Adama
Vinasa Rompak

Nu e corect să luați bani de la Agricultură!

Publicat: 14 septembrie 2022 - 07:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fondurile din Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună sunt în totalitatea lor indispensabile în fața crizei actuale! Avertizează europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, care se opune transferării de fonduri de la Politica Agricolă Comună către Mecanismele de Redresare și Reziliență pentru a atinge obiectivele REPower EU.

"În cadrul unei sedințe de lucru am dezbătut alături de colegii mei un subiect sensibil, care de altfel m-a revoltat, propunerea de regulament a Parlamentului European și al Consiliului, de modificare a Regulamentului (UE) 2021/241 în ceea ce privește capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare și reziliență.

Prezenta propunere prevede modificări clar țintite ale Regulamentului privind MRR (Mecanismele de Redresare și Reziliență) pentru a atinge următoarele obiective:
–adăugarea în PNRR a unor capitole privind REPowerEU care să includă noi reforme și investiții ce vizează îndeplinirea obiectivelor REPowerEU;
Propunerea vizează posibilitatea transferării mai multor resurse din alte instrumente ale Uniunii, precum fondurile de coeziune, sau fondurile pentru agricultură, către MRR pentru a atinge obiectivele REPower EU.

Din capul locului vă spun că nu susțin această abordare și acest mod de lucru cu REPowerEU, iar în cadrul Comisiei de Agricultură, unde sunt membru, am discutat acest subiect.

buda septembrie_b

Mi se pare că risipim fondurile în mod inutil pe direcții pe care nu le putem controla. Stau să mă întreb: de ce, dacă avem acești bani, avem aceste programe care în momentul de față sunt funcționale, trebuie să mai creăm o altă chestiune juridică prin care să cheltuim banii? Știm bine care ne sunt nevoile. Avem bani, haideți să cheltuim acești bani pentru aceste nevoi, nu să inventăm tot felul de fonduri care vor crea dificultăți statelor membre să îi cheltuie. În opinia mea, în acest fel nu facem altceva decât să adăugăm un alt nivel de birocratizare în ceea ce înseamnă cheltuirea acestor resurse financiare.

De câte ori Comisia Europeană nu are bani și se mai gândește să mai facă o chestiune cu care dorește să iasă victorios în fața publicului, vine și ia banii de la Politica de Coeziune și de la Politica Agricolă Comună. Am spus în nenumărate rânduri acest lucru: Haideți cu bani noi din altă parte și alimentați acele obiective pe care voi vreți să le finanțați! Lăsați în pace Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună!

Pe partea de coeziune, vin primarii și autoritățile locale din România, Polonia și oricare alt stat membru al UE și doresc să știe ce pot să facă cu banii pe care îi au. Aceste proiecte, pentru a deveni mature și pentru a avea posibilitatea să cheltuie banii, necesită timp. Primarul își croiește proiectul, își ia avize, face proiecte tehnice și așa mai departe și pe când să și-l finanțeze își dă seama că de fapt Comisia Europeană a luat banii și i-a pus în altă parte. Consider că prin această abordare Comisia Europeană este neserioasă.

Statele membre își creionează PNS care are la bază cheltuirea banilor din Politica Agricolă Comună, pe finanțări previzionate. La finalizarea planurilor, vor ajunge la concluzia că nu le pot finanța, și venim cu alte mecanisme de finanțare de unde statele membre vor trebui să înceapă din nou creionarea proiectelor pe baza noilor proceduri.

Evident, mă voi manifesta în cadrul procedural prin amendamentele pe care le voi depune, dar în opinia mea ar trebui să fim fermi în dezbaterile noastre, să păstrăm și să apărăm Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună. Pentru nu putem să plângem de mila fermierilor, a primarilor, iar când vine momentul să luăm decizii pentru ei, îi lăsă la o parte. Nu mi se pare corect!" A scris eurodeputatul român, pe Facebook. 

Vizualizat: 1933 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii