Acoperirea minimă a solului este una dintre condițiile obligatorii pentru a încasa anul acesta subvențiile agricole derulate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), anunță proiectul de Ordin MADR privind condiționalitățile pentru plățile directe, în dezbatere pe site-ul MADR.
"GAEC 6 – Acoperirea minimă a solului pentru a evita solul descoperit în perioadele cele mai sensibile
1. Pentru a proteja solurile în perioada cea mai sensibilă a anului (15 iunie - 30 septembrie), fermierii trebuie să păstreze terenul acoperit pe cel puțin 80% din suprafața arabilă a exploatației. Acoperirea solului se poate asigura prin: miriștea rămasă după recoltare(*), culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate. În intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi de cel mult 2 săptămâni.
2. În cazul culturilor permanente, acoperirea minimă a solului în perioada cea mai sensibilă a anului (15 iunie - 30 septembrie) înseamnă fâșii înierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale pe cel puțin 50% din suprafața culturilor permanente din exploatație.
*Dacă în perioada 15 iunie - 30 septembrie cultura principală este în vegetație, nefiind încă recoltată, această cultură asigură acoperirea solului. Miriștea rămasă după recoltare include și resturile vegetale existente pe terenul arabil.
Perioada cea mai sensibilă pentru sol: perioada de vară (15 iunie – 30 septembrie) caracterizată prin temperaturi foarte ridicate, lipsa precipitațiilor, secetă pedologică și atmosferică, alte fenomene meteo extreme care pot cauza uscarea excesivă a solului și apariția fenomenelor de eroziune, degradare și deșertificare.
Respectarea cerinţelor GAEC 6 se verifică la nivel de parcelă agricolă," precizează Ordinul MADR.