Politica Agricolă Comună este una din cele mai vechi și cea mai integrată și importantă politică strategică Europeană. Obiectivele sale iniţiale înscrise în Tratat – hrana de calitate la prețuri rezonabile și pentru fermieri un venit decent – sunt încă valabile, a spus ministrul agriculturii, Daniel Constantin, în deschiderea sărbătoririi UE “România – ca o pâine”.
„Obiectivele PAC înscrise iniţial în Tratat – hrana de calitate la prețuri rezonabile și pentru fermieri un venit decent – sunt încă valabile. În timp, obiectivele politicii s-au extins, inclusiv cu protejarea mediului, bunăstarea animalelor şi o intervenţie mai activă în susţinerea comunităţi rurale viabile. Reforma Comisarului român Dacian Cioloș permite o mai bună adaptare la condiţiile și nevoile specifice producătorilor noştri, dar și la cele din celelalte noi State membre”, a spus Daniel Constantin.
Acesta a subliniat că în cadrul negocierilor de aderare a României la UE, agricultura a fost inclusă provizoriu. „Acum 10 ani, în 2004, România a încheiat negocierile de aderare, Capitolul 7 – Agricultura fiind închis provizoriu încă din 2002. Tot acum 10 ani, prin Legea nr. 1 s-a înfiinţat Agenţia de Plaţi și Intervenţie în Agricultură. Doresc să mulţumesc Comisiei Europene și Statelor membre pentru sprijinul acordat în toată perioada de pre-aderare și ulterior, prin programele Phare, de peste 60 milioane euro, prin care ne-am instruit administraţia și beneficiarii, am dotat instituţiile și am învăţat cum sa descifrăm multele norme europene, care se și modificau din mers, și care trebuiau adaptate la realităţile noastre. Sunt 12 ani de când România a primit fonduri europene pentru agricultură și dezvoltarea mediului rural prin programul SAPARD. Cele 1,34 miliarde euro din SAPARD se regăsesc mai ales în dotarea exploataţiilor cu utilaje performante, în modernizarea industriei alimentare și infrastructura rurală și forestieră”, a spus Constantin.
Evenimentul dedicat sărbătoririi Uniunii Europene, desfăşurat astăzi la MADR se intitulează “România – ca o pâine”.