Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Oficial! Raport control Curtea de Conturi la Ministerul Agriculturii!

Publicat: 05 aprilie 2022 - 20:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii informează astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, care sunt rezultatele auditului efectuat de Curtea de Conturi la MADR.

"Raportul Curții de Conturi precizează că au fost îndeplinite responsabilitățile legate de elaborarea și aprobarea cadrului procedural ce vizează dobândirea protecției unui sistem de calitate a unui produs agricol sau alimentar. În acest sens, au fost elaborate și aprobate prin ordin al ministrului agriculturii următoarele proceduri:

procedura de înregistrare și verificare a documentației pentru dobândirea protecției unui sistem de calitate a unui produs agricol și/sau alimentar
procedura de declarare a opoziției la nivel național
procedura de transmitere la nivelul Comisiei Europene a cererii de înregistrare a sistemelor de calitate ale produselor agricole și/sau alimentare, în vederea dobândirii protecției la nivelul Uniunii Europene, precum și a Regulilor specifice privind modelul și utilizarea logoului național.
De asemenea, Raportul Curții de Conturi menționează că în perioada auditată (2015-2021) au fost înregistrate progrese în ceea ce privește creșterea numărului de produse alimentare românești înregistrate la Comisia Europeană pe scheme de calitate europene.

minister-agri-verde_b

Astfel, pe sisteme de calitate europene, din cele 17 dosare depuse la MADR cu privire la înregistrarea la Comisia Europeană a produselor alimentare românești au fost recunoscute, din 2011 până în prezent, 10 produse, după cum urmează: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Telemea de Ibăneşti, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnați de Pleșcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Salata tradițională cu icre de crap.

În ceea ce privește recunoașterea celorlalte 7 produse depuse spre înregistrare, demersurile întreprinse de MADR sunt în fază avansată, iar situația la zi este următoarea:

a. Plăcintă Dobrogeană-IGP”- se derulează demersuri specifice în vederea finalizării/concluzionării opoziției formulate de R.Bulgară, declarată admisibilă de către Comisia Europeană (CE);

b. Salinate de Turda (ceafă, cotlet, piept de porc și pulpa de porc) - IGP (Indicaţie Geografică Protejată), nr. referință PGI-RO-02825 - în data de 15.12.2021, a fost depusă la Comisia Europeană documentația necesară

c. Pită de Pecica (Indicaţie Geografică Protejată) – în data de 22.12.2021 a fost înregistrată, în sistemul electronic "eAmbrosia", cererea României pentru dobândirea protecției pe sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată

d. Tuberoza de Hoghilag - în cadrul direcției de specialitate a MADR este în analiză documentația aferentă înregistrării, ca IGP (Indicație Geografică Protejată)

e. Brânză frământată de Teaca (IGP); Virșli (IGP); Brânză de burduf de Bran (IGP) - sunt în derulare activități necesare pentru parcurgerea etapelor aferente elaborării și depunerii documentației potențialelor denumiri de produse a fi înregistrare pe sisteme de calitate europene

Totodată, la nivel european sunt înregistrate următoarele băuturi spirtoase, din categoria Rachiu de fructe (Pălincă, Tuică Zetea de Medieşu Aurit, Ţuică de Argeş, Horincă de Cămârzana) și din categoria Rachiu de vin (Vinars Târnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea, Vinars Segarcea).La nivelul MADR sunt în derulare acțiuni specifice care vizează înregistrarea produsului ”Pelin” produs din categoria băuturilor aromatizate, pe sisteme de calitate europene.

MADR desfășoară, în mod constant, acțiuni specifice, în toate județele țării, având drept scop identificarea și promovarea produselor agroalimentare cu potențial de înregistrare pe sisteme de calitate europene și scheme de calitate naționale. De asemenea, direcțiile de specialitate din cadrul MADR au notificat Comisiei Europene schemele de calitate naționale care vizează atestarea produselor agroalimentare ca produs tradițional sau ca produs obținut conform unei rețete consacrate, pentru ca aceste scheme de calitate naționale să primească finanțare europeană. Facem precizarea că la această dată nu se înregistrează întârzieri în depunerea documentației necesare la Comisia Europeană.

Nivelul relativ scăzut al recunoașterii la nivel european pe sisteme de calitate a produselor agroalimentare românești este în legătură de cauzalitate cu elemente independente de activitatea direcțiilor MADR, precum: costurile ridicate ale aderării la sistemele de calitate europene, slaba asociere între producători, dar și perioada îndelungată aferentă perioadei de recunoaștere la nivel european a unui produs alimentar (poate dura între 14 și 48 luni)

Este foarte important să se facă diferența între procedura de atestare a produselor tradiționale sau a produselor obținute conform unor rețete consacrate, la nivel național și cea care vizează recunoașterea pe sisteme de calitate a produselor agroalimentare, la nivel european, întrucât procedurile care se desfășoară pentru realizarea acestor demersuri sunt instituite prin reglementări legale distincte, fără să existe suprapuneri sau complementarități în derularea acestora.

La nivel național, România are două scheme de calitate care vizează produsele tradiționale și produsele obținute conform unei rețete consacrate. Astfel, la nivelul MADR au fost atestate până în prezent 716 produse tradiționale și 164 produse obținute conform unei rețete consacrate.

La nivel european sunt instituite următoarele sisteme de calitate: IGP (indicaţie geografică protejată), DOP (denumire de origine protejată) şi STG (specialitate tradiţională garantată), precum și mențiunea de calitate facultativă – produs montan. La nivel național, au fost atestate până în prezent un număr de 3295 de produse cu mențiunea de calitate facultativă ”produs montan”.

Referitor la activitatea Autorității Naționale Fitosanitare, facem următoarele precizări:

În perioada auditată, respectiv 2015-2020, aparatura din laboratorul de specialitate era uzată, situație remediată începând cu anul 2019. În scopul asigurării securității alimentare, au fost achiziționate echipamentele necesare îndeplinirii acestui obiectiv, iar în anul 2020 a fost realizată extinderea acreditării laboratorului pentru mai multe substanțe active, în prezent laboratorul fiind acreditat pentru analiza a 374 de substanțe active.

Cât privește implementarea programelor naționale anuale de monitorizare a reziduurilor de pesticide în fructe, legume și cereale din producția internă, acestea au fost puse în aplicare conform planificărilor anuale, așa cum prevăd regulamentele de control multianual coordonat al UE, inclusiv prelucrarea de probe provenite de la beneficiari.

Referitor la analiza produselor ecologice menționăm că, anual, sunt planificate (conform planurilor de monitorizare, publicate pe site-ul ANF) astfel de probe. Planificarea acestora se face ținând cont de prevederile Regulamentelor Europene în ceea ce privește monitorizarea reziduurilor de pesticide," informează Ministerul Agriculturii. 

Vizualizat: 2013 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii români beneficiază de 15,83 miliarde euro în perioada 2023-2027!

Fermierii români beneficiază de 15,83 miliarde euro în perioada 2023-2027!

07 decembrie 2022 - 15:34

Comisia Europeană a aprobat astăzi, miercuri 7 decembrie, Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS) al României prin care fermierii români și agricultura românească vor beneficia de 15,83 miliarde de euro, anunță Ministerul Agriculturii. 

Comunicat APIA ASTĂZI: Plată finală subvenții APIA pentru acest an!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plată finală subvenții APIA pentru acest an!

07 decembrie 2022 - 14:42

Peste 61,98 milioane euro autorizate la plata finală în cadrul Campaniei 2022, anunță astăzi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Ultima oră! Fermierii cer DEMISIA ministrului Daea!

Ultima oră! Fermierii cer DEMISIA ministrului Daea!

07 decembrie 2022 - 08:53

Patru mari organizații ale fermierilor români cer demisia ministrului agriculturii, Petre Daea! Cele patru organizații reunite în Alianța pentru Agricultură și Cooperare au transmis un comunicat pentru Agroinfo.

Suma de 367,3 milioane euro din subvențiile fermierilor pusă deoparte pentru despăgubiri!

Suma de 367,3 milioane euro din subvențiile fermierilor pusă deoparte pentru despăgubiri!

