Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

NU LE DAȚI SUBVENȚII LA ȚĂRANII CU O VACĂ, DOUĂ, DAR LE DAȚI LA ĂIA CARE NU SE MAI OCUPĂ DE VACI!

Publicat: 02 martie 2021 - 12:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NU A DISPĂRUT NEDREPTATEA! Subvenția mică din zootehnie, cum o numesc crescătorii de animale, ajutorul național tranzitoriu pentru bovine va fi luată și anul acesta de cei care au deținut vaci la data de referință 31 ianuarie 2013. Condiția impusă anul acesta este deținerea măcar a unei singure vaci în exploatația agricolă. Această schimbare făcută anul acesta prin Ordinul ministrului agriculturii nu înlătură nedreptatea. Micii crescători, dar și specialiști APIA, au transmis mesaje către AGROINFO.

Noi care avem două vaci de ce nu primim subvenția?! Primesc ăia care nu se mai satură de bani de la APIA și nu mai muncesc să crească vaci, azi o cumpără, mâine o vinde, ne-a scris revoltat un mic crescător.

Io n-am avut vaci la data istorică, da' am acu 5 vaci și nu primesc un leu subvenție de la APIA pentru ele. Cum să fac?!  Ne-a scris un alt crescător.  

Dan Sergiu Moroșanu, fost coordonator Serviciu Măsuri Specifice APIA Bacău, actualmente pensionar, spune în mesajul transmis către AGROINFO că pentru încasarea ajutorului național tranzitoriu la vaci ar fi trebuit impusă condiția să existe cel puțin trei vaci în fermă la data depunerii cererii unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În felul acesta poate ar fi fost excluși de la plată mulți dintre cei care încasează subvenția, ATENȚIE, pentru numărul de capete de vaci pe care l-au avut în 2013, cumpărându-și acum rapid o vacă.

Din păcate, modificarea propusă, existența în exploatație  la data solicitării a minim o bovină, nu rezolvă nici pe departe problema de fond deoarece cei vizați vor avea posibilitatea de a cumpăra un tineret bovin, tineret pe care îl vor vinde ulterior, și vor respecta fară prea multă greutate condiția impusă, spune Dan Sergiu Moroșanu.

Iau banii care nu mai au vacile de 10 ani. Am prieteni de-ai mei care iau banii pe vaci. Le-au vândut la preț de nimic prin 2014 și iau în continuare banii de la APIA pe ele și nu numai ANT pe cap de vacă, iau și cota de lapte. Și vacile sunt vândute! Și unul dintre ei zice către mine, măi, nu-i corect să-mi dea banii, dar dacă APIA mi-i dă, eu ce să zic, să nu mi-i dea. Omul a dat vacile pe nimic, dar ia subvenția pe ele și așa vacile sunt mai scumpe, ne-a spus Aurel Nieș, vechi crescător de vaci din județul Arad, deține ferma din vaci de pe vremea comuniștilor.

Nu pentru țărani s-au dat subvenții și la cine a vândut vacile, ci pentru diferiți mafioți în funcții la conducere! Ne-a scris Viorica Jula.

Bine ar fi să ia subvenția cine lucrează cu adevărat cu transpirație și-n ploaie și-n frig, nu cine are bovine doar pe harti sau în geantă, foarte bine ar fi să ia subvenția țăranul adevărat, ne-a scris Iuliana Panas.

Trebuie sa aibă cel puțin o bovina, dar subventia o poate lua la numărul de bovine din RNE la data de referință, ne-a scris Costin Ducu.

Eu nici nu ma bucur și nici supărat nu sunt pe acești oameni, ci pe acei incompetenți de sus care tot se laudă cu fapte, dar în realitate nu fac nimic... Bine ar fi ca Oros sa se retragă și să-și vadă de treaba lui și sa lase locul la altul care are habar... Spune Marius Gheorghiță.

O transferă azi și mâine are vacă, scrie Cristian Botea.

Asta cam așa e, dacă la data de referință ianuarie 2013 a deținut 100 de vaci, cumpără acum o vacă, investește 2.000 de lei, să spunem, dar își recuperează cu vârf și îndesat investiția făcută într-o vacă încasînd de la APIA o sumă mult mai mare.

Decidenții noștri ne spun că Uniunea Europeană nu ne lasă să revenim de la anul de referință 2013 la o inventariere anuală. Dar Uniunea Europeană nu ne obligă să dăm o anumită sumă pe cap de vacă și atunci am spus, ok, respectăm anul de referință, dar venim cu o sumă modică pe cap de vacă, atunci cel care a avut 300 de capete și mai are 10 o să primească 50 de euro, nu o să mai primească 300 ori 60, 30.000 de euro, iar din aceeași bani, din suma care ne rămâne, Uniunea Europeană ne permite să facem o schemă de ajutor în care să folosim acești bani rămași din ANT, necheltuiți aiurea pentru cei care nu mai au vaci, a declarat crescătorul de vaci Nicușor Șerban la Agro TV.

Dacă pentru vaci de carne mai e cum e, aberantă este încasarea ajutorului național tranzitoriu pe tona de lapte livrată de către cei care nu mai au vaci de lapte și iau acum o bovină rătăcită care să le asigure subvenția de la APIA și anul acesta. De unde mai livrează ei lapte de vacă?!

Sunt ferme care nu mai produc un litru de lapte și care primesc sprijin 17 euro, 18 euro, 20 de euro pe tona de lapte produs care nu mai e produs, a mai spus crescătorul de vaci Nicușor Șerban, la Agro TV.  Pe ce primesc banii, subvenția, sprijinul?! Pe nimic!

Modificarea  referitoare la deținerea a minim o vacă pentru încasarea ajutorului național tranzitoriu la bovine este deja în vigoare, a fost publicată de APIA pe site-ul oficial, pentru acest an se pare că nu se mai poate schimba.

sursa foto: Revista Satul

Vizualizat: 2770 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

28 septembrie 2023 - 15:55

„Am demonstrat că Țurcana poate să ajungă la exemplare de 128 kg şi peste 130 de kg la adulţi, iar mieii de anul acesta m-au surprins chiar şi pe mine. Cel mai greu l-am avut la 87 de kg!” Spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Dumitru Andreşoi, considerat oierul cu cea mai mare turmă din România.

Fermierii, la președintele României!

Fermierii, la președintele României!

28 septembrie 2023 - 10:13

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Forumul APPR și Clubul Fermierilor Români s-au întâlnit marți cu consilierii președintelui României.

Comunicat APIA ASTĂZI: Bani virați ACUM în conturile crescătorilor de vaci!

Comunicat APIA ASTĂZI: Bani virați ACUM în conturile crescătorilor de vaci!

28 septembrie 2023 - 10:04

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Ministrul Barbu: Subvenția APIA mare, circa 20 euro/ovină, se va plăti pentru toate ovinele din România!

Ministrul Barbu: Subvenția APIA mare, circa 20 euro/ovină, se va plăti pentru toate ovinele din România!

28 septembrie 2023 - 08:29

"Chiar au fost eliminate toate condițiile pentru SCZ. SCZ-ul se va plăti către toate animalele ovine din România," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, marți seara, la Agro TV.  Sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția APIA mare, cum îi spun oierii, are un cuantum indicativ pentru acest an de 20 euro/cap ovină conform Planului Național Strategic 2023-2027. 

Adio ANT la oi și vaci: M-am săturat să-mi spună toată lumea că se încasează bani pe crotalii!

Adio ANT la oi și vaci: M-am săturat să-mi spună toată lumea că se încasează bani pe crotalii!

27 septembrie 2023 - 16:14

Ajutorul național tranzitoriu, ANT, sau subvenția APIA mică, așa cum îi spun crescătorii de animale, este cea mai populară subvenție, se achită de la bugetul de stat și o iau aproape toți crescătorii. Din 2024, adio ANT pe cap de oaie și pe cap de vacă de carne, a anunțat marți seara ministrul agriculturii Florin Barbu, la Agro TV. Șeful MADR este sătul să tot audă că banii veniți de la bugetul de stat se dau pe crotaliile din pungă.

Ministrul Barbu: Am luat decizia să-i conving eu pe oieri prin măsuri dure să facem asta!

Ministrul Barbu: Am luat decizia să-i conving eu pe oieri prin măsuri dure să facem asta!

27 septembrie 2023 - 15:40

Ministrul agriculturii Florin Barbu plănuiește construirea unui centru foarte mare pentru abatorizarea și procesarea cărnii de oaie din România. Proiectul va fi derulat prin Programul Investalim, care are o alocare de 600 milioane de euro. Pentru centrul de abatorizare și procesare carne de oaie, statul contribuie cu 70%, iar crescătorii de ovine, asociațiile acestora vor contribui cu 30%. În cazul în care nu vor, șeful MADR spune că este hotărât să-i forțeze pe oieri.

Calendar plăți APIA în octombrie 2023!

Calendar plăți APIA în octombrie 2023!

27 septembrie 2023 - 07:16

Atenție la termenele stabilite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plata mai multor subvenții agricole aferente acestui an. Ce termene APIA sunt în octombrie 2023?

Veste pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr!

Veste pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr!

27 septembrie 2023 - 06:52

Fabrica de zahăr din Luduş, preluată în primăvară de la grupul francez Tereos de doi antreprenori români, reîncepe producţia până la sfârşitul acestei luni, după ce a preluat deja primele transporturi de sfeclă de zahăr de la cultivatori, scrie Agerpres.

Comunicat Agenția Domeniilor Statului: Redevențe terenuri agricole!

Comunicat Agenția Domeniilor Statului: Redevențe terenuri agricole!

27 septembrie 2023 - 06:05

Agenția Domeniilor Statului înregistrează un nivel de încasare a redevențelor de peste 98% în trimestrul II al anului 2023. Rata aferentă acestui trimestru reprezintă, de regulă, 20% din valoarea anuală a redevenței ce trebuie plătită pentru contractele de concesiune și arendă încheiate pentru terenurile proprietate de stat date în exploatare.

Prognoza agrometeorologică 27 septembrie - 3 octombrie 2023!

Prognoza agrometeorologică 27 septembrie - 3 octombrie 2023!

26 septembrie 2023 - 20:25

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologică pentru perioada 27 septembrie - 3 octombrie 2023.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Nedumerire...

Nedumerire...
Un beţiv strigă: Detalii