EXCLUSIV AGROINFO. Nu am teren la APIA, am doar animalele înregistrate, am dreptul la ajutorul Covid-19? Am teren la APIA, cresc animale, dar nu am animalele înregistrate la APIA, am dreptul la ajutorul Covid-19? AGROINFO a primit o avalanșă de astfel de mesaje, cu diferite situații, de la crescătorii de animale. Toate răspunsurile le dă, exclusiv pentru AGROINFO, un șef Serviciu Măsuri Specifice din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Mulți dintre crescătorii de animale nu sunt înregistrați la APIA cu teren arabil sau pășune. Nu au cerut subvenții APIA pentru teren nici anul acesta, nici anul trecut. Au dreptul acești crescători de animale la ajutorul Covid-19 acordat pe Măsura 21?
Mulți dintre crescătorii de animale, mai ales cei de oi și capre, au solicitat la APIA, anul trecut și anul acesta, doar ajutorul național tranzitoriu (ANT), subvenția mică, așa cum îi spun ei, subvenție plătită de la bugetul național, nu au teren și nici nu au cerut sprijin cuplat zootehnic, subvenție europeană. Au dreptul acești crescători la ajutorul Covid-19?
Sunt crescători de animale care au solicitat la APIA, anul trecut și anul acesta, doar subvențiile pentru teren, nu și cele pentru animale. Au dreptul acești crescători la ajutorul Covid-19?
AGROINFO a rugat un șef Serviciu Măsuri Specifice APIA, care are multă experiență în agenția de plăți, să explice pentru crescătorii de animale cine îndeplinește condițiile pentru ajutorul Covid-19 acordat pe Măsura 21 pentru fermele de animale. Pe scurt, cine are dreptul la această plată. Ne explică doamna ing. Mirela Paraschiv, șef Serviciu Măsuri Specifice APIA Hunedoara, pentru fiecare situație în parte.
1. Un crescător de animale care a solicitat la APIA doar ajutorul național tranzitoriu din zootehnie (ANT), nu are teren agricol și nu a cerut nici sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) are dreptul la ajutorul Covid-19?
Având în vedere că nu îndeplinește condiția de fermier activ, teoretic, nu ar avea dreptul să primească acest ajutor. Dar noi nu putem să restricționăm depunerea cererii. Adică, omul își depune cererea și vedem mai departe cum o gestionăm. Dar, în principiu, el trebuie să îndeplinească această condiție de fermier activ, atât la 2019, cât și la 2020. Adică, trebuie să aibă cerere unică APIA cu solicitarea formelor de sprijin și pe suprafață și așa mai departe, a explicat ing. Mirela Paraschiv, șef Serviciu Măsuri Specifice APIA Hunedoara, exclusiv pentru AGROINFO.
De ce nu îndeplinește crescătorul respectiv de animale condiția de fermier activ? Pentru că nu a cerut la APIA, nici anul trecut, nici anul acesta una dintre plățile directe. ATENȚIE! Ajutorul național tranzitoriu, ANT, subvenția mică, NU ESTE PLATĂ DIRECTĂ! AGROINFO v-a explicat și ieri AICI care sunt plățile directe.
2. Un crescător de animale care nu a cerut la APIA, nici anul trecut, nici anul acesta, subvenții pentru teren, pășune, dar a cerut la APIA sprijinul cuplat zootehnic (SCZ), anul trecut sau îl solicită anul acesta, îndeplinește condițiile ca să ia ajutorul Covid-19?
Dacă a beneficiat de sprijin cuplat, fără discuție, că da. Sigur că da, a răspuns ing. Mirela Paraschiv, APIA Hunedoara.
Cât se poate de clar! Un crescător de animale care nu are teren înregistrat la APIA, nu a cerut subvenții pe teren anul trecut, nu cere nici anul acesta, dar a solicitat sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) pentru animale sau îl solicită în cererea depusă anul acesta la APIA, îndeplinește condițiile pentru a încasa ajutorul Covid-19. De ce? PENTRU CĂ SPRIJINUL CUPLAT ZOOTEHNIC ESTE O PLATĂ DIRECTĂ!
Dacă un crescător de animale, bovine sau ovine, caprine, a depus la APIA cererea unică doar pentru teren și nu a solicitat la plata subvențiilor și animalele, îndeplinește condițiile pentru acordarea ajutorului Covid-19?
Dacă are cerere pentru teren înseamnă că se încadrează la condiția de fermier activ deoarece a cerut plata pe suprafață și nu are niciun impediment faptul că nu a solicitat plăți pe zootehnie. Va veni cu acel extras (adeverință n.r.) de la medicul veterinar din care rezultă numărul de capete de femele bovine cu vârsta de minimum 24 de luni la data de 1 iulie 2020 sau femele ovine/caprine, cu vârsta de minim 12 luni la data de 1 iulie 2020 și se încadrează fără discuție dacă are mai mult de 5 capete, în cazul bovinelor, sau 50 de capete, în cazul ovinelor și caprinelor, a explicat ing. Mirela Paraschiv, exclusiv pentru AGROINFO.
Bugetul total al Măsurii 21 este limitat la 150 de milioane de euro. Din acești bani, trebuie plătite ajutoare atât crescătorilor de animale, cât și cultivatorilor de legume, fructe și cartofi. Astfel, solicitanții trebuie triați cumva, în baza unor condiții clare, stabilite de APIA.
Vă reamintim că ajutorul Covid-19 se acordă sub forma unei sume forfetare, adică o sumă fixă, pe exploatația agricolă. Suma maximă pentru fermele de bovine este de 7.000 de euro/fermă, iar pentru fermele de ovine și caprine este de 2.500 de euro/fermă.
ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
CITEȘTE ȘI: DATA DE REFERINȚĂ AJUTOR APIA MĂSURA 21 PENTRU OVINE, CAPRINE ȘI BOVINE!
CITEȘTE ȘI: DOCUMENTUL OBLIGATORIU PENTRU AJUTORUL DE MAXIM 2.500 DE EURO PE FERMA DE OVINE SAU DE CAPRINE!