Adama
Agreena
AGRICOVER

OFICIAL MADR: Subvenția APIA mare zootehnie și vegetal, împărțită și fermierilor mici și mijlocii!

Publicat: 20 iunie 2022 - 14:27
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Document Ministerul Agriculturii. Ministerul Agriculturii susține în Răspunsul transmis Comisiei Europene la criticile aduse Planului Național Strategic 2023-2027, că fermierii mici și mijlocii, crescătorii de animale vor beneficia de sprijinul cuplat zootehnic și vegetal, subvenții europene cu cel mai mare cuantum pe cap de animal.

"Referitor la observația Comisiei privind asigurarea unei distribuții mai echitabile a plăților directe, aprecim că opțiunea stabilită deja în PNS este pe deplin argumentată, fiind bazată pe rezultatele analizei SWOT și consolidată în urma consultărilor cu reprezentanții fermierilor și organizațiilor din domeniul agriculturii și cercetării. Modalitatea în care a fost planificată și definită opțiunea de redistribuire a plăților va permite orientarea mult mai eficientă a sprijinului direct, exclusiv către fermele mici și mijlocii (respectiv categoria fermelor de la 1 la 50 ha, care reprezintă 97% din numărul total de fermieri înregistrați în IACS), prin raportare la programarea curentă (2014-2020/2021-2022).

România a optat pentru plata redistributivă în vederea direcționării eficiente a sprijinului pentru venit considerînd că acesta este un instrument mult mai potrivit realităților naționale comparativ cu plafonarea plăților. Regulamentul european acordă această flexibilitate statelor membre, astfel încât acestea să aibă posibilitatea selectării celor mai adecvate și eficiente modalități de atingere a obiectivului privind distribuția echitabilă a plăților directe.

În plus, aplicarea plafonării poate conduce la un dezechilibru al sectorului agricol, cu impact asupra pieței și implicit asupra posibilității de asigurare a securității alimentare, lucru nedorit de altfel, în special, în actualul context geopolitic.

Totodată, prin maniera în care s-a definit sprijinul direct pentru tinerii fermieri, o parte considerabilă a plafonului destinat acestei intervenții se va adresa aceleiași categorii de ferme mici și mijlocii. În plus, fermele mici și mijlocii, ca urmare a respectării rigorilor sporite de mediu, vor beneficia de oportunitatea de accesare a eco-schemelor, al căror plafon total este de 29% din anvelopa națională totală aferentă plăților directe. Eco-schemele vor contura o modalitate de dezvoltare și concentrare a eforturilor fermierilor mici și mijlocii spre creșterea sustenabilității și rezilienței agriculturii europene pe termen lung, în special prin intermediul promovării unei agriculturi la scară mică și prietenoasă cu mediul, având în vedere că micii fermieri reprezintă o garanție pentru păstrarea biodiversității și a resurselor naturale agricole.

În aceeași ordine de idei, fermele mici și mijlocii vor beneficia în egală măsură cu restul categoriilor de fermieri de intervențiile privind sprijinul cuplat, atât din sectorul vegetal, cât și cel zootehnic", se arată în Răspunsul MADR la observațiile Comisiei cu privire la Planul Național Strategic al României pentru perioada 2023 - 2027.

Condițiile actuale pentru obținerea, spre exemplu, a sprijinului cuplat zootehnic, SCZ, nu-i califică pe micii crescători la plata APIA. Aceștia trebuie să dețină un număr minim de animale eligibile la plată, 10 vaci și 150 de oi, excepție face doar zona montană, să aibă animalele înscrise în registrele genealogice ale raselor, etc. Dacă e să ne referim la crescătorii de oi, cei mai mulți iau doar ajutorul național tranzitoriu, ANT, cu o valoare pe cap de animal mult mai mică decât cuantumul SCZ ovine. ANT la nivelul anului 2021 a fost de cca 4,73 euro/ovină, iar SCZ 17,90 euro/ovină. Este doar un exemplu.

Comisia Europeană a transmis României, la mijlocul lunii mai 2022, 370 de observații critice la Planul Național Strategic 2023-2027, documentul de care depind toate subvențiile fermierilor români, în viitorul exercițiu financiar. 

Comisia consideră că-n România subvențiile agricole nu sunt împărțite echitabil, că fermele mici și mijlocii sunt efectiv excluse de la sprijin și recomandă României să aplice plafonarea plăților directe pentru fermele mari. DETALII PUBLICATE AICI DE AGROINFO. 

 

Vizualizat: 12382 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

17 iulie 2024 - 18:35

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1966 AL COMISIEI din 16 iulie 2024 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate [„Sardeluță marinată” (STG)].

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

17 iulie 2024 - 15:26

În contextul dificultăților întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a inițiat consultări cu toți actorii implicați, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

17 iulie 2024 - 15:02

Crescătorii de vaci beneficiază începând cu acest an de o nouă schemă de ajutor, este vorba de sprijinul pentru porumbul de siloz. Cei care cresc minim 3 vaci și fac o producție de 18 tone porumb la hectar pot încasa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) noua subvenție de 230 euro/ha. O altă condiție pentru bani se referă la consumul anual maxim de porumb siloz pentru bovine.

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

17 iulie 2024 - 12:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA) a anunțat marți, 16 iulie 2024, că a extras eșantionul de control pentru acest an. Pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul zootehnic sunt verificați 5.356 crescători de animale dintre cei care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal, cuvenite pentru anul 2024. 

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

16 iulie 2024 - 20:31

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu anul de cerere 2024 pe lângă standardul GAEC 3 - Interdicția de a incendia miriștile se pune în aplicare și standardul GAEC 10 - Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală.

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

16 iulie 2024 - 19:54

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a fost extras eșantionul de control pentru Campania 2024, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și condiționalitate din cererea de plată.

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

16 iulie 2024 - 17:42

Medicii veterinari oficiali, din cadrul Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat un număr de 83 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare. Acțiunea de control se desfășoară în mai multe județe din țară. 

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

16 iulie 2024 - 14:54

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că peste 180 milioane lei au fost virate către Direcțiile Agricole Județene pentru plata micilor fermieri cultivatori de tomate în spații protejate.

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

16 iulie 2024 - 06:53

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat luni, în emisiunea Agrostrategia de la TVR1 că fermierii care au culturile agricole afectate de secetă vor primi despăbugiri între 200 euro/ha și 250 euro/ha.

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

15 iulie 2024 - 17:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, anunță închiderea azi, 15 iulie 2024, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații și pentru DR-26 Înființarea sistemelor de irigații, intervenții finanțate cu fonduri nerambursabule din Planul Strategic 2023 – 2027.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Mitros
|
06. 22, 2022. Wednesday 13:49
Prin sprijinirea noilor ciocoi s-a distrus esența satului românesc, micul și mediul producător.
Micii producători ( țăranii) și-au vândut pământurile lăsate de moșii și strămoșii lor care au luptat si plătit cu sânge pentru ele s-au au fost nevoiți să îl dea in arendă pe zeci de ani noilor ciocoi care au acumulat mii de hectare ( unii chiar au atâtea în proprietate - străini sau români) și au luat calea străinătății ( țările din UE mai bogate) pentru a muncii pe plantațiile nemților, italienilor, spaniolilor, englezilor, olandezilor ,etc. Femeile de la sate au plecat în aceste țări și pentru a spăla la cur pe bătrânii din acele țări.
În ce țară s-a mai întâlnit acest fenomen , anume acela de a-ți lasă pământul tău ( proprietar fiind) după care se putea să trăiești și să te duci să-l muncești pe al altuia ca sclav ?!
În verocitatea lor , cei ce au distrus o clasă socială , nu s-au gândit că nu mai au pe cine să exploateze , satele românești s-au depopulat și au ajuns o paragină ,în marea lor majoritate. Și că o constatare, acolo unde pământurile au fost concentrate de către câțiva noi ciocoi , toate acele sate sunt într-o degradare totală , atât în ceea ce privește populația ,cât și starea materială.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii