ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Nou Ordin Ministerul Agriculturii!

Publicat: 19 iunie 2021 - 07:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a publicat, pe site-ul oficial, un proiect de ordin prin care anunță înființarea Registrului național al rețetelor consacrate precum și Registrul național al produselor atestate.

Potrivit ordinului, reţetă consacrată înseamnă listă de materii prime, ingrediente, proporții și proces tehnologic, necesare pentru obținerea unui anumit produs alimentar, a cărei utilizare este dovedită ca fiind înainte de anul 1975.

Atestat produs alimentar obţinut conform unei reţete consacrate este un document eliberat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care atestă faptul că produsul alimentar este obținut conform unei rețete a cărei utilizare este dovedită ca fiind înainte de anul 1975

Solicitantul înregistrării unei rețete consacrate poate fi:
a) o asociație;
b) un grup de producători;
c) operatori economici, care produc/procesează produse alimentare.

Solicitantul completează cererea, care va fi însoțită de următoarea documentație tehnică:

a) documentele juridice care atestă forma de organizare și reprezentare a solicitantului;
b) memoriu justificativ care dovedește folosirea rețetei înainte de anul 1975;
c) categoria produsului alimentar, conform anexei nr. 2 ;
d) specificația produsului alimentar pentru care se solicită înregistrarea rețetei consacrate;
e) schema tehnologică cuprinsă în rețetă;
f) descrierea materiilor prime și ingredientelor;
g) descrierea procesului tehnologic cu prezentarea parametrilor de proces;
h) buletinul de analiză aferent produsului pentru care se solicită atestarea cu menționarea parametrilor solicitați în cadrul documentației tehnice.

Cererea însoțită de documentele menționate la alin. (2) se transmite la adresa de e-mail: politici.indalim@madr.ro sau în format letric la MADR.

cerere-retete_b

Verificarea documentației se efectuează de către comisia de validare a documentației tehnice,  constituită prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Comisia este compusă din: doi reprezentanți din cadrul MADR, un reprezentant al Ministerului Sănătății, un reprezentant al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și 3 reprezentanți ai organizațiilor profesionale reprezentative pe ramura industriei alimentare.

În baza avizului eliberat de către comisie, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale emite decizia de înregistrare în R.N.R.C. a rețetei consacrate, precum și a denumirii acesteia.

În vederea obținerii atestatului de produs alimentar obținut conform unei rețete consacrate înregistrate in R.N.R.C., operatorii economici - solicitanți din sectorul industriei alimentare trebuie să depună la MADR, în format letric sau în format electronic, pe adresa de e-mail:politici.indalim@madr.ro, următoarele documente:

a) opis cu documentele depuse;
b) cererea-tip pentru înregistrare în R.N.R.C., prevăzută în anexa nr. 4;
c) dovada că operatorul din sectorul alimentar care doreşte atestarea unui produs alimentar după o reţetă consacrată este autorizat/înregistrat conform cerinţelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
d) declarația pe proprie răspundere prin care se atestă faptul că reţeta utilizată respectă compoziția, condițiile, parametrii, fluxul tehnologic necesar obținerii produsului conform rețetei consacrate
înregistrate în R.N.R.C.;
e) buletin de analiză emis de un laborator autorizat aferent produsului pentru care se solicită atestarea, necesar pentru a se face dovada respectării parametrilor solicitați în cadrul documentației tehnice;
f) schiţa spaţiului cu amplasarea echipamentelor folosite la fabricarea produsului;
g) capacitatea de producţie maximă exprimată în kg/l/zi, pentru obținerea produsului conform unei reţete consacrate;
h) dovada înregistrării ca operator economic;
i) actul de identitate al solicitantului sau al persoanei împuternicite, în copie.

logo-reteta-consacrata_b

Produsele atestate obținute conform rețetelor consacrate trebuie să fie denumite sub un nume care nu intră sub incidenţa reglementărilor privind protecţia indicaţiilor geografice, a denumirilor de origine şi ale specialităţilor tradiţionale garantate ale produselor agricole şi produselor alimentare.

Ordinul MADR în consultare publică AICI pe site-ul MADR!

 

 

Vizualizat: 1299 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Ferma Baciu este astăzi exemplul perfect pentru a înţelege ce înseamnă de fapt ideea de economie circulară. Alexandru Baciu îşi produce singur furajele, energia și fertilizanții! 

Atât adăposturile, cinci la număr, cât şi abatorul, precum şi instalaţia de Biogaz cu o capacitate de 635 kWh au fost construite de ROTA GUIDO după proiectele și îndrumările acestora.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii