Adama
Vinasa Rompak

Noua subvenție APIA pentru fermele mici, gospodăriile tradiționale!

Publicat: 20 octombrie 2022 - 15:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) este noua subvenție, eco-schemă, de care vor beneficia micii fermieri, crescători de animale începând din 2023. Cuantumul maxim este de 98,8 euro/ ha, precizează Planul Național Strategic 2023-2027, transmis de Ministerul Agriculturii Comisiei Europene în data de 18 octombrie 2022. 

" Eco-schema se adresează fermelor de mici dimensiuni (denumite generic Gospodărie Tradițională), majoritare în cadrul fermelor înscrise în IACS. 

taranul-roman_b

Scopul ecoschemei este de a încuraja gospodăriile tradiționale, cu o supfață maximă de 10 ha, în aplicarea practicilor agricole prietenoase cu mediu și a continua tradițiile spațiului rural în agricultură. Totodată, ecoschema vine în sprijinul micilor fermieri prin menținerea vitalității spațiului rural, cu respectarea capitalului natural și menținerea biodiversității. Schema se adresează categoriilor de ferme vegetale care dețin și efective de animale în cadrul exploatațiilor din teren agricol (arabil, pajiști și culturi permanente).

Prin aplicarea condițiilor generale obligatorii ale ecoschemei se va asigura un aport considerabil pentru protecția resurselor naturale, sol, apă și aer.

Cerința obligatorie de a deține între 0,3-1 UVM va asigura menținerea ecosistemelor naturale prin asigurarea pășunatului rațional și menținerea încărcării minime de erbivore (conform SMR 11) pe pășunile permanente conduce la prezervarea capacității de sechestrare a carbonului și menținerea biodiversității.

Totodată, prin cultivarea plantelor la nivelul gospodăriei tradiționale se va asigura un nivel constant al furajării și al efectivelor de animale pe întreg parcursul anului, aspect care va contribui la continuarea activității agricole și menținerea în bune condiții agricole și de mediu a terenurilor în zonele rurale și evitarea abandonului.

În zonele rurale,de deal și munte în special în exploatațiile de mici dimensiuni se regăsesc și livezile extensive tradiționale în care se poate desfășura activitatea de pășunat contribuind la stoparea și inversarea pierderii biodiversității, la îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și la conservarea habitatelor și a peisajelor.

Prin eco-schemă se va sprijini și cultivarea suprafețelor cu cel puțin 10% plante proteaginoase. Astfel, cultivarea acestor specii bogate în proteină, îmbunătățesc ciclul durabil al azotului, a materiei organice a solului fiind bune plante premergătoare. Prin aportul de azot adus în sol se va reduce consumul de îngrășăminte chimice.

Plantele cultivate precum, lucernă, soia, linte, mazăre, măzăriche, trifoi, sparcetă, ghizdei, mazăre, fasole, ș.a., sfeclă, gulie furajeră, plante oleaginoase, triticale, graminee specifice alcătuirii rațiilor furajere de calitate și sănătoase vor asigura furajarea efectivelor cu proteină vegetală autohtonă.

Condițiile specifice ale ecoschemei conduc la sporirea ambiției de mediu prin depășirea standardelor de bază prevăzute în GAEC 6. Astfel, acoperirea terenului pe 85% din suprafața de teren arabil are ca scop principal protejarea solurilor în perioadele cele mai sensibile pe parcursul anului agricol (15 iunie-15 octombrie), în scopul atenuării schimbărilor climatice iar în cazul culturilor permanente acoperirea terenului se va realiza, pe 75% din suprafața de teren.

O ultimă cerință specifică vizează, plantarea a doi arbori /ha anual ce contribuie la protecția culturilor, stoparea și inversarea pierderii biodiversității, la îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și la conservarea habitatelor și a peisajelor, ce pot constitui un refugiu pentru păsări și animale. De asemenea, pe termen mediu poate constitui un sprijin pentru reducerea eroziunii solului, reducerea temperaturii solului în zonele de proximitate a exploatației, cât și o influență ușoară asupra capacității de menținerea apei în sol și sechestrarea de carbon.

Condiții generale obligatorii:

1. Fermierul deține un efectiv de animale din speciile: ovine, caprine, bovine, bubaline, ecvidee cuprins între 0,3-1 UVM / ha, înscrise în Baza Națională de Date a ANSVSA și ANZ, după caz, pentru o perioadă de minimum 6 luni calendaristice;

2. În cazul în care fermierul exploatează teren arabil (TA), acesta trebuie să cultive cel puțin 10% din suprafață ocupată cu:
- plante leguminoase, fixatoare de azot, care sunt bogate în proteină vegetală, conform practicilor fitotehnice și de tehnologie agricolă, în vederea îmbunătățirii calității solului cu nutrienți naturali, precum specii proteaginoase/leguminoase: lucernă, soia, linte, mazăre, măzăriche, trifoi, sparcetă, ghizdei, fasole, năut, bob, lupin sp., fasoliță.
Pe restul suprafeței fermierii vor cultiva, după caz, cel puțin una din următoarele specii de plantele: plante oleaginoase, porumb, ovăz, orz, grâu, triticale (graminee specifice), sfeclă, gulie furajeră, plante care intră în alcătuirea rațiilor furajere de calitate și sănătoase
sau cu:
- pajiște temporară.

Condiții specifice:

A. Fermierii trebuie să planteze anual cel puțin 2 arbori pe ha, la nivel de exploatație , precum: populații locale de pomi fructiferi și arbori: Măr, Piersic, Prun, Corcoduș Zarzăr, Cais, Cireș, Vișin, Gutui), Nuc, Stejar, Ulm, Tei, Salcâm, Glădiţă, Paltin, Arţar, Jugastru, Pin, Sălcioară, Castan, precum și alte specii.
Pentru suprafețele de pajiști se aplică doar varianta A.

B. Fermierul este obligat ca în perioada 15 iunie – 15 octombrie, să păstreze terenul acoperit în proporție de cel puțin:
- 85% în cazul terenurilor arabile prin miriștea rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate. În intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului și înființarea culturii principale de cel mult 2 săptămâni.
- 75% în cazul culturilor permanente prin acoperirea minimă a solului cu fâșii inierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale.

Fermierii care optează pentru această ecoschemă nu pot accesa Ecoschema PD - 06 - Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști.

Fermierul deține o exploatație de minimum 1 ha și maximum 10 ha teren arabil (TA) sau pajiște permanentă (PP), culturi permanente (CP) sau mixt , cu parcele de minimum de 0,3 ha TA sau PP și 0,1 ha pentru CP.

Suprafața eligibilă:
Ecoschema se aplică în fermele de minim 1 ha și maximum 10 ha pe toate suprafețele de culturi în teren agricol (teren arabil (TA), culturi permanente (CP) și pajiști permanente(PP)) cu parcele de minimum de 0,3 ha TA sau PP și 0,1 ha pentru CP.

Ecoschema impune ca în perioada cea mai sensibilă din cursul anului (15 iunie – 15 octombrie), să se asigure o acoperire minimă a solului pe cel puțin 85% din suprafața arabilă a exploatației, respectiv pe cel puțin 75% din suprafața de cultură permanentă a exploatației, depășind astfel ambiția de mediu impusă de GAEC 6 de 80% pentru terenurile arabile, respectiv 50% pentru culturile permanente.

Ecoschema Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) constituie o plată anuală uniformă pe suprafața de teren eligibilă, suplimentară BISS, conform art. 31 alin. (7) lit. a din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021.

Cuantumul unitar planificat în perioada 2023-2027 este de 76 euro/ha.
Cuantumul maxim este de 98,8 euro/ ha.
Cuantumul minim este de 64,60 euro/ ha," se arată în Planul Național Strategic 2023-2027. 

Vizualizat: 17812 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii