Adama
Agreena
AGRICOVER

Oier Daniel Pop: Subvenții APIA diferențiate pe ferma de elită ovine, ferma de reproducție și ferma de producție!

Publicat: 22 iunie 2021 - 11:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de oi Daniel Pop, președintele Asociației Pro Ovis Maramureș, spune că mai multe asociații din oierit solicită Ministerului Agriculturii ca subvențiile APIA din oierit să se acorde diferențiat: pe ferma de elită ovine, pe ferma de reproducție ovine și pe ferma de producție ovine. El a adăugat că modul de acordare din prezent al subvențiilor este incorect. Iau aceeași sumă de la APIA și crescătorii de animale car muncesc pentru ameliorare, dar și cei care și-au cumpărat un certificat de origine pentru berbeci.

"Cuantumul subvențiilor astăzi e foarte scăzut. Dacă ne referim la subvenția mică, cum o știm noi, ANTZ-ul (ajutor național tranzitoriu n.r.) astăzi este la nivelul impozitului pe activitate de oierit. Deci, ne dă dintr-o parte și o dăm în alta. Ca și anul ăsta sau anul viitor, nu văd ce îmbunătățiri ar putea fi în subvenții pentru că sunt niște ani de tranziție. Mă gândesc că vor fi subvențiile ca până acum. M-aș mira să fim plăcut surprinși, să se schimbe cuantumuri și modul de subvenționare.

Pe viitor, avem speranțe, din 2023, că a înțeles și ministerul, o să înțeleagă și Uniunea Europeană că avem nevoie de subvenții diferențiate. Astăzi, întâlnim o situație ciudată, spun eu, același fermier dintr-o anumită localitate, cu cel din alta, pot lua subvenții la fel, doar că unul muncește, este înscris într-un program de ameliorare, într-o asociație, desfășoară un control și ia aceeași subvenție ca unul care, pur și simplu, și-a cumpărat niște berbeci și merge și ia o adeverință. Ăla nu e controlat, nu trebuie să plăteacă nicio cotizație, nu trebuie să facă nimic, pur și simplu să dețină niște animale ca să obțină aceeași subvenție ca noi care facem actvitatea de ameliorare.

Dacă din 2023, viziunea ministerului o să fie la fel ca a noastră, și sperăm treaba asta, noi am făcut cereri și la domnul ministru (al agriculturii n.r.) chiar s-a trimis de domnul director Neață (Asociația Crscătorilor de Ovine Dacia Hunedoara n.r.) cum vedem noi subvențiile și sperăm să fim înțeleși. Vrem o subvenție diferențiată pe ferme de elită, pe fermă de reproducție și pe fermă de producție. Adică, fiecare să primească bani după nivelul de implicare pe care-l va avea. Așa ar fi și normal", a declarat crescătorul de ovine Daniel Pop, președinte Pro Ovis Maramureș, pentru Agro TV.

colaj-scz-berbeci_b

"Trebuie să ne axăm pe ferme de elită, să ridicăm potențialul la cel mai înalt. Adică, trebuie să înțeleagă toată lumea că animalul de valoare trebuie să fie pus în evidență. Că o să fie pe producție, că o să fie pe reproducție, că pe ferme de elită, nu mai are importanță. Să fie valorificat la maxim și valoarea lui să fie și plătită și răsplătită. Că atunci și fermierul nostru are curaj, prinde viață la mai multă muncă și spune, da, o să cresc un efectiv de 150 de Breze sau 100 de Băle, mai știu eu, 200 de Bucălăi, că mi-i recunoscută munca mai mult decât la celălalt.

În schimb, nu sunt de acord 100% cu colegii, cu fermierii care solicită SCZ (sprijin cuplat n.r.) pe baza adeverinței eliberată de oficiile județene de zootehnie, pe simplul considerent că și-o luat berbecii cu certificat de origine, s-o dus în fiecare an la OJZ, i s-a eliberat adeverință și-a luat SCZ-ul și i-a spus la vecinul, tu plătești degeaba, exemplu concret din teren, că eu iau aceeași treabă pe care o iei tu. Nu-i adevărat! Vecinul care a plătit cotizația la asociații, cooperative pentru ameliorare, o să aibă un plus. Că-l are în 2023, în 2024, rămâne de văzut", a spus și Reka Kerekes, președinta Cooperativei Miorița Silvaniei.

Crescătorii de ovine beneficiază de ajutor național tranzitoriu și sprijin cuplat zootehnic. Diferența dintre cele două subvenții este uriașă. În timp ce ajutorul național tranzitoriu la ovine este de circa 10 lei pe ovină, la nivelul anului 2020, cuantumul sprijinului cuplat la ovine este de 17,90 de euro pe ovină, la nivelul aceluiași an.

Vizualizat: 1914 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mare necaz pentru un crescător! Cinci viței Angus i-au murit otrăviți!

Mare necaz pentru un crescător! Cinci viței Angus i-au murit otrăviți!

10 septembrie 2024 - 18:58

Un fermier din satul Găinești, comuna Slatina, Suceava, a sesizat poliția, în dimineața zilei de 9 septembrie, cu privire la faptul că la ferma sa de bovine au decedat subit mai mulți viței. Adrian Gemănar le-a relatat polițiștilor că, în dimineața zilei de luni, deplasat la ferma sa din Găinești, a găsit viței din rasa Angus morți.

Buget mai mare pentru subvențiile fermierilor!

Buget mai mare pentru subvențiile fermierilor!

10 septembrie 2024 - 17:07

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a participat în perioada 08-10 septembrie 2024 la Reuniunea Informală a Miniștrilor agriculturii din statele membre UE, desfășurată la Budapesta (Ungaria), eveniment organizat de Președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene.

Subvenția APIA de 128 euro/ha, termene plată septembrie!

Subvenția APIA de 128 euro/ha, termene plată septembrie!

10 septembrie 2024 - 10:56

Fermierii, crescătorii de animale care au accesat Pachetul 4 - culturi verzi din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă, trebuie să respecte termenele APIA din septembrie pentru a beneficia anul acesta de cei 128 euro/ha, cât e stabilit cuantumul pentru acest pachet.

Bani în plus zootehnie! Cum calculează APIA anul acesta încărcătura de animale și de îngrășăminte!

Bani în plus zootehnie! Cum calculează APIA anul acesta încărcătura de animale și de îngrășăminte!

10 septembrie 2024 - 08:30

Crescătorii de animale beneficiază de bani în plus de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dacă au încheiat cu agenția angajamente de agro-mediu, cunoscuta Măsură 10. Cum calculează APIA încărcătura de animale pentru plata subvențiilor APIA, atât pentru aceste plăți compensatorii dar și pentru plățile directe pe cap animal și încărcătura de îngrășăminte organice?

Fermierii care primesc subvenția de 200 euro/ha!

Fermierii care primesc subvenția de 200 euro/ha!

09 septembrie 2024 - 19:18

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat că toți fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă în proporție de 100% vor primi o subvenție de 200 euro/hectar. Banii vor veni până pe 15 octombrie.

Mesaj tranșant șef APIA pentru proprietarii de terenuri!

Mesaj tranșant șef APIA pentru proprietarii de terenuri!

09 septembrie 2024 - 18:07

Cine are dreptul să încaseze subvenția APIA pe hectar? NU e deajuns să fii proprietar de teren ca să iei anual bani pe hectar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Subvenția APIA pe hectar i se cuvine celui care lucrează terenul, nu proprietarului, spune tranșant directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Oier cu lacrimi în ochi: Toată munca mea e în groapă! Saivanele sunt goale!

Oier cu lacrimi în ochi: Toată munca mea e în groapă! Saivanele sunt goale!

09 septembrie 2024 - 17:39

Se agravează situația legată de pesta micilor rumegătoare, care ucide oi și capre. Numărul focarelor a depășit 60, în timp ce Laboratorul de referință al Uniunii Europene de la Paris a confirmat în urmă genotipării că virusul activ în țară noastră este cel care evoluează în Sudan. Oierii așteaptă explicații de la ANSVSA și ministerul Agriculturii. Cea mai afectată localitate din România e în pragul falimentului din cauza bolii.

Ordin ANSVSA: Obligatoriu acest act la transportul oilor/caprelor!

Ordin ANSVSA: Obligatoriu acest act la transportul oilor/caprelor!

09 septembrie 2024 - 16:40

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un proiect de Ordin împreună cu Ministerul Agriculturii și Ministerul de Interne în contextul eradicării pestei micilor rumegătoare (PMR).

MADR ASTĂZI: Simplificare condiții subvenții APIA!

MADR ASTĂZI: Simplificare condiții subvenții APIA!

09 septembrie 2024 - 11:16

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, participă în perioada 08-10 septembrie 2024 la Reuniunea Informală a Miniștrilor agriculturii din statele membre UE, ce are loc la Budapesta (Ungaria).

Oficial MADR: Ajutor minimis 1000 euro micii fermieri!

Oficial MADR: Ajutor minimis 1000 euro micii fermieri!

09 septembrie 2024 - 09:27

Ajutor de minimis micii fermieri pentru 2024-2025! Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”, pentru perioada 2024-2025.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Scrisoare de la tata

Scrisoare de la tata
Un scoţian îi scrie fiului său: Detalii