ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Oier: Din turma de 300 de oi vând telemea la București, miei la Brașov și-mi țin familia!

Publicat: 02 februarie 2022 - 09:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de oi Gheorghe Bordean din comuna Berghin, județul Alba, spune că vinde telemea la București și miei la Brașov și reușește să-și întrețină familia din mica fermă. A moștenit oieritul de la părinți, iar la 18 ani a cumpărat primele 30 de oi, ajungînd acum la o turmă de 300 de ovine. Ca să aibă furaje, oierul a cumpărat 6 hectare de teren agricol, dar a închiriat și pășune de la primărie.

Gheorghe Bordean (în foto) s-a mutat acum 19 ani în comuna Berghin. Pe cele 6 hectare de teren cultivă porumb, lucernă, plante furajere, iar pe lângă acest teren, a închiriat pășune de la primărie.

gheorghe-bordean_b

Crescătorul de ovine are doi copii, în fermă lucrează cu familia și spune că de aproximativ 12 ani livrează brânză la București și miei la Brașov. 

"De la 18 ani tot cu așa ceva ne necăjim. Am pornit de la 30 de oi și am acum 300, când am venit la Berghin, ne-am cumpărat o casă mai slăbuță, am refăcut-o, am cumpărat pământ, 6 hectare, am făcut saivanul. În fermă, lucrez cu băiatul și nevasta. Nu suntem învățați să ne prea plângem", spune oierul.

Chiar dacă are o turmă de doar 300 de ovine, crescătorul și-a găsit piață de desfacere, iar din venituri reușește să-și întrețină familia.  

oi-bordean_b

"Pentru miei, vine de câțiva ani mașina firmei și-i duce lângă Brașov, unde este abator închiriat, cu autorizație, cu acte-n regulă. De câțiva ani vine omul respectiv și-mi ia marfa.

Laptele îl facem telemea și avem pe cineva care o duce la București. Telemeaua ajunge la București. De preț sunt mulțumit, că vine săptămânal omul și mi-o dat bani, nu am avut probleme nici cu cei cu mieii, nici cu cei cu brânza. Lucru cu brânza cu omul ăsta de 10-12 ani. Dacă știi cum să te echilibrezi, trăiești din 300 de oi, nu ca să te scoată banii din casă, dar poți să trăiești o familie liniștit. Dacă muncești, dacă nu muncești, nu ai. Dacă muncești, trăiești, nu putem face averi, dar poți trăi bine. De la ele (de la oi), mi-am ținut copiii în școli, nu am făcut alte învârteli", spune oierul.

El adaugă că nu te poți ocupa de animale fără să ai pasiune pentru așa ceva. 

"În tinerețe, povestește Gheorghe Bordean, când am fost cioban, aveam câte 1000 și ceva de oi fătate și la toată oaia, știam mielul și nu erau ale mele, erau ale cuiva, io aveam grijă de ele. Oile fătau în câmp, nu aveam saivane, le-am ținut sub cerul liber. Și oile mele, până nu am venit aici, nu or stat în saivan."

Oierul ar vrea să-și mărească efectivul, dar nu există pășune, terenurile sunt toate luate în arendă.  "Primăria cât o avut, o împărțit la toți crescătorii. Și apăi, nu ai cu cine mulge, nu ai cu cine lucra, și nici teren mai mult nu ai, multe terenuri s-or arat, or venit investitori și asta e."

 Gheorghe Bordean crește doar rasa Țurcană, varietatea Bălă. 

oi-bordean-doi_b

"Țurcana Bălă și Oacheșă sunt cele mai uzitate oi din România, iar noi dacă vrem să le autorizăm ca rase (aceste varietăți n.r) sunt niște etape și tot felul de măsurători, programe, care trebuie foarte minuțios și serios făcute și eu mi-aș dori din tot sufletul (...) Trebuie făcute cu seriozitate, pentru ca, la un moment dat, să reprezinte adevărate cărți de vizită pe plan european și mondial, pentru crescători și pentru România în general. Dacă ar fi să luăm doar Băla, sunt niște poezii extrem de frumoase, prima începe fără doar și poate, în munții Sebeșului", spune dr. Horia Moruțan, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Alba.

sursa: emisiunea Ferma, TVR2, 30 ianuarie 2022

 

Vizualizat: 6875 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

18 mai 2022 - 20:22

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de investiții „Servicii de dezvoltare și extindere a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de gestionare a cererilor de plată”, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo. 

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

18 mai 2022 - 20:00

Astăzi, 18 mai 2022, seria conferințelor de informare a fermierilor, demarată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru promovarea exclusivă a măsurilor delegate de AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a ajuns la Piatra Neamț.

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

18 mai 2022 - 13:13

România cultivă cereale pe milioane de hectare. Cele mai recente date indică o posibilă creștere a producției dacă vremea va ține cu fermierii. De altfel, situația în care se află cerealele din Rusia și Ucraina face loc noilor competitori care ar putea veni de la noi din țară. Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă, cel mai mare înregistrat vreodată. 

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

18 mai 2022 - 08:00

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, procedura de implementare aferentă măsurii "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat pentru activități specifice din domeniul industriei agroalimentare". Condiții, acte, termen pentru micrograntul APIA, ajutorul de 5.000 euro/fermă.

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

17 mai 2022 - 20:39

Premierul Nicolae Ciucă i-a primit marţi, la Palatul Victoria, pe reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor, transmite Guvernul. 

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

17 mai 2022 - 16:46

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice încheierea Campaniei de depunere fără penalități a Cererilor unice de plată.

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

17 mai 2022 - 08:18

Din 2023, odată cu noua politică agricolă comună, obținerea ajutoarelor europene, a subvențiilor, nu va mai fi o competiție de hârtii pentru fermierii, crescătorii români de animale. Va conta performanța și nu respectarea unor criterii stabilite anapoda de niște funcționari, a spus ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

17 mai 2022 - 07:40

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat luni, la TVR1, că a fost majorată suma acordată fermierilor români care se orientează spre procesarea produselor agricole primare. De anul viitor, din 2023, aceștia vor putea obține 15 milioane de euro din bani europeni. Care este condiția esențială pentru o astfel de sumă? 

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Prototipul ideal al Bălțatei românești în viziunea Cooperativei Agricole Someş-Arieş la Agraria 2022! Un interviu cu Călin Fărgaciu, membru fondator al asociaţiei transilvănene

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii