NU A DISPĂRUT NEDREPTATEA! Subvenția mică din zootehnie, cum o numesc crescătorii de animale, ajutorul național tranzitoriu pentru bovine va fi luată și anul acesta de cei care au deținut vaci la data de referință 31 ianuarie 2013. Condiția impusă anul acesta este deținerea măcar a unei singure vaci în exploatația agricolă. Această schimbare făcută anul acesta prin Ordinul ministrului agriculturii nu înlătură nedreptatea. Micii crescători, dar și specialiști APIA, au transmis mesaje către AGROINFO.
Noi care avem două vaci de ce nu primim subvenția?! Primesc ăia care nu se mai satură de bani de la APIA și nu mai muncesc să crească vaci, azi o cumpără, mâine o vinde, ne-a scris revoltat un mic crescător.
Io n-am avut vaci la data istorică, da' am acu 5 vaci și nu primesc un leu subvenție de la APIA pentru ele. Cum să fac?! Ne-a scris un alt crescător.
Dan Sergiu Moroșanu, fost coordonator Serviciu Măsuri Specifice APIA Bacău, actualmente pensionar, spune în mesajul transmis către AGROINFO că pentru încasarea ajutorului național tranzitoriu la vaci ar fi trebuit impusă condiția să existe cel puțin trei vaci în fermă la data depunerii cererii unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În felul acesta poate ar fi fost excluși de la plată mulți dintre cei care încasează subvenția, ATENȚIE, pentru numărul de capete de vaci pe care l-au avut în 2013, cumpărându-și acum rapid o vacă.
Din păcate, modificarea propusă, existența în exploatație la data solicitării a minim o bovină, nu rezolvă nici pe departe problema de fond deoarece cei vizați vor avea posibilitatea de a cumpăra un tineret bovin, tineret pe care îl vor vinde ulterior, și vor respecta fară prea multă greutate condiția impusă, spune Dan Sergiu Moroșanu.
Iau banii care nu mai au vacile de 10 ani. Am prieteni de-ai mei care iau banii pe vaci. Le-au vândut la preț de nimic prin 2014 și iau în continuare banii de la APIA pe ele și nu numai ANT pe cap de vacă, iau și cota de lapte. Și vacile sunt vândute! Și unul dintre ei zice către mine, măi, nu-i corect să-mi dea banii, dar dacă APIA mi-i dă, eu ce să zic, să nu mi-i dea. Omul a dat vacile pe nimic, dar ia subvenția pe ele și așa vacile sunt mai scumpe, ne-a spus Aurel Nieș, vechi crescător de vaci din județul Arad, deține ferma din vaci de pe vremea comuniștilor.
Nu pentru țărani s-au dat subvenții și la cine a vândut vacile, ci pentru diferiți mafioți în funcții la conducere! Ne-a scris Viorica Jula.
Bine ar fi să ia subvenția cine lucrează cu adevărat cu transpirație și-n ploaie și-n frig, nu cine are bovine doar pe harti sau în geantă, foarte bine ar fi să ia subvenția țăranul adevărat, ne-a scris Iuliana Panas.
Trebuie sa aibă cel puțin o bovina, dar subventia o poate lua la numărul de bovine din RNE la data de referință, ne-a scris Costin Ducu.
Eu nici nu ma bucur și nici supărat nu sunt pe acești oameni, ci pe acei incompetenți de sus care tot se laudă cu fapte, dar în realitate nu fac nimic... Bine ar fi ca Oros sa se retragă și să-și vadă de treaba lui și sa lase locul la altul care are habar... Spune Marius Gheorghiță.
O transferă azi și mâine are vacă, scrie Cristian Botea.
Asta cam așa e, dacă la data de referință ianuarie 2013 a deținut 100 de vaci, cumpără acum o vacă, investește 2.000 de lei, să spunem, dar își recuperează cu vârf și îndesat investiția făcută într-o vacă încasînd de la APIA o sumă mult mai mare.
Decidenții noștri ne spun că Uniunea Europeană nu ne lasă să revenim de la anul de referință 2013 la o inventariere anuală. Dar Uniunea Europeană nu ne obligă să dăm o anumită sumă pe cap de vacă și atunci am spus, ok, respectăm anul de referință, dar venim cu o sumă modică pe cap de vacă, atunci cel care a avut 300 de capete și mai are 10 o să primească 50 de euro, nu o să mai primească 300 ori 60, 30.000 de euro, iar din aceeași bani, din suma care ne rămâne, Uniunea Europeană ne permite să facem o schemă de ajutor în care să folosim acești bani rămași din ANT, necheltuiți aiurea pentru cei care nu mai au vaci, a declarat crescătorul de vaci Nicușor Șerban la Agro TV.
Dacă pentru vaci de carne mai e cum e, aberantă este încasarea ajutorului național tranzitoriu pe tona de lapte livrată de către cei care nu mai au vaci de lapte și iau acum o bovină rătăcită care să le asigure subvenția de la APIA și anul acesta. De unde mai livrează ei lapte de vacă?!
Sunt ferme care nu mai produc un litru de lapte și care primesc sprijin 17 euro, 18 euro, 20 de euro pe tona de lapte produs care nu mai e produs, a mai spus crescătorul de vaci Nicușor Șerban, la Agro TV. Pe ce primesc banii, subvenția, sprijinul?! Pe nimic!
Modificarea referitoare la deținerea a minim o vacă pentru încasarea ajutorului național tranzitoriu la bovine este deja în vigoare, a fost publicată de APIA pe site-ul oficial, pentru acest an se pare că nu se mai poate schimba.
sursa foto: Revista Satul