Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Oficial! Ajutor ferme mici, dimensiunea minimă pentru acest an!

Publicat: 09 ianuarie 2024 - 07:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Intervenția DR 14 ’’Investiții în ferme de mici dimensiuni’’  a fost modificată, pentru acest an, în Planul Național Strategic 2023-2027 prin introducerea unei dimensiuni economice minime distincte pentru fermele legumicole. 

"DR 14 -Modificarea dimensiunii economice minime a fermei în cadrul intervenției DR 14 ’’Investiții în ferme de mici dimensiuni’’ prin introducerea unei dimensiuni economice minime distincte pentru fermele legumicole

Intervenția DR 14 ’’Investiții în ferme de mici dimensiuni’’ s-a modificat la secțiunea 5.3.5 Condiții de eligibilitate prin completarea dimensiunii economice minime a fermei pentru fermele legumicole.

Astfel criteriul de eligibilitate va fi:
„Investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică cuprinsă între 4000 și 11999 SO, respectiv 2000 și 11999 SO pentru fermele zootehnice populate cu rase autohtone și 2300 SO pentru fermele legumicole”.

Luând în considerare numărul mare de ferme mici, practicarea de către aceștia a legumiculturii pe de o parte dar și nevoia RO de a echilibra deficitul comercial pe sectorul de legume, sprijinul acestora la nivelul fermelor mici este esențial.

Această propunere vine în întâmpinarea nevoilor identificate la nivelul PS, respectiv de încurajare a consumului de produse autohtone și dezvoltarea de piețe locale, dar și a nevoii de modernizare și restructurare a exploatațiilor prin investiții pentru îmbunătățirea productivității.
De asemenea pentru corelarea informațiilor din cadrul fișei intervenției este necesară și modificarea secțiunilor descrierea intervenției și alte angajamente pentru a introduce informațiile de mai mai sus referitoare la modificarea dimensiunii minime economice în cazul exploatațiilor legumicole.

tineri-si-mici-fermieri_b

Creșterea numărului de ferme legumicole eligibile pentru sprijin cu efect pozitiv direct asupra producției de legume la nivel național și implicit asupra deficitului de produse locale pe piață.
Modificarea va conduce către sprijinul unei categorii de ferme a cărei reprezentare din perspectivă structurală la nivelul RO este importantă și a cărei pretabilitate sectorială este de asemenea esențială pentru sectorul vegetal.

Deși dimensiunea economică minimă a fermelor legumicole este propusă pentru un prag inferior pragului minim aplicabil celorlalte ferme (care activează în alte sectoare), acest prag ține cont de potențialul ridicat de crestere economică al fermelor legumicole. Datorită sprijinului pentru investiții acordat, exploatațiile din sectorul legumicol pot investi în special în sere și solarii, iar aceste tipologii de investiții aduc o mai bună rentabilitate.

Totodată, aceste tipologii de investiții sunt mult mai costisitoare comparativ cu investițiile aferente altor culturi, doar dacă ne raportam la echipamentele si utilajele specifice. Astfel valoarea sprijinului nu poate fi considerată mare în raport cu necesitățile de investiții ale legumicultorilor
și, prin urmare, cuantumul unitar planificat de 45000 euro / proiect stabilit în fișa intervenției rămâne neschimbat, fiind aplicabil și fermelor legumicole." (Plan Național Strategic 2023-2027, cea mai recentă versiune cu modificările din decembrie 2023)

Vizualizat: 30380 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți crescătorii de animale!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți crescătorii de animale!

21 februarie 2024 - 17:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește potențialilor beneficiari că până la data de 21.03.2024 inclusiv, se depun cereri de solicitare aferente schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, pentru pierderile aferente perioadei 1 octombrie 2022 - 31 martie 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

ACUM! Decizie GAEC 7 și 8 pentru anul de cerere 2024!

ACUM! Decizie GAEC 7 și 8 pentru anul de cerere 2024!

21 februarie 2024 - 15:27

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Ionuț Barbu, după consultări cu mediul asociativ din sectorul agricol, a comunicat Comisiei Europene aplicarea derogării pentru România de la prima cerință din standardul GAEC 8 pentru anul de cerere 2024. 

Ordin MADR! Modificare ajutor crescătorii de suine!

Ordin MADR! Modificare ajutor crescătorii de suine!

21 februarie 2024 - 15:09

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi un proiect de Ordin pentru modificarea normelor de aplicare ale Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie.

Calendar plata subvențiilor APIA în martie!

Calendar plata subvențiilor APIA în martie!

21 februarie 2024 - 08:38

Sunt subvenții APIA pe hectar, aferente anului de cerere 2023, pentru care plata este condiționată de depunerea unor documente justificative la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Agroinfo a obținut informații de la APIA cu termenele din martie 2024 și schemele de plată pentru care trebuie depuse acte la APIA în martie 2024.

Ministrul Barbu ACUM: Termen plata ANT zootehnie, vegetal și plata pe înverzire PD 04!

Ministrul Barbu ACUM: Termen plata ANT zootehnie, vegetal și plata pe înverzire PD 04!

21 februarie 2024 - 06:26

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat, marți seara, fermierii, crescătorii de animale că plata ajutoarelor naționale tranzitorii zootehnie și vegetal, ANT, și plata ecoschemei PD 04, fosta plată pe înverziere vor începe în două săptămâni. APIA are acest termen să dea drumul banilor. 

Ce cantități de cereale din Ucraina au intrat în România!

Ce cantități de cereale din Ucraina au intrat în România!

20 februarie 2024 - 23:43

Ministerul Agriculturii anunță că nu a emis nicio licență de import pentru produse agricole din Ucraina din octombrie 2023 până pe 20 februarie 2024.

Șeful APIA, Ionuț Lupu, demis de ministrul Florin Barbu!

Șeful APIA, Ionuț Lupu, demis de ministrul Florin Barbu!

20 februarie 2024 - 19:45

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a demis marți, 20 februarie, pe directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Ionuț Lupu.

Decizia MADR pentru fermierii români: Cum va fi aplicată derogarea GAEC 8!

Decizia MADR pentru fermierii români: Cum va fi aplicată derogarea GAEC 8!

19 februarie 2024 - 23:51

Cum pot aplica fermierii români derogarea GAEC 8 anul acesta! Reprezentanții fermierilor români s-au întâlnit pe 19 februarie cu ministrul Florin Barbu și echipa MADR pentru a discuta cum vor fi aplicate standardul GAEC 8 și Ecoschema PD-04 (înverzire) în acest an.

Ministrul Florin Barbu, la Vama Siret! Ce s-a găsit în camioanele care vin din Ucraina!

Ministrul Florin Barbu, la Vama Siret! Ce s-a găsit în camioanele care vin din Ucraina!

15 februarie 2024 - 23:48

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a deplasat joi, 15 februarie, la Vama Siret, după ce fermierii din zona Moldovei au acuzat că TIR-urile cu cereale din Ucraina care intră în România sunt sigilate doar de formă.

URGENT plată APIA înverzire și ajutor național tranzitoriu!

URGENT plată APIA înverzire și ajutor național tranzitoriu!

15 februarie 2024 - 12:14

Plata de urgență către fermierii români a subvențiilor APIA pentru anul de cerere 2023 care sunt blocate în acest moment!

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma socială care ajută tinerele din orfelinate să se integreze în societate // Curtea Culorilor

Ferma socială care ajută tinerele din orfelinate să se integreze în societate // Curtea Culorilor

O comunitate primitoare şi o întreprindere socială de inserţie a femeilor! Aceasta este, pe scurt, „Curtea Culorilor”, un proiect de suflet pe care Adriana Formenti l-a implementat în localitatea Sârbova din judeţul Timiş, unde tinere provenite din medii defavorizate au şansa la integrare socială, precum şi posibilitatea de a-şi câştiga existenţa cu ajutorul unui mic business din domeniul producţiei de lactate.

În prezent, alături de ea se află patru fete şi un băiețel. Împreună, acestea lucrează pământul, cresc păsări de curte şi se ocupă de procesarea laptelui în microferma de lângă Timișoara în care au investit toate resursele de care dispun. Fără experienţă în agricultură, Adriana a învăţat totul pe parcurs. Informaţiile şi le-a luat direct de la sursă, în sensul că s-a inspirat de la producători din Italia, care sunt renumiţi pentru calitatea şi diversitatea brânzeturilor.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Purceluşul isteric...

Purceluşul isteric...
Purceluşul isteric se duce la un bar. Detalii