FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Nou Ordin ANSVSA: Termen de identificare bovine, ovine, caprine și porcine!

Publicat: 06 octombrie 2021 - 20:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un Ordin privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a porcinelor, ovinelor, caprinelor, bovinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor.

Potrivit Ordinului publicat pe site-ul oficial ANSVSA, "norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă și se înlocuiește cu prezenta normă sanitară veterinară.

Prezenta normă sanitară veterinară stabileşte activităţile, atribuţiile, responsabilităţile, regulile şi documentele referitoare la implementarea şi operarea SNIIA pe întreg teritoriul României, astfel cum prevede legislaţia în vigoare, prin înregistrarea utilizatorilor, furnizorilor primari, furnizorilor secundari, mijlocitorilor de afaceri cu animale vii, exploataţiilor, identificarea şi înregistrarea individuală a fiecărui animal, înregistrarea fiecărei mişcări precum şi a evenimentelor suferite de acesta, în vederea stabilirii trasabilităţii.

Animalele din specia porcine, ovine, caprine, bovine, camelide, cervidee și reni circulă pe teritoriul României numai dacă sunt identificate şi înregistrate potrivit prevederilor prezentei norme sanitar veterinare şi însoţite de documente de circulatie, precum şi de alte documente prevăzute de legislaţia sanitar veterinară în vigoare.

Porcinele, ovinele, caprinele şi bovinele care sunt destinate tăierii în abator trebuie însoţite şi de certificatul de sănătate animală pentru animalele vii transportate de la exploataţie la abator, prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman.

Persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, asociaţiile înregistrate legal sau persoanele juridice implicate în activităţile SNIIA garantează confidenţialitatea tuturor datelor colectate, inclusiv a datelor cu caracter personal, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Utilizatorii se supun procedurilor de înregistrare la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, DSVSA, în vederea obţinerii drepturilor de acces şi editare în SNIIA.

Porcinele, ovinele, caprinele, bovinele, camelidele, cervideele și renii existente/existenți pe teritoriul României sunt supuse/supuși procesului de identificare şi înregistrare prin realizarea următoarelor acţiuni:

a) aplicarea a două mijloace oficiale de identificare pentru identificarea individuală a animalelor din specia bovină;
b) aplicarea a două mijloace oficiale de identificare pentru animalele din speciilr ovine și caprine;
c) aplicarea unui mijloc oficial de identificare în cazul porcinelor din exploatațiile noncomerciale, comerciale de tip A, exploatațiile comerciale industriale;
d) aplicarea a două mijloace oficiale de identificare în cazul camelidelor, cervideelor și renilor. "

Noul Ordin ANSVSA specifică termenele de identificare pentru fiecare specie și care sunt mijloacele oficiale de identificare a animalelor. 

"Termene de identificare

(1) Animalele sunt identificate cu respectarea următoarelor termene:

a) animalele din speciile bovine, camelide, cervidee și reni în termen de până la 45 de zile de la naştere;
b) animalele din specia ovine şi caprine, în termen de până la 185 de zile de la naştere;
c) animalele din specia porcine, în termen de până la 60 de zile de la naştere, în cazul exploatațiilor de tip gospodărie a populației și comerciale de tip A de porcine, sau la ieșirea din exploatație, în cazul exploatațiilor comerciale industriale de porcine, în funcție de destinația acestora.

(2) Animalele sunt identificate, în orice caz, înaintea mutării acestora în afara exploataţiei în care s-au născut, dacă aceasta are loc înaintea termenelor prevăzute la alin. (1).
(3) Animalului care şi-a pierdut unul din mijloacele oficiale de identificare, sau a devenit nefunctional în cazul mijlocului de identificare electronic, pentru speciile bovine, ovine, caprine, camelide, cervidee și reni sau crotalia, în cazul animalelor din specia porcine, i se aplică un mijloc oficial de identificare duplicat, în cel mult 20 de zile de la înregistrarea evenimentului în Baza de Date Electronică (BDE).
(4) Animalului din specia bovine, ovine, caprine, camelide, cervidee și reni care şi-a pierdut ambele mijloace oficiale de identificare sau a devenit nefunctional în cazul mijlocului de identificare electronic şi pentru care, în urma unei anchete efectuate de medicul veterinar oficial, se face dovada identităţii i se aplică mijloace oficiale de ientificare duplicat în cel mult 20 de zile de la înregistrarea evenimentului în Baza de Date Electronică.
(5) După aplicarea duplicatului, medicul veterinar de liberă practică împuternicit sau utilizatorul confirmă evenimentul prin proceduri SNIIA.

Mijloacele oficiale de identificare a animalelor terestre deținute sunt mijloace oficiale de identificare a animalelor care afișează codul de identificare unic al animalului așa cum sunt acestea definite în Anexa III la Reg. Delegat (UE) Nr. 2035 din 28 iunie 2019.

Acestea pot fi următoarele:

a) crotalie convențională;
b) bandă convențională pe chișiță;
c) crotalie electronică;
d) transponder tip bolus;
e) transponder injectabil;
f) bandă electronică pe chișiță;
g) tatuaj;
h) inel montat pe picior.

Transponder este un marcaj de identificare prin radiofrecvență („RFID”).

Mijloc oficial de identificare convențional / electronic duplicat este un mijloc oficial de identificare a animalului care poartă acelaşi număr unic de identificare ca mijlocul oficial de identificare care s-a pierdut/a devenit nefuncțional. 

Numărul de înregistrare unic înseamnă un număr atribuit de autoritatea competentă unei exploatații înregistrate, astfel cum se menționează la art. 93 din Regulamentul (UE) 2016/429. 

În vederea realizării obiectivelor, DSVSA se asigură că sunt îndeplinite următoarele condiţii:

a) fiecare exploataţie este înregistrată în Baza de Date Electronică;
b) fiecare utilizator este înregistrat;
c) fiecărui proprietar de exploataţie i se eliberează un document de înregistrare a exploatației;
d) animalele sunt identificate şi înregistrate în SNIIA;
e) animalelor din specia bovine li se emite un document de identificare unic pe viață ce se eliberează cu ocazia exportului sau comerțului intracomunitar;
f) fiecare mişcare a animalelor se desfăşoară numai dacă acestea sunt însoțite de documentul/documentele de circulație;
g) fiecare furnizor primar și secundar de mijloace oficiale de identificare este înregistrat în SNIIA;
h) fiecare mijlocitor de afaceri cu animale vii este înregistrat în SNIIA.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor supraveghează şi controlează SNIIA." Proiectul de Ordin se află în dezbatere publică pe site-ul ANSVSA. 

Vizualizat: 6862 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oierul Dumitru Andreșoi: Nu e o rușine să fii fermier performant în România! Eu am muncit!

Oierul Dumitru Andreșoi: Nu e o rușine să fii fermier performant în România! Eu am muncit!

27 octombrie 2021 - 10:19

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, județul Hunedoara, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, spune că nu e o rușine să fii fermier performant în România. "Eu am muncit", spune oierul. "Nu am avut contracte cu statul și nici terenuri de la Agenția Domeniilor Statului."

APIA OFICIAL ASTĂZI: Banii transferați fermierilor, crescătorilor din fiecare județ!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Banii transferați fermierilor, crescătorilor din fiecare județ!

27 octombrie 2021 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în cele 9 zile care s-au scurs de la startul Campaniei 2021 de plată în avans, a autorizat la plată suma de 745,29 milioane de euro, pentru un număr de 546.158 fermieri, reprezentând 70.89% din fermierii eligibili pentru această plată.

Ministrul Oros: Decizie pentru apicultori!

Ministrul Oros: Decizie pentru apicultori!

27 octombrie 2021 - 07:03

Ministrul interimar al agriculturii, Adrian Oros, anunță că s-a decis marți, 26 octombrie 2021, în cadrul unui grup de lucru la Ministerul Agriculturii, obligativitatea menționării pe eticheta mierii atât a țărilor de proveniență, cât și a procentului de miere din fiecare țară. Decizia urmează să fie notificată către Comisia Europeană. 

Șeful APIA, anunț urgent pentru fermieri: Depuneți actele pentru ajutorul de minimis!

Șeful APIA, anunț urgent pentru fermieri: Depuneți actele pentru ajutorul de minimis!

27 octombrie 2021 - 06:46

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță fermierii care au solicitat ajutorul de minimis la legume să depună urgent actele cu care fac dovada valorificării producției pentru a beneficia de bani. Șeful APIA a convocat marți o ședință cu conducerile APIA din toată țara. 

Ministrul Oros, la Indagra!

Ministrul Oros, la Indagra!

26 octombrie 2021 - 19:58

Ministrul interimar al agriculturii, Adrian Oros, va fi prezent miercuri, 27 octombrie 2021, la deschiderea Târgului Internațional Indagra, unul dintre cele mai mari evenimente din agricultură și industrie alimentară.

Aberații de Bruxelles! Dacă ți-a fătat vaca pe o pășune la 20 km de fermă, lași vițelul pe pășune!

Aberații de Bruxelles! Dacă ți-a fătat vaca pe o pășune la 20 km de fermă, lași vițelul pe pășune!

26 octombrie 2021 - 19:09

Comisia privind protecția animalelor în timpul transportului, Parlamentul European, a dezbătut marți, 26 octombrie 2021, printre altele, și anumite restricții la transportul vițeilor neînțărcați.

Neață, Asociația Ovine Dacia: Țurcana bate toate rasele, iar ciobanii sunt cei mai mari economiști!

Neață, Asociația Ovine Dacia: Țurcana bate toate rasele, iar ciobanii sunt cei mai mari economiști!

26 octombrie 2021 - 10:19

Rasa de ovine Țurcană bate toate rasele de oi la rezistență, profitabilitate, iar ciobanii sunt cei mai mari economiști, a spus ing. Gheorghe Dan Neață, director general, coordonator Registrul genealogic Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Potrivit acestuia, 90% dintre crescători români de oi mizează pe rasa Țurcană. 

Subvenția APIA de 4.800 euro/ha: Condiție obligatorie pentru acest an!

Subvenția APIA de 4.800 euro/ha: Condiție obligatorie pentru acest an!

26 octombrie 2021 - 07:55

Fermierii care cultivă legume în spații protejate, sere și solarii, vor încasa anul acesta sprijinul cuplat vegetal, subvenția europeană cu un cuantum de peste 4.800 euro pe hectar, dacă vor îndeplini o condiție obligatorie, stabilită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Această condiție APIA obligă fermierii să depună la APIA până la data de 1 noiembrie 2021 dovada comercializării legumelor și alte acte justificative. 

APIA urgent! Termen limită plata subvențiilor 1 noiembrie 2021!

APIA urgent! Termen limită plata subvențiilor 1 noiembrie 2021!

26 octombrie 2021 - 07:10

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează fermierii că termenul limită pentru depunerea unor documente justificative pentru încasarea ajutorului național tranzitoriu pe hectar și a sprijinului cuplat vegetal, pentru anumite culturi agricole, este 1 noiembrie 2021. Agroinfo a obținut de la APIA informațiile de care aveți nevoie. 

Document semnat astăzi de ministrul Adrian Oros!

Document semnat astăzi de ministrul Adrian Oros!

25 octombrie 2021 - 20:28

Ministrul interimar al agriculturii, Adrian Oros, a semnat astăzi un document prin care este recunoscută problema deficitului de proteine furajere rezultată din nevoile zootehniei și dependența Uniunii Europene de importurile de proteine vegetale din țări terțe pentru hrana animalelor. În același timp, documentul stabilește creșterea suprafețelor alocată culturilor proteice.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cum vede Iacob Boca agricultura peste 5 ani: procesare, tânăra generație, digitalizare!

Cum vede Iacob Boca agricultura peste 5 ani: procesare, tânăra generație, digitalizare!

Iacob Boca, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din judeţul Mureş, spune că singura şansă de a salva economia României este... agricultura. Cum?

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

Statistică

Statistică
- De ce v-aţi oprit la 3 copii? Detalii