Toți crescătorii de ovine pot să ia subvenția APIA mare, cum îi spun ei, sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, al cărui cuantum este stabilit acum, pentru plata avansului APIA, la circa 16 euro/ovină. De anul viitor, din 2024, această subvenție APIA va fi împărțită tuturor oierilor. Cu o singură condiție însă.
"Oameni buni, săptămâna asta care a trecut, în 8.11.2023, am fost la București, cu mai mulți membri APC (Asociația Profesională a Ciobanilor n.r.), 10 inși am fost, din diferite colțuri, de pe la Făgăraș, Timișoara, de peste tot, care or vrut să vină cu noi, și noi ne bucurăm, că oamenii trebuie să vină tot alții ca să vadă exact cu ce ne zbatem noi acolo și că mergem, nu pentru interesul nostru personal, cum fac ăștialalți (...)
Pe ei nu-i interesează decât cum să ia banii de pe ciobani și cum să atragă banii către ei, către registre, către cărțile de rasă, și să bage ciobanii cu capul la vale.
Ne-am dus și am fost primiți și-n Senat, și la Ministerul Agriculturii. Vreau să încep cu ministrul agriculturii, domnul Florin Barbu. Încă o dată vreau să-i mulțumesc pentru că a înțeles ideea cu SCZ-ul, să-l ia toți crescătorii de animale fără niciun fel de obligație.
De asta vă spun asta acum, pentru că m-ați sunat o grămadă, domle, în 2024 mai trebuie berbeci? Vă spun acum, nu mai trebuie să aveți berbeci, numai dacă sunteți înscriși în registrul genealogic. Deci, varianta B (a adeverinței APIA n.r.) s-au anulat berbecii, SCZ se ia, v-am spus clar și vă spun de fiecare dată, doar să ai oile înscrise la ANSVSA, în Baza Națională de Date (BND). Deci, dacă le ai înscrise la ANSVSA oile, nu mai trebuie nicio condiție.
Dar ei ce fac? (se referă la reprezentanții asociațiilor care dețin registrele genealogice ale raselor de ovine n.r.) Fac tot felul de presiuni, domle, înscrie-te, că o să facem și o să dregem. Uitați-vă că unii dintre dvs m-ați sunat și mi-ați spus că unii 35 de lei pe cap de oaie (cotizație asociație n.r.) și au ajuns la 20 de lei, că unii de la 20 de lei au ajuns la 15 lei și la 10 lei, cotizație cioban la asociație. Deci, se poate. Am înțeles că la Hunedoara, de la 17 lei ar fi ajuns la 6 lei. Și o să vedeți că o să se roage de voi, probabil, o să vă și plătească să intrați în registru. Dar vă spun, oameni buni, nu trebuie să dați niciun leu la nimeni că banii europeni vin pentru toată lumea. Nu avem nicio restricție! Avem răspuns de la Bruxelles, de la Comisia europeană, îl am în mână, mi-l asum. Deci, banii europeni vin pentru sector cu dificultate. Sectorul ovin e un sector cu dificultate sută la sută în România, a anunțat oierii Ionică Sterp, crescător de ovine din Ianoșda, Bihor, vicepreședinte Asociația Profesională a Ciobanilor din România.