ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Nou Ordin ANSVSA: Termen de identificare bovine, ovine, caprine și porcine!

Publicat: 06 octombrie 2021 - 20:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un Ordin privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a porcinelor, ovinelor, caprinelor, bovinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor.

Potrivit Ordinului publicat pe site-ul oficial ANSVSA, "norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă și se înlocuiește cu prezenta normă sanitară veterinară.

Prezenta normă sanitară veterinară stabileşte activităţile, atribuţiile, responsabilităţile, regulile şi documentele referitoare la implementarea şi operarea SNIIA pe întreg teritoriul României, astfel cum prevede legislaţia în vigoare, prin înregistrarea utilizatorilor, furnizorilor primari, furnizorilor secundari, mijlocitorilor de afaceri cu animale vii, exploataţiilor, identificarea şi înregistrarea individuală a fiecărui animal, înregistrarea fiecărei mişcări precum şi a evenimentelor suferite de acesta, în vederea stabilirii trasabilităţii.

Animalele din specia porcine, ovine, caprine, bovine, camelide, cervidee și reni circulă pe teritoriul României numai dacă sunt identificate şi înregistrate potrivit prevederilor prezentei norme sanitar veterinare şi însoţite de documente de circulatie, precum şi de alte documente prevăzute de legislaţia sanitar veterinară în vigoare.

Porcinele, ovinele, caprinele şi bovinele care sunt destinate tăierii în abator trebuie însoţite şi de certificatul de sănătate animală pentru animalele vii transportate de la exploataţie la abator, prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman.

Persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, asociaţiile înregistrate legal sau persoanele juridice implicate în activităţile SNIIA garantează confidenţialitatea tuturor datelor colectate, inclusiv a datelor cu caracter personal, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Utilizatorii se supun procedurilor de înregistrare la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, DSVSA, în vederea obţinerii drepturilor de acces şi editare în SNIIA.

Porcinele, ovinele, caprinele, bovinele, camelidele, cervideele și renii existente/existenți pe teritoriul României sunt supuse/supuși procesului de identificare şi înregistrare prin realizarea următoarelor acţiuni:

a) aplicarea a două mijloace oficiale de identificare pentru identificarea individuală a animalelor din specia bovină;
b) aplicarea a două mijloace oficiale de identificare pentru animalele din speciilr ovine și caprine;
c) aplicarea unui mijloc oficial de identificare în cazul porcinelor din exploatațiile noncomerciale, comerciale de tip A, exploatațiile comerciale industriale;
d) aplicarea a două mijloace oficiale de identificare în cazul camelidelor, cervideelor și renilor. "

Noul Ordin ANSVSA specifică termenele de identificare pentru fiecare specie și care sunt mijloacele oficiale de identificare a animalelor. 

"Termene de identificare

(1) Animalele sunt identificate cu respectarea următoarelor termene:

a) animalele din speciile bovine, camelide, cervidee și reni în termen de până la 45 de zile de la naştere;
b) animalele din specia ovine şi caprine, în termen de până la 185 de zile de la naştere;
c) animalele din specia porcine, în termen de până la 60 de zile de la naştere, în cazul exploatațiilor de tip gospodărie a populației și comerciale de tip A de porcine, sau la ieșirea din exploatație, în cazul exploatațiilor comerciale industriale de porcine, în funcție de destinația acestora.

(2) Animalele sunt identificate, în orice caz, înaintea mutării acestora în afara exploataţiei în care s-au născut, dacă aceasta are loc înaintea termenelor prevăzute la alin. (1).
(3) Animalului care şi-a pierdut unul din mijloacele oficiale de identificare, sau a devenit nefunctional în cazul mijlocului de identificare electronic, pentru speciile bovine, ovine, caprine, camelide, cervidee și reni sau crotalia, în cazul animalelor din specia porcine, i se aplică un mijloc oficial de identificare duplicat, în cel mult 20 de zile de la înregistrarea evenimentului în Baza de Date Electronică (BDE).
(4) Animalului din specia bovine, ovine, caprine, camelide, cervidee și reni care şi-a pierdut ambele mijloace oficiale de identificare sau a devenit nefunctional în cazul mijlocului de identificare electronic şi pentru care, în urma unei anchete efectuate de medicul veterinar oficial, se face dovada identităţii i se aplică mijloace oficiale de ientificare duplicat în cel mult 20 de zile de la înregistrarea evenimentului în Baza de Date Electronică.
(5) După aplicarea duplicatului, medicul veterinar de liberă practică împuternicit sau utilizatorul confirmă evenimentul prin proceduri SNIIA.

Mijloacele oficiale de identificare a animalelor terestre deținute sunt mijloace oficiale de identificare a animalelor care afișează codul de identificare unic al animalului așa cum sunt acestea definite în Anexa III la Reg. Delegat (UE) Nr. 2035 din 28 iunie 2019.

Acestea pot fi următoarele:

a) crotalie convențională;
b) bandă convențională pe chișiță;
c) crotalie electronică;
d) transponder tip bolus;
e) transponder injectabil;
f) bandă electronică pe chișiță;
g) tatuaj;
h) inel montat pe picior.

Transponder este un marcaj de identificare prin radiofrecvență („RFID”).

Mijloc oficial de identificare convențional / electronic duplicat este un mijloc oficial de identificare a animalului care poartă acelaşi număr unic de identificare ca mijlocul oficial de identificare care s-a pierdut/a devenit nefuncțional. 

Numărul de înregistrare unic înseamnă un număr atribuit de autoritatea competentă unei exploatații înregistrate, astfel cum se menționează la art. 93 din Regulamentul (UE) 2016/429. 

În vederea realizării obiectivelor, DSVSA se asigură că sunt îndeplinite următoarele condiţii:

a) fiecare exploataţie este înregistrată în Baza de Date Electronică;
b) fiecare utilizator este înregistrat;
c) fiecărui proprietar de exploataţie i se eliberează un document de înregistrare a exploatației;
d) animalele sunt identificate şi înregistrate în SNIIA;
e) animalelor din specia bovine li se emite un document de identificare unic pe viață ce se eliberează cu ocazia exportului sau comerțului intracomunitar;
f) fiecare mişcare a animalelor se desfăşoară numai dacă acestea sunt însoțite de documentul/documentele de circulație;
g) fiecare furnizor primar și secundar de mijloace oficiale de identificare este înregistrat în SNIIA;
h) fiecare mijlocitor de afaceri cu animale vii este înregistrat în SNIIA.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor supraveghează şi controlează SNIIA." Proiectul de Ordin se află în dezbatere publică pe site-ul ANSVSA. 

Vizualizat: 7287 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

OFICIAL! Fermele mici și mijlocii sunt efectiv excluse de la subvenții!

OFICIAL! Fermele mici și mijlocii sunt efectiv excluse de la subvenții!

27 mai 2022 - 12:41

Comisia Europeană consideră că-n România subvențiile agricole nu sunt împărțite echitabil, că fermele mici și mijlocii sunt efectiv excluse de la sprijin. Comisia Europeană a transmis României 370 de observații critice la Planul Național Strategic 2023-2027, documentul de care depind toate subvențiile, fermierilor români. Ministerul Agriculturii nu a făcut încă publice aceste observații. Agroinfo a obținut lista observațiilor transmise României de către Comisia Europeană. Le publicăm pe toate într-o suită de articole.

Documentul de care depind subvențiile fermierilor români, modificat aproape în întregime!

Documentul de care depind subvențiile fermierilor români, modificat aproape în întregime!

27 mai 2022 - 11:52

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că, în urma evaluării realizate de către Comisia Europeană asupra Planului Național Strategic transmis în luna februarie 2022, au fost identificate anumite aspecte care necesită clarificări suplimentare.

Ministrul Chesnoiu: Investiții pentru fermele zootehnice!

Ministrul Chesnoiu: Investiții pentru fermele zootehnice!

26 mai 2022 - 20:32

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu a anunţat, joi, un plan împreună cu ministrul Energiei care presupune linii de finanţare către fermieri. Anunțul a fost făcut la Conferință Națională "Energia regenerabilă, soluție anticriză și șansa pentru independență", organizată de Antena 3 şi Jurnalul prin proiectul România Inteligentă.

MADR ACUM: Anunț important pentru cei care solicită ajutorul de 5.000 euro/fermier!

MADR ACUM: Anunț important pentru cei care solicită ajutorul de 5.000 euro/fermier!

26 mai 2022 - 17:23

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță potențialii beneficiari că împuternicirea notarială solicitată în conformitate cu prevederile OMADR nr. 134/2022 privind aprobarea Ghidului solicitantului pentru măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar“ poate fi depusă și ulterior completării formularelor de înscriere în sistemul informatic IMM RECOVER, dar nu mai târziu de încheierea contractului de acordare a ajutorului de stat.

OFICIAL APIA ACUM: Cine beneficiază de ajutorul de 5.000 euro/fermier!

OFICIAL APIA ACUM: Cine beneficiază de ajutorul de 5.000 euro/fermier!

26 mai 2022 - 16:20

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în data de 27.05.2022 încep înscrierile pentru măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar”, anunță astăzi APIA, într-un comunicat transmis Agroinfo.  Cine beneficiază de acest ajutor, care sunt condițiile pentru obținerea banilor? 

MADR: Preluarea fabricii de zahăr Luduș!

MADR: Preluarea fabricii de zahăr Luduș!

26 mai 2022 - 16:00

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut o nouă întâlnire oficială cu managementul companiei Tereos România pentru a prezenta echipa de negociere constituită prin ordin de ministru la nivelul MADR și pentru a stabili calendarul privind preluarea fabricii de zahăr de la Luduș, județul Mureș.

APIA: Atenție! Primul venit, primul servit pentru ajutorul de 5.000 euro/fermier!

APIA: Atenție! Primul venit, primul servit pentru ajutorul de 5.000 euro/fermier!

26 mai 2022 - 08:40

Înscrierile pentru măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar”, pentru ajutorul de 5.000 euro/fermier, încep în data de 27 mai 2022 și se vor încheia după epuizarea fondurilor alocate. ATENȚIE! Cererile se finanțează în ordinea depunerii, iar ajutorul financiar nerambursabil sub formă forfetară este în valoare de 5.000 euro/beneficiar, atenționează fermierii Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

”Zilele Horticulturii Clujene”, ediția I, în campusul USAMV Cluj-Napoca, în 27-28 mai 2022

”Zilele Horticulturii Clujene”, ediția I, în campusul USAMV Cluj-Napoca, în 27-28 mai 2022

25 mai 2022 - 19:50

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca se bucură să anunțe organizarea în campus, prin Facultatea de Horticultură, a ediției inaugurale a evenimentului ”Zilele Horticulturii Clujene”, în 27-28 mai 2022.

Bani europeni! Ministrul Chesnoiu solicită Comisiei Europene să adopte de urgență această decizie!

Bani europeni! Ministrul Chesnoiu solicită Comisiei Europene să adopte de urgență această decizie!

25 mai 2022 - 19:16

Ministrul Adrian Chesnoiu a propus Comisiei Europene identificarea unor soluții rapide la nivelul Uniunii Europene pentru a veni în sprijinul beneficiarilor publici și privați ai programelor de dezvoltare rurală ale căror proiecte sunt afectate de crize din afara sectorului, astfel încât să se poată asigura finalizarea proiectelor.

MADR: Ajutorul de 5.000 euro/fermier APROBAT! Start înscrieri din 27 mai 2022!

MADR: Ajutorul de 5.000 euro/fermier APROBAT! Start înscrieri din 27 mai 2022!

25 mai 2022 - 18:58

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 25 mai 2022, schema de ajutor de stat, în valoare totală de 300.000.000 de euro, introdusă prin OUG nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Sigma la AGRARIA 2022

Sigma la AGRARIA 2022

Sigma a adus la AGRARIA o combină de pantă, modelul Beta AL 4, special creată pentru condiţii de deal, ce permite recoltarea pe suprafeţe cu înclinaţii de până la 38 de grade, fără a afecta în vreun fel calitatea materialului recoltat.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii