„România s-a dus la Comisia Europeană să se lupte pentru 419 fermieri (n.r. - numărul marilor fermieri) care însumează 1,2 milioane de hectare de teren agricol", a declarat deputatul Emil Dumitru, fost secretar de stat MADR, pentru Europa Liberă. În timp ce fermele mici încasează anual sume mici din subvențiile agricole, care abia le ajută să supraviețuiască, fermele mari iau de la APIA, în fiecare an, sume uriașe.
Maximum 500.000 de euro ar fi trebuit să primească marile ferme din România (subvenții APIA pe fermă), în urma unor propuneri de la Bruxelles și Strasbourg privind plafonarea sumelor maxime care pot fi acordate unor ferme.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, nu a sprijinit și implementat această plafonare. Aplicând subvențiile europene în România, o fermă mică de sub 5 hectare a primit maximum 2.500 de lei (subvenția la suprafață a fost de 160 de euro per hectar). O fermă medie de 100 de hectare a primit 16.000 de euro. În schimb, o fermă mare de 5.000 de hectare a primit subvenții de 800.000 de euro, susține o analiză făcută de Europa Liberă.
Conform datelor obținute de la APIA, Agricost SA din județul Brăila (cea mai mare fermă din România) a primit subvenții de peste 10 milioane de euro în 2020. Agricost este deținută de Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite şi are o fermă de 56.000 de hectare.
Alte ferme mari au primit:
Smithfield România SRL Timiș - 8 milioane de euro;
Avicola SA Buzău - 5 milioane de euro;
Transavia SA din județul Alba - 5 milioane de euro;
SC Maria Trading SRL din județul Călărași - 2,5 milioane de euro;
Asociațiile și marii fermieri se opun plafonării. Reprezentanții fermierilor din LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România) consideră că această plafonare va duce la falimentarea multor ferme. „După secetă, după ce subvențiile din România sunt mai mici ca în alte state, această plafonare va duce sigur la faliment pentru multe afaceri din domeniu. Oricum, bugetul subvențiilor va fi mai mic, după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, așa că oricum, în orice variantă, subvențiile vor scădea în următoarea perioadă”, au transmis reprezentanții organizației, pentru Europa Liberă.
Deputatul Emil Dumitru, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, este de părere că doar câteva sute de fermieri vor pierde bani, în timp ce alți zeci de mii vor avea de câștigat din plafonare.
„România s-a dus la Comisie să se lupte pentru 419 fermieri (n.r. - numărul marilor fermieri) care însumează 1,2 milioane de hectare de teren agricol. Pentru aceste mari exploatații, plafonarea înseamnă pierderi de 17 milioane de euro. România (n.r. - fostul ministru al Agriculturii) se luptă pentru 17 milioane de euro pe care îi pierd 420 de fermieri, ținând cont că România are 866.000 de exploatații, din care doar 73% înregistrate fiscal”, este părerea lui Emil Dumitru, critic în ultimele luni față de colegul său de partid, ministrul demisionar Adrian Oros.