Adama
Agreena
AGRICOVER

Nou Ordin ANSVSA: Termen de identificare bovine, ovine, caprine și porcine!

Publicat: 06 octombrie 2021 - 20:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un Ordin privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a porcinelor, ovinelor, caprinelor, bovinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor.

Potrivit Ordinului publicat pe site-ul oficial ANSVSA, "norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă și se înlocuiește cu prezenta normă sanitară veterinară.

Prezenta normă sanitară veterinară stabileşte activităţile, atribuţiile, responsabilităţile, regulile şi documentele referitoare la implementarea şi operarea SNIIA pe întreg teritoriul României, astfel cum prevede legislaţia în vigoare, prin înregistrarea utilizatorilor, furnizorilor primari, furnizorilor secundari, mijlocitorilor de afaceri cu animale vii, exploataţiilor, identificarea şi înregistrarea individuală a fiecărui animal, înregistrarea fiecărei mişcări precum şi a evenimentelor suferite de acesta, în vederea stabilirii trasabilităţii.

Animalele din specia porcine, ovine, caprine, bovine, camelide, cervidee și reni circulă pe teritoriul României numai dacă sunt identificate şi înregistrate potrivit prevederilor prezentei norme sanitar veterinare şi însoţite de documente de circulatie, precum şi de alte documente prevăzute de legislaţia sanitar veterinară în vigoare.

Porcinele, ovinele, caprinele şi bovinele care sunt destinate tăierii în abator trebuie însoţite şi de certificatul de sănătate animală pentru animalele vii transportate de la exploataţie la abator, prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman.

Persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, asociaţiile înregistrate legal sau persoanele juridice implicate în activităţile SNIIA garantează confidenţialitatea tuturor datelor colectate, inclusiv a datelor cu caracter personal, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Utilizatorii se supun procedurilor de înregistrare la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, DSVSA, în vederea obţinerii drepturilor de acces şi editare în SNIIA.

Porcinele, ovinele, caprinele, bovinele, camelidele, cervideele și renii existente/existenți pe teritoriul României sunt supuse/supuși procesului de identificare şi înregistrare prin realizarea următoarelor acţiuni:

a) aplicarea a două mijloace oficiale de identificare pentru identificarea individuală a animalelor din specia bovină;
b) aplicarea a două mijloace oficiale de identificare pentru animalele din speciilr ovine și caprine;
c) aplicarea unui mijloc oficial de identificare în cazul porcinelor din exploatațiile noncomerciale, comerciale de tip A, exploatațiile comerciale industriale;
d) aplicarea a două mijloace oficiale de identificare în cazul camelidelor, cervideelor și renilor. "

Noul Ordin ANSVSA specifică termenele de identificare pentru fiecare specie și care sunt mijloacele oficiale de identificare a animalelor. 

"Termene de identificare

(1) Animalele sunt identificate cu respectarea următoarelor termene:

a) animalele din speciile bovine, camelide, cervidee și reni în termen de până la 45 de zile de la naştere;
b) animalele din specia ovine şi caprine, în termen de până la 185 de zile de la naştere;
c) animalele din specia porcine, în termen de până la 60 de zile de la naştere, în cazul exploatațiilor de tip gospodărie a populației și comerciale de tip A de porcine, sau la ieșirea din exploatație, în cazul exploatațiilor comerciale industriale de porcine, în funcție de destinația acestora.

(2) Animalele sunt identificate, în orice caz, înaintea mutării acestora în afara exploataţiei în care s-au născut, dacă aceasta are loc înaintea termenelor prevăzute la alin. (1).
(3) Animalului care şi-a pierdut unul din mijloacele oficiale de identificare, sau a devenit nefunctional în cazul mijlocului de identificare electronic, pentru speciile bovine, ovine, caprine, camelide, cervidee și reni sau crotalia, în cazul animalelor din specia porcine, i se aplică un mijloc oficial de identificare duplicat, în cel mult 20 de zile de la înregistrarea evenimentului în Baza de Date Electronică (BDE).
(4) Animalului din specia bovine, ovine, caprine, camelide, cervidee și reni care şi-a pierdut ambele mijloace oficiale de identificare sau a devenit nefunctional în cazul mijlocului de identificare electronic şi pentru care, în urma unei anchete efectuate de medicul veterinar oficial, se face dovada identităţii i se aplică mijloace oficiale de ientificare duplicat în cel mult 20 de zile de la înregistrarea evenimentului în Baza de Date Electronică.
(5) După aplicarea duplicatului, medicul veterinar de liberă practică împuternicit sau utilizatorul confirmă evenimentul prin proceduri SNIIA.

Mijloacele oficiale de identificare a animalelor terestre deținute sunt mijloace oficiale de identificare a animalelor care afișează codul de identificare unic al animalului așa cum sunt acestea definite în Anexa III la Reg. Delegat (UE) Nr. 2035 din 28 iunie 2019.

Acestea pot fi următoarele:

a) crotalie convențională;
b) bandă convențională pe chișiță;
c) crotalie electronică;
d) transponder tip bolus;
e) transponder injectabil;
f) bandă electronică pe chișiță;
g) tatuaj;
h) inel montat pe picior.

Transponder este un marcaj de identificare prin radiofrecvență („RFID”).

Mijloc oficial de identificare convențional / electronic duplicat este un mijloc oficial de identificare a animalului care poartă acelaşi număr unic de identificare ca mijlocul oficial de identificare care s-a pierdut/a devenit nefuncțional. 

Numărul de înregistrare unic înseamnă un număr atribuit de autoritatea competentă unei exploatații înregistrate, astfel cum se menționează la art. 93 din Regulamentul (UE) 2016/429. 

În vederea realizării obiectivelor, DSVSA se asigură că sunt îndeplinite următoarele condiţii:

a) fiecare exploataţie este înregistrată în Baza de Date Electronică;
b) fiecare utilizator este înregistrat;
c) fiecărui proprietar de exploataţie i se eliberează un document de înregistrare a exploatației;
d) animalele sunt identificate şi înregistrate în SNIIA;
e) animalelor din specia bovine li se emite un document de identificare unic pe viață ce se eliberează cu ocazia exportului sau comerțului intracomunitar;
f) fiecare mişcare a animalelor se desfăşoară numai dacă acestea sunt însoțite de documentul/documentele de circulație;
g) fiecare furnizor primar și secundar de mijloace oficiale de identificare este înregistrat în SNIIA;
h) fiecare mijlocitor de afaceri cu animale vii este înregistrat în SNIIA.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor supraveghează şi controlează SNIIA." Proiectul de Ordin se află în dezbatere publică pe site-ul ANSVSA. 

Vizualizat: 8002 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Experți din MADR au participat la târgul internațional „Potato Europe 2024” din Republica Franceză

Experți din MADR au participat la târgul internațional „Potato Europe 2024” din Republica Franceză

13 septembrie 2024 - 13:17

În perioada 11-12 septembrie 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Federația Națională a Cartofului din România a participat cu stand la Târgul Internațional „Potato Europe 2024”, organizat în localitatea Villers Saint Christophe din Republica Franceză.

APIA ASTĂZI: Subvenția APIA de 175 euro/ha garantată 5 ani!

APIA ASTĂZI: Subvenția APIA de 175 euro/ha garantată 5 ani!

13 septembrie 2024 - 13:00

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă prelungirea pȃnă la data de 04.10.2024, ora 14.30, a primei sesiuni de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027.

Oficial MADR! Cuantum avans subvenții APIA aprobat!

Oficial MADR! Cuantum avans subvenții APIA aprobat!

13 septembrie 2024 - 07:20

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va acorda şi în acest an, în cadrul Campaniei 2024, avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în cazul sprijinului acordat în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală și intervențiilor de mediu și climă, ca urmare a derogării Comisiei Europene.

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

12 septembrie 2024 - 16:37

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei.

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

12 septembrie 2024 - 16:21

Guvernul Republicii Moldova vrea să adopte o lege care îi va scuti pe fermieri de executarea forțată a plăților către bănci.

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

12 septembrie 2024 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a publicat Raportul de contestații DR 20 Investiții în exploatații zootehnice, etapa 2 bovine.

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

12 septembrie 2024 - 08:33

O subvenție mai puțin obișnuită! Este acordată crescătorilor de animale, în special bovine, care-și încetează activitatea. Se întâmplă în Olanda. 

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

12 septembrie 2024 - 08:08

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) anunță finalizarea înregistrării sistematice integrale a imobilelor în 266 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri, precum și în peste 27.800 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 5,9 milioane de hectare.

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

12 septembrie 2024 - 07:59

Termen urgent pentru plata subvențiilor APIA! Fermierii, crescătorii de animale care solicită subvenții pe hectar și cap animal pentru acest an trebuie să se prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 30 septembrie 2024.

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

11 septembrie 2024 - 16:36

Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege care prevede revenirea la cota de TVA de 9% pentru hrana albinelor pe bază de zahăr adăugat. De asemenea, apicultorii solicită și aprobarea unui ajutor de 10 euro/familia de albine. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
O bătrânică sună la Poliţie: Detalii