Adama
Vinasa Rompak

Nu vreau ca România să joace un rol cheie în noua Politică Agrară Comună!

Publicat: 28 aprilie 2017 - 21:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Azi, în Bucureşti, la cele cinci stele ale JW Marriott, s-a desfăşurat a cincea ediţie a celui mai mare forum de dezbateri europene din România, EUROSFAT 2017. 

Vorba ceea, nu suntem noi prea mari la stat dar la sfat suntem mega! Sfatul acesta european a început cu o Plenară (aproape că uitasem cuvântul). Mi-a plăcut mult tema abordată: „Viitorul Europei şi reducerea decalajelor prin transformare digitală”. Vă las să traduceţi cum vreţi această măreaţă însiruire de platitudini. Apoi a continuat cu nu mai puţin de 10 dezbateri pe diverse teme.

Nu am participat decât la dezbaterea (de ce i-a zis dezbatere şi nu altceva, încă nu m-am dumirit) nomber two „România – rol cheie în viitorul Politicii Agricole Comune”. La un moment dat, unul dintre cei 4 muşchetari ai rolului cheie dar şi al viitorului PAC, cred că fostul ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru, al cărui nume a circulat şi ca posibil premier al fostului guvern tehnoeuropean (aici i-a luat faţa comisarul Dacian al lui Cioloş, „artizanatul” actualei PAC de largă respiraţie înjurătoare) a pomenit de momentul în care, vezi Doamne, vom păşi pe tronul Europei prin 2019.

Off, sper că nu va sucomba UE până atunci ca să reuşim noi minunea! Discuţiile au fost paşnice. Multe argouri din CE pe care noi, ăştia, mai ţugulani, nu le vom pricepe nici dacă le traduce cineva. Poate de aceea nu a fost nici un fermier invitat la blagoslovirea rolului cheie în viitorul viitoarei PAC.

De parcă politica agricolă o facem pentru mass media, cea devreme prezentă la toate adormitele dezbateri cu zeci de redactori plini de ţărâna hotelurilor bucureştene sau mai ştiu eu de pe unde.

Poate secretarul de stat Alexandru Potor a dezbătut câteva ghionturi amicalo-profesionale cu Daniela Giurcă, acum doar cercetător la un institut cu titlu mai lung decât cea mai lungă autostradă românească. Dar, după un pic de apologie a evenimentului, trebuie să vă spun şi de ce naiba eu sunt împotriva unui rol cheie jucat de România în viitoarea PAC.

Şi e vorba de un nu hotârât. Ca la vestitele demonstraţii împotriva înarmărilor nucleare de pe vremea „tăticului meu”, Nicolae Ceauşescu. Veţi spune repede de ce nu?! Chiar o să săriţi ca fripţi la auzul unei asemenea blasfemii europene. Sau, unii care mă cunosc ca un blând european convins, vor spune „băi, Calotescu ăsta a băut apă minerală cu bule, că prea a luat-o razna cu opiniile contrare”.

Iar o să fiu acuzat că sunt pe contrasens, dar ce să-i faci, atâta mă duce dovleacul. Adevărul e că m-am cam săturat de PAC-ul lui Cioloş şi de cele 84 de măsuri pe care, într-o frenezie demnă de străpuns un alt munte sau de săpat un canal spre Marea Caspică, noi le-am îmbrăţişat ca pe sfintele moaşte. Să nu carele cumva să ne scape vreun colac european. Spun NU şi pentru că toate simplificările făcute de noi au adus de fiecare dată mai multe probleme decât rezolvări.

Mai spun NU şi cu toată vlaga rămasă după 27 de ani de lălăieli şi mimări naţionale. Oricine ar avea un oarece rol în noua PAC, că o fi un rol cheie sau de tirbuşon, va face mai multe pentru România decât orice alt român bine intenţionat. Că aşa suntem noi. Să nu care cumva să ne bănuie că ţinem cu noi că e ceva condamnabil, aşa că o să facem totul de parcă România nici nu ar fi pe listă. Ca să fim aplaudaţi de cât de oneşti suntem noi, de ne tăiem singuri creanga de sub picioare şi mai fredonăm şi imnul Europei.

Apoi vom spune că nu ne-au lăsat ăia răi să facem un colăcel şi pentru salvarea noastră. Dar, ce să vezi, noi, românaşii, suntem cei mai mari duşmani ai României! Poate de aceea eu nu aş vrea ca România să aibă un rol cheie în noua Politică Agricolă Comună!

Finalul evenimentului EUROSFAT 2017 va fi încununat de o proiecţie a documentarului „Putin Forever?”. Nu am mai stat să văd cum regizorul Kirill Nenashev va încerca să ne explice ce şi cum cu Putin, când tocmai azi noapte presa noastră saluta idioată intrarea berbecilor români (plecaţi spre sfântul iatagan, cu tot cu amărâtul de cargou care îi purta în pântece spre Orientul Apropiat) într-o biată epavă rusească cu 86 de militari la bord.

La mişto, iată se reconfirmă oficial, nu ne prea întrece nimeni. Aşa că propun să subvenţionăm miştocărelile europenilor ca să nu rămână prea în urmă. Că, poate, britanicii de aceea au luat-o la sănătoasa din UE. De frică că le moare vestitul lor umor în faţa miştoului de tip carpatin!

Vizualizat: 1755 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii