Crescătorul de oi Gheorghe Bordean din comuna Berghin, județul Alba, spune că vinde telemea la București și miei la Brașov și reușește să-și întrețină familia din mica fermă. A moștenit oieritul de la părinți, iar la 18 ani a cumpărat primele 30 de oi, ajungînd acum la o turmă de 300 de ovine. Ca să aibă furaje, oierul a cumpărat 6 hectare de teren agricol, dar a închiriat și pășune de la primărie.
Gheorghe Bordean (în foto) s-a mutat acum 19 ani în comuna Berghin. Pe cele 6 hectare de teren cultivă porumb, lucernă, plante furajere, iar pe lângă acest teren, a închiriat pășune de la primărie.
Crescătorul de ovine are doi copii, în fermă lucrează cu familia și spune că de aproximativ 12 ani livrează brânză la București și miei la Brașov.
"De la 18 ani tot cu așa ceva ne necăjim. Am pornit de la 30 de oi și am acum 300, când am venit la Berghin, ne-am cumpărat o casă mai slăbuță, am refăcut-o, am cumpărat pământ, 6 hectare, am făcut saivanul. În fermă, lucrez cu băiatul și nevasta. Nu suntem învățați să ne prea plângem", spune oierul.
Chiar dacă are o turmă de doar 300 de ovine, crescătorul și-a găsit piață de desfacere, iar din venituri reușește să-și întrețină familia.
"Pentru miei, vine de câțiva ani mașina firmei și-i duce lângă Brașov, unde este abator închiriat, cu autorizație, cu acte-n regulă. De câțiva ani vine omul respectiv și-mi ia marfa.
Laptele îl facem telemea și avem pe cineva care o duce la București. Telemeaua ajunge la București. De preț sunt mulțumit, că vine săptămânal omul și mi-o dat bani, nu am avut probleme nici cu cei cu mieii, nici cu cei cu brânza. Lucru cu brânza cu omul ăsta de 10-12 ani. Dacă știi cum să te echilibrezi, trăiești din 300 de oi, nu ca să te scoată banii din casă, dar poți să trăiești o familie liniștit. Dacă muncești, dacă nu muncești, nu ai. Dacă muncești, trăiești, nu putem face averi, dar poți trăi bine. De la ele (de la oi), mi-am ținut copiii în școli, nu am făcut alte învârteli", spune oierul.
El adaugă că nu te poți ocupa de animale fără să ai pasiune pentru așa ceva.
"În tinerețe, povestește Gheorghe Bordean, când am fost cioban, aveam câte 1000 și ceva de oi fătate și la toată oaia, știam mielul și nu erau ale mele, erau ale cuiva, io aveam grijă de ele. Oile fătau în câmp, nu aveam saivane, le-am ținut sub cerul liber. Și oile mele, până nu am venit aici, nu or stat în saivan."
Oierul ar vrea să-și mărească efectivul, dar nu există pășune, terenurile sunt toate luate în arendă. "Primăria cât o avut, o împărțit la toți crescătorii. Și apăi, nu ai cu cine mulge, nu ai cu cine lucra, și nici teren mai mult nu ai, multe terenuri s-or arat, or venit investitori și asta e."
Gheorghe Bordean crește doar rasa Țurcană, varietatea Bălă.
"Țurcana Bălă și Oacheșă sunt cele mai uzitate oi din România, iar noi dacă vrem să le autorizăm ca rase (aceste varietăți n.r) sunt niște etape și tot felul de măsurători, programe, care trebuie foarte minuțios și serios făcute și eu mi-aș dori din tot sufletul (...) Trebuie făcute cu seriozitate, pentru ca, la un moment dat, să reprezinte adevărate cărți de vizită pe plan european și mondial, pentru crescători și pentru România în general. Dacă ar fi să luăm doar Băla, sunt niște poezii extrem de frumoase, prima începe fără doar și poate, în munții Sebeșului", spune dr. Horia Moruțan, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Alba.
sursa: emisiunea Ferma, TVR2, 30 ianuarie 2022