Adama
Agreena
AGRICOVER

Oier: Din turma de 300 de oi vând telemea la București, miei la Brașov și-mi țin familia!

Publicat: 02 februarie 2022 - 09:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de oi Gheorghe Bordean din comuna Berghin, județul Alba, spune că vinde telemea la București și miei la Brașov și reușește să-și întrețină familia din mica fermă. A moștenit oieritul de la părinți, iar la 18 ani a cumpărat primele 30 de oi, ajungînd acum la o turmă de 300 de ovine. Ca să aibă furaje, oierul a cumpărat 6 hectare de teren agricol, dar a închiriat și pășune de la primărie.

Gheorghe Bordean (în foto) s-a mutat acum 19 ani în comuna Berghin. Pe cele 6 hectare de teren cultivă porumb, lucernă, plante furajere, iar pe lângă acest teren, a închiriat pășune de la primărie.

gheorghe-bordean_b

Crescătorul de ovine are doi copii, în fermă lucrează cu familia și spune că de aproximativ 12 ani livrează brânză la București și miei la Brașov. 

"De la 18 ani tot cu așa ceva ne necăjim. Am pornit de la 30 de oi și am acum 300, când am venit la Berghin, ne-am cumpărat o casă mai slăbuță, am refăcut-o, am cumpărat pământ, 6 hectare, am făcut saivanul. În fermă, lucrez cu băiatul și nevasta. Nu suntem învățați să ne prea plângem", spune oierul.

Chiar dacă are o turmă de doar 300 de ovine, crescătorul și-a găsit piață de desfacere, iar din venituri reușește să-și întrețină familia.  

oi-bordean_b

"Pentru miei, vine de câțiva ani mașina firmei și-i duce lângă Brașov, unde este abator închiriat, cu autorizație, cu acte-n regulă. De câțiva ani vine omul respectiv și-mi ia marfa.

Laptele îl facem telemea și avem pe cineva care o duce la București. Telemeaua ajunge la București. De preț sunt mulțumit, că vine săptămânal omul și mi-o dat bani, nu am avut probleme nici cu cei cu mieii, nici cu cei cu brânza. Lucru cu brânza cu omul ăsta de 10-12 ani. Dacă știi cum să te echilibrezi, trăiești din 300 de oi, nu ca să te scoată banii din casă, dar poți să trăiești o familie liniștit. Dacă muncești, dacă nu muncești, nu ai. Dacă muncești, trăiești, nu putem face averi, dar poți trăi bine. De la ele (de la oi), mi-am ținut copiii în școli, nu am făcut alte învârteli", spune oierul.

El adaugă că nu te poți ocupa de animale fără să ai pasiune pentru așa ceva. 

"În tinerețe, povestește Gheorghe Bordean, când am fost cioban, aveam câte 1000 și ceva de oi fătate și la toată oaia, știam mielul și nu erau ale mele, erau ale cuiva, io aveam grijă de ele. Oile fătau în câmp, nu aveam saivane, le-am ținut sub cerul liber. Și oile mele, până nu am venit aici, nu or stat în saivan."

Oierul ar vrea să-și mărească efectivul, dar nu există pășune, terenurile sunt toate luate în arendă.  "Primăria cât o avut, o împărțit la toți crescătorii. Și apăi, nu ai cu cine mulge, nu ai cu cine lucra, și nici teren mai mult nu ai, multe terenuri s-or arat, or venit investitori și asta e."

 Gheorghe Bordean crește doar rasa Țurcană, varietatea Bălă. 

oi-bordean-doi_b

"Țurcana Bălă și Oacheșă sunt cele mai uzitate oi din România, iar noi dacă vrem să le autorizăm ca rase (aceste varietăți n.r) sunt niște etape și tot felul de măsurători, programe, care trebuie foarte minuțios și serios făcute și eu mi-aș dori din tot sufletul (...) Trebuie făcute cu seriozitate, pentru ca, la un moment dat, să reprezinte adevărate cărți de vizită pe plan european și mondial, pentru crescători și pentru România în general. Dacă ar fi să luăm doar Băla, sunt niște poezii extrem de frumoase, prima începe fără doar și poate, în munții Sebeșului", spune dr. Horia Moruțan, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Alba.

sursa: emisiunea Ferma, TVR2, 30 ianuarie 2022

 

Vizualizat: 7942 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

17 iulie 2024 - 18:35

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1966 AL COMISIEI din 16 iulie 2024 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate [„Sardeluță marinată” (STG)].

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

17 iulie 2024 - 15:26

În contextul dificultăților întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a inițiat consultări cu toți actorii implicați, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

17 iulie 2024 - 15:02

Crescătorii de vaci beneficiază începând cu acest an de o nouă schemă de ajutor, este vorba de sprijinul pentru porumbul de siloz. Cei care cresc minim 3 vaci și fac o producție de 18 tone porumb la hectar pot încasa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) noua subvenție de 230 euro/ha. O altă condiție pentru bani se referă la consumul anual maxim de porumb siloz pentru bovine.

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

17 iulie 2024 - 12:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA) a anunțat marți, 16 iulie 2024, că a extras eșantionul de control pentru acest an. Pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul zootehnic sunt verificați 5.356 crescători de animale dintre cei care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal, cuvenite pentru anul 2024. 

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

16 iulie 2024 - 20:31

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu anul de cerere 2024 pe lângă standardul GAEC 3 - Interdicția de a incendia miriștile se pune în aplicare și standardul GAEC 10 - Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală.

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

16 iulie 2024 - 19:54

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a fost extras eșantionul de control pentru Campania 2024, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și condiționalitate din cererea de plată.

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

16 iulie 2024 - 17:42

Medicii veterinari oficiali, din cadrul Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat un număr de 83 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare. Acțiunea de control se desfășoară în mai multe județe din țară. 

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

16 iulie 2024 - 14:54

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că peste 180 milioane lei au fost virate către Direcțiile Agricole Județene pentru plata micilor fermieri cultivatori de tomate în spații protejate.

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

16 iulie 2024 - 06:53

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat luni, în emisiunea Agrostrategia de la TVR1 că fermierii care au culturile agricole afectate de secetă vor primi despăbugiri între 200 euro/ha și 250 euro/ha.

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

15 iulie 2024 - 17:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, anunță închiderea azi, 15 iulie 2024, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații și pentru DR-26 Înființarea sistemelor de irigații, intervenții finanțate cu fonduri nerambursabule din Planul Strategic 2023 – 2027.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii