SYNGENTA
Adama

Oficial! Ajutor ferme mici, dimensiunea minimă pentru acest an!

Publicat: 09 ianuarie 2024 - 07:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Intervenția DR 14 ’’Investiții în ferme de mici dimensiuni’’  a fost modificată, pentru acest an, în Planul Național Strategic 2023-2027 prin introducerea unei dimensiuni economice minime distincte pentru fermele legumicole. 

"DR 14 -Modificarea dimensiunii economice minime a fermei în cadrul intervenției DR 14 ’’Investiții în ferme de mici dimensiuni’’ prin introducerea unei dimensiuni economice minime distincte pentru fermele legumicole

Intervenția DR 14 ’’Investiții în ferme de mici dimensiuni’’ s-a modificat la secțiunea 5.3.5 Condiții de eligibilitate prin completarea dimensiunii economice minime a fermei pentru fermele legumicole.

Astfel criteriul de eligibilitate va fi:
„Investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică cuprinsă între 4000 și 11999 SO, respectiv 2000 și 11999 SO pentru fermele zootehnice populate cu rase autohtone și 2300 SO pentru fermele legumicole”.

Luând în considerare numărul mare de ferme mici, practicarea de către aceștia a legumiculturii pe de o parte dar și nevoia RO de a echilibra deficitul comercial pe sectorul de legume, sprijinul acestora la nivelul fermelor mici este esențial.

Această propunere vine în întâmpinarea nevoilor identificate la nivelul PS, respectiv de încurajare a consumului de produse autohtone și dezvoltarea de piețe locale, dar și a nevoii de modernizare și restructurare a exploatațiilor prin investiții pentru îmbunătățirea productivității.
De asemenea pentru corelarea informațiilor din cadrul fișei intervenției este necesară și modificarea secțiunilor descrierea intervenției și alte angajamente pentru a introduce informațiile de mai mai sus referitoare la modificarea dimensiunii minime economice în cazul exploatațiilor legumicole.

tineri-si-mici-fermieri_b

Creșterea numărului de ferme legumicole eligibile pentru sprijin cu efect pozitiv direct asupra producției de legume la nivel național și implicit asupra deficitului de produse locale pe piață.
Modificarea va conduce către sprijinul unei categorii de ferme a cărei reprezentare din perspectivă structurală la nivelul RO este importantă și a cărei pretabilitate sectorială este de asemenea esențială pentru sectorul vegetal.

Deși dimensiunea economică minimă a fermelor legumicole este propusă pentru un prag inferior pragului minim aplicabil celorlalte ferme (care activează în alte sectoare), acest prag ține cont de potențialul ridicat de crestere economică al fermelor legumicole. Datorită sprijinului pentru investiții acordat, exploatațiile din sectorul legumicol pot investi în special în sere și solarii, iar aceste tipologii de investiții aduc o mai bună rentabilitate.

Totodată, aceste tipologii de investiții sunt mult mai costisitoare comparativ cu investițiile aferente altor culturi, doar dacă ne raportam la echipamentele si utilajele specifice. Astfel valoarea sprijinului nu poate fi considerată mare în raport cu necesitățile de investiții ale legumicultorilor
și, prin urmare, cuantumul unitar planificat de 45000 euro / proiect stabilit în fișa intervenției rămâne neschimbat, fiind aplicabil și fermelor legumicole." (Plan Național Strategic 2023-2027, cea mai recentă versiune cu modificările din decembrie 2023)

Vizualizat: 33955 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

21 ianuarie 2025 - 05:49

Gospodarii care locuiesc la sat, micii fermieri, țăranii primesc de la stat un ajutor de 10.000 de lei. Banii sunt acordați în cadrul programului "Rabla pentru sobe", lansat de Ministerul Mediului, pentru înlocuirea vechilor sobe cu altele mai eficiente, economice și ecologice.

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

21 ianuarie 2025 - 05:31

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărîre Guvern privind acordarea ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în acest an. Proiectul de act normativ anunță și cantitățile de motorină pentru vegetal, zootehnie, pentru care fermierii, crescătorii de animale primesc banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

21 ianuarie 2025 - 05:06

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, un proiect de hotărîre de Guvern care stabilește cuantumul pentru acest an al ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

20 ianuarie 2025 - 18:52

Ministerul Agriculturii anunță pe pagina sa Facebook despre un nou produs românesc care va obține certificare europeană, Salamul de Nădlac.

Crescător de vaci nevoit să arunce mii de litri de lapte în fiecare zi!

Crescător de vaci nevoit să arunce mii de litri de lapte în fiecare zi!

20 ianuarie 2025 - 13:20

„Nu pot livra laptele celor 1.300 de vaci la fabricile de procesare, deși animalele mele au fost testate negativ”, spune cu amărăciune crescătorul de vaci din Germania, citat de g4food.ro

ASTĂZI! Mesaj URGENT APIA pentru crescătorii de vaci!

ASTĂZI! Mesaj URGENT APIA pentru crescătorii de vaci!

20 ianuarie 2025 - 12:36

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 31.01.2025 inclusiv, solicitantii eco-schemelor din sectorul zootehnic, care prin cererea de plată depusă la Centrele APIA în Campania 2024, și-au asumat voluntar angajamente anuale, trebuie să depună deconturile justificative anuale/trimestriale însoțite de documentele care atestă îndeplinirea cerințelor specifice de bunăstare.

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

20 ianuarie 2025 - 07:06

Fermierii din Italia se mobilizează să iasă în stradă pe data de 28 ianuarie 2025, scrie agricultura.it Fermierii cer Guvernului să declare stare de criză în agricultură și să vină cu măsuri extraordinare pentru abordarea dificultăților grave care afectează sectorul agricol.

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

20 ianuarie 2025 - 06:37

Fermierii beneficiază de sprijinul cuplat soia pentru anul 2024 dacă au solicitat această subvenție anul trecut, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Plata sprijinului cuplat vegetal va fi demarată de APIA după data de 15 mai, ultimul termen pentru depunerea unor documente justificative la APIA. Așa cum a anunțat secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, plata poate fi făcută mai repede cu condiția ca fermierii să ducă actele la APIA.

Cât costă un hectar de pășune!

Cât costă un hectar de pășune!

19 ianuarie 2025 - 06:10

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Comparativ cu anul precedent, creșterea este de aproape cinci procente. O creștere mai mare a prețului este înregistrată la hectarul de pășune. 

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

19 ianuarie 2025 - 05:50

Fermierii români sunt îngrijorați de scumpirea îngrășămintelor chimice și de eliminarea plafonării prețului la energie din luna aprilie, la care se adaugă și datoriile pe care le mai au către bănci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Lupu trece la mulsul robotizat!

Ionuț Lupu trece la mulsul robotizat!

Ionuţ Lupu, directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci "HolsteinRo", se pregăteşte să treacă la mulsul robotizat în ferma sa din judeţul Neamţ. A optat pentru echipamentele Lely, de la care a achiziţionat şi un robot pentru administrarea furajelor. Investiţiile au fost realizate prin intermediul unui proiect AFIR, care include şi o mică unitate de procesare a laptelui.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

MAXIMA ZILEI

MAXIMA ZILEI
-Cum se spune în engleză: soţia a luat copiii şi a plecat pentru o săptămână în vizită la soacră? Detalii