Adama

Oficial! Raport control Curtea de Conturi la Ministerul Agriculturii!

Publicat: 05 aprilie 2022 - 20:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii informează astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, care sunt rezultatele auditului efectuat de Curtea de Conturi la MADR.

"Raportul Curții de Conturi precizează că au fost îndeplinite responsabilitățile legate de elaborarea și aprobarea cadrului procedural ce vizează dobândirea protecției unui sistem de calitate a unui produs agricol sau alimentar. În acest sens, au fost elaborate și aprobate prin ordin al ministrului agriculturii următoarele proceduri:

procedura de înregistrare și verificare a documentației pentru dobândirea protecției unui sistem de calitate a unui produs agricol și/sau alimentar
procedura de declarare a opoziției la nivel național
procedura de transmitere la nivelul Comisiei Europene a cererii de înregistrare a sistemelor de calitate ale produselor agricole și/sau alimentare, în vederea dobândirii protecției la nivelul Uniunii Europene, precum și a Regulilor specifice privind modelul și utilizarea logoului național.
De asemenea, Raportul Curții de Conturi menționează că în perioada auditată (2015-2021) au fost înregistrate progrese în ceea ce privește creșterea numărului de produse alimentare românești înregistrate la Comisia Europeană pe scheme de calitate europene.

minister-agri-verde_b

Astfel, pe sisteme de calitate europene, din cele 17 dosare depuse la MADR cu privire la înregistrarea la Comisia Europeană a produselor alimentare românești au fost recunoscute, din 2011 până în prezent, 10 produse, după cum urmează: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Telemea de Ibăneşti, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnați de Pleșcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Salata tradițională cu icre de crap.

În ceea ce privește recunoașterea celorlalte 7 produse depuse spre înregistrare, demersurile întreprinse de MADR sunt în fază avansată, iar situația la zi este următoarea:

a. Plăcintă Dobrogeană-IGP”- se derulează demersuri specifice în vederea finalizării/concluzionării opoziției formulate de R.Bulgară, declarată admisibilă de către Comisia Europeană (CE);

b. Salinate de Turda (ceafă, cotlet, piept de porc și pulpa de porc) - IGP (Indicaţie Geografică Protejată), nr. referință PGI-RO-02825 - în data de 15.12.2021, a fost depusă la Comisia Europeană documentația necesară

c. Pită de Pecica (Indicaţie Geografică Protejată) – în data de 22.12.2021 a fost înregistrată, în sistemul electronic "eAmbrosia", cererea României pentru dobândirea protecției pe sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată

d. Tuberoza de Hoghilag - în cadrul direcției de specialitate a MADR este în analiză documentația aferentă înregistrării, ca IGP (Indicație Geografică Protejată)

e. Brânză frământată de Teaca (IGP); Virșli (IGP); Brânză de burduf de Bran (IGP) - sunt în derulare activități necesare pentru parcurgerea etapelor aferente elaborării și depunerii documentației potențialelor denumiri de produse a fi înregistrare pe sisteme de calitate europene

Totodată, la nivel european sunt înregistrate următoarele băuturi spirtoase, din categoria Rachiu de fructe (Pălincă, Tuică Zetea de Medieşu Aurit, Ţuică de Argeş, Horincă de Cămârzana) și din categoria Rachiu de vin (Vinars Târnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea, Vinars Segarcea).La nivelul MADR sunt în derulare acțiuni specifice care vizează înregistrarea produsului ”Pelin” produs din categoria băuturilor aromatizate, pe sisteme de calitate europene.

MADR desfășoară, în mod constant, acțiuni specifice, în toate județele țării, având drept scop identificarea și promovarea produselor agroalimentare cu potențial de înregistrare pe sisteme de calitate europene și scheme de calitate naționale. De asemenea, direcțiile de specialitate din cadrul MADR au notificat Comisiei Europene schemele de calitate naționale care vizează atestarea produselor agroalimentare ca produs tradițional sau ca produs obținut conform unei rețete consacrate, pentru ca aceste scheme de calitate naționale să primească finanțare europeană. Facem precizarea că la această dată nu se înregistrează întârzieri în depunerea documentației necesare la Comisia Europeană.

Nivelul relativ scăzut al recunoașterii la nivel european pe sisteme de calitate a produselor agroalimentare românești este în legătură de cauzalitate cu elemente independente de activitatea direcțiilor MADR, precum: costurile ridicate ale aderării la sistemele de calitate europene, slaba asociere între producători, dar și perioada îndelungată aferentă perioadei de recunoaștere la nivel european a unui produs alimentar (poate dura între 14 și 48 luni)

Este foarte important să se facă diferența între procedura de atestare a produselor tradiționale sau a produselor obținute conform unor rețete consacrate, la nivel național și cea care vizează recunoașterea pe sisteme de calitate a produselor agroalimentare, la nivel european, întrucât procedurile care se desfășoară pentru realizarea acestor demersuri sunt instituite prin reglementări legale distincte, fără să existe suprapuneri sau complementarități în derularea acestora.

La nivel național, România are două scheme de calitate care vizează produsele tradiționale și produsele obținute conform unei rețete consacrate. Astfel, la nivelul MADR au fost atestate până în prezent 716 produse tradiționale și 164 produse obținute conform unei rețete consacrate.

La nivel european sunt instituite următoarele sisteme de calitate: IGP (indicaţie geografică protejată), DOP (denumire de origine protejată) şi STG (specialitate tradiţională garantată), precum și mențiunea de calitate facultativă – produs montan. La nivel național, au fost atestate până în prezent un număr de 3295 de produse cu mențiunea de calitate facultativă ”produs montan”.

Referitor la activitatea Autorității Naționale Fitosanitare, facem următoarele precizări:

În perioada auditată, respectiv 2015-2020, aparatura din laboratorul de specialitate era uzată, situație remediată începând cu anul 2019. În scopul asigurării securității alimentare, au fost achiziționate echipamentele necesare îndeplinirii acestui obiectiv, iar în anul 2020 a fost realizată extinderea acreditării laboratorului pentru mai multe substanțe active, în prezent laboratorul fiind acreditat pentru analiza a 374 de substanțe active.

Cât privește implementarea programelor naționale anuale de monitorizare a reziduurilor de pesticide în fructe, legume și cereale din producția internă, acestea au fost puse în aplicare conform planificărilor anuale, așa cum prevăd regulamentele de control multianual coordonat al UE, inclusiv prelucrarea de probe provenite de la beneficiari.

Referitor la analiza produselor ecologice menționăm că, anual, sunt planificate (conform planurilor de monitorizare, publicate pe site-ul ANF) astfel de probe. Planificarea acestora se face ținând cont de prevederile Regulamentelor Europene în ceea ce privește monitorizarea reziduurilor de pesticide," informează Ministerul Agriculturii. 

Vizualizat: 2611 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Bani mai mulți pentru tinerii crescători de vaci!

Bani mai mulți pentru tinerii crescători de vaci!

12 ianuarie 2025 - 08:05

Tinerii crescători de vaci trebuie să beneficieze de ajutoare mai mari, un sprijin sporit, spune europarlamentarul Daniel Buda (PPE), care a vizitat o fermă de vaci, la acest sfârșit de săptămână.

Sunteți obligați să declarați terenurile, animalele, utilajele agricole!

Sunteți obligați să declarați terenurile, animalele, utilajele agricole!

12 ianuarie 2025 - 07:20

Persoanele fizice și juridice care au în proprietate/folosință terenuri agricole sau silvice, animale domestice sau sălbatice crescute în captivitate, utilaje și instalații agricole, construcții etc. au obligația să le declare la Compartimentul Registrul agricol din cadrul primăriilor în vederea înscrierii acestora în registrul agricol.

Subvenția APIA de 130 euro/vacă! Termen plată ianuarie!

Subvenția APIA de 130 euro/vacă! Termen plată ianuarie!

10 ianuarie 2025 - 12:34

Crescătorii de bovine care au accesat anul trecut eco-schema PD-07 - Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, cu un cuantum de 130,84 euro/UVM/an, aferent anului de cerere 2024, au termen luna ianuarie pentru a depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un set de acte care le garantează încasarea banilor.

Banii pentru subvenții APIA în cont!

Banii pentru subvenții APIA în cont!

10 ianuarie 2025 - 12:08

Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro, anunță astăzi, 10 ianuarie 2025, un comunicat al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) transmis Agroinfo.

România este acuzată că a acordat derogări ilegale la pesticidele interzise!

România este acuzată că a acordat derogări ilegale la pesticidele interzise!

09 ianuarie 2025 - 19:20

România a început anul 2025 sfidând în mod deschis legislaţia Uniunii Europene: a acordat noi aprobări de urgenţă pentru pesticide interzise care ucid albinele, în ciuda unei hotărâri judecătoreşti potrivit căreia astfel de derogări sunt ilegale, scrie joi POLITICO. 

Oficial! APIA anunță ASTĂZI crescătorii de animale!

Oficial! APIA anunță ASTĂZI crescătorii de animale!

09 ianuarie 2025 - 14:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că, în perioada 09 ianuarie – 10 februarie 2025, pot depune cererile de plată pentru Intervenția DR-06 – Bunăstarea animalelor, Pachet a) — Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și Pachet b) — Plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul Planului Strategic PAC 2023—2027.

Culturile de grâu şi rapiţă arată promiţător!

Culturile de grâu şi rapiţă arată promiţător!

09 ianuarie 2025 - 07:08

Apa, factorul limitativ în agricultură, a venit în toamna şi începutul iernii, iar fermierii au început anul optimist, având încredere că culturile de toamnă, grâu şi rapiţă, întinse pe o suprafaţă de peste 2,5 milioane de hectare, sunt în stare bună.

APIA vă spune până la ce dată primiți subvențiile APIA în conturi!

APIA vă spune până la ce dată primiți subvențiile APIA în conturi!

09 ianuarie 2025 - 06:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a emis ieri un comunicat în care anunța stadiul la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal, aferente anului de cerere 2024. Comunicatul APIA postat și pe Facebook a generat mai multe întrebări de la fermieri. Ce le-a răspuns APIA?

Comunicat APIA ASTĂZI: Sume transferate ACUM în conturile fermierilor, crescătorilor!

Comunicat APIA ASTĂZI: Sume transferate ACUM în conturile fermierilor, crescătorilor!

08 ianuarie 2025 - 17:22

În perioada 02 decembrie 2024 – 08 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată suma totală de 322.716.497 euro (1.605.620.570 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 636.065 fermieri. 

De la 1 ianuarie 2025, fermierul Florin Stegariu este noul președinte al Clubului Fermierilor Români!

De la 1 ianuarie 2025, fermierul Florin Stegariu este noul președinte al Clubului Fermierilor Români!

08 ianuarie 2025 - 16:00

Clubul Fermierilor Români a anunțat, printr-o postare Facebook, numirea unui nou președinte de la 1 ianuarie 2025.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

OROS susține inovația în agricultură!

OROS susține inovația în agricultură!

Headerele Oros pentru orice cultură, densitate şi genetică! Compania Soytek, reprezentant exclusiv în România al companiei americane Stine promovează un concept nou în cultura porumbului: un porumb de talie mică, semănat la o densitate mai mare şi în rânduri mai dese. Pentru a evidenţia beneficiile semănatului la densităţi mari cu genetică Stine, Soytek a înfiinţat mai multe platformele de dezvoltare în 2023 şi a achiziţionat un header Oros pentru porumb cu distanţa de 50cm între rânduri.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere