VOCEA FERMIERILOR NECĂJIȚI. AGROINFO este prima publicație care a observat că acordarea ajutorului Covid-19 pentru fermele de animale este condiționată de plățile directe APIA. AGROINFO este acum vocea micilor crescători de animale, a celor necăjiți. Suntem alături de ei și vom da glas necazului lor că sunt, din nou, excluși de la un ajutor financiar, tocmai ei care au atât de mare nevoie de ajutor.
Ce înseamnă că ajutorul Covid-19 este legat de plățile directe? Înseamnă excluderea de la plata acestui ajutor a crescătorllor care nu au avut anul trecut și nu au anul acesta plăți pe suprafață sau a celor care nu beneficiază de sprijinul cuplat zootehnic. Concret, crescătorul de animale care nu beneficiază de o plată directă, nu îndeplinește condițiile pentru a primi ajutorul Covid-19, spune Ghidul Măsurii 21. Cei mai mulți crescători de animale din România beneficiază doar de ajutorul național din zootehnie, care nu este o plată directă. Ei sunt cei care ar urma să fie excluși de pe lista de plată a ajutorului. Plățile directe APIA, așa cum am spus, sunt subvenția pe suprafață cu toate schemele care o compun, dar și sprijinul cuplat vegetal și zootehnic.
AGROINFO este, de câteva zile, sub asaltul mesajelor micilor crescători de animale, revoltați că, din nou, ei sunt excluși de la bruma de ajutor cu care ar mai face un pas înainte sau ar mai acoperi din datorii. Acești necăjiți ai zootehniei nu sunt o forță, nu sunt uniți într-o organizație care să-i reprezinte cu adevărat în relația cu Ministerul Agriculturii și cu instituțiile subordonate care gestionează fondurile pentru agricultură, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) sau direcțiile agricole.
APIA a decis să suspende astăzi, 2 octombrie 2020, atenție, doar astăzi, depunerea cererilor pentru ajutorul Covid-19 acordat pe Măsura 21 pentru a opera modificări în Ghidul solicitantului Măsurii 21. Dar nu pentru crescătorii de animale. Pentru cultivatorii de legume, fructe și cartofi. În urma schimbărilor făcute, vor beneficia de ajutor mai mulți cultivatori de legume, fructe și cartofi. De ce a luat APIA această decizie? La insistențele Uniunii Salvăm Țăranul Român, ale liderului Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, care s-a bătut la Ministerul Agriculturii pentru micii fermieri din vegetal.
Pentru țăranul care crește 50 de oi, de capre, vreo 7, 8 sau 10 vaci, nu se bate nimeni. Sunt puzderie de asociații ale crescătorilor de animale rispite prin toată țara, dar nu sunt coagulate într-o organizație care să aibă un cuvânt de spus la Ministerul Agriculturii.
Din nou, așa cum s-a întâmplat cu sprijinul cuplat zootehnic, la subvenții bune, grase, ajung doar o parte mică a crescătorilor de animale. Cei care știu să-și facă parte. Cei mici, apăsați de necazuri, munciți din zorii cruzi ai dimineții până-n creierii nopții, nu au timp să tragă sforile. Nimeni nu s-a bătut pentru ei nici când au fost stabilite condițiile pentru acordarea sprijinului cuplat zootehnic, nicio asociație din zootehnie nu se bate nici acum.
După ce AGROINFO a anunțat că acordarea ajutorului Covid-19 este legată de plățile directe, mulți crescători de animale au înțeles că ar trebui să aibă teren arabil sau pășune la APIA, să fi bifat la APIA subvenția pe suprafață ca să poată beneficia de ajutorul Covid-19. Nu este vorba doar despre subvenția pe suprafață, doar despre a fi înregistrat la APIA cu teren. Este vorba și de sprijinul cuplat zootehnic. Crescătorii de animale care au bifat anul trecut sau anul acesta la APIA sprijinul cuplat zootehnic au dreptul și la ajutorul Covid-19. De ce? Simplu. Și sprijinul cuplat zootehnic este o plată directă. În timp ce subvenția mică, normală, cum spun ei, ajutorul național tranzitoriu (ANT) nu este o plată directă. Se știe acest lucru la APIA. Și se mai știe că mulți, cei mai mulți crescători de animale din România au doar această plată. Nu au teren arabil, își pășunează mulți dintre ei animalele pe pășunile unor asociații, iar la APIA figurează asociațiile cu cerere pentru subvenția la pășune. Și apoi, cu pășunile, e boală veche. Șmecherii au luat pășunile de prin multe locuri din țară, iar crescătorii au rămas cu buzele umflate.
Micii crescători de animale fac activitate agricolă, cresc animale, dar, culmea, nu sunt fermieri activi. Definiția APIA pentru fermier activ este cel care beneficiază de o plată sau mai multe plăți directe. Adică, acești mici crescători de animale sunt în agricultură, au activitate agricolă, dar nu sunt fermieri activi. Dar unde activează ei?!
De ce-și bat joc de noi?! Am 11 vaci și am doar subvenția aia normală, ANT, de ce nu pot să iau ajutorul ăsta?! Că e ajutor pentru crescătorii de animale. Pe lângă că nu avem teren, că și-au bătut joc de noi și cu pășunile, acum nu ne dau nici ajutorul ăsta, ne-a scris unul dintre cei necăjiți.
Bătaie de joc! De ce nu se dă la toată lumea?! Un exemplu, cei care au animale și le țin pe pășuni pe care le declară composesoratele la APIA, ne-a scris crescătorul de oi Alexandru Csokasi.
Să ne dea și nouă, și noi plătim taxe și impozite, și noi trăim în țara asta. Dăm laptele cu 80 de bani pe litru, muncim să trăim. S-a făcut discriminare între noi. Le vindem (animalele n.r.) și cerem statului ajutor social. Atunci va fi mai bine, domnule Oros?! Este supărat crescătorul Dorin Rotar.
Noi, crescătorii de animale, putem să facem o sesizare? Unde să mergem cu sesizarea? La APIA? Ne-a întrebat un tânăr crescător de vaci. Ei, micii crescători de animale, sunt în derivă. Nu știu unde să-și mai strige necazul și la ce uși să mai bată.
Domnule Oros, modifică această lege! Sunt mulți fermieri mici și mijlocii care, de exemplu, au vacile pe soție și pământul pe soț. Dați ordin să se miște din birouri funcționarii și să facă controale. Nu umblați cu cioara vopsită! Eu și soția mea avem 10 vaci de lapte, fără tineret, de ce să nu iau?! Dacă nu modificați legea, o să fie mai mare tărăboi între voi și fermieri. Nu se poate așa ceva! Este mesajul crescătorului de bovine Aurel Spiridon pentru ministrul agriculturii, Adrian Oros.
Păi, ia subvenție cei care nu mai au animale în fermă, adică cei care au data de referință 2013. Cum obțin adeverința de la medicul veterinar că fac dovada că au animale dacă ei nu le mai dețin în ferme?! Este revoltată crescătorarea de animale Despina Spiridon pe băieții deștepți din zootehnie care iau și acum ajutorul național tranzitoriu pe niște vaci care nu mai există, moarte și îngropate, dar au figurat în ferme în 2013. Adică, ăia iau și acum bani de la APIA, dar amărâtul de crescător, care are vaca în grajd, nu ia un ajutor.
Pe de altă parte, bugetul total pentru Măsura 21 este de 150 de milioane de euro. Din acești bani trebuie plătite ajutoare la cultivatorii de legume, fructe, cartofi, la crescătorii de oi, de capre și de vaci. Drepturile micilor fermieri din vegetal sunt apărate. E foarte bine, e normal. Au cerut Ministerului Agriculturii să modifice Ghidul Măsurii 21 și cererea le-a fost aprobată. O veste bună care demonstrează că unde e unitate, e și putere.
Ce se întâmplă însă cu micii crescători de animale, fără unitate și fără putere? Cine cere pentru ei modificări în Ghidul Măsurii 21 în așa fel încât să primească acest ajutor și cei care nu au plăți directe, care nu au pământ sau sprijin cuplat zootehnic și au doar ajutor național tranzitoriu?
AGROINFO va da glas tuturor mesajelor crescătorilor de animale adresate Ministerului Agriculturii, ministrului agriculturii Adrian Oros. NU stați deoparte! Cu cât vor fi mai multe mesaje de la voi către Ministerul Agriculturii, cu atât cresc șansele ca ajutorul să ajungă și la cei mici și năpăstuiți. Din toate mesajele voastre, vom face o scrisoare deschisă către ministrul agriculturii, Adrian Oros.
ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.