Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Nu e corect să luați bani de la Agricultură!

Publicat: 14 septembrie 2022 - 07:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fondurile din Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună sunt în totalitatea lor indispensabile în fața crizei actuale! Avertizează europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, care se opune transferării de fonduri de la Politica Agricolă Comună către Mecanismele de Redresare și Reziliență pentru a atinge obiectivele REPower EU.

"În cadrul unei sedințe de lucru am dezbătut alături de colegii mei un subiect sensibil, care de altfel m-a revoltat, propunerea de regulament a Parlamentului European și al Consiliului, de modificare a Regulamentului (UE) 2021/241 în ceea ce privește capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare și reziliență.

Prezenta propunere prevede modificări clar țintite ale Regulamentului privind MRR (Mecanismele de Redresare și Reziliență) pentru a atinge următoarele obiective:
–adăugarea în PNRR a unor capitole privind REPowerEU care să includă noi reforme și investiții ce vizează îndeplinirea obiectivelor REPowerEU;
Propunerea vizează posibilitatea transferării mai multor resurse din alte instrumente ale Uniunii, precum fondurile de coeziune, sau fondurile pentru agricultură, către MRR pentru a atinge obiectivele REPower EU.

Din capul locului vă spun că nu susțin această abordare și acest mod de lucru cu REPowerEU, iar în cadrul Comisiei de Agricultură, unde sunt membru, am discutat acest subiect.

buda septembrie_b

Mi se pare că risipim fondurile în mod inutil pe direcții pe care nu le putem controla. Stau să mă întreb: de ce, dacă avem acești bani, avem aceste programe care în momentul de față sunt funcționale, trebuie să mai creăm o altă chestiune juridică prin care să cheltuim banii? Știm bine care ne sunt nevoile. Avem bani, haideți să cheltuim acești bani pentru aceste nevoi, nu să inventăm tot felul de fonduri care vor crea dificultăți statelor membre să îi cheltuie. În opinia mea, în acest fel nu facem altceva decât să adăugăm un alt nivel de birocratizare în ceea ce înseamnă cheltuirea acestor resurse financiare.

De câte ori Comisia Europeană nu are bani și se mai gândește să mai facă o chestiune cu care dorește să iasă victorios în fața publicului, vine și ia banii de la Politica de Coeziune și de la Politica Agricolă Comună. Am spus în nenumărate rânduri acest lucru: Haideți cu bani noi din altă parte și alimentați acele obiective pe care voi vreți să le finanțați! Lăsați în pace Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună!

Pe partea de coeziune, vin primarii și autoritățile locale din România, Polonia și oricare alt stat membru al UE și doresc să știe ce pot să facă cu banii pe care îi au. Aceste proiecte, pentru a deveni mature și pentru a avea posibilitatea să cheltuie banii, necesită timp. Primarul își croiește proiectul, își ia avize, face proiecte tehnice și așa mai departe și pe când să și-l finanțeze își dă seama că de fapt Comisia Europeană a luat banii și i-a pus în altă parte. Consider că prin această abordare Comisia Europeană este neserioasă.

Statele membre își creionează PNS care are la bază cheltuirea banilor din Politica Agricolă Comună, pe finanțări previzionate. La finalizarea planurilor, vor ajunge la concluzia că nu le pot finanța, și venim cu alte mecanisme de finanțare de unde statele membre vor trebui să înceapă din nou creionarea proiectelor pe baza noilor proceduri.

Evident, mă voi manifesta în cadrul procedural prin amendamentele pe care le voi depune, dar în opinia mea ar trebui să fim fermi în dezbaterile noastre, să păstrăm și să apărăm Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună. Pentru nu putem să plângem de mila fermierilor, a primarilor, iar când vine momentul să luăm decizii pentru ei, îi lăsă la o parte. Nu mi se pare corect!" A scris eurodeputatul român, pe Facebook. 

Vizualizat: 1724 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Fermierul Muscă: Am ajuns să importăm 60% din lapte și 80% din carnea de porc!

Fermierul Muscă: Am ajuns să importăm 60% din lapte și 80% din carnea de porc!

29 noiembrie 2023 - 07:06

În timp ce crescătorii de vaci abia își vând la prețuri de nimic laptele produs în ferme, România importă 60% din laptele de consum, spune fermierul Dimitrie Muscă, Combinatul Agroindustrial Curtici, Arad. Situație e și mai dramatică la producția de carne de porc unde importurile urcă la 80%.

Decizie ASTĂZI ferme de vaci!

Decizie ASTĂZI ferme de vaci!

28 noiembrie 2023 - 18:40

S-a discutat astăzi la Bruxelles. Directiva DEI (Directiva Emisii Industriale) ar putea pune în pericol fermele de vaci care nu vor avea mijloacele necesare de a investi. Potrivit Euractiv, trei europarlamentari solicită Comisiei să se excludă vacile de la aplicarea acestei directive.

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

28 noiembrie 2023 - 14:09

Care este prețul cu care se vinde, în această perioadă, o vacă din rasa Bălțată Românească, neînscrisă în registrul genealogic al rasei, și cu cât se vinde un exemplar înscris în secțiunea principală a registrului genealogic?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Grupul AGRIND din Tășnad, jud. Satu Mare are la bază o mică activitate agricolă de familie, dezvoltată după anii ’90, cu multă muncă, provocări și implicare. Investițiile și fructificarea la maxim a fondurilor europene au adus societatea la ceea ce este astăzi: peste 3.000 de hectare exploatate în cultura mare, procesare (morărit și panificație), zootehnie (bovine de lapte și de carne) și pomicultură, toate sectoarele fiind dezvoltate pentru a ajunge cât mai aproape de consumatorul final.

Toate acestea au fost clădite cu viziune, perseverență, curaj, dar și prudență de un adevărat trio tehnico-economico-financiar: bunicul și tatăl, absolvenți de studii agricole și fiul, Horațiu Buzgău, absolvent de Științe economice. Alături de ei, o întreagă echipă de prieteni, colaboratori, angajați, parteneri, clienți. ”O întreagă familie!”, spune Horațiu cu mândrie.

Horațiu a făcut primii pași în viață direct... în câmp! A fost implicat de mic în toate activitățile agricole ale familiei, învățarea practică ajutându-l să înțeleagă foarte bine cât este de importantă agricultura și industria alimentară, inclusiv din punct de vedere economic. A decis încă din clasele primare că aceasta va fi calea de urmat și că relevanța cifrelor în agribusiness se transpune, până la urmă, în succesul care determină acțiunile și investițiile viitoare.

Deși are doar 25 de ani, tânărul antreprenor mi-a oferit o adevărată lecție de economie agrară aplicată, teoria fiind transpusă în practică și, evident, în cifrele pe care le obține afacerea agricolă a familiei sale. Cea mai recentă investiție a grupului, în cultura de alun certificată ecologică pe 50 de hectare, suprafață integral irigată, a dat naștere brandului ALLU, Horațiu fiind managerul Holiv Ecoplant, firma care are ca obiect de activitate producția și procesarea alunelor, investiție de asemenea realizată cu fonduri europene.

Horațiu Buzgău a venit la agroSTORY cu o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de plină de învățăminte pentru orice tânăr aflat la început de drum în agricultură.


Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii