Intervenția DR 14 ’’Investiții în ferme de mici dimensiuni’’ a fost modificată, pentru acest an, în Planul Național Strategic 2023-2027 prin introducerea unei dimensiuni economice minime distincte pentru fermele legumicole.
"DR 14 -Modificarea dimensiunii economice minime a fermei în cadrul intervenției DR 14 ’’Investiții în ferme de mici dimensiuni’’ prin introducerea unei dimensiuni economice minime distincte pentru fermele legumicole
Intervenția DR 14 ’’Investiții în ferme de mici dimensiuni’’ s-a modificat la secțiunea 5.3.5 Condiții de eligibilitate prin completarea dimensiunii economice minime a fermei pentru fermele legumicole.
Astfel criteriul de eligibilitate va fi:
„Investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică cuprinsă între 4000 și 11999 SO, respectiv 2000 și 11999 SO pentru fermele zootehnice populate cu rase autohtone și 2300 SO pentru fermele legumicole”.
Luând în considerare numărul mare de ferme mici, practicarea de către aceștia a legumiculturii pe de o parte dar și nevoia RO de a echilibra deficitul comercial pe sectorul de legume, sprijinul acestora la nivelul fermelor mici este esențial.
Această propunere vine în întâmpinarea nevoilor identificate la nivelul PS, respectiv de încurajare a consumului de produse autohtone și dezvoltarea de piețe locale, dar și a nevoii de modernizare și restructurare a exploatațiilor prin investiții pentru îmbunătățirea productivității.
De asemenea pentru corelarea informațiilor din cadrul fișei intervenției este necesară și modificarea secțiunilor descrierea intervenției și alte angajamente pentru a introduce informațiile de mai mai sus referitoare la modificarea dimensiunii minime economice în cazul exploatațiilor legumicole.
Creșterea numărului de ferme legumicole eligibile pentru sprijin cu efect pozitiv direct asupra producției de legume la nivel național și implicit asupra deficitului de produse locale pe piață.
Modificarea va conduce către sprijinul unei categorii de ferme a cărei reprezentare din perspectivă structurală la nivelul RO este importantă și a cărei pretabilitate sectorială este de asemenea esențială pentru sectorul vegetal.
Deși dimensiunea economică minimă a fermelor legumicole este propusă pentru un prag inferior pragului minim aplicabil celorlalte ferme (care activează în alte sectoare), acest prag ține cont de potențialul ridicat de crestere economică al fermelor legumicole. Datorită sprijinului pentru investiții acordat, exploatațiile din sectorul legumicol pot investi în special în sere și solarii, iar aceste tipologii de investiții aduc o mai bună rentabilitate.
Totodată, aceste tipologii de investiții sunt mult mai costisitoare comparativ cu investițiile aferente altor culturi, doar dacă ne raportam la echipamentele si utilajele specifice. Astfel valoarea sprijinului nu poate fi considerată mare în raport cu necesitățile de investiții ale legumicultorilor
și, prin urmare, cuantumul unitar planificat de 45000 euro / proiect stabilit în fișa intervenției rămâne neschimbat, fiind aplicabil și fermelor legumicole." (Plan Național Strategic 2023-2027, cea mai recentă versiune cu modificările din decembrie 2023)