Adama
Agreena
AGRICOVER

Oficial! Din ianuarie 2024, crescătorii iau 230 euro/ha de la APIA!

Publicat: 14 decembrie 2023 - 09:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Nouă plată directă pe hectar introdusă în Planul Național Strategic 2023-2027, valabilă de la 1 ianuarie 2024 este PD 26 sprijin cuplat pentru venit pentru porumbul de siloz. Intervenția presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil de porumb pentru siloz, cuplată de producție și se adresează crescătorilor de bovine.

Condiții de eligibilitate:

• Fermierul trebuie să fie beneficiar de BISS (plata APIA de bază pe suprafață) și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare, teren arabil;
• Fermierul trebuie să facă dovada utillizării de sămânță certificată, în conformitate cu legislația națională;
• Fermierul trebuie:
o să facă dovada obținerii unei producții minime anuale de porumb pentru siloz, potrivit legislației naționale subsecvente; să facă dovada consumului, cu animalele (bovinele) pe care le dețin, a cel puțin producţiei minime de furaj obținute în fermă şi/sau a producției pe care au stocat-o în vederea
consumului pentru furajarea animalelor proprii identificate și înregistrate în BND în exploatații cu cod ANSVSA;
și
o să dețină un număr minim de animale identificate și înregistrate în BND în exploatații cu cod ANSVSA prin intermediul cărora să se asigure cel puțin o încărcătură de minimum 3 UVM/ha de cultură de porumb pentru siloz

Pentru perioada 2024-2027 suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 20.000 ha/an, cu un cuantum indicativ planificabil de 230 euro/ha.

Cuantumul indicativ maxim estimat de 298,90 euro/ha în anul 2024, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei la cultura de porumb pentru siloz.

Cuantumul indicativ minim estimat de 195,22 euro/ha în anul 2024, pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate.

cuantum porumb siloz_b

În România porumbul pentru siloz ocupă 0,66% din suprafața totală cultivată (în medie 55.000 de hectare - perioada 2015-2022), comparativ cu lucerna care ocupă în medie 5,4% (450.102 hectare).
În perioada 2015-2022 suprafețele cultivate cu porumb pentru siloz au avut o fluctuație sensibilă, dar cu un trend descendent, astfel în anul 2022 față de anul anterior, suprafețele au scăzut de la 51.181 la 48.634 ha, (o medie a anilor 2015-2022 fiind de aproximativ 49.000 ha/an).

La nivelul APIA, conform datelor din campaniile de depunere ceri de plată în anii 2022 și 2023, suprafețele cultivate cu porumb pentru siloz pentru care s-au solicitat sprijin, aferente fermelor mixte, s-au ridicat la un total de 34.675, respectiv 34.165 ha.

Deși trendul suprafețelor acoperite cu porumb pentru siloz a fost fluctuant, sensibil descendent, nivelul de producție aferent a avut un caracter pregnant descendent, începând cu anul 2019, respectiv de la 26,4 t/ha la 20,4 t/ha la nivelul anului 2022.

Trendul descendent al producției medii pentru această cultură, este evident prin compararea producției de la nivelul anului 2022 față de anul 2015, unde se poate observa scăderea producției medii/ha de aproximativ 20% (Sursa date INS).

Specificitatea înființării acestui tip de cultură implică o cantitate mai mare de sămânță pentru semănat, norma la hectar fiind mai mare comparativ cu porumbul pentru boabe, implicând costuri mai mari pentru înființarea culturii de porumb pentru siloz, având în același timp și cerinţe sporite pentru apă şi substanţele nutritive din sol, având în vedere densitatea mai mare comparativ cu porumbul pentru boabe.

Întrucât există o relație directă între nivelul producției și condițiile climatice extreme, condiții care în ultimii ani prezintă în mod frecvent un caracter tot mai nefavorabil, apare în mod evident efectul de scădere semnificativă a productivității și care în mod automat se reflectă în scăderea veniturilor fermierilor și tendința acestora de abandon al acestui tip de cultură.
Reducerea veniturilor fermierilor datorată scăderii productivității acestei culturi, generează în mod automat scăderea suprafețelor cultivate cu porumb pentru siloz, iar plecând de la relația directă dintre producția de porumb pentru siloz și furajarea din interiorul fermelor zootehnice cu acest produs, poate conduce implicit la reorientarea fermierilor din sectorul zootehnic către alte surse de furaje.

În lipsa subvenționării culturii de porumb pentru siloz, fermierii nu ar reuși să își acopere costurile și implicit ar renunța la această cultură, iar cererea pentru un furaj de calitate solicitată de către fermieri, în special crescători de animale (din sectorul de creștere al bovinelor) ar rămâne neacoperită.

Sprijinirea sectorului de porumb pentru siloz, astfel încât să se asigure continuarea cultivării acestei culturi importante în furajarea animalelor, mai ales în regiunile în care efectivele de animale (bovine) depind de aceasta cultură, cunoscându-se faptul că porumbul pentru siloz intră în componența rațiilor furajere, asigurând un potențial nutritiv optim ca furaj suculent.

De asemenea, fermierii își pot mări veniturile, dacă produc acest produs direct în fermele zootehnice, reducându-și astfel unele cheltuieli tehnologice (cheltuielile cu forța de muncă, cheltuielile de recoltare și de transport, etc.).

Modificare este aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024. Alocarea totală a intervenției a fost stabilită la 18.400.000 euro, se arată în Planul Național Strategic.

Este oficial! Subvenția APIA 17 euro/oaie/capră se împarte la toți crescătorii!

 

Vizualizat: 22913 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii