Din 2023, AFIR gestionează Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027) cu o alocare de 5,87 miliarde de euro, din care finanțarea Uniunii Europene prin FEADR, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, este de peste 5 miliarde de euro.
În acest exercițiu financiar derulat în perioada 2023 – 2027, AFIR va gestiona 38 de intervenții, finanțate din FEADR și de la bugetul de stat, din care 11 intervenții sunt pentru măsurile de mediu și climă care sunt delegate către colegii de la APIA și pentru care AFIR va efectua plățile, ca și în programarea 2014 – 2020.
„Subliniem faptul că în această programare financiară concurența pentru banii din Planul Strategic va fi semnificativă, cu atât mai mult cu cât potențialii beneficiari cunosc bine mecanismul de accesare și de implementare a fondurilor europene, mulți dintre ei au deja experiență cu finanțările gestionate de AFIR și sunt pregătiți. Acest lucru se va transpune și într-o presiune ridicată în etapa de depunere și de selecție” a menționat George Chiriță, directorul general AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo.
Primele sesiuni de primire a cererilor de finanțare prin PS PAC 2027 au fost lansate la începutul lunii noiembrie a acestui an pentru intervențiile DR 27 – Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricole, DR 28 – Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural, precum și pentru DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.
Fondurile pentru tinerii fermieri din zona montană au fost primele care s-au epuizat, mai exact pe data de 6 decembrie 2023, înainte de data de închidere a sesiuni, respectiv 31 ianuarie 2024. S-au depus 1.879 de cereri de finanțare, a căror valoare cumulată a ajuns la 131,5 milioane de euro, fiind depășit plafonul stabilit pentru această sesiune de 112,8 milioane de euro.
Tot din acest an, AFIR devine agenție multi-fond, instituția reușind să-și optimizeze activitatea și, prin eforturi considerabile ale întregului personal, să gestioneze în această perioadă de programare financiară 3 Fonduri europene de finanțare a agriculturii și a mediului rural:
Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) susținut și cu fonduri din Instrumentul de Relansare al Uniunii Europene (EURI), gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR);
Mecanismul de redresare și reziliență al Uniunii Europene (MRR) prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și pentru finanțarea Investiției 7 de Ministerul Educației (MEd);
Fondul pentru Modernizare prin Banca Europeană de Investiții (BEI), gestionat de Ministerul Energiei (MEn).
Suplimentar, AFIR se ocupă și de implementarea Programului național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, în perioada 2023 – 2026 prin Schema de ajutor de stat INVESTALIM, care dispune de un buget total de 590 de milioane de euro, asigurat de la bugetul de stat. Alocarea anuală pentru finanțarea proiectelor este de aproximativ 147,5 milioane euro.
Sesiune 2023 s-a închis în data de 27 decembrie 2023, ajungând la un procent al solicitărilor de peste 400% din alocarea totală a sesiunii. Astfel, de la deschiderea sesiunii în data de 27 octombrie 2023, s-au depus 49 de cereri prin care se solicită peste 613 milioane de euro, dintr-o alocare totală de 147,5 milioane de euro.