Adama
Vinasa Rompak

Oficial! Ajutor de minim 10.000 euro/fermă pentru fermierii, crescătorii înscriși la APIA de cel puțin 2 ani!

Publicat: 03 septembrie 2024 - 08:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Suma alocată pentru un nou ajutor financiar destinat fermierilor, crescătorilor de animale este de 11 milioane de euro, a anunțat luni, 2 septembrie 2024, Ministerul Mediului care a publicat Ghidul de finanțare, varianta consultativă, a sprijinului acordat fermelor care se angajează să protejeze mediul. Valorea ajutorului pe fermă, o plată compensatorie, începe de la minim 10.000 euro/fermă și nu depășește 200.000 euro/fermă. 

Condiția obligatorie este ca fermierii să fi depus cereri unice la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de cel puțin doi ani.

"Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) continuă să implementeze acțiuni integrate cu privire la prevenirea, controlul și reducerea poluării din surse agricole, în contextul dezvoltării sustenabile și a schimbărilor climatice. MMAP are ca obiectiv susținerea prin măsuri concrete a angajamentelor pe care România le are ca Stat Membru al UE în cadrul calendarului pentru atingerea țintelor cu privire la neutralitatea climatică și, protejarea și conservarea biodiversității în cadrul Pactului Verde European (European Green Deal).

În acest context amplu, România a obținut un împrumut de 60 milioane euro acordat de către Banca Mondială (BM), prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în vederea implementării Proiectului „Prevenirea și Reducerea Poluării din Spațiul Rural în România” (Proiectul
RAPID), împrumut ratificat prin Legea nr. 332/2023. Unitatea de Management al Proiectului (UMP), din cadrul MMAP, este responsabilă de implementarea activităților finanțate prin Acordul de Împrumut acordat de BIRD.

Obiectivul general al Proiectului RAPID este de a consolida capacitatea instituțională a entităților publice selectate, de a monitoriza poluarea din agricultură și de a transfera cunoștințele privind reducerea poluării agricole pentru a fi aplicate de către fermierii participanți.
Acest apel de propuneri de proiecte va fi lansat în cadrul Componentei 2: Schimbul de cunoștințe, conștientizarea și transferul de informații / inovare pentru fermieri, respectiv a subcomponentei 2.1- Demonstrații cu ajutorul fermelor model și promovarea inovării.

Fermele beneficiare vor deveni ferme model în cadrul rețelelor de transfer de cunoștințe înființate prin intermediul Proiectului RAPID și vor avea rol de fermă gazdă. De asemenea, fermele model vor sprijini campania de informare și conștientizare care se va desfășura la nivel național în cadrul aceluiași Proiect.

Scopul Proiectului RAPID este de a promova bune practici agricole, sustenabile, pentru prevenirea și reducerea poluării din surse agricole. Prin intermediul fermelor model se vor implementa acțiuni de informare și conștientizare publică cu privire la tipurile de poluanți și impactul lor asupra mediului și a sănătății umane, precum și asupra costurilor de operare și de întreținere asociate investițiilor de mediu din ferme.

Este de așteptat ca investițiile finanțate să contribuie la obiectivele Pactului Verde European, respectiv la neutralitatea climatică, conservarea biodiversității, economia circulară și la un grad ridicat de eficiență energetică. Din această perspectivă, se va avea în vedere regulamentul (UE)
2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088.

Finanțarea fermelor model prin apelulul de proiecte RAPID/2024/DI1/2/3 se va face prin trei domenii majore de intervenție pentru care vor fi disponibile alocări distincte pentru fiecare domeniu, respectiv:
DI 1 Reducerea poluării cu nitrați și amoniac;
DI 2 Utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor;
DI 3 Reducerea utilizării de antimicrobiene.

Prin intermediul acestei finanțări sunt vizate acțiuni specifice fiecărui domeniu de intervenție care sprijină transferul de cunoștințe privind practicarea unor metode agricole sustenabile. Aceste acțiuni, bazate pe tehnologii inovative, vor îmbunătății performanța de mediu a fermei și vor conduce la reducerea poluării din surse agricole, prin controlul integrat al poluării cu nitrați, amoniac, protoxid de azot, utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor, reducerea utilizării de antimicrobiene.

De asemenea, sunt sprijinite acțiuni suplimentare care vor conduce la protecția biodiversității, precum și la adaptarea și reducerea efectelor schimbărilor climatice. Aceste acțiuni nu pot reprezenta mai mult de 30% din ajutorul public nerambursabil per proiect finanțat.

Alocarea financiară totală prevăzută pentru acest apel de propuneri de proiecte este de 11.000.000 euro.
Fiecare domeniu de intervenție va beneficia de o alocarea financiară distinctă, anume:
1. DI1 Reducerea poluării cu nitrați și amoniac -5.500.000 euro;
2. DI 2 Utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor 3.500.000 euro;
3. DI 3 Reducerea utilizării de antimicrobiene: 2.000.000 euro.

În cazul în care, alocarea financiară aferentă unui domeniu de intervenție rămâne neangajată la finalul apelului sau după evaluare sau contractare și nu există proiecte depuse pe listele de așteptare, suma neangajată poate fi realocată domeniilor de intervenție cu cerere mai mare de fonduri, pe
baza unei decizii semnate de către Coordonatorul UMP/Ministrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, la propunerea UMP RAPID.

VALOAREA MINIMĂ ȘI MAXIMĂ A SPRIJINULUI FINANCIAR ȘI INTENSITATEA SPRIJINULUI

O cerere de finanțare este eligibilă la finanțare dacă are o valoare a finanțării nerambursabile de cel puțin 10.000 euro, dar nu mai mult de 200.000 euro.
Un solicitant poate depune o singură cerere de finanțare. În cazul în care un solicitant depune un proiect care se adresează mai multor domenii de intervenție, proiectul va fi încadrat în domeniul de intervenție din care solicită valoarea cea mai mare de fonduri.
Intensitatea sprijinului public nerambursabil raportată la costurile eligibile ale proiectului (admise în urma evaluării proiectului) este de maximum 90%.

CONDIȚII MINIME OBLIGATORII PENTRU ACORDAREA SPRIJINULUI, CRITERII DE ELIGIBILITATE
Pentru a beneficia de sprijin financiar nerambursabil, fermierii trebuie să îndeplinească cel puțin următoarele condiții minime, respectiv criterii de eligibilitate, aplicabile atât solicitantului, cât și investiției propusă a fi finanțată. Ca o condiție minimă, toate proiectele depuse trebuie să aibă cel puțin 50 de puncte.
Solicitantul a depus Cereri Unice de Plată la APIA în ultimii 2 ani (se depun: copii ale Cererii Unice de Plată depuse la APIA în ultimii 2 ani);
2. Solicitantul trebuie să desfășoare activități agricole sub una din formele de organizare menționate mai jos:
✓ Persoana fizică autorizată (înfiinţată în baza OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare);
✓ Întreprindere individuală (înfiinţată în baza OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare);
✓ Întreprindere familială (înfiinţată în baza OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare);
✓ Societate în nume colectiv – SNC (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare);
✓ Societate în comandită simplă – SCS (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare);
✓ Societate pe acţiuni – SA (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificarile şi completările ulterioare);
✓ Societate în comandită pe acţiuni – SCA (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare);
✓ Societate cu răspundere limitată – SRL (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare);
✓ Societate agricolă (înfiinţată în baza Legii nr. 36/ 1991 cu modificările şi completările ulterioare);
✓ Societate cooperativă agricolă (înfiinţată în baza Legii nr. 1/2005 cu modificările și completările ulterioare, iar investiţiile realizate să deservească interesele propriilor membri);
✓ Cooperativă agricolă (înfiinţată în baza Legii nr. 566/ 2004, cu modificările și completările ulterioare), iar investiţiile realizate să deservească interesele majorității membrilor acționari care au calitatea de fermieri;
✓ Grup de producători și Organizație de producători (constituite în baza Ordonanței Guvernului nr. 37/ 2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole, cu completările și modificările ulterioare și Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 406/ 2017 pentru aprobarea Normelor privind recunoaşterea organizaţiilor de producători şi a altor forme asociative din sectorul fructelor şi legumelor), iar investiţiile realizate să deservească interesele majorității membrilor care au calitatea de fermieri.
Investiția propusă pentru a primi ajutor financiar nerambursabil trebuie să se realizeze în cadrul unei exploatații agricole cu o dimensiune cuprinsă în intervalele incluse în tabelul 1 (se vor lua în considerare datele incluse în ultima Cerere unică de plată depusă la APIA):

tab mmap_b

PERIOADA ÎN CARE POT FI DEPUSE CERERI DE FINANȚARE
• Data exactă la care se va deschide sesiunea de depunere a proiectelor va fi comunicată prin anunțul de deschidere a sesiunii care va fi publicat la adresa https://apanoastra.ro/.
Termenul estimativ de deschidere a apelului este finalul trimestrului IV 2024;
• Pragul minim de calitate, data și ora de închidere a apelului de proiecte, precum și posibilitatea de prelungire a perioadei de depunere, se comunică prin anunțul de deschidere", se arată în Ghidul de finanțare, varianta consultativă, elaborat de Ministerul Mediului. 

Informații obținute de Agroinfo de la Ministerul Mediului. 

 

 

Vizualizat: 25716 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii