Adama
Agreena
AGRICOVER

Oficial! Subvenția APIA crescători de vaci 248 euro/animal cuantum pentru 2024!

Publicat: 27 decembrie 2023 - 06:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Subvenția APIA pentru crescătorii de vaci în cuantum maxim de cca 248 euro/animal pentru anul de cerere 2024, introdusă prima oară anul acesta, PD 08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, a suferit modificări ale condițiilor de eligibilitate pentru anul de cerere 2024. Planul Național Strategic 2023-2027, cu modificările făcute pentru anul 2024, a fost aprobat la începutul acestei luni de către Comisia Europeană.

PD 08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat este una dintre eco-schemele introduse pentru prima oară în acest an. Ce s-a modificat la această subvenție destinată crescătorilor de vaci pentru anul de cerere 2024? 

Modificările făcute în Planul Național Strategic pentru anul 2024: 

"Modificarea vizează:
1. Actualizarea prețurilor și a metodologiei de calcul;
2. Completarea standardelor naționale obligatorii:
·Animalele trebuie să fie îngrijite de personal suficient şi care are competenţa profesională, cunoştinţele şi aptitudinile corespunzătoare.
·Toate animalele ţinute în sisteme de creştere în care bunăstarea acestora depinde de îngrijirea umană frecventă trebuie să fie inspectate cel puţin o dată pe zi. Animalele crescute sau ţinute în alte sisteme trebuie să fie inspectate la intervale de timp suficiente pentru a se evita orice suferinţă.
·Pardoseala trebuie să fie netedă, dar nealunecoasă, astfel încât să se prevină rănirea viţeilor, şi trebuie proiectată astfel încât să nu provoace răniri sau suferinţe viţeilor culcaţi ori în poziţie patrupedă.

Pardoseala trebuie să fie adecvată pentru mărimea şi greutatea viţeilor şi să formeze o suprafaţă rigidă, plană şi stabilă. Zona de culcuş trebuie să fie confortabilă, curată şi drenată corespunzător şi să nu afecteze viţeii în mod nefavorabil. Tuturor viţeilor mai mici de două săptămâni trebuie să li se asigure un aşternut corespunzător.
·Tuturor viţeilor trebuie să li se asigure o alimentaţie corespunzătoare vârstei, greutăţii, cerinţelor fiziologice şi comportamentale ale acestora, pentru asigurarea unei stări de sănătate şi bunăstare corespunzătoare. În acest scop hrana viţeilor trebuie să conţină o cantitate suficientă de fier, pentru a se asigura un nivel mediu sanguin de hemoglobină de cel puţin 4,5 mmol/l, şi o raţie zilnică minimă de furaje fibroase pentru fiecare viţel de peste două săptămâni, cantitatea crescând de la 50 la 250 g/zi pentru viţeii cu vârsta între 8 şi 20 de săptămâni. Viţeilor nu trebuie să li se pună botniţe.
·Toţi viţeii trebuie să fie hrăniţi cel puţin de două ori pe zi. Atunci când viţeii sunt cazaţi în grupuri şi nu sunt furajaţi ad libitum sau cu un sistem de furajare automat, fiecare viţel trebuie să aibă acces la hrană în acelaşi timp cu ceilalţi din grupul respectiv.
·Libertatea de mişcare a unui animal, având în vedere specia acestuia şi în conformitate cu experienţa acumulată şi cu cunoştinţele ştiinţifice, nu trebuie să fie îngrădită de o asemenea manieră încât să i se cauzeze acestuia suferinţe sau vătămări inutile.
·Animalele trebuie să primească o hrană nutritivă, corespunzătore vârstei şi speciei acestora, care să le fie administrată în cantitate suficientă pentru a le menţine într-o stare bună de sănătate şi pentru a le satisface necesităţile nutritive. Nici un animal nu trebuie să fie hrănit sau adăpat într-un mod care să producă suferinţe ori vătămări inutile, iar hrana sau lichidele nu trebuie să conţină nici o substanţă ce ar putea produce suferinţe sau vătămări inutile.
·Animalele trebuie îngrijite de personal suficient care are cunoştinţe teoretice şi practice corespunzătoare referitoare la creşterea şi îngrijirea bovinelor, inclusiv la sistemul de creştere utilizat.
·Personalul trebuie să poată recunoaşte dacă animalele sunt sănătoase sau nu, schimbările comportamentale ale acestora, precum şi dacă mediul este adecvat pentru menţinerea stării de sănătate a animalelor.
·Inspecţia generală a animalelor trebuie să fie efectuată cel puţin o dată pe zi, cu excepţia celor legate, care trebuie să fie inspectate minimum de două ori pe zi de către persoane care deţin cunoştinţe corespunzătoare referitoare la creşterea bovinelor.
·Pentru a se evita disconfortul, stresul sau leziunile traumatice la animale, pardoseala trebuie să fie antiderapantă, curată şi bine drenată, adaptată categoriilor de bovine.
·Toate echipamentele automate sau mecanice din adăposturi care influenţează sănătatea şi bunăstarea animalelor trebuie să fie inspectate periodic, astfel încât să fie identificată şi remediată imediat orice defecţiune care ar putea pune în pericol sănătatea sau bunăstarea animalelor, cu luarea de măsuri corespunzătoare pentru protecţia acestora până la remedierea deficienţei.
·Bovinele trebuie să aibă acces la o raţie alimentară echilibrată din punct de vedere calitativ şi cantitativ (respectiv al conţinutului în energie, proteine, minerale şi vitamine), adaptată şi corespunzătoare nevoilor fiziologice, acestea fiind un factor esenţial pentru creştere, calitatea laptelui, eficacitatea reproducţiei şi calitatea carcasei.
·Hrana trebuie să fie adaptată vârstei, greutăţii şi categoriei de producţie a animalului, de o calitate omogenă şi în cantitate suficientă, pentru evitarea oricărei competiţii.
·În cazul în care bovinele sunt hrănite ad libitum sau în tainuri, toate animalele din boxă trebuie să poată mânca în acelaşi timp.
3. Completare condiții suplimentare de bunăstare prin introducerea unui nou pachet pentru asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
4. Actualizarea legislației, respectiv înlocuirea Proiectului de Ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabilește standarde minime pentru protecția bovinelor și a Normei sanitare veterinare ce stabilește standarde minime pentru protecția ovinelor și caprinelor- art. 12 cu Ordinul nr. 10/2023 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte standarde minime pentru protecţia bovinelor din exploataţiile comerciale –art.12.

vitei madr aprilie_b

Actualizarea prețurilor precum și criza provocată de Războiul din Ucraina au determinat o creștere a prețurilor furajelor și combustibililor.

În urma analizei sectorului de creștere a tineretului bovin la îngrășat și a consultărilor cu crescătorii de tineret bovin la îngrășat a fost introdus un nou pachet, respectiv asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Furajarea animalelor cu o rație furajeră optimizată, echilibrată din punct de vedere nutritiv are ca efect creșterea rezistenței animalelor la boli și protecția mediului. Astfel, pentru o furajare eficientă trebuie să se țină cont de necesarul de substanțe nutritive, compoziția chimică a furajului (ex. proteină brută), capacitatea de ingestie a animalelor (cantitatea de substanță uscată pe care un animal o poate consuma în funcție de starea fiziologică și dezvoltarea corporală), calitatea furajelor și depozitarea în condiții optime, constanță în furajare și întreținere. Stimularea eficientizării utilizării nutrienților din rațiile tineretului taurin la îngrășat se poate realiza prin optimizarea rațiilor în concordanță cu cerințele nutriționale ale categoriei de animale.

Ca urmare a cercetărilor teoretice și practice, optimizarea rațiilor de furaj pentru animale conduce la:
·scăderea riscului de îmbolnăvire;
·scăderea agresivității dintre animale;
·creșterea sporului mediu zilnic;
·creșterea procentului de conversie a furajelor (eficiență nutrițională și economică – consum redus, productivitate sporită);
·diminuarea emisiilor nocive pentru mediu;
·scăderea risipei de furaj.

Astfel, pentru menținerea unei stări bune de sănătate și pentru îndeplinirea condițiilor de bunăstare a animalelor, aportul de proteine trebuie sa fie de minimum 10% din substanța uscată. Totodată, pentru a respecta cerința de mediu privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aportul de proteine trebuie să fie de maximum 20%, depășirea acestui procent conducând la o creștere a emisiilor de gaze.
O mare parte din necesarul de proteină al rumegătoarelor este asigurat de proteina microbiană (de multe ori peste 50%); pentru ca proteosinteza microbiană să se realizeze în bune condiții la nivel ruminal este necesar un aport simultan de surse de energie (energie fermentescibilă) și de surse de azot (azot degradabil), corelat cu capacitatea de creștere a bacteriilor ruminale.
Orice deficiență a nutrienților necesari creșterii bacteriilor ruminale ( orice aport în exces) conduce la ineficiența utilizării furajelor, ceea ce înseamnă mai puțini nutrienți pentru organismul animal și pentru producțiile realizate (în acest caz, sporul în greutate), dar în același timp, vor exista efecte negative asupra mediului înconjurător (ex. sub formă de metan, de azot).
În acest context, optimizarea rațiilor devine foarte importantă, inclusiv prin prisma raportului energoproteic. Acest raport este specific fiecărei specii și categorii de animale de fermă și oferă posibilitatea verificării rapide a balansării rației.
Prin optimizare se elimină situațiile în care rațiile administrate tineretului bovin conduc la un exces de energie / la un exces de proteină, comparativ cu normele / cerințele nutriționale specifice categoriei. De asemenea, asigurarea nutrienților la nivelul specific categoriei constituie și un factor determinant pentru asigurarea bunăstării animalelor.

Ca urmare optimizării rațiilor furajere pentru menținerea capacității de producție a animalului și creșterea în condiții de bunăstare, proteina brută din furaj trebuie să aibă valoarea cuprinsă între 10%-20% din substanța uscată care poate avea valori cuprinse între 40-90%. Pentru optimizarea, rațiilor furajere se analizează periodic compoziția chimică a furajelor urmărind parametri decisivi în creșterea și îngrășarea bovinelor (de ex: proteină brută și substanță uscată). Verificarea faptului că fermierul aplică optimizarea rațiilor se realizează prin analiza valorilor parametrilor nutrienților din buletinele de analiză a furajelor, precum și din prezentarea structurii rațiilor.

A fost introdusă și următoarea precizare: „Cele 3 tipuri de angajamente de bunăstare disponibile pentru tineretul bovin îngrășat vor fi aplicate printr-o combinație de minimum două angajamente, fiind obligatorie aplicarea angajamentului – „creșterea cu cel puțin 15% a spațiului alocat disponibil fiecărui animal”.
În urma actualizării metodologiilor de calcul a ratelor de sprijin au fost modificate ratele de sprijin.

Efectele preconizate ale modificării
Preconizăm că modificările propuse vor determina creșterea gradului de accesare a intervenției și implicit atingerea obiectivelor propuse.
Modificarea este aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Planul financiar nu a suferit modificări la nivel de alocări anuale sau alocare totală. Alocarea pentru ecoscheme a fost păstrată la 25% din fondurile FEGA.
Alocarea anuală prevăzută pentru anul financiar 2024 (calendaristic 2023) nu s-a modificat având în vedere că prezenta modificare nu se poate aplica retroactiv.
Alocarea totală a intervenției a scăzut de la 105.139.200 euro la 90.417.440 euro.

Cele 3 tipuri de angajamente de bunăstare disponibile pentru tineretul bovin îngrășat vor fi aplicate printr-o combinație de minim două angajamente, fiind obligatorie aplicarea angajamentului – „creșterea cu cel puțin 15% a spațiului alocat disponibil fiecărui animal”.
Varianta 1:
1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație - 174,04 EURO/UVM
2. asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor - 18,22 euro/UVM
Total = 174,04 euro/UVM+ 18,22 euro/UVM= 192,26 euro/UVM

Varianta 2:
1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație - 174,04 EURO/UVM
3. asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – 55,53 euro/UVM
Total: 174,04 euro/UVM + 55,53 euro/UVM= 229,57Euro/UVM

Varianta 3:
1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație - 174,04 EURO/UVM
2. asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor - 18,22 euro/UVM
3. asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – 55,53 euro/UVM
TOTAl: 174,04 euro/UVM+ 18,22 euro/UVM+55,53 euro/UVM = 247,79 euro/UVM".

Informațiile sunt obținute de Agroinfo din Planul Național Strategic, cea mai recentă versiune. 

 

Vizualizat: 9604 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

04 octombrie 2024 - 12:43

Agenția Națională pentru Zootehnie a publicat lista asociațiilor acreditate pentru serviciul de determinare a calității genetice a a raselor de animale, specia bovine. Agroinfo pune la dispoziția crescătorilor de bovine interesați această listă.

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

04 octombrie 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) anunță lansarea aplicației FITS destinată utilizatorilor profesioniști, distribuitorilor și consilierilor privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, în data de 1 octombrie 2024. Astfel, procesul de formare profesională este digitalizat.

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

03 octombrie 2024 - 20:01

O delegație condusă de ministrul Florin-Ionuț Barbu va efectua în data 4 octombrie 2024 o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația viceprim-ministrului Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

03 octombrie 2024 - 15:17

Având în vedere solicitarea crescătorilor de păsări din România cu privire la interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

03 octombrie 2024 - 15:01

Sprijin financiar în valoare de peste 3,98 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță astăzi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

03 octombrie 2024 - 08:34

Guvernul a aprobat în ședința din 2 octombrie 2024 Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

03 octombrie 2024 - 08:09

Un Raport special al Curții Europene de Conturi, publicat la 30 septembrie 2024, conține informații legate de plata subvențiilor pentru climă și mediu, aferente acestui an.

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

03 octombrie 2024 - 07:36

Crescătorul de oi Grigore Virgil, județul Vâlcea, membru în Asociația Agricolă Țara Loviștei a sfârșit în munți. Salvamontiștii i-au recuperat trupul în noaptea de 1 pe 2 octombrie 2024.

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

02 octombrie 2024 - 17:36

Guvernul a aprobat astăzi, 2 octombrie 2024, Hotărârea pentru modificarea alin. (14) și alin.(11) ale art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

02 octombrie 2024 - 16:34

Guvernul alocă, miercuri, bani pentru a ajuta peste 230.000 de fermieri ale căror culturi au fost afectate de secetă, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii