PLĂȚI CRESCĂTORI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat astăzi, 20 ianuarie 2021, GHIDUL SOLICITANTULUI MĂSURA 14 –„BUNĂSTAREA ANIMALELOR” DIN CADRUL PROGRAMULUI NAȚIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ PNDR 2020 -PACHETUL A) – PLĂȚI ÎN FAVOAREA BUNĂSTĂRII PORCINELOR.
Potrivit Ghidului APIA, beneficiarii plăților în favoarea bunăstării porcinelor sunt exploatațiile comerciale autorizate sanitar veterinar, încadrati în categoria fermierilor activi (conform art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 cu modificările și completările ulterioare) care își asumă voluntar angajamentul anual în favoarea bunăstării animalelor.
Sprijinul acordat în cadrul acestei măsuri este o plată compensatorie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de beneficiari. Prima compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitatea vită mare (UVM).
Sprijinul se va acorda doar pentru acele angajamente care depăşesc cerinţele minime evidenţiate mai jos, care prezintă nivelul de referinţă neremunerat, considerat drept punct de pornire pentru elaborarea plăţilor compensatorii. În cadrul angajamentelor încheiate, beneficiarul trebuie să respecte cerinţele legale în materie de gestionare și de respectare a normelor de eco-condiţionalitate (GAEC-uri şi SMR-uri) împreună cu bunele condiţii agricole şi de mediu aplicabile terenurilor agricole aparţinând solicitantului, precum şi activităţilor agricole desfăşurate pe toată durata angajamentului la nivelul fermei.
Sprijinul este acordat în cadrul acestei măsuri în urma încheierii pe o perioadă de 1 an a unor angajamente voluntare în favoarea bunăstării porcinelor.
Costurile eligibile în cadrul acestei măsuri sunt constituite din costuri standard, calculate pentru fiecare subpachet pe baza evaluării costurilor suplimentare şi a pierderilor de venit, care depăşesc nivelul obligatoriu neremunerat al cerinţelor de bază (constituite din standardele de eco-condiţionalitate şi obligaţiile stabilite prin legislaţia uniunii europene şi naţională relevantă), înregistrate de beneficiari în urma asumării angajamentelor voluntare de bunăstare a porcinelor.
Costurile standard nu includ costuri tranzacţionale şi investiţionale, acestea nefiind eligibile în cadrul acestei măsuri. Cheltuielile cu medicamentele, vaccinările și alte practici care conduc la creșterea beneficiului economic pentru fermierul aflat sub angajament privind bunăstarea animalelor nu sunt eligibile
Condiții de eligibilitate
Plăţile pentru bunăstarea porcilor pot fi acordate dacă beneficiarul:
este fermier activ (conform definiției naționale) în înțelesul la art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, cu modificările și completările ulterioare,;
este înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor al ANSVSA şi deţine un cod de exploataţie;
deţine autorizaţie sanitară veterinară pentru întreaga exploatație cu cod ANSVSA;
se angajează să respecte cerinţele de bază relevante și cerințele specifice subpachetelor pentru care aplică pe întreaga perioadă a angajamentului.
ATENȚIE!
Autorizaţia sanitar veterinară trebuie să acopere acele perioade pentru care sunt crescute animalele în explotațiile beneficiare. Plata va viza numai animalele crescute în perioada de valabilitate a autorizaţiilor sanitar veterinare, respectiv de la data eliberării autorizaţiei sanitar-veterinare. Efectivele intrate în exploataţie înainte de emiterea autorizaţiei sanitar-veterinare nu sunt eligibile la plată.
Conform prevederilor art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 cu modificările și completările ulterioare:
Persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă.
Pentru a dovedi calitatea de FERMIER ACTIV, fermierul va depune o data cu cererea de plată, documente privind înregistrarea la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) - cod CAEN/act de inființare/act constitutiv/statut din care reiese că are activitate agricolă (că desfăşoară activitate agricolă cu codul CAEN 0146 – Creșterea porcinelor) și/sau 0150 - Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor) sunt fermieri activi.
