Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) este noua subvenție, eco-schemă, de care vor beneficia micii fermieri, crescători de animale începând din 2023. Cuantumul maxim este de 98,8 euro/ ha, precizează Planul Național Strategic 2023-2027, transmis de Ministerul Agriculturii Comisiei Europene în data de 18 octombrie 2022.
" Eco-schema se adresează fermelor de mici dimensiuni (denumite generic Gospodărie Tradițională), majoritare în cadrul fermelor înscrise în IACS.
Scopul ecoschemei este de a încuraja gospodăriile tradiționale, cu o supfață maximă de 10 ha, în aplicarea practicilor agricole prietenoase cu mediu și a continua tradițiile spațiului rural în agricultură. Totodată, ecoschema vine în sprijinul micilor fermieri prin menținerea vitalității spațiului rural, cu respectarea capitalului natural și menținerea biodiversității. Schema se adresează categoriilor de ferme vegetale care dețin și efective de animale în cadrul exploatațiilor din teren agricol (arabil, pajiști și culturi permanente).
Prin aplicarea condițiilor generale obligatorii ale ecoschemei se va asigura un aport considerabil pentru protecția resurselor naturale, sol, apă și aer.
Cerința obligatorie de a deține între 0,3-1 UVM va asigura menținerea ecosistemelor naturale prin asigurarea pășunatului rațional și menținerea încărcării minime de erbivore (conform SMR 11) pe pășunile permanente conduce la prezervarea capacității de sechestrare a carbonului și menținerea biodiversității.
Totodată, prin cultivarea plantelor la nivelul gospodăriei tradiționale se va asigura un nivel constant al furajării și al efectivelor de animale pe întreg parcursul anului, aspect care va contribui la continuarea activității agricole și menținerea în bune condiții agricole și de mediu a terenurilor în zonele rurale și evitarea abandonului.
În zonele rurale,de deal și munte în special în exploatațiile de mici dimensiuni se regăsesc și livezile extensive tradiționale în care se poate desfășura activitatea de pășunat contribuind la stoparea și inversarea pierderii biodiversității, la îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și la conservarea habitatelor și a peisajelor.
Prin eco-schemă se va sprijini și cultivarea suprafețelor cu cel puțin 10% plante proteaginoase. Astfel, cultivarea acestor specii bogate în proteină, îmbunătățesc ciclul durabil al azotului, a materiei organice a solului fiind bune plante premergătoare. Prin aportul de azot adus în sol se va reduce consumul de îngrășăminte chimice.
Plantele cultivate precum, lucernă, soia, linte, mazăre, măzăriche, trifoi, sparcetă, ghizdei, mazăre, fasole, ș.a., sfeclă, gulie furajeră, plante oleaginoase, triticale, graminee specifice alcătuirii rațiilor furajere de calitate și sănătoase vor asigura furajarea efectivelor cu proteină vegetală autohtonă.
Condițiile specifice ale ecoschemei conduc la sporirea ambiției de mediu prin depășirea standardelor de bază prevăzute în GAEC 6. Astfel, acoperirea terenului pe 85% din suprafața de teren arabil are ca scop principal protejarea solurilor în perioadele cele mai sensibile pe parcursul anului agricol (15 iunie-15 octombrie), în scopul atenuării schimbărilor climatice iar în cazul culturilor permanente acoperirea terenului se va realiza, pe 75% din suprafața de teren.
O ultimă cerință specifică vizează, plantarea a doi arbori /ha anual ce contribuie la protecția culturilor, stoparea și inversarea pierderii biodiversității, la îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și la conservarea habitatelor și a peisajelor, ce pot constitui un refugiu pentru păsări și animale. De asemenea, pe termen mediu poate constitui un sprijin pentru reducerea eroziunii solului, reducerea temperaturii solului în zonele de proximitate a exploatației, cât și o influență ușoară asupra capacității de menținerea apei în sol și sechestrarea de carbon.
Condiții generale obligatorii:
1. Fermierul deține un efectiv de animale din speciile: ovine, caprine, bovine, bubaline, ecvidee cuprins între 0,3-1 UVM / ha, înscrise în Baza Națională de Date a ANSVSA și ANZ, după caz, pentru o perioadă de minimum 6 luni calendaristice;
2. În cazul în care fermierul exploatează teren arabil (TA), acesta trebuie să cultive cel puțin 10% din suprafață ocupată cu:
- plante leguminoase, fixatoare de azot, care sunt bogate în proteină vegetală, conform practicilor fitotehnice și de tehnologie agricolă, în vederea îmbunătățirii calității solului cu nutrienți naturali, precum specii proteaginoase/leguminoase: lucernă, soia, linte, mazăre, măzăriche, trifoi, sparcetă, ghizdei, fasole, năut, bob, lupin sp., fasoliță.
Pe restul suprafeței fermierii vor cultiva, după caz, cel puțin una din următoarele specii de plantele: plante oleaginoase, porumb, ovăz, orz, grâu, triticale (graminee specifice), sfeclă, gulie furajeră, plante care intră în alcătuirea rațiilor furajere de calitate și sănătoase
sau cu:
- pajiște temporară.
Condiții specifice:
A. Fermierii trebuie să planteze anual cel puțin 2 arbori pe ha, la nivel de exploatație , precum: populații locale de pomi fructiferi și arbori: Măr, Piersic, Prun, Corcoduș Zarzăr, Cais, Cireș, Vișin, Gutui), Nuc, Stejar, Ulm, Tei, Salcâm, Glădiţă, Paltin, Arţar, Jugastru, Pin, Sălcioară, Castan, precum și alte specii.
Pentru suprafețele de pajiști se aplică doar varianta A.
B. Fermierul este obligat ca în perioada 15 iunie – 15 octombrie, să păstreze terenul acoperit în proporție de cel puțin:
- 85% în cazul terenurilor arabile prin miriștea rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate. În intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului și înființarea culturii principale de cel mult 2 săptămâni.
- 75% în cazul culturilor permanente prin acoperirea minimă a solului cu fâșii inierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale.
Fermierii care optează pentru această ecoschemă nu pot accesa Ecoschema PD - 06 - Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști.
Fermierul deține o exploatație de minimum 1 ha și maximum 10 ha teren arabil (TA) sau pajiște permanentă (PP), culturi permanente (CP) sau mixt , cu parcele de minimum de 0,3 ha TA sau PP și 0,1 ha pentru CP.
Suprafața eligibilă:
Ecoschema se aplică în fermele de minim 1 ha și maximum 10 ha pe toate suprafețele de culturi în teren agricol (teren arabil (TA), culturi permanente (CP) și pajiști permanente(PP)) cu parcele de minimum de 0,3 ha TA sau PP și 0,1 ha pentru CP.
Ecoschema impune ca în perioada cea mai sensibilă din cursul anului (15 iunie – 15 octombrie), să se asigure o acoperire minimă a solului pe cel puțin 85% din suprafața arabilă a exploatației, respectiv pe cel puțin 75% din suprafața de cultură permanentă a exploatației, depășind astfel ambiția de mediu impusă de GAEC 6 de 80% pentru terenurile arabile, respectiv 50% pentru culturile permanente.
Ecoschema Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) constituie o plată anuală uniformă pe suprafața de teren eligibilă, suplimentară BISS, conform art. 31 alin. (7) lit. a din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021.
Cuantumul unitar planificat în perioada 2023-2027 este de 76 euro/ha.
Cuantumul maxim este de 98,8 euro/ ha.
Cuantumul minim este de 64,60 euro/ ha," se arată în Planul Național Strategic 2023-2027.