OILE DIN ROMÂNIA VOR FI TOT MAI PUȚINE. Vând oile că m-am săturat de mafia certificatelor de origine la berbeci, spune supărat crescătorul de ovine Ioan Lăscău Nichifor din Luncani, județul Cluj. Oierul adaugă că ovinele din România vor fi tot mai puține din cauza mafiei cu berbeci.
Oierul Ioan Lăscău Nichifor, al cărui profil pe Facebook este Chifor Nebunul, a scris mesajul ca o replică la un articol publicat de Revista FERMA și semnat de prof. Ioan Pădeanu, USAMV Timișoara.
Mica fermă de ovine de la deal sau de la munte, cu efective de 50-100 capete, poate fi profitabilă prin valoarea genetică superioară a animalelor şi calitatea produselor de stână, scrie în articol prof. Pădeanu.
Perfectă dreptate are dl profesor PĂDEANU, dar nu-i loc în cercul mafiei cu certificatele de origine, și ministrul OROS a spus că a fost fermă cu 100 de oi și a vândut 200 masculi cu certificate de origine, eu am oile în controlul oficial din 2015 și am certificate de bonitare la MASCULI din 2006 și nu vreau să îmi dea certificate de origine, nici pe mieluțe și nici pe masculi ...cum să faci bani de mafia traficanților de berbeci care îi cumpără de la mine și montează oile lor care sunt în clasa ..A.. asta ar trebui verificat și după aceea să facem performanță ...oile vor fi tot mai puține în țara noastră din cauza mafiei cu MASCULI care parcă ei o inventat covrigul ...și eu le vând m-am săturat de mafia certificatelor de origine ... A scris oierul în mesajul transmis Revistei FERMA.
Inflația de certificate de origine la berbeci a început odată cu acordarea sprijinului cuplat la ovine, subvenție europeană al cărui cuantum pe cap de ovină este de 17,9060 euro pentru anul 2020. O sumă mult mai mare prin comparație cu ajutorul național tranzitoriu pentru ovine, subvenție plătită de la bugetul de stat, cu un cuantum de cca 20 de lei pe cap de ovină. Pentru că o condiție obligatorie a obținerii sprijinului cuplat la ovine de la APIA a fost deținerea berbecilor cu certificate de origine sau înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală, crescătorii de oi din România au căutat cu disperare să cumpere berbeci cu certificate de origine. De multe ori, oierii, să o spunem fără ocolișuri, au cumpărat certificatul de origine, hârtia, practic, care le-a asigurat încasarea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru că berbecii vânduți la pachet cu certificatul de origine nu aveau valoarea celor de rasă, nici greutatea sau caracteristicile rasei, spun oierii, astfel încât, deși ar fi trebuit să-i folosească la montă, cei mai mulți dintre oieri au evitat acest lucru ca să nu-și strice turmele, spun ei. AGROINFO a scris în repetate rânduri despre acest subiect controversat al certificatelor de origine, unde Ministerul Agriculturii prin Agenția Națională pentru Zootehnie trebuie să facă ordine.
Pe surse, AGROINFO a aflat că sprijinul cuplat la ovine pentru anii de tranziție 2021-2022 ar urma să-și schimbe criteriile de acordare și că plata acestei subvenții nu va mai depinde de certificatele de origine la berbeci. Deocamdată, nu este confirmată oficial renunțarea la legarea sprijinului cuplat ovine de certificatele de origine. Cert este că Ministerul Agriculturii a anunțat luni, 18 ianuarie 2021, printr-un proiect de ordonanță de urgență, afișat pe site-ul oficial, că modalitatea de acordare a sprijinului cuplat, atât a celui din vegetal, cât și din zootehnie, poate fi revizuită până la data de 19 februarie 2021, când România are termen pentru notificarea la Comisia Europeană a schemelor de plată din agricultură menținute pentru anii de tranziție către noua Politică Agricolă Comună.