Adama
Vinasa Rompak

Nou Regulament UE: Ajutoare excepționale pentru fermieri!

Publicat: 28 martie 2022 - 15:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană a adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/467 AL COMISIEI din 23 martie 2022 de acordare a unor ajutoare excepționale de adaptare producătorilor din sectoarele agricole. Potrivit Regulamentului, UE pune la dispoziția statelor membre suma de 500 de milioane de euro pentru a fi împărțită fermierilor sub forma unor ajutoare excepționale, achitate acestora până la data de 30 septembrie 2022.

Suma acordată de UE poate fi suplimentată de fiecare stat membru cu ajutoare naționale suplimentare până la maximum 200 % din cuantumul corespunzător stabilit pentru fiecare stat membru. României îi revin 25.490. 649 de euro. Suma poate fi suplimentată de la bugetul național cu 200%, astfel încât cuantumul ajutoarelor acordate fermierilor români să ajungă la circa 75 milioane euro.

"Invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022 are un impact asupra fermierilor din Uniune. (...)

Pentru a reacționa în mod eficient și eficace la amenințarea de perturbare a pieței, este esențial ca ajutoarele să fie puse la dispoziția producătorilor din sectoarele agricole din Uniune afectați de o astfel de perturbare a pieței. Statele membre trebuie să aleagă unul sau mai multe dintre sectoarele vizate, sau părți ale acestora, pentru a sprijini producătorii care sunt cei mai afectați de perturbarea pieței.

Prin urmare, este oportun să se acorde statelor membre un grant financiar pentru a sprijini producătorii angajați în activități de promovare a securității alimentare sau de corectare a dezechilibrelor pieței, în scopul de a permite adaptarea necesară. Cuantumul disponibil pentru fiecare stat membru trebuie să fie determinat ținând seama de ponderea respectivă a fiecărui stat în sectorul agricol al Uniunii, pe baza plafoanelor nete pentru plățile directe stabilite în anexa III la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului

Statele membre trebuie să conceapă măsuri care să contribuie la securitatea alimentară sau la corectarea dezechilibrelor pieței. Fermierii trebuie să fie eligibili pentru sprijin în cadrul acestor măsuri, cu condiția să se angajeze în una sau mai multe dintre următoarele activități care urmăresc aceste obiective: economia circulară, gestionarea nutrienților, utilizarea eficientă a resurselor și metodele de producție favorabile mediului și climei.

Statele membre trebuie să distribuie ajutoarele prin intermediul celor mai eficace canale, pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii care să țină seama de amploarea perturbării pieței în diferitele sectoare, asigurându-se, în același timp, că fermierii sunt beneficiarii finali ai ajutoarelor și evitând orice denaturare a pieței și a concurenței.

Deoarece cuantumul alocat fiecărui stat membru va compensa doar o parte din pierderile reale suferite de producătorii din sectoarele agricole, trebuie să se permită statelor membre să acorde sprijin național suplimentar producătorilor respectivi, în aceleași condiții de obiectivitate, nediscriminare și evitare a denaturării concurenței. Având în vedere amploarea crizei actuale, acest sprijin național suplimentar poate fi, în mod excepțional, de maximum două ori mai mare decât cuantumurile respective stabilite în anexa la prezentul regulament.

colaj-ajutor-ue_b

Pentru a oferi statelor membre flexibilitatea de a distribui ajutoarele după cum o cer împrejurările pentru a face față perturbării pieței, statelor membre trebuie să li se permită să le cumuleze cu alte tipuri de sprijin finanțat din Fondul european de garantare agricolă și din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

Pentru a se asigura că producătorii primesc ajutoare în cel mai scurt timp posibil, statelor membre trebuie să li se permită să pună în aplicare prezentul regulament fără întârziere.

Se pun la dispoziția statelor membre ajutoare din partea Uniunii în cuantum total de 500 000 000 EUR, pentru a acorda ajutoare excepționale de adaptare producătorilor din sectoarele enumerate la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, sub rezerva condițiilor stabilite în prezentul regulament.

