Adama
Agreena
AGRICOVER

Nu e corect să luați bani de la Agricultură!

Publicat: 14 septembrie 2022 - 07:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fondurile din Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună sunt în totalitatea lor indispensabile în fața crizei actuale! Avertizează europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, care se opune transferării de fonduri de la Politica Agricolă Comună către Mecanismele de Redresare și Reziliență pentru a atinge obiectivele REPower EU.

"În cadrul unei sedințe de lucru am dezbătut alături de colegii mei un subiect sensibil, care de altfel m-a revoltat, propunerea de regulament a Parlamentului European și al Consiliului, de modificare a Regulamentului (UE) 2021/241 în ceea ce privește capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare și reziliență.

Prezenta propunere prevede modificări clar țintite ale Regulamentului privind MRR (Mecanismele de Redresare și Reziliență) pentru a atinge următoarele obiective:
–adăugarea în PNRR a unor capitole privind REPowerEU care să includă noi reforme și investiții ce vizează îndeplinirea obiectivelor REPowerEU;
Propunerea vizează posibilitatea transferării mai multor resurse din alte instrumente ale Uniunii, precum fondurile de coeziune, sau fondurile pentru agricultură, către MRR pentru a atinge obiectivele REPower EU.

Din capul locului vă spun că nu susțin această abordare și acest mod de lucru cu REPowerEU, iar în cadrul Comisiei de Agricultură, unde sunt membru, am discutat acest subiect.

buda septembrie_b

Mi se pare că risipim fondurile în mod inutil pe direcții pe care nu le putem controla. Stau să mă întreb: de ce, dacă avem acești bani, avem aceste programe care în momentul de față sunt funcționale, trebuie să mai creăm o altă chestiune juridică prin care să cheltuim banii? Știm bine care ne sunt nevoile. Avem bani, haideți să cheltuim acești bani pentru aceste nevoi, nu să inventăm tot felul de fonduri care vor crea dificultăți statelor membre să îi cheltuie. În opinia mea, în acest fel nu facem altceva decât să adăugăm un alt nivel de birocratizare în ceea ce înseamnă cheltuirea acestor resurse financiare.

De câte ori Comisia Europeană nu are bani și se mai gândește să mai facă o chestiune cu care dorește să iasă victorios în fața publicului, vine și ia banii de la Politica de Coeziune și de la Politica Agricolă Comună. Am spus în nenumărate rânduri acest lucru: Haideți cu bani noi din altă parte și alimentați acele obiective pe care voi vreți să le finanțați! Lăsați în pace Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună!

Pe partea de coeziune, vin primarii și autoritățile locale din România, Polonia și oricare alt stat membru al UE și doresc să știe ce pot să facă cu banii pe care îi au. Aceste proiecte, pentru a deveni mature și pentru a avea posibilitatea să cheltuie banii, necesită timp. Primarul își croiește proiectul, își ia avize, face proiecte tehnice și așa mai departe și pe când să și-l finanțeze își dă seama că de fapt Comisia Europeană a luat banii și i-a pus în altă parte. Consider că prin această abordare Comisia Europeană este neserioasă.

Statele membre își creionează PNS care are la bază cheltuirea banilor din Politica Agricolă Comună, pe finanțări previzionate. La finalizarea planurilor, vor ajunge la concluzia că nu le pot finanța, și venim cu alte mecanisme de finanțare de unde statele membre vor trebui să înceapă din nou creionarea proiectelor pe baza noilor proceduri.

Evident, mă voi manifesta în cadrul procedural prin amendamentele pe care le voi depune, dar în opinia mea ar trebui să fim fermi în dezbaterile noastre, să păstrăm și să apărăm Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună. Pentru nu putem să plângem de mila fermierilor, a primarilor, iar când vine momentul să luăm decizii pentru ei, îi lăsă la o parte. Nu mi se pare corect!" A scris eurodeputatul român, pe Facebook. 

Vizualizat: 1898 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

17 septembrie 2024 - 07:57

Cererile de plată APIA pot fi modificate sau retrase total sau parţial, fără penalități, de către fermieri, în cazul intervenţiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafeţelor, pâna la data de 20 septembrie 2024, precizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

17 septembrie 2024 - 07:39

Ajutorul național tranzitoriu ovine/caprine este subvenția acordată crescătorilor de oi și/sau capre de la bugetul de stat din bugetul stabilit anului următor anului de cerere. Agroinfo a obținut informații privind suma alocată pentru acest an, pentru 2024, pentru plată.

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

17 septembrie 2024 - 07:13

Fermierii beneficiază și-n acest an de un avans APIA plătit din 16 octombrie 2024, conform anunțului făcut deja de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Procentul pentru plățile directe, practicat la avansul APIA și aprobat de Comisia Europeană, este de 70%. Două scheme de plată pe hectar vor intra cu siguranță la plata avansului din acest an. Agroinfo a obținut cuantumul pe hectar.

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

17 septembrie 2024 - 06:35

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de un avans de 70% din cuantumul subvenției europene pe cap animal, sprijinul cuplat zootehnic. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat deja că data pentru plățile în avans este 16 octombrie 2024. Agroinfo a obținut cuantumul pe cap animal pentru aceste subvenții din zootehnie, aferent acestui an de campanie.

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

17 septembrie 2024 - 06:16

Evenimentul emblematic al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, ZIUA PORUMBULUI OREZU a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, la ferma domnului Nicolae SITARU, unul dintre fondatorii Forumului APPR.

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

16 septembrie 2024 - 07:48

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, Hunedoara, cunoscut drept cel mai bogat oier din România, a anunțat că a fost suspendată Sărbătoarea Crescătorilor de Ovine - Țurcana, Regina Munților.

Bilanț tragic: Şapte morți și zeci de mii de sinistrați în inundațiile care au lovit România, Polonia, Cehia, Austria!

Bilanț tragic: Şapte morți și zeci de mii de sinistrați în inundațiile care au lovit România, Polonia, Cehia, Austria!

16 septembrie 2024 - 07:23

Inundații catastrofale în Europa de Est. Şapte morți, dintre care cinci în România, și zeci de mii de sinistrați din Polonia până în Austria, din cauza uraganului Boris.

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru crescătorii de animale din zonele afectate de inundații!

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru crescătorii de animale din zonele afectate de inundații!

16 septembrie 2024 - 06:57

În urma precipitațiilor abundente și a inundațiilor din ultimele ore, ANSVSA a instituit, la nivel central, o celulă de criză pentru a monitoriza și gestiona situația animalelor din zonele afectate. 

Data anunțată oficial plăți APIA hectar, cap animal din acest an!

Data anunțată oficial plăți APIA hectar, cap animal din acest an!

16 septembrie 2024 - 06:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că demarează plata avansului la subvențiile APIA pe hectar și cap animal, aferente acestui an, din data de 16 octombrie 2024.

Județul din care dispar vacile și porcii!

Județul din care dispar vacile și porcii!

16 septembrie 2024 - 06:06

Vremurile tot mai grele din ultimii ani au dus la pierirea unui sector esențial pentru județul Vaslui și doar pasiunea si dragostea fațã de animale îi mai determinã pe unii fermieri sã nu renunțe.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii