Eurodeputata Carmen Avram (membră a grupului politic S&D) s-a pronunţat marţi pentru acordarea unor compensaţii financiare pentru apicultorii români din partea Comisiei Europene, în contextul în care preţurile de dumping, cantităţile copleşitoare şi calitatea îndoielnică a mierii din import au sufocat practic sectorul apicol european.
România a depăşit pragul anual de 4.000 de tone de importuri, adâncind şi mai mult criza apicultorilor.
"Sectorul apicol este în criză. (...) Aş vrea să aflu de la reprezentantul Comisiei Europene dacă există posibilitatea acordării unor compensaţii financiare pentru această perioadă de criză, care a lovit crunt sectorul apicol, şi dacă există vreo şansă ca importurile de miere din Ucraina să fie şi ele reglementate, pentru că, într-adevăr, tranzitul de cereale spre zonele vulnerabile trebuie facilitat, însă mierea nu e un aliment care să necesite astfel de măsuri'', a spus Carmen Avram într-o intervenţie în Comisia de agricultură a Parlamentului European.
De asemenea, ea a atras atenţia asupra studiilor care arată că aproape jumătate din mierea din import e contrafăcută, situaţie care vine în sprijinul unei revizuiri rapide şi ambiţioase a cadrului legal european privind etichetarea mierii.
"E imperativ, deci, să aplicăm acel sistem de etichetare corectă a mierii din exteriorul Uniunii Europene, dar ar trebui reglementate şi condiţiile de import", a explicat eurodeputata social-democrată.
Carmen Avram a semnat, alături de alţi 43 de europarlamentari din diferite ţări, o scrisoare adresată Comisiei Europene, prin
care solicită stabilirea unor norme comune pentru testarea conformităţii mierii care intră pe piaţa europeană.
Sectorul european doreşte obligativitatea etichetării ţării de origine, indicându-se procentul pentru fiecare sursă a mierii în cazul unui mix, precum şi constituirea unui centru comunitar de referinţă pentru miere şi testarea sistematică a mierii din
import.
Comisia Europeană a propus revizuirea directivei mierii, care reglementează modul în care acest produs este plasat pe piaţă. În perioada următoare Parlamentul European îşi va definitiva poziţia pe acest subiect.