Adama
Vinasa Rompak

Noul Cod Silvic: Oamenii nu vor mai fi nevoiți să-și cumpere lemne de la sute de kilometri distanță!

Publicat: 02 august 2023 - 10:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Mediului a lansat în consultare publică proiectul Noului Cod Silvic. Tot ce s-a modificat până azi în domeniul legislativ silvic au fost „peticeli”, ceea ce dezbatem azi e un act normativ scris de la zero, a precizat ministrul.

„Am ținut cont de nevoile sectorului, de așteptările pe care societatea le are față de pădure, de provocările europene și de faptul că pădurile sunt cel mai bun aliat în lupta cu schimbările climatice. Noul Cod Silvic este foarte aproape de cum ar trebui să arate legislația primară legată de silvicultură în orice stat. Vom avea timp suficient de dezbatere. Mă aștept la un feedback important, fie că vorbim de industrie, mediul academic, ONG-uri, cetățeni. Pădurea e un lucru care interesează întreaga populație. Este o parte importantă în adoptarea unui act normativ. Mă aștept ca adoptarea să se facă în Parlament, așa cum îi stă bine oricărei legislații primare extrem de importantă”, a spus Mircea Fechet.

El a enumerat noutățile din acest proiect:

"Tăierile la ras. Acestea sunt interzise în procent de 5% din suprafața împădurită a României. Prin proiect se va aplica la 50% din întreaga suprafață împădurită din România. Nu doar în parcuri naționale, nu doar în parcuri naturale, dar și pe suprafața tuturor ariilor naturale protejate din România tăierile la ras vor fi interzise. Noul Cod Silvic va permite statului să își asume împădurirea terenurilor care au fost în trecut despădurite și apoi abandonate de proprietari. Există foarte multe astfel de suprafețe, iar prin Noul Cod Silvic vom înlesni intervenția statului pe terenul acestor proprietari necunoscuți. Ele sunt numite suprafețe ale nimănui. Discutăm despre aproximativ 5.000 de hectare identificate până în acest moment.

cod silvic colaj_b

Noul Cod Silvic va stabili lupta digitalizată cu tăierile ilegale. Avem 46 de milioane de euro din PNRR care să combată tăierile ilegale. Fie că vorbim de rețeaua de camere video, 350, care va constitui o vastă rețea, fie că discutăm de tehnologii LiDAR.

Voi propune prin acest cod încă un lucru important care se referă la furtul de masă lemnoasă. Există în Codul Penal anumite infracțiuni. Vom introduce alte două infracțiuni. Trebuie să reglementăm falsul în declarații. Pentru că există metode neortodoxe de utilizare ale aplicației SUMAL în care există un anumit grad de inventivitate. Introducerea în sistem a unor date falsificate va fi asimilată infracțiunii de fals în declarații și va fi un risc de închisoare de până la 5 ani. De asemenea, am hotărât să introducem o sancțiune complementară pentru furtul de lemne. Astăzi, ca să fie infracțiune transportul de masă lemnoasă furată, trebuie să existe o cantitate de minim zece metri cubi. Existau foarte multe situații când ne încadram sub această cantitate – 9, 9 mc, 9 și jumătate. Prin noul cod ne raportăm și la un procent de 20% din valoarea declarată. Tot ce este peste 20% lemn furat va însemna infracțiune. Și, complementar, vom propune în noul cod și măsura confiscării autoturismului cu care se efectuează acest transport.

Paznicii pădurii nu vor mai fi doar pădurari. Prin noul cod, pe lângă precizarea că paza pădurii e obligatorie prin lege, va exista posibilitatea ca aceste servicii să fie realizată și cu alte entități. Vom încerca să redefinim rolul pădurarului, respectiv de specialist, de îngrijitor al pădurii.

Vom stabili comunitățile care au o dependență critică față de pădure. E vorba de comunități care se află în zone de protecție strictă și nu pot să beneficieze, așa cum au făcut-o zeci de ani sau poate mai mult, de pădurea respectivă. Vom asigura cadrul legislativ astfel încât, indiferent de factorul de protecție al unei păduri dintr-o arie protejată din apropierea unei comunități să nu ne aflăm în situația în care oamenii să fie nevoiți să își cumpere lemn de foc pentru iarnă de la sute de kilometri.

O altă noutate se referă la asigurarea resurselor financiare pentru accesibilizarea fondului forestier și pentru construcția de depozite de lemn. În România avem, statistic, doar 6 metri de drum forestier la un hectar. Media europeană e dublă. Austria are 40 de metri la hectar.
Vom introduce noi categorii de ecosisteme cu înaltă valoarea de conservare – păduri declarate monumente ale naturii, rezervații științifice
Un alt concept nou: insulă de îmbătrânire. Suprafețe de minim 1.000 de metri pătrați vor putea fi protejate de la tăiere, acolo unde avem o valoare mare a ecosistemului”.

sursa

 

Vizualizat: 1434 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii