Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

OFICIAL MADR: Subvenția APIA mare zootehnie și vegetal, împărțită și fermierilor mici și mijlocii!

Publicat: 20 iunie 2022 - 14:27
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Document Ministerul Agriculturii. Ministerul Agriculturii susține în Răspunsul transmis Comisiei Europene la criticile aduse Planului Național Strategic 2023-2027, că fermierii mici și mijlocii, crescătorii de animale vor beneficia de sprijinul cuplat zootehnic și vegetal, subvenții europene cu cel mai mare cuantum pe cap de animal.

"Referitor la observația Comisiei privind asigurarea unei distribuții mai echitabile a plăților directe, aprecim că opțiunea stabilită deja în PNS este pe deplin argumentată, fiind bazată pe rezultatele analizei SWOT și consolidată în urma consultărilor cu reprezentanții fermierilor și organizațiilor din domeniul agriculturii și cercetării. Modalitatea în care a fost planificată și definită opțiunea de redistribuire a plăților va permite orientarea mult mai eficientă a sprijinului direct, exclusiv către fermele mici și mijlocii (respectiv categoria fermelor de la 1 la 50 ha, care reprezintă 97% din numărul total de fermieri înregistrați în IACS), prin raportare la programarea curentă (2014-2020/2021-2022).

România a optat pentru plata redistributivă în vederea direcționării eficiente a sprijinului pentru venit considerînd că acesta este un instrument mult mai potrivit realităților naționale comparativ cu plafonarea plăților. Regulamentul european acordă această flexibilitate statelor membre, astfel încât acestea să aibă posibilitatea selectării celor mai adecvate și eficiente modalități de atingere a obiectivului privind distribuția echitabilă a plăților directe.

În plus, aplicarea plafonării poate conduce la un dezechilibru al sectorului agricol, cu impact asupra pieței și implicit asupra posibilității de asigurare a securității alimentare, lucru nedorit de altfel, în special, în actualul context geopolitic.

Totodată, prin maniera în care s-a definit sprijinul direct pentru tinerii fermieri, o parte considerabilă a plafonului destinat acestei intervenții se va adresa aceleiași categorii de ferme mici și mijlocii. În plus, fermele mici și mijlocii, ca urmare a respectării rigorilor sporite de mediu, vor beneficia de oportunitatea de accesare a eco-schemelor, al căror plafon total este de 29% din anvelopa națională totală aferentă plăților directe. Eco-schemele vor contura o modalitate de dezvoltare și concentrare a eforturilor fermierilor mici și mijlocii spre creșterea sustenabilității și rezilienței agriculturii europene pe termen lung, în special prin intermediul promovării unei agriculturi la scară mică și prietenoasă cu mediul, având în vedere că micii fermieri reprezintă o garanție pentru păstrarea biodiversității și a resurselor naturale agricole.

În aceeași ordine de idei, fermele mici și mijlocii vor beneficia în egală măsură cu restul categoriilor de fermieri de intervențiile privind sprijinul cuplat, atât din sectorul vegetal, cât și cel zootehnic", se arată în Răspunsul MADR la observațiile Comisiei cu privire la Planul Național Strategic al României pentru perioada 2023 - 2027.

Condițiile actuale pentru obținerea, spre exemplu, a sprijinului cuplat zootehnic, SCZ, nu-i califică pe micii crescători la plata APIA. Aceștia trebuie să dețină un număr minim de animale eligibile la plată, 10 vaci și 150 de oi, excepție face doar zona montană, să aibă animalele înscrise în registrele genealogice ale raselor, etc. Dacă e să ne referim la crescătorii de oi, cei mai mulți iau doar ajutorul național tranzitoriu, ANT, cu o valoare pe cap de animal mult mai mică decât cuantumul SCZ ovine. ANT la nivelul anului 2021 a fost de cca 4,73 euro/ovină, iar SCZ 17,90 euro/ovină. Este doar un exemplu.

Comisia Europeană a transmis României, la mijlocul lunii mai 2022, 370 de observații critice la Planul Național Strategic 2023-2027, documentul de care depind toate subvențiile fermierilor români, în viitorul exercițiu financiar. 

Comisia consideră că-n România subvențiile agricole nu sunt împărțite echitabil, că fermele mici și mijlocii sunt efectiv excluse de la sprijin și recomandă României să aplice plafonarea plăților directe pentru fermele mari. DETALII PUBLICATE AICI DE AGROINFO. 

 

Vizualizat: 12237 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Mitros
|
06. 22, 2022. Wednesday 13:49
Prin sprijinirea noilor ciocoi s-a distrus esența satului românesc, micul și mediul producător.
Micii producători ( țăranii) și-au vândut pământurile lăsate de moșii și strămoșii lor care au luptat si plătit cu sânge pentru ele s-au au fost nevoiți să îl dea in arendă pe zeci de ani noilor ciocoi care au acumulat mii de hectare ( unii chiar au atâtea în proprietate - străini sau români) și au luat calea străinătății ( țările din UE mai bogate) pentru a muncii pe plantațiile nemților, italienilor, spaniolilor, englezilor, olandezilor ,etc. Femeile de la sate au plecat în aceste țări și pentru a spăla la cur pe bătrânii din acele țări.
În ce țară s-a mai întâlnit acest fenomen , anume acela de a-ți lasă pământul tău ( proprietar fiind) după care se putea să trăiești și să te duci să-l muncești pe al altuia ca sclav ?!
În verocitatea lor , cei ce au distrus o clasă socială , nu s-au gândit că nu mai au pe cine să exploateze , satele românești s-au depopulat și au ajuns o paragină ,în marea lor majoritate. Și că o constatare, acolo unde pământurile au fost concentrate de către câțiva noi ciocoi , toate acele sate sunt într-o degradare totală , atât în ceea ce privește populația ,cât și starea materială.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii