Un nou Regulament UE publicat în Jurnalul oficial UE pe 22 septembrie 2021 instituie obligativitatea crescătorilor de animale ale căror ferme sunt în sistem ecologic de a ține registre detaliate privind regimul alimentar al animalelor, perioadele de pășunat, tratamentele veterinare, originea animalelor, intrarea în exploatație sau ieșirea din exploatație.
REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/1691 AL COMISIEI de modificare a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele referitoare la ținerea de registre aplicabile operatorilor din sectorul producției ecologice obligă crescătorii de animale, care dețin ferme ecologice sau fac conversia spre o fermă ecologică, "să țină registre detaliate privind originea animalelor introduse în exploatație și să păstreze evidențele veterinare anterioare relevante ale acestora pentru a putea asigura trasabilitatea și pentru a demonstra conformitatea cu condițiile specifice stabilite în părțile II și III din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848."
"În plus, pentru a documenta conformitatea cu nevoile nutritive specifice speciilor și cu normele relevante privind nutriția stabilite pentru diferitele grupuri de animale, operatorii trebuie să țină registre detaliate privind regimul alimentar și perioadele de pășunat.
Fără a aduce atingere cerințelor referitoare la ținerea de registre și la identificare stabilite în Regulamentul (CE) nr. 852/2004, Regulamentul (UE) 2016/429 și Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 al Parlamentului European și ale Consiliului (5) și în Directiva 2001/82/CE a Parlamentului European și a Consiliului (6), având în vedere limitările specifice stabilite în normele privind producția ecologică, este oportun să se prevadă o serie de cerințe specifice referitoare la ținerea de registre privind tratamentele veterinare și privind curățarea și dezinfecția clădirilor, a instalațiilor și a animalelor, pentru a le permite operatorilor să demonstreze autorității competente sau organismului de control că sunt îndeplinite cerințele relevante, facilitând totodată verificarea eficacității și a respectării perioadelor de așteptare specifice.
Fără a aduce atingere cerințelor de trasabilitate stabilite în Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (7), pentru a permite trasabilitatea și verificarea conformității cu normele privind producția ecologică, inclusiv cu cele privind perioadele de conversie pentru diferitele specii, este necesar ca operatorii să țină registre detaliate cu privire la fiecare animal care intră sau iese din exploatație.
Printre cerințele referitoare la adăpostirea și creșterea păsărilor de curte, există cerințe specifice care se aplică anumitor sisteme de creștere în ceea ce privește respectarea unei perioade de vid sanitar. Pentru a permite o monitorizare adecvată, trebuie păstrate documentele justificative relevante", stabilește Regulamentul UE.
De asemenea, crescătorii de animale țin registre sau păstrează documente justificative privind originea animalelor, în care animalele sunt identificate în conformitate cu sistemele adecvate (per animal sau per lot/efectiv de păsări/stup), evidențele veterinare ale animalelor introduse în exploatație, data sosirii și perioada de conversie.
Ținerea registrelor privind regimul alimentar
"Operatorii țin registre privind regimul alimentar și, atunci când este relevant, privind perioada de pășunat. În special, aceștia țin registre privind denumirea hranei pentru animale, inclusiv a oricăror forme de furaje, cum ar fi furajele combinate, proporțiile diverselor materii prime destinate rațiilor de hrană pentru animale și proporția hranei pentru animale provenită din propria exploatație sau din aceeași regiune și, după caz, perioadele de acces la zonele de pășunat, perioadele de transhumanță în cazul în care se aplică restricții și documentele justificative ale aplicării”;
„Operatorii țin registre privind utilizarea produselor respective, care includ data sau datele la care a fost utilizat fiecare produs, denumirea produsului, substanțele sale active și locul utilizării respective.”;
„Operatorii țin registre sau păstrează documente justificative privind orice tratament aplicat și, în special, identificarea animalelor tratate, data tratamentului, diagnosticul, posologia, denumirea produsului folosit pentru tratament și, după caz, prescripția veterinară pentru îngrijire veterinară și perioada de așteptare aplicată înainte ca produsele de origine animală să poată fi comercializate și etichetate ca fiind ecologice.”
„Operatorii țin registre sau păstrează documente justificative privind fiecare operațiune specifică aplicată și justificări în ceea ce privește animalele care părăsesc exploatația, trebuie înregistrate următoarele date, după caz: vârsta, numărul de capete, greutatea animalelor sacrificate, identificarea adecvată (per animal sau per lot/efectiv de păsări/stup), data de plecare și destinația”.
„Clădirile sunt golite de păsări de fiecare dată când se schimbă lotul de păsări care au fost crescute. În acest timp, se curăță și se dezinfectează clădirile și echipamentele. De asemenea, atunci când s-a încheiat creșterea fiecărui lot de păsări, țarcurile se lasă goale pe durata unei perioade care urmează a fi stabilită de statele membre, pentru a permite vegetației să crească la loc. Operatorul ține registre sau păstrează documente justificative privind aplicarea perioadei respective. Aceste cerințe nu se aplică în cazul în care păsările de curte nu sunt crescute în loturi, nu sunt ținute în țarcuri și se pot deplasa liber pe toată durata zilei”, stipulează Regulamentul UE.