Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

NU LE DAȚI SUBVENȚII LA ȚĂRANII CU O VACĂ, DOUĂ, DAR LE DAȚI LA ĂIA CARE NU SE MAI OCUPĂ DE VACI!

Publicat: 02 martie 2021 - 12:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NU A DISPĂRUT NEDREPTATEA! Subvenția mică din zootehnie, cum o numesc crescătorii de animale, ajutorul național tranzitoriu pentru bovine va fi luată și anul acesta de cei care au deținut vaci la data de referință 31 ianuarie 2013. Condiția impusă anul acesta este deținerea măcar a unei singure vaci în exploatația agricolă. Această schimbare făcută anul acesta prin Ordinul ministrului agriculturii nu înlătură nedreptatea. Micii crescători, dar și specialiști APIA, au transmis mesaje către AGROINFO.

Noi care avem două vaci de ce nu primim subvenția?! Primesc ăia care nu se mai satură de bani de la APIA și nu mai muncesc să crească vaci, azi o cumpără, mâine o vinde, ne-a scris revoltat un mic crescător.

Io n-am avut vaci la data istorică, da' am acu 5 vaci și nu primesc un leu subvenție de la APIA pentru ele. Cum să fac?!  Ne-a scris un alt crescător.  

Dan Sergiu Moroșanu, fost coordonator Serviciu Măsuri Specifice APIA Bacău, actualmente pensionar, spune în mesajul transmis către AGROINFO că pentru încasarea ajutorului național tranzitoriu la vaci ar fi trebuit impusă condiția să existe cel puțin trei vaci în fermă la data depunerii cererii unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În felul acesta poate ar fi fost excluși de la plată mulți dintre cei care încasează subvenția, ATENȚIE, pentru numărul de capete de vaci pe care l-au avut în 2013, cumpărându-și acum rapid o vacă.

Din păcate, modificarea propusă, existența în exploatație  la data solicitării a minim o bovină, nu rezolvă nici pe departe problema de fond deoarece cei vizați vor avea posibilitatea de a cumpăra un tineret bovin, tineret pe care îl vor vinde ulterior, și vor respecta fară prea multă greutate condiția impusă, spune Dan Sergiu Moroșanu.

Iau banii care nu mai au vacile de 10 ani. Am prieteni de-ai mei care iau banii pe vaci. Le-au vândut la preț de nimic prin 2014 și iau în continuare banii de la APIA pe ele și nu numai ANT pe cap de vacă, iau și cota de lapte. Și vacile sunt vândute! Și unul dintre ei zice către mine, măi, nu-i corect să-mi dea banii, dar dacă APIA mi-i dă, eu ce să zic, să nu mi-i dea. Omul a dat vacile pe nimic, dar ia subvenția pe ele și așa vacile sunt mai scumpe, ne-a spus Aurel Nieș, vechi crescător de vaci din județul Arad, deține ferma din vaci de pe vremea comuniștilor.

Nu pentru țărani s-au dat subvenții și la cine a vândut vacile, ci pentru diferiți mafioți în funcții la conducere! Ne-a scris Viorica Jula.

Bine ar fi să ia subvenția cine lucrează cu adevărat cu transpirație și-n ploaie și-n frig, nu cine are bovine doar pe harti sau în geantă, foarte bine ar fi să ia subvenția țăranul adevărat, ne-a scris Iuliana Panas.

Trebuie sa aibă cel puțin o bovina, dar subventia o poate lua la numărul de bovine din RNE la data de referință, ne-a scris Costin Ducu.

Eu nici nu ma bucur și nici supărat nu sunt pe acești oameni, ci pe acei incompetenți de sus care tot se laudă cu fapte, dar în realitate nu fac nimic... Bine ar fi ca Oros sa se retragă și să-și vadă de treaba lui și sa lase locul la altul care are habar... Spune Marius Gheorghiță.

O transferă azi și mâine are vacă, scrie Cristian Botea.

Asta cam așa e, dacă la data de referință ianuarie 2013 a deținut 100 de vaci, cumpără acum o vacă, investește 2.000 de lei, să spunem, dar își recuperează cu vârf și îndesat investiția făcută într-o vacă încasînd de la APIA o sumă mult mai mare.

Decidenții noștri ne spun că Uniunea Europeană nu ne lasă să revenim de la anul de referință 2013 la o inventariere anuală. Dar Uniunea Europeană nu ne obligă să dăm o anumită sumă pe cap de vacă și atunci am spus, ok, respectăm anul de referință, dar venim cu o sumă modică pe cap de vacă, atunci cel care a avut 300 de capete și mai are 10 o să primească 50 de euro, nu o să mai primească 300 ori 60, 30.000 de euro, iar din aceeași bani, din suma care ne rămâne, Uniunea Europeană ne permite să facem o schemă de ajutor în care să folosim acești bani rămași din ANT, necheltuiți aiurea pentru cei care nu mai au vaci, a declarat crescătorul de vaci Nicușor Șerban la Agro TV.

Dacă pentru vaci de carne mai e cum e, aberantă este încasarea ajutorului național tranzitoriu pe tona de lapte livrată de către cei care nu mai au vaci de lapte și iau acum o bovină rătăcită care să le asigure subvenția de la APIA și anul acesta. De unde mai livrează ei lapte de vacă?!

Sunt ferme care nu mai produc un litru de lapte și care primesc sprijin 17 euro, 18 euro, 20 de euro pe tona de lapte produs care nu mai e produs, a mai spus crescătorul de vaci Nicușor Șerban, la Agro TV.  Pe ce primesc banii, subvenția, sprijinul?! Pe nimic!

Modificarea  referitoare la deținerea a minim o vacă pentru încasarea ajutorului național tranzitoriu la bovine este deja în vigoare, a fost publicată de APIA pe site-ul oficial, pentru acest an se pare că nu se mai poate schimba.

sursa foto: Revista Satul

Vizualizat: 2234 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APIA: Plăți necuvenite și sancțiuni administrative la subvențiile acordate crescătorilor de animale!

APIA: Plăți necuvenite și sancțiuni administrative la subvențiile acordate crescătorilor de animale!

23 aprilie 2021 - 07:13

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează despre situațiile în care se aplică sancțiuni la subvențiile acordate crescătorilor de animale și când se consideră că aceste plăți sunt necuvenite fermierilor.

APIA: Modificarea rasei bovinei pentru plata sprijinului cuplat și a ajutorului național tranzitoriu!

APIA: Modificarea rasei bovinei pentru plata sprijinului cuplat și a ajutorului național tranzitoriu!

23 aprilie 2021 - 06:48

Crescătorii de bovine care cer anul acesta cele două subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), sprijinul cuplat zootehnic și ajutorul național tranzitoriu, pot să modifice rasa bovinei ulterior depunerii cererii unice de plată.

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

22 aprilie 2021 - 18:56

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul oficial, o altă variantă a proiectului de hotărâre de Guvern pentru suma alocată ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor. Este vorba de ajutorul acordat asociațiilor crescătorilor care mențin registrele genealogice și efectuează teste pentru determinarea calității genetice a șeptelului.

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

22 aprilie 2021 - 18:06

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a denumirii „Cașcaval de Săveni” din România în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

22 aprilie 2021 - 17:50

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 550.655 cereri, pentru o suprafață de 3.793.501,08 ha.

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

22 aprilie 2021 - 12:17

Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

22 aprilie 2021 - 09:20

Un primar din județul Gorj a fost condamnat miercuri, 21 aprilie 2021, la doi ani și trei luni de închisoare cu executare pentru că a încasat ajutoare europene pentru o fermă care există doar pe hârtie. Primarul a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Decizia instanței este definitivă, iar primarul a fost încarcerat.

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

22 aprilie 2021 - 08:16

Din 10 mai 2021, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

22 aprilie 2021 - 07:44

Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 21 aprilie 2021, condițiile pentru schema Covid 19 acordată în acest an crescătorilor de bovine. Valoarea totală, maximă, pe care o poate încasa o întreprindere, fermă, din domeniul creșterii bovinelor, indiferent de forma juridică, este de 225.000 de euro, echivalentul în lei.

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

21 aprilie 2021 - 20:21

Prin Planul Național Strategic se va pune accent pe sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri, pe consolidarea mediului asociativ şi pe îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului agroalimentar, anunță  secretarul de stat MADR Marius Mihai Micu, care a participat astăzi la videoconferința miniștrilor agriculturii din grupul Visegrad și Bulgaria, Croația, România, Slovenia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii