Actuala politică agricolă comună conține obligații de mediu majore pentru agricultori și cooperativele acestora. Noua condiționalitate sporită, eco-schemele și măsurile de mediu și de climă propuse în Pilonul 2 vor presupune eforturi mai mari și mai intense din partea agricultorilor europeni, depășind eforturile omologilor lor oriunde în lume, spune Copa Cogeca, una dintre cele mai mari organizații ale fermierilor din Europa, într-o declarație transmisă către Agroinfo.
"Declarație
Copa și Cogeca exprimă o frustrare crescândă după lipsa unui acord politic în trialogul cu privire la PAC și subliniază responsabilitatea directă a Comisarului pentru agricultură pentru acest regres
În urma eșecului de a realiza un acord în timpul trialogului PAC, element considerat cheie de toate părțile interesate, Copa și Cogeca exprimă o profundă dezamăgire privitoare la situația discuțiilor despre viitorul PAC. Eșecul putea fi anticipat din cauza lipsei de putere și înțelegere a Comisarului pentru agricultură în privința realităților agricole europene.
Într-o scrisoare trimisă astăzi președintei Comisiei Europene, Von der Leyen, Copa și Cogeca au cerut Comisiei să fie „Un intermediar onest pentru a facilita un acord politic între colegiuitori.”
Negociatorii europeni trebuie să își coordoneze eforturile și să își asume responsabilitatea pentru a ajunge la un compromis care să protejeze performanța economică și de mediu a sectorului agricol.
Politica agricolă comună stabilește sprijinul financiar pentru milioane de agricultori care ne asigură securitatea alimentară, independența strategică și durabilitatea teritoriilor. Realizăm cu adevărat care este miza astăzi la Bruxelles, în special după pericolele care au amenințat lanțul de aprovizionare alimentar în timpul Covid-19? Reziliența de care am reușit să dăm dovadă nu trebuie luată de bună.
Actuala politică agricolă comună conține obligații de mediu majore pentru agricultori și cooperativele acestora. Noua condiționalitate sporită, eco-schemele și măsurile de mediu și de climă propuse în Pilonul 2 vor presupune eforturi mai mari și mai intense din partea agricultorilor europeni, depășind eforturile omologilor lor oriunde în lume. Agricultorii sunt cei care acționează pe teren și sunt primii care resimt efectele schimbărilor climatice sau ale pierderii biodiversității. De-a lungul anilor, agricultorii s-au dedicat unor eforturi de a deveni mai durabili și de a face mai multe pentru mediu și pentru a combate schimbările climatice.
Suntem dedicați politicii agricole comune și bunei sale performanțe. În ciuda afirmațiilor anumitor ONG-uri care nu au pus vreodată piciorul în fermă, nu vorbim despre dezinformare ecologică, ci despre o provocare mare pentru ferme mici și mari deopotrivă.
Consiliul, membrii Parlamentului European și Comisia ar trebui să aibă încredere în faptul că agricultorii vor depune eforturi suplimentare. Principalele elemente ale unui acord se află pe masă. Mizăm cu adevărat pe Comisie ca pe un intermediar onest pentru a facilita un acord politic între colegiuitori. Ne bazăm pe Parlamentul European și pe Consiliu pentru o aprobare rapidă a pachetului, după ani de negocieri. Cu cât se ajunge mai curând la un acord, cu atât mai rapide vor putea fi acțiunile noastre pe teren."