Europarlamentarul Carmen Avram a depus, în Plenul Parlamentului European, un amendament prin care cere creșterea subvențiilor fermierilor români, pentru egalizarea acestora cu plățile primite de fermierii din Vest. Odată votat, acest amendament ar deveni foarte relevant în contextul în care, curând, se va discuta la Bruxelles revizuirea bugetului multianual al UE.
Pentru a putea fi depus în Plen, acest amendament (https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2023-0185-AM-001-001_RO.pdf) a avut nevoie de semnăturile a cel puțin 71 de europarlamentari. El a obținut 83 de semnături, în condițiile în care majoritatea delegației României l-a susținut. Cu toate acestea, în pofida încercărilor repetate, au existat eurodeputați români care nu l-au semnat. Lista semnatarilor poate fi consultata aici: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2023-0185-AM-001-001_RO.pdf.
În discursul său din Plen, Carmen Avram a făcut apel la solidaritatea întregului Parlament European pentru a vota în favoarea creșterii subvențiilor fermierilor români, vot care va avea loc miercuri, 14 iunie, la ora 13, ora României.
„Solidaritatea nu e doar un cuvânt fără acoperire. Ea trebuie sa fie atu-ul suprem, într-o lume tot mai turbulentă, agitată de inamici externi, ostili și agresivi. De aceea, sper ca toți colegii mei să dea dovadă de solidaritate în această sesiune plenară și să susțină amendamentul pe care l-am depus pentru mărirea plăților fermierilor români, care, ca în cazul Schengen, e un drept garantat, dar, încă, nerespectat”, a spus Carmen Avram.
Dacă acest amendament va fi votat, ar deveni a treia confirmare a Parlamentului European în favoarea creșterii subvențiilor pentru fermierii români. Celelalte două voturi pozitive au avut loc, tot la inițiativa europarlamentarului Carmen Avram, la începutul acestui an. Aceasta susținere a fost manifestată în cadrul rezoluției privind disponibilitatea și accesibilitatea prețurilor îngrășămintelor, la paragraful 62 (https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2023-0101_RO.html) din text.
Solicitarea făcută de Carmen Avram e importantă în contextul războiului din Ucraina, care a provocat un dezechilibru major pe piața cerealelor din România, fermierii români suferind cele mai grele pierderi din întregul sector european. În plus, despăgubirile promise de Comisia Europeană, 30 de milioane de euro pentru România, sunt și acum blocate din cauza unor măsuri unilaterale luate de Guvernul Ungariei.