fermierul Gigică Apostol a început în 1998 cu 600 de mioare, iar acum exportă tineret ovin îngrășat, în jur de 45.000 de capete pe serie cu rulaj mediu anual de 250.000. Exportă animale vii în țările arabe și-n Europa cu camioane autorizate din flota proprie.
"Astăzi, în România, s-a ajuns cu prețurile la maxim. Suntem cei mai scumpi la ovine, care noi ne plângeam. Dacă Spania este sub prețul nostru, astăzi vorbind. Mulți clienți de-ai mei din Orientul Mijlociu s-au dus și au luat și marfă de Spania, din cauză că la noi se duc prețurile foarte sus. A scăzut și șeptelul din România. (...) Prețurile la cereale au crescut foarte mult. Anul ăsta e istoric, automat piața internațională face prețurile în România. Și când cântărești furaj cu 1,3 și produci carnea cu 10 lei (pe kilogram n.r.), cu cât poți să o vinzi? Aici trebuie să te încadrezi, și cu omul, și cu energia, și cu multe costuri, te duce prețul de cost aproape, atunci lucrezi pe pierdere, mai bine te oprești.
Deci, o fermă dacă nu-și produce furajele astăzi, cum este azi, sigur face pierdere. Întrucât toată lumea în România a văzut că a funcționat îngrășarea la ovină, categoric în anii anteriori era cerere mai ieftină, și toți s-au apucat. S-a ajuns în România ca producătorul să câștige bani mai mulți. Și e corect! Ăla care produce, care ține oi-mame, eu am ținut și oi-mame, știu ce înseamnă, e mult mai greu să faci fătări, să produci miei, decât să îngrași miei, și să faci comerț cu miei. Era muncă foarte multă și nu poți să faci cantități industriale, că e greu. Să nu-mi spună mie unul că stau și fată (oile n.r.) 20.000 de miei. Mai greu cu oaia", a spus fermierul, duminică, 13 iunie 2021, la TVR 2.
Pe lângă ovine, îngrășarea mieilor, fermierul cultivă peste 2.500 de ha teren arabil cu grâu, orz, rapiță, porumb, floarea soarelui și plante de nutreț având sisteme de irigații moderne, cu pivoți, pe 1200 de hectare. Alături de saivanele de capacitate mare, fermierul deține si grajduri pentru taurine – 5.000 de capete tineret bovin – construite pe 25 ha. Ferma are un FNC cu o capacitate de 5 tone de nutreț/oră, silozuri și magazii pentru 80.000 de tone de cereale. Cu bani proprii, dar și cu fonduri europene, construiește un abator performant pentru ovine și bovine cu o linie de procesare a cărnii.