Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, 9 octombrie, în fața Guvernului, un raport al plăților directe APIA pe hectar și cap animal, plăți compensatorii agro-mediu și climă, plăți AFIR și scheme de ajutor Ucraina acordate fermierilor și crescătorilor de animale în acest an.
"Am prezentat în Guvernul României o informare privind măsurile de sprijin acordate fermierilor în anul 2024. De la începutul anului și până la data de 30 septembrie 2024, agricultura României a beneficiat în total de peste 5 miliarde de euro. Asta înseamnă 25 de miliarde de lei pentru măsuri de sprijin acordate fermierilor, pentru susținerea agriculturilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de susținere a investițiilor în agricultură, irigații și combaterea fenomenelor periculoase.
Ajutoare naționale tranzitorii
Unu - măsuri de sprijin de la bugetul de stat în valoare de peste 1,91 miliarde euro. Au fost zece măsuri de la bugetul de stat ca ajutoare naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și animal, în valoare de peste 214 milioane de euro, reprezentând 96,14 % din plafon.
Scheme de ajutor Ucraina
Cinci măsuri de plăți directe au fost implementate pentru cadrul Ucraina, suma acordată fiind de peste 472 milioane euro. Vorbim aici de domeniul producției primare de produse agricole vegetale, susținerea tomatelor în spații protejate și a culturilor de usturoi în câmp, schema de ajutor de stat pentru susținerea crescătorilor în sectorul suin și avicol din România, schema de ajutor de stat pentru susținerea sectorului de bovine pentru carne din România și schema de ajutor de stat pentru activitățile din sectorul apicol. Suma de 92,9 milioane de euro a fost acordată ca ajutor de stat pentru motorină utilizată în agricultură. Practic, Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii, a subvenționat acciza la motorină cu 2 lei pe litru. Am avut două programe de investiții în reproducție în sectoarele importante cu deficit în balanța comercială. Vorbim aici de sectorul suin și sectorul avicol, cu 63 de obiective de investiții. Aceste investiții au fost deblocate în data de 15 iunie 2023.S-au plătit peste 147,2 milioane de euro, toate investițiile în sectorul avicol au fost finalizate, 70% în sectorul suin, sunt finalizate, astfel încât, până în martie anul următor, România să poată produce încă 1,5 milioane de purcei.
Irigații, Creditul fermierului.
160 de milioane de euro a constituit sprijin acordat de la bugetul de stat pentru investiții în reabilitarea sistemului de irigații din România, inclusiv a infrastructurii de desecare și drenaj. Am alocat 100 de milioane de euro măsuri de sprijin privind consumul de energie electrică aferentă pompării apei pentru irigații, pentru stațiile de bază.
Practic, în anul 2024, fermierii au beneficiat de apă gratuită pe infrastructura principală de irigații. Am avut și două scheme de ajutor de stat sub formă de grant la creditele acordate în valoare totală de peste 725 milioane euro. Vorbim aici de 648 de milioane de euro garanții în cadrul Programului Rural Plus, pentru 2.507 beneficiari și peste 76 de milioane de euro în cadrul schemei de ajutor de stat ”Creditul fermierului”.
Plăți compensatorii măsuri dezvoltare rurală. Plăți AFIR. Program școli. Rentă viageră
Din fonduri europene, măsuri de sprijin au fost de 3,14 miliarde euro. Pentru campania anilor 2023 și 2024, au fost finalizate recent măsuri de sprijin din fonduri europene acordate prin Agenția de Plăți de 2,6 miliarde euro. Această sumă include plăți pentru intervenții aferente sprijinului măsurilor de piață, comerț exterior, fructe în școli, rentă viageră agricolă, promovare de produse agricole. Din acestea, menționăm: 25 de măsuri în valoare de 1,87 miliarde de euro s-au plătit din fonduri europene, reprezentând un grad de absorbție de peste 98,52% din plafon. Toate aceste sume plătite din fonduri europene au fost rambursate de către Ministerul Agriculturii și, practic, s-au constituit venituri la bugetul de stat.
Opt măsuri din fonduri europene pentru bunăstare și agromediu, în valoare de peste 692 milioane euro, reprezentând grad de absorbție de peste 98%. La fel și acești bani au fost rambursați de la Comisia Europeană și s-au făcut venituri la bugetul de stat. Din măsurile de investiții, din vechiul PNDR 2014-2020, s-au încasat de la Uniunea Europeană și plătit către fermieri, prin investiții, peste 480 de milioane de euro, sume care au fost rambursate și au constituit venituri la bugetul de stat. În ceea ce privește Planul strategic 2023-2027, până în prezent s-au lansat 21 de intervenții: 11 intervenții pe investiții și 10 pe mediu și climă. S-au încheiat peste 1.920 de contracte, cu o valoare de peste 375 de milioane de euro. Pentru instalarea tinerilor fermieri sunt deja întocmite 1.606 contracte, s-au făcut plăți de peste 61 de milioane de euro și vorbim de contracte care s-au încheiat pentru instalarea tinerilor fermieri în bazinele legumicole din România, pentru a putea încălzi serele și solariile, astfel încât să reducem deficitul balanței comerciale, iar România să producă legume tot timpul anului.
Avans APIA 2024
Măsuri de sprijin ce se acordă începând cu 16 octombrie 2024: subvenții către fermieri - sunt în valoare de 1,6 miliarde de euro. Toate aceste intervenții pe care le-am avut le voi detalia marți, săptămâna viitoare, într-o conferință de presă în cadrul Ministerului Agriculturii," este raportul prezentat de ministrul agriculturii, miercuri, 9 octombrie 2024, la Guvern.