07 decembrie 2022 - 07:14

Ministerul Agriculturii a inclus în Planul Național Strategic 2023=2027 crearea unui fond pentru despăgubirea fermierilor români când aceștia suferă pierderi din pricina capriciilor naturii. Un procent de 3% din subvențiile fermierilor va fi direcționat către acest fond. Asociația Producătorilor de Porumb din România ne-a transmis un comunicat legat de această decizie MADR. 

Ajutor 1.500 lei/ha pentru fermierii români, APROBAT ASTĂZI de Comisia Europeană!

Ajutor 1.500 lei/ha pentru fermierii români, APROBAT ASTĂZI de Comisia Europeană!

06 decembrie 2022 - 19:22

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească de compensare a producătorilor agricoli pentru daunele suferite ca urmare a secetei severe din 2021 și 2022, anunță un comunicat al Executivului European transmis Agroinfo. 

Ministrul Daea: Mergeți în piețe și cumpărați de la producătorii noștri!

Ministrul Daea: Mergeți în piețe și cumpărați de la producătorii noștri!

06 decembrie 2022 - 16:13

Petre Daea, ministrul agriculturii, a declarat, sâmbătă, la Realitatea Plus, că prețul cotletului de porc este 18 lei, iar al jambonului 19 lei în galantarele pe care le-a văzut în vizitele prin țară.

Decizie Comisia Europeană utilizarea gunoiului de grajd!

Decizie Comisia Europeană utilizarea gunoiului de grajd!

06 decembrie 2022 - 15:57

Criza îngrășămintelor pune în pericol securitatea alimentară a UE pentru 2023 și afectează puterea de cumpărare a fermierilor și a consumatorilor, avertizează europarlamentarul român Dan Motreanu.

Anunțul șefului APIA pentru crescătorii de animale care au de luat doar ANT!

Anunțul șefului APIA pentru crescătorii de animale care au de luat doar ANT!

06 decembrie 2022 - 09:06

Crescătorii de animale care au solicitat la APIA, în acest an, doar ajutorul național tranzitoriu, ANT, subvenție plătită de la bugetul de stat, vor primi banii în anul 2023, subvenția fiind plătită din bugetul național al anului 2023, a anunțat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, luni seara, la Agricultura la raport. Ei nu vor intra la plata finală APIA decât în cazul în care au solicitat și alte plăți directe, pe suprafață sau sprijin cuplat zootehnic.

Șeful APIA ACUM: Suma virată în conturile fermierilor până la 31 decembrie 2022!

Șeful APIA ACUM: Suma virată în conturile fermierilor până la 31 decembrie 2022!

06 decembrie 2022 - 08:09

Subvenții APIA plătite până la sfârșitul anului 2022 fermierilor, crescătorilor de animale! A început plata finală pentru campania 2022, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță că 300 de milioane de euro vor fi virate în conturile fermierilor până la 31 decembrie 2022. Intră pe listele de plată inclusiv fermierii din eșantionul de control prin teledetecție.

Înfiorător ce s-a întâmplat la o stână din Arad! Anchetatorii bănuiesc că animalele au fost otrăvite!

Înfiorător ce s-a întâmplat la o stână din Arad! Anchetatorii bănuiesc că animalele au fost otrăvite!

05 decembrie 2022 - 18:33

Faptă îngrozitoare la o stână din județul Arad. Șase câini de rasă, special antrenați să păzească turmele de oi, au fost găsiți otrăviți. Oierul și-a cumpărat câinii din Turcia ca să-i păzească turma de oi, după ce lupii i-au omorât 150 de oi. Anchetatorii bănuiesc că animalele au fost otrăvite, ipoteză care ar putea fi confirmată în urma autopsiei. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta!

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta!

Fie că aveți o terasă mică sau o curte în spatele casei, fie că sunteți gata să dezvoltați o fermă mai mică sau mai mare, www.hectarul.ro vine cu produse și sfaturi pentru orice situație.

Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari!

Bancul zilei

Restricţii circulaţie

Restricţii circulaţie
Moscova, anii ’50. Interdicţie de ieşire din casă între orele 21.00 şi 06.00.  Detalii