Ministerul Agriculturii a transmis pe 28 februarie 2022 Planul Național Strategic 2023-2027 Comisiei Europene. Una dintre noile subvenții inclusă în PNS, de care vor beneficia fermierii români, începînd cu anul 2023, este eco-schema înierbarea. Cuantumul acestei plăți suplimentare pe hectar este estimat la 115 euro/ha.
Potrivit documentului MADR: "Sprijinul prevăzut în cadrul acestei ecoscheme se acordă pe unitatea de suprafață agricolă (ha), fermierilor care păstrează înierbat și înierbează intervalul dintre rânduri, alternativ (un interval înierbat,unul nu), pe toată suprafața plantației pomicole,viticole, pepiniere și hameiști.
Suprafața eligibilă:
- eco-schema se aplică pe toate suprafețele de culturi permanente existente la nivel național, pe care sunt infiintate plantații viticole, plantații pomicole, pepiniere și hameiști.
Beneficiarul:
• se încadrează în categoria fermierilor activi (conform definiției naționale) în înțelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune,
• este beneficiar de BISS,
• este utilizatorul unei suprafeţe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS),
Cerinţe specifice:
Suprafața dintre rânduri, alternativ (un interval înierbat, unul nu), pe toată suprafața plantației pomicole, viticole, pepiniere și hameiști trebuie păstrată înierbată sau se înierbează.
• se angajează să respecte cerinţele de bază relevante și cerinţele specifice ecoschemei;
Anvelopa financiară pentru această ecoschemă se împarte la nr. total de hectare eligibile cu plantații pomicole,viticole, pepiniere și hameiști.
O plată anuală pe suprafața de teren eligibila, suplimentară BISS, conform art. 31 ali. (7) lit. a din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021.
Pentru perioada 2023 – 2027 cuantumul indicativ a fost calculat luând în considerare că suprafața determinată din IACS în anul 2020 a fost de 190.800 ha, care va reprezenta ținta indicativă de atins.
Cuantumul eco schemei va fi acordat în conformitate cu de art. 102 (2) din Regulamentul UE 2115/2021 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre in cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) si de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE)1305/2013 și (UE) 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului, care oferă posibilitatea statelor membre să majoreze sau să diminueze cuantumul unitar/ha, după caz (în funcție de suprafața eligibilă în anul de cerere respectiv)."
Cuantumul maxim estimat pe hectar este de 115 euro/ha.