Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat marți seara, la Agro TV, că s-a format un grup de lucru din care face parte Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru pregătirea noilor scheme de plată, eco-schemele, de care vor beneficia fermierii și crescătorii de animale începînd din 2023, când intră noua politică agricolă comună.
"Am constituit grupuri de lucru, împreună cu colegii de la APIA, dar și cu reprezentanții mediului asociativ, pentru că aici s-a ajuns la compromisul că 25% din plățile directe să fie alocați pentru acele eco-scheme. Iar în primii doi ani, deși noi am cerut ca în primii doi ani să fie ani de învățare și toate sumele, indiferent de plafonul cheltuit, să fie apoi realocate, fie în Pilonul 2 (dezvoltare rurală n.r.), fie să treacă în anii următori, compromisul a fost că doar ceea ce trece peste 20% să poată fi utilizate într-o altă modalitate. De aceea, noi, și-n 2023 și-n 2024, va trebui să absorbim minim 20% din aceste scheme, și de aceea ne-am apucat să gândim aceste eco-scheme împreună cu fermierii. Vom avea grupuri de lucru, pentru că ne permit. Aici există o flexibilitate pe care au cerut-o toate țările, în așa fel încât eco-schemele să fie diferite în funcție de zonă, pentru că sunt condiții total diferite, astfel încât să fie accesibile pentru fiecare fermier indiferent de zonă", a declarat ministrul agriculturii.
El a adăugat că România se va sfătui cu Austria, Polonia și Franța în legătură cu tipurile de eco-scheme.
"După ce avem creionate, împreună cu mediul asociativ, tipurile de eco-scheme, pentru fiecare zonă în parte, organizăm mese rotunde cu mai multe țări, unde condițiile sunt oarecum asemănătoare, în așa fel încât și fermierii din țările respective, dar și autoritățile, ministerele, și aici mă refer mai ales la personalul tehnic din ministere, mese rotunde, workshopuri, în așa fel încât să vedem ce tipuri de eco-scheme au aplicat ei. Și aici am introdus Austria, pentru că-n zona montană semănăm cu ei, am introdus Polonia, avem niște asemănări, pentru că este tot o țară fost sovietică, să zic așa, și care încearcă să ajungă la alt tip de agricultură, am introdus Franța, pentru fermele mici, de familie, acolo este o tradiție, am prins mai multe țări care au acceptat această invitație, atât fermierii de acolo, cât și miniștrii, astfel încât să discutăm eco-schemele", a adăugat șeful MADR.
Schimbarea majoră va fi la eco-scheme, în rest, celelalte plăți directe vor fi asemănătoare, a mai spus Oros.
Un exemplu de eco-schemă pentru crescătorii de animale ar fi plata pe bunăstarea animalelor, acordată și pentru fermele de bovine și de ovine. În prezent, de această plată beneficiază doar crescătorii de porci și păsări. Pentru vegetal, o eco-schemă ar putea fi legată de stocarea carbonului în sol sau practicarea unei agriculturi ecologice.
România ar urma să aloce 470 de milioane de euro anual pentru aceste noi scheme de plată din bugetul destinat pentru plata subvențiilor directe către fermieri și crescătorii de animale.