Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

NU VĂ BATEȚI JOC DE MICII CRESCĂTORI DE ANIMALE!

Publicat: 02 octombrie 2020 - 10:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERILOR NECĂJIȚI. AGROINFO este prima publicație care a observat că acordarea ajutorului Covid-19 pentru fermele de animale este condiționată de plățile directe APIA. AGROINFO este acum vocea micilor crescători de animale, a celor necăjiți. Suntem alături de ei și vom da glas necazului lor că sunt, din nou, excluși de la un ajutor financiar, tocmai ei care au atât de mare nevoie de ajutor.

Ce înseamnă că ajutorul Covid-19 este legat de plățile directe? Înseamnă excluderea de la plata acestui ajutor a crescătorllor care nu au avut anul trecut și nu au anul acesta plăți pe suprafață sau a celor care nu beneficiază de sprijinul cuplat zootehnic. Concret, crescătorul de animale care nu beneficiază de o plată directă, nu îndeplinește condițiile pentru a primi ajutorul Covid-19, spune Ghidul Măsurii 21. Cei mai mulți crescători de animale din România beneficiază doar de ajutorul național din zootehnie, care nu este o plată directă. Ei sunt cei care ar urma să fie excluși de pe lista de plată a ajutorului. Plățile directe APIA, așa cum am spus, sunt subvenția pe suprafață cu toate schemele care o compun, dar și sprijinul cuplat vegetal și zootehnic.

AGROINFO este, de câteva zile, sub asaltul mesajelor micilor crescători de animale, revoltați că, din nou, ei sunt excluși de la bruma de ajutor cu care ar mai face un pas înainte sau ar mai acoperi din datorii. Acești necăjiți ai zootehniei nu sunt o forță, nu sunt uniți într-o organizație care să-i reprezinte cu adevărat în relația cu Ministerul Agriculturii și cu instituțiile subordonate care gestionează fondurile pentru agricultură, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) sau direcțiile agricole.

APIA a decis să suspende astăzi, 2 octombrie 2020, atenție, doar astăzi, depunerea cererilor pentru ajutorul Covid-19 acordat pe Măsura 21 pentru a opera modificări în Ghidul solicitantului Măsurii 21. Dar nu pentru crescătorii de animale. Pentru cultivatorii de legume, fructe și cartofi. În urma schimbărilor făcute, vor beneficia de ajutor mai mulți cultivatori de legume, fructe și cartofi. De ce a luat APIA această decizie? La insistențele Uniunii Salvăm Țăranul Român, ale liderului Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, care s-a bătut la Ministerul Agriculturii pentru micii fermieri din vegetal.

Pentru țăranul care crește 50 de oi, de capre, vreo 7, 8 sau 10 vaci, nu se bate nimeni. Sunt puzderie de asociații ale crescătorilor de animale rispite prin toată țara, dar nu sunt coagulate într-o organizație care să aibă un cuvânt de spus la Ministerul Agriculturii.

Din nou, așa cum s-a întâmplat cu sprijinul cuplat zootehnic, la subvenții bune, grase, ajung doar o parte mică a crescătorilor de animale. Cei care știu să-și facă parte. Cei mici, apăsați de necazuri, munciți din zorii cruzi ai dimineții până-n creierii nopții, nu au timp să tragă sforile. Nimeni nu s-a bătut pentru ei nici când au fost stabilite condițiile pentru acordarea sprijinului cuplat zootehnic, nicio asociație din zootehnie nu se bate nici acum.

După ce AGROINFO a anunțat că acordarea ajutorului Covid-19 este legată de plățile directe, mulți crescători de animale au înțeles că ar trebui să aibă teren arabil sau pășune la APIA, să fi bifat la APIA subvenția pe suprafață ca să poată beneficia de ajutorul Covid-19. Nu este vorba doar despre subvenția pe suprafață, doar despre a fi înregistrat la APIA cu teren. Este vorba și de sprijinul cuplat zootehnic. Crescătorii de animale care au bifat anul trecut sau anul acesta la APIA sprijinul cuplat zootehnic au dreptul și la ajutorul Covid-19. De ce? Simplu. Și sprijinul cuplat zootehnic este o plată directă. În timp ce subvenția mică, normală, cum spun ei, ajutorul național tranzitoriu (ANT) nu este o plată directă. Se știe acest lucru la APIA. Și se mai știe că mulți, cei mai mulți crescători de animale din România au doar această plată. Nu au teren arabil, își pășunează mulți dintre ei animalele pe pășunile unor asociații, iar la APIA figurează asociațiile cu cerere pentru subvenția la pășune. Și apoi, cu pășunile, e boală veche. Șmecherii au luat pășunile de prin multe locuri din țară, iar crescătorii au rămas cu buzele umflate.

Micii crescători de animale fac activitate agricolă, cresc animale, dar, culmea, nu sunt fermieri activi. Definiția APIA pentru fermier activ este cel care beneficiază de o plată sau mai multe plăți directe. Adică, acești mici crescători de animale sunt în agricultură, au activitate agricolă, dar nu sunt fermieri activi. Dar unde activează ei?!

De ce-și bat joc de noi?! Am 11 vaci și am doar subvenția aia normală, ANT, de ce nu pot să iau ajutorul ăsta?! Că e ajutor pentru crescătorii de animale. Pe lângă că nu avem teren, că și-au bătut joc de noi și cu pășunile, acum nu ne dau nici ajutorul ăsta, ne-a scris unul dintre cei necăjiți.

Bătaie de joc! De ce nu se dă la toată lumea?! Un exemplu, cei care au animale și le țin pe pășuni pe care le declară composesoratele la APIA, ne-a scris crescătorul de oi Alexandru Csokasi.

Să ne dea și nouă, și noi plătim taxe și impozite, și noi trăim în țara asta. Dăm laptele cu 80 de bani pe litru, muncim să trăim. S-a făcut discriminare între noi. Le vindem (animalele n.r.) și cerem statului ajutor social. Atunci va fi mai bine, domnule Oros?! Este supărat crescătorul Dorin Rotar.

Noi, crescătorii de animale, putem să facem o sesizare? Unde să mergem cu sesizarea? La APIA? Ne-a întrebat un tânăr crescător de vaci. Ei, micii crescători de animale, sunt în derivă. Nu știu unde să-și mai strige necazul și la ce uși să mai bată.

Domnule Oros, modifică această lege! Sunt mulți fermieri mici și mijlocii care, de exemplu, au vacile pe soție și pământul pe soț. Dați ordin să se miște din birouri funcționarii și să facă controale. Nu umblați cu cioara vopsită! Eu și soția mea avem 10 vaci de lapte, fără tineret, de ce să nu iau?! Dacă nu modificați legea, o să fie mai mare tărăboi între voi și fermieri. Nu se poate așa ceva! Este mesajul crescătorului de bovine Aurel Spiridon pentru ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Păi, ia subvenție cei care nu mai au animale în fermă, adică cei care au data de referință 2013. Cum obțin adeverința de la medicul veterinar că fac dovada că au animale dacă ei nu le mai dețin în ferme?!  Este revoltată crescătorarea de animale Despina Spiridon pe băieții deștepți din zootehnie care iau și acum ajutorul național tranzitoriu pe niște vaci care nu mai există, moarte și îngropate, dar au figurat în ferme în 2013. Adică, ăia iau și acum bani de la APIA, dar amărâtul de crescător, care are vaca în grajd, nu ia un ajutor.

Pe de altă parte, bugetul total pentru Măsura 21 este de 150 de milioane de euro. Din acești bani trebuie plătite ajutoare la cultivatorii de legume, fructe, cartofi, la crescătorii de oi, de capre și de vaci. Drepturile micilor fermieri din vegetal sunt apărate. E foarte bine, e normal. Au cerut Ministerului Agriculturii să modifice Ghidul Măsurii 21 și cererea le-a fost aprobată. O veste bună care demonstrează că unde e unitate, e și putere.

Ce se întâmplă însă cu micii crescători de animale, fără unitate și fără putere? Cine cere pentru ei modificări în Ghidul Măsurii 21 în așa fel încât să primească acest ajutor și cei care nu au plăți directe, care nu au pământ sau sprijin cuplat zootehnic și au doar ajutor național tranzitoriu?

AGROINFO va da glas tuturor mesajelor crescătorilor de animale adresate Ministerului Agriculturii, ministrului agriculturii Adrian Oros. NU stați deoparte! Cu cât vor fi mai multe mesaje de la voi către Ministerul Agriculturii, cu atât cresc șansele ca ajutorul să ajungă și la cei mici și năpăstuiți. Din toate mesajele voastre, vom face o scrisoare deschisă către ministrul agriculturii, Adrian Oros.

ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Vizualizat: 2604 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii