Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un Ordin privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a porcinelor, ovinelor, caprinelor, bovinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor.
Potrivit Ordinului publicat pe site-ul oficial ANSVSA, "norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă și se înlocuiește cu prezenta normă sanitară veterinară.
Prezenta normă sanitară veterinară stabileşte activităţile, atribuţiile, responsabilităţile, regulile şi documentele referitoare la implementarea şi operarea SNIIA pe întreg teritoriul României, astfel cum prevede legislaţia în vigoare, prin înregistrarea utilizatorilor, furnizorilor primari, furnizorilor secundari, mijlocitorilor de afaceri cu animale vii, exploataţiilor, identificarea şi înregistrarea individuală a fiecărui animal, înregistrarea fiecărei mişcări precum şi a evenimentelor suferite de acesta, în vederea stabilirii trasabilităţii.
Animalele din specia porcine, ovine, caprine, bovine, camelide, cervidee și reni circulă pe teritoriul României numai dacă sunt identificate şi înregistrate potrivit prevederilor prezentei norme sanitar veterinare şi însoţite de documente de circulatie, precum şi de alte documente prevăzute de legislaţia sanitar veterinară în vigoare.
Porcinele, ovinele, caprinele şi bovinele care sunt destinate tăierii în abator trebuie însoţite şi de certificatul de sănătate animală pentru animalele vii transportate de la exploataţie la abator, prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman.
Persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, asociaţiile înregistrate legal sau persoanele juridice implicate în activităţile SNIIA garantează confidenţialitatea tuturor datelor colectate, inclusiv a datelor cu caracter personal, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Utilizatorii se supun procedurilor de înregistrare la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, DSVSA, în vederea obţinerii drepturilor de acces şi editare în SNIIA.
Porcinele, ovinele, caprinele, bovinele, camelidele, cervideele și renii existente/existenți pe teritoriul României sunt supuse/supuși procesului de identificare şi înregistrare prin realizarea următoarelor acţiuni:
a) aplicarea a două mijloace oficiale de identificare pentru identificarea individuală a animalelor din specia bovină;
b) aplicarea a două mijloace oficiale de identificare pentru animalele din speciilr ovine și caprine;
c) aplicarea unui mijloc oficial de identificare în cazul porcinelor din exploatațiile noncomerciale, comerciale de tip A, exploatațiile comerciale industriale;
d) aplicarea a două mijloace oficiale de identificare în cazul camelidelor, cervideelor și renilor. "
Noul Ordin ANSVSA specifică termenele de identificare pentru fiecare specie și care sunt mijloacele oficiale de identificare a animalelor.
"Termene de identificare
(1) Animalele sunt identificate cu respectarea următoarelor termene:
a) animalele din speciile bovine, camelide, cervidee și reni în termen de până la 45 de zile de la naştere;
b) animalele din specia ovine şi caprine, în termen de până la 185 de zile de la naştere;
c) animalele din specia porcine, în termen de până la 60 de zile de la naştere, în cazul exploatațiilor de tip gospodărie a populației și comerciale de tip A de porcine, sau la ieșirea din exploatație, în cazul exploatațiilor comerciale industriale de porcine, în funcție de destinația acestora.
(2) Animalele sunt identificate, în orice caz, înaintea mutării acestora în afara exploataţiei în care s-au născut, dacă aceasta are loc înaintea termenelor prevăzute la alin. (1).
(3) Animalului care şi-a pierdut unul din mijloacele oficiale de identificare, sau a devenit nefunctional în cazul mijlocului de identificare electronic, pentru speciile bovine, ovine, caprine, camelide, cervidee și reni sau crotalia, în cazul animalelor din specia porcine, i se aplică un mijloc oficial de identificare duplicat, în cel mult 20 de zile de la înregistrarea evenimentului în Baza de Date Electronică (BDE).
(4) Animalului din specia bovine, ovine, caprine, camelide, cervidee și reni care şi-a pierdut ambele mijloace oficiale de identificare sau a devenit nefunctional în cazul mijlocului de identificare electronic şi pentru care, în urma unei anchete efectuate de medicul veterinar oficial, se face dovada identităţii i se aplică mijloace oficiale de ientificare duplicat în cel mult 20 de zile de la înregistrarea evenimentului în Baza de Date Electronică.
(5) După aplicarea duplicatului, medicul veterinar de liberă practică împuternicit sau utilizatorul confirmă evenimentul prin proceduri SNIIA.
Mijloacele oficiale de identificare a animalelor terestre deținute sunt mijloace oficiale de identificare a animalelor care afișează codul de identificare unic al animalului așa cum sunt acestea definite în Anexa III la Reg. Delegat (UE) Nr. 2035 din 28 iunie 2019.
Acestea pot fi următoarele:
a) crotalie convențională;
b) bandă convențională pe chișiță;
c) crotalie electronică;
d) transponder tip bolus;
e) transponder injectabil;
f) bandă electronică pe chișiță;
g) tatuaj;
h) inel montat pe picior.
Transponder este un marcaj de identificare prin radiofrecvență („RFID”).
Mijloc oficial de identificare convențional / electronic duplicat este un mijloc oficial de identificare a animalului care poartă acelaşi număr unic de identificare ca mijlocul oficial de identificare care s-a pierdut/a devenit nefuncțional.
Numărul de înregistrare unic înseamnă un număr atribuit de autoritatea competentă unei exploatații înregistrate, astfel cum se menționează la art. 93 din Regulamentul (UE) 2016/429.
În vederea realizării obiectivelor, DSVSA se asigură că sunt îndeplinite următoarele condiţii:
a) fiecare exploataţie este înregistrată în Baza de Date Electronică;
b) fiecare utilizator este înregistrat;
c) fiecărui proprietar de exploataţie i se eliberează un document de înregistrare a exploatației;
d) animalele sunt identificate şi înregistrate în SNIIA;
e) animalelor din specia bovine li se emite un document de identificare unic pe viață ce se eliberează cu ocazia exportului sau comerțului intracomunitar;
f) fiecare mişcare a animalelor se desfăşoară numai dacă acestea sunt însoțite de documentul/documentele de circulație;
g) fiecare furnizor primar și secundar de mijloace oficiale de identificare este înregistrat în SNIIA;
h) fiecare mijlocitor de afaceri cu animale vii este înregistrat în SNIIA.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor supraveghează şi controlează SNIIA." Proiectul de Ordin se află în dezbatere publică pe site-ul ANSVSA.