În cazul în care, din documentele stipulate mai sus, nu reiese activitatea agricolă, trebuie să furnizeze documente din care să rezulte îndeplinirea condiției de fermier activ:
Situaţiile financiare anuale, respectiv raportările contabile anuale, din care rezultă venitul total realizat în anul anterior anului depunerii cererii de plată;
formularul "Date informative" (cod 30) care cuprinde indicatorul "venituri din activităţi agricole",;
formularul "Situaţia veniturilor şi cheltuielilor" (cod 20) care cuprinde indicatorul "venituri totale",.
Efective de animale eligibile:
Numărul maxim de cicluri de producţie eligibilîn cadrul M.14 este de:
3,2 cicluri de producţie pe an – porci graşi (de la intrarea în categoria);
efectiv mediu anual – animale de reproducție femele (scrofițe și scroafe ținute în grup).
În categoriile de animale neeligibile se încadrează:
animalele care nu au intrat în categorie (ex: vierii);
porcii grași a căror populare/intrare în exploataţie s-a realizat după intrarea în categorie (la o greutate medie de peste 30 kg/cap - rezultată din documentele de livrare);
porci grași livrați la o greutate medie de sub 96 de kg/cap rezultată din documenele de livrare;
animalele reformă;
animalele sacrificate de necesitate;
mortalităţile;
numărul de animale care depășește capacitatea maximă anuală a exploatației.
Alte condiții de eligibilitate:
Angajamentele de bunăstare a animalelor vor fi încheiate pentru minim 2 subpachete.
Plăţile acordate în cadrul subpachetului 1a) nu se pot cumula cu cele acordate în cadrul subpachetului 2a) pentru aceeași categorie de animale în cadrul unui an de angajament. Orice alte combinaţii sunt posibile, plăţile acordate în cadrul celorlalte subpachete putându-se cumula.
Atenţie! Nerespectarea uneia din condiţiile de eligibilitate generale (oricând pe perioada derulării angajamentului) atrage după sine sancțiuni, reduceri și/sau excluderea la plată pentru anul aferent cererii, după caz.
Beneficiarul trebuie să respecte cerinţele legale în materie de gestionare, împreună cu bunele condiţii agricole şi de mediu aplicabile animalelor și terenurilor agricole aparţinând solicitantului, precum şi activităţilor agricole relevante desfăşurate pe toată durata angajamentului.
Conform Regulamentului (UE) nr. 640/2014, cu modificările și completările ulterioare, art. 30, ajutorul sau sprijinul nu poate fi acordat pentru un număr de animale mai mare decât cel indicat în cererea de plată.
Subpachetele de care beneficiază crescătorii de porci:
Subpachetul 1 a) - creşterea cu cel puţin 10% a spaţiului alocat disponibil fiecărui animal
Subpachetul 2a) - creşterea cu cel puţin 15% a spaţiului alocat disponibil fiecărui animal
Subpachetul 3 a) - reducerea pulberilor cu 30% faţă de nivelul minim obligatoriu prin menţinerea în limite optime a parametrilor de microclimat
Subpachetul 4 a) - îmbunătăţirea condiţiilor zonei de odihnă
În cazul în care fermierul refuză efectuarea controlului la fața locului, cererea de plată va fi respinsă de la plată conform art. 59 alin. (7) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificările şi completările ulterioare.
Crescătorul este obligat să comunice în scris Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură dacă exploataţia cu cod ANSVSA a fost afectată de un caz de forţă majoră/circumstanță excepțională, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care este în măsură să trimită respectiva notificare (art. 2 din Regulamentul UE nr. 1306/2013, cu modificările și completările ulterioare, și art.4 din Regulamentul (UE) nr. 640/2014) , cu modificările și completările ulterioare. În acest sens va prezenta dovezile privind apariţia cazului de forţă majoră sau a circumstanţei excepţionale.
Ghidul APIA este în consultare publică pe site-ul Ministerului Agriculturii.
INTEGRAL GHIDUL SOLICITANTULUI ÎL GĂSIȚI PE SITE-UL MADR!
Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFO: https://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html