Potrivit art.1, alin.2 din Regulamentul UE 1.308/2013, ajutoarele excepționale pot fi acordate pentru următoarea listă de produse agricole: cereale, orez, zahăr, furaje uscate, semințe, hamei, in și cânepă, fructe și legume, carne de vită, de mânzat, de porc, de oaie și capră, de pasăre, lapte și produse lactate, ouă, produse apicole, pomi, tutun. 

(2) Statele membre utilizează cuantumurile puse la dispoziția lor, astfel cum sunt stabilite în anexă, pentru măsurile menționate la alineatul (3) în sectoarele afectate de perturbarea pieței ca urmare a creșterii costurilor de producție sau a restricțiilor comerciale. Măsurile se iau pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii care iau în considerare amploarea perturbării pieței în diferitele sectoare, cu condiția ca plățile rezultate să nu provoace denaturarea concurenței.

(3) Măsurile luate de statele membre contribuie la securitatea alimentară sau la corectarea dezechilibrelor pieței și sprijină fermierii care se angajează în una sau mai multe dintre următoarele activități care urmăresc aceste obiective:

(a) economia circulară;

(b) gestionarea nutrienților;

(c) utilizarea eficientă a resurselor;

(d) metodele de producție favorabile mediului și climei.

(4) Statele membre se asigură că, în cazul în care fermierii nu sunt beneficiarii direcți ai plăților în temeiul ajutoarelor din partea Uniunii, beneficiul economic al ajutoarelor din partea Uniunii le este transferat integral.

(5) Cheltuielile statelor membre în legătură cu plățile pentru măsurile menționate sunt eligibile pentru ajutoare din partea Uniunii doar dacă acele plăți au fost efectuate până la 30 septembrie 2022.

(6) În ceea ce privește statele membre care nu au adoptat euro ca monedă națională, faptul generator al cursului de schimb menționat la articolul 106 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 în ceea ce privește cuantumurile stabilite în anexa la prezentul regulament este data intrării în vigoare a prezentului regulament.

(7) Măsurile în temeiul prezentului regulament pot fi cumulate cu alte măsuri de sprijin finanțate din Fondul european de garantare agricolă și din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

Statele membre pot acorda ajutoare naționale suplimentare pentru măsurile luate în temeiul articolului 1 până la maximum 200 % din cuantumul corespunzător stabilit pentru fiecare stat membru în anexă, pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, cu condiția ca plățile rezultate să nu provoace denaturarea concurenței.

Statele membre plătesc sprijinul suplimentar până la 30 septembrie 2022.

Statele membre notifică următoarele Comisiei:

(a) fără întârziere și cel târziu la 30 iunie 2022:

1. o descriere a măsurilor pe care urmează să le ia;

2.criteriile utilizate pentru a stabili metodele de acordare a ajutoarelor și justificarea pentru modul de distribuire a ajutoarelor între diferitele sectoare;

3.impactul dorit al măsurilor în ceea ce privește securitatea alimentară și stabilizarea pieței;

4.acțiunile desfășurate pentru a verifica dacă impactul dorit este obținut;

5.acțiunile desfășurate pentru a evita denaturarea concurenței;

6.nivelul sprijinului suplimentar acordat în temeiul articolului 2;

(b) cel târziu la 15 mai 2023, cuantumurile totale plătite per măsură, atunci când este cazul, defalcate pe ajutoare din partea Uniunii și ajutoare naționale suplimentare, precum și numărul și tipul de beneficiari și evaluarea eficacității măsurii.

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament se aplică cu condiția ca transferul sumei de 350 000 000 EUR din rezervă către linia bugetară care finanțează măsura excepțională să fie efectuat în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046. Se aplică de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unei comunicări a Comisiei prin care se declară că transferul a fost efectuat.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre," precizează Regulamentul UE. 

Regulamentul UE a fost publicat în Jurnalul oficial UE din data de 24 martie 2022. 

Vizualizat: 6427 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii