Crescătorii de animale care vor să-și păstreze și anul acesta subvențiile APIA pe cap animal cu cel mai mare cuantum din zootehnie, achitate din fonduri europene, sunt obligați să respecte această nouă regulă APIA. Modificarea a fost făcută la sfârșitul anului trecut în Planul Național Strategic 2023-2027, documentul de bază pentru plățile din agricultură, și a fost aprobată tot atunci.
Modificările vizează următoarele subvenții APIA:
PD-07 Creşterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte
PD-08 Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşat
PD-10 Sprijin cuplat pentru venit -lucernă
PD-21 Sprijin cuplat pentru venit– vaci de lapte,
PD-22 Sprijin cuplat pentru venit - carne vită
PD-23 -Sprijin cuplat pentru venit – bivolițe de lapte
PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine, caprine
DR-06 Bunăstarea animalelor
Concret, toate animalele pentru care se solicită anul acesta subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) trebuie să fie înscrise în Baza Națională de Date (BND).
"Toate refeințele privind identificarea și înscrierea animalelor se va face prin raportarea la Baza Națională de Date (BND) a ANSVSA și nu la RNE (Registrul Național al Exploatațiilor), așa cum era prevăzut anul trecut în PS 2023-2027.
Această modificare este necesară a fi realizată ca urmare a intrării în vigoare la 12 ianuarie 2023 a Ordinului ANSVSA nr. 208/2022 privind aprobarea Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor,
cervideelor şi renilor, normă care pune în vigoare prevederile Regulamentului de punere în aplicare nr. 520/2021 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte trasabilitatea anumitor animale terestre deţinute.
Modificarea textului la nivelul fișelor intervențiilor PD-07, PD-08, PD-10, PD-21, PD-22, PD-23, PD-24 şi DR-06 referitoare la cerința ca animalele să fie înscrise și identificate în Baza Națională de Date (BND) a ANSVSA, va conduce la o abordare unitară în cadrul PS PAC 2023-2027, fiind în concordanță cu legislația în vigoare aplicabilă în domeniul identificării animalelor.
Mai mult, această modificare va facilita procesul de identificare a animalelor pentru care se solicită sprijin, acestă baza de date fiind interconectată cu baza de date a agenției de plăți.
Modificare este aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024," precizează PNS 2023-2027.