VALORIFICAREA LÂNII. Manufactura de lână din orașul Zlatna, județul Alba, a fost recent pusă în funcțiune, după ce a fost achiziționată de către Primărie. Potrivit informațiilor transmise de către Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna, aceasta va funcționa zilnic, începând din data de 7 ianuarie 2021, ea fiind capabilă să producă în jur de 50 de kilograme de lână în fiecare zi.
De asemenea, sunt căutați oameni dornici de a opera această mașinărie, primarul localității declarând că echipa nu este completă încă, iar ajutorul este căutat.
Prețul echipamentului a fost unul modest, a adăugat Ponoran, el fiind achiziționat la preț „de fier vechi”. În total, cu prețurile de montare puse „la socoteală” acesta a costat 15 000 de lei.
Primarul Zlatnei a subliniat că manufactura va mai prelucra și lâna țurcană, specifică zonei, care aparține și celei mai vechi rase de oi din țara noastră.
Investiția va ajuta la recuperearea lânii care, din păcate, acum se aruncă în loc să se valorifice. Silviu Ponoran a anunțat că a ajuns la un acord cu antreprenorul Tică Darie, urmând ca acesta să producă covoare artizanale, din lâna procurată și chiar uniforme pentru NATO, potrivit Prima TV.
Mai nou și NATO realizează că cele mai bune haine militare sunt hainele din lână adevărată. Lâna țurcană e mai aspră, se folosește foarte mult acum și la saltele, a declarat primarul Silviu Ponoran.
Tică Darie este celebrul moldovean din Suceava, acum în vârstă de 28 de ani, care a pus pe picioare o mică afacere în Roșia Montană, acum vreo 7 ani: vinde articole vestimentare din lână, croșetate de femeile din comună.
În 2013, când a început cu primii ciorapi expuși pe internet, totul părea a fi doar o distracție online. În ziua de azi, femeile trecute de 60 de ani, majoritatea, din câteva zeci de familii din Roșia Montană, croșetează ciorapi din lână, fulare sau căciuli. Acesta a studiat design multimedia în Copenhaga, Danemarca.
În 2014 a înființat ”Made in Roșia Montană”, iar în ianuarie 2015 a fost lansat magazinul online, scrie ziarulunirea.ro