Ministerul Agriculturii a publicat, pe site-ul oficial, un proiect de ordin prin care anunță înființarea Registrului național al rețetelor consacrate precum și Registrul național al produselor atestate.
Potrivit ordinului, reţetă consacrată înseamnă listă de materii prime, ingrediente, proporții și proces tehnologic, necesare pentru obținerea unui anumit produs alimentar, a cărei utilizare este dovedită ca fiind înainte de anul 1975.
Atestat produs alimentar obţinut conform unei reţete consacrate este un document eliberat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care atestă faptul că produsul alimentar este obținut conform unei rețete a cărei utilizare este dovedită ca fiind înainte de anul 1975
Solicitantul înregistrării unei rețete consacrate poate fi:
a) o asociație;
b) un grup de producători;
c) operatori economici, care produc/procesează produse alimentare.
Solicitantul completează cererea, care va fi însoțită de următoarea documentație tehnică:
a) documentele juridice care atestă forma de organizare și reprezentare a solicitantului;
b) memoriu justificativ care dovedește folosirea rețetei înainte de anul 1975;
c) categoria produsului alimentar, conform anexei nr. 2 ;
d) specificația produsului alimentar pentru care se solicită înregistrarea rețetei consacrate;
e) schema tehnologică cuprinsă în rețetă;
f) descrierea materiilor prime și ingredientelor;
g) descrierea procesului tehnologic cu prezentarea parametrilor de proces;
h) buletinul de analiză aferent produsului pentru care se solicită atestarea cu menționarea parametrilor solicitați în cadrul documentației tehnice.
Cererea însoțită de documentele menționate la alin. (2) se transmite la adresa de e-mail: politici.indalim@madr.ro sau în format letric la MADR.
Verificarea documentației se efectuează de către comisia de validare a documentației tehnice, constituită prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
Comisia este compusă din: doi reprezentanți din cadrul MADR, un reprezentant al Ministerului Sănătății, un reprezentant al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și 3 reprezentanți ai organizațiilor profesionale reprezentative pe ramura industriei alimentare.
În baza avizului eliberat de către comisie, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale emite decizia de înregistrare în R.N.R.C. a rețetei consacrate, precum și a denumirii acesteia.
În vederea obținerii atestatului de produs alimentar obținut conform unei rețete consacrate înregistrate in R.N.R.C., operatorii economici - solicitanți din sectorul industriei alimentare trebuie să depună la MADR, în format letric sau în format electronic, pe adresa de e-mail:politici.indalim@madr.ro, următoarele documente:
a) opis cu documentele depuse;
b) cererea-tip pentru înregistrare în R.N.R.C., prevăzută în anexa nr. 4;
c) dovada că operatorul din sectorul alimentar care doreşte atestarea unui produs alimentar după o reţetă consacrată este autorizat/înregistrat conform cerinţelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
d) declarația pe proprie răspundere prin care se atestă faptul că reţeta utilizată respectă compoziția, condițiile, parametrii, fluxul tehnologic necesar obținerii produsului conform rețetei consacrate
înregistrate în R.N.R.C.;
e) buletin de analiză emis de un laborator autorizat aferent produsului pentru care se solicită atestarea, necesar pentru a se face dovada respectării parametrilor solicitați în cadrul documentației tehnice;
f) schiţa spaţiului cu amplasarea echipamentelor folosite la fabricarea produsului;
g) capacitatea de producţie maximă exprimată în kg/l/zi, pentru obținerea produsului conform unei reţete consacrate;
h) dovada înregistrării ca operator economic;
i) actul de identitate al solicitantului sau al persoanei împuternicite, în copie.
Produsele atestate obținute conform rețetelor consacrate trebuie să fie denumite sub un nume care nu intră sub incidenţa reglementărilor privind protecţia indicaţiilor geografice, a denumirilor de origine şi ale specialităţilor tradiţionale garantate ale produselor agricole şi produselor alimentare.
Ordinul MADR în consultare publică AICI pe site-ul MADR!