Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Nu e corect să luați bani de la Agricultură!

Publicat: 14 septembrie 2022 - 07:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fondurile din Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună sunt în totalitatea lor indispensabile în fața crizei actuale! Avertizează europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, care se opune transferării de fonduri de la Politica Agricolă Comună către Mecanismele de Redresare și Reziliență pentru a atinge obiectivele REPower EU.

"În cadrul unei sedințe de lucru am dezbătut alături de colegii mei un subiect sensibil, care de altfel m-a revoltat, propunerea de regulament a Parlamentului European și al Consiliului, de modificare a Regulamentului (UE) 2021/241 în ceea ce privește capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare și reziliență.

Prezenta propunere prevede modificări clar țintite ale Regulamentului privind MRR (Mecanismele de Redresare și Reziliență) pentru a atinge următoarele obiective:
–adăugarea în PNRR a unor capitole privind REPowerEU care să includă noi reforme și investiții ce vizează îndeplinirea obiectivelor REPowerEU;
Propunerea vizează posibilitatea transferării mai multor resurse din alte instrumente ale Uniunii, precum fondurile de coeziune, sau fondurile pentru agricultură, către MRR pentru a atinge obiectivele REPower EU.

Din capul locului vă spun că nu susțin această abordare și acest mod de lucru cu REPowerEU, iar în cadrul Comisiei de Agricultură, unde sunt membru, am discutat acest subiect.

buda septembrie_b

Mi se pare că risipim fondurile în mod inutil pe direcții pe care nu le putem controla. Stau să mă întreb: de ce, dacă avem acești bani, avem aceste programe care în momentul de față sunt funcționale, trebuie să mai creăm o altă chestiune juridică prin care să cheltuim banii? Știm bine care ne sunt nevoile. Avem bani, haideți să cheltuim acești bani pentru aceste nevoi, nu să inventăm tot felul de fonduri care vor crea dificultăți statelor membre să îi cheltuie. În opinia mea, în acest fel nu facem altceva decât să adăugăm un alt nivel de birocratizare în ceea ce înseamnă cheltuirea acestor resurse financiare.

De câte ori Comisia Europeană nu are bani și se mai gândește să mai facă o chestiune cu care dorește să iasă victorios în fața publicului, vine și ia banii de la Politica de Coeziune și de la Politica Agricolă Comună. Am spus în nenumărate rânduri acest lucru: Haideți cu bani noi din altă parte și alimentați acele obiective pe care voi vreți să le finanțați! Lăsați în pace Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună!

Pe partea de coeziune, vin primarii și autoritățile locale din România, Polonia și oricare alt stat membru al UE și doresc să știe ce pot să facă cu banii pe care îi au. Aceste proiecte, pentru a deveni mature și pentru a avea posibilitatea să cheltuie banii, necesită timp. Primarul își croiește proiectul, își ia avize, face proiecte tehnice și așa mai departe și pe când să și-l finanțeze își dă seama că de fapt Comisia Europeană a luat banii și i-a pus în altă parte. Consider că prin această abordare Comisia Europeană este neserioasă.

Statele membre își creionează PNS care are la bază cheltuirea banilor din Politica Agricolă Comună, pe finanțări previzionate. La finalizarea planurilor, vor ajunge la concluzia că nu le pot finanța, și venim cu alte mecanisme de finanțare de unde statele membre vor trebui să înceapă din nou creionarea proiectelor pe baza noilor proceduri.

Evident, mă voi manifesta în cadrul procedural prin amendamentele pe care le voi depune, dar în opinia mea ar trebui să fim fermi în dezbaterile noastre, să păstrăm și să apărăm Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună. Pentru nu putem să plângem de mila fermierilor, a primarilor, iar când vine momentul să luăm decizii pentru ei, îi lăsă la o parte. Nu mi se pare corect!" A scris eurodeputatul român, pe Facebook. 

Vizualizat: 1116 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Scheme de ajutor de stat în valoare de 4 miliarde euro!

Scheme de ajutor de stat în valoare de 4 miliarde euro!

21 septembrie 2022 - 20:37

Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă a anunțat semnarea convențiilor de garantare pentru IMM Invest Plus, programul prin care Guvernul alocă 4 miliarde euro pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din România.

Scenarii climatice pentru România! Raport ce va fi lansat în decembrie!

Scenarii climatice pentru România! Raport ce va fi lansat în decembrie!

21 septembrie 2022 - 20:02

Peste 120 de reprezentaţi-cheie ai sistemului public, privat, civic şi academic dezbat, pe 21 şi 22 septembrie, în cadrul a opt grupuri de lucru tehnice scenariile climatice pentru România anului 2030, iar concluziile vor fi incluse într-un raport ce va fi lansat în luna decembrie a acestui an.

Ministrul Daea ASTĂZI: Crescătorii de animale vor primi, în premieră, anul acesta avansul APIA!

Ministrul Daea ASTĂZI: Crescătorii de animale vor primi, în premieră, anul acesta avansul APIA!

21 septembrie 2022 - 16:48

”Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA", a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, la finalul ședinței de Guvern. Executivul a aprobat astăzi, așa cum a anunțat deja Agroinfo, plafoanele alocate pentru plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ). 

Primăria unei comune vrea să cedeze 50 ha pășune pentru o centrală fotovoltaică! Crescătorii se opun!

Primăria unei comune vrea să cedeze 50 ha pășune pentru o centrală fotovoltaică! Crescătorii se opun!

21 septembrie 2022 - 08:53

Primăria comunei Gura Foii, județul Dâmbovița, este în negocieri pentru concesionarea unei suprafețe de 50 ha de pășune pentru construirea unei centrale fotovoltaice. Comuna are 130 ha de pășune și-n localitate mai sunt 10 crescători de animale. Crescătorii se opun acestei decizii a primăriei.

Guvern ASTĂZI: Aprobarea cuantumului sprijinului cuplat zootehnic pentru acest an!

Guvern ASTĂZI: Aprobarea cuantumului sprijinului cuplat zootehnic pentru acest an!

21 septembrie 2022 - 07:38

Pe lista proiectelor supuse astăzi, 21 septembrie 2022, aprobării Guvernului, în ședința săptămânală, se află proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum și pentru stabilirea cuantumului acestora, pentru anul de cerere 2022, informează un comunicat al Executivului.

Amendă uriașă pentru un crescător de vaci!

Amendă uriașă pentru un crescător de vaci!

20 septembrie 2022 - 17:51

Un crescător de vaci din localitatea Țânțăreni, județul Gorj, a fost amendat cu 20.000 de lei de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj pentru că avea în fermă un lucrător angajat "la negru".

MADR ASTĂZI: Modificare la plata ajutoarelor excepționale pentru fermieri!

MADR ASTĂZI: Modificare la plata ajutoarelor excepționale pentru fermieri!

20 septembrie 2022 - 16:40

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, că a modificat Hotărârea Guvernului nr. 1032/2022 privind acordarea unor ajutoare excepţionale producătorilor agricoli din sectorul vegetal. Modificarea vizează bugetul alocat pentru plata ajutoarelor excepționale de care beneficiază fermierii din sectorul vegetal.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

20 septembrie 2022 - 11:14

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale aduce la cunoștința beneficiarilor publici decizia emisă de Comisia Europeană în data de 12 septembrie 2022 privind aprobarea modificării Programului Național de Dezvoltare Rurală, prin care sunt aplicabile beneficiarilor PNDR prevederile Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 64/ 2022 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Șeful ADS: Din noiembrie, atribuim teren tinerilor fermieri!

Șeful ADS: Din noiembrie, atribuim teren tinerilor fermieri!

20 septembrie 2022 - 07:47

Avem sute de cereri din partea tinerilor fermieri, ceea ce ne-a determinat să urgentăm inventarierea suprafețelor, inventariere care este supusă și unor presiuni mari de ordin de fond funciar, de reconstituirea dreptului de proprietate, a spus directorul Agenției Domeniilor Statului, George Sava, la TVR1. Acesta a anunțat că din noiembrie se reiau sesiunile pentru atribuirea de teren tinerilor fermieri. 

DAJ: Plată despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă!

DAJ: Plată despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă!

20 septembrie 2022 - 06:43

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Bihor a solicitat primăriilor să se implice mai mult în precompletarea datelor din dosarele pentru acordarea de despăgubiri pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii