Un ajutor de stat de 70 euro/vacă de carne/bivoliță este propus de o lege depusă la Senat la sfârșitul lunii octombrie și înaintată Consiliului Economic și Social pe data de 2 noiembrie 2023. De cereri și de plata ajutorului de stat se va ocupa Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), conform propunerii legislative.
"Prin prezenta inițiativă legislativã se propune instituirea unui ajutor de stat in scopul compensării pierderilor generate de creșterea prețurilor care sä se acorde crescãtorì lor de animale care dețin vaci de came și bivolițe. In acest sens. valoarea totală maximä a scliemei de ajutor de stat se stabiłeşte la suma de 30.865.775 let, echivalentul a 6.265.000 euro, cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor fiind de 70 euro/ cap vacă de came/bivoliță. În măsura în care dupã expirarea termenului de depunere a cererilor, rämfin sume nefolosite din valoarea totală, se propune împărțirea acestora beneficiarilor proporțional cu numärul capetelor de vacã de carne/bivolițe.
Ajutorul de stat se acordă crescătorilor de animale care dețin vaci de carne și bivolițe.
Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:
a) dețin vaci de carne și/sau bivolițe în exploatație cu cod ANSVSA înscrisă în BND până la 1 octombrie 2023. inclusiv;
b) dețin la data depunerii cererii, în exploatațîe cu cod ANSVSA înscrisă în BND până la 1 octombrie 2023, inclusiv, și/ sau în exploatați i cu cod ANSYSA ale asociațiilor/ cooperativelor/ grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru pășunat, vaci de carne și/ sau bivolițe;
c) sunt înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și dețin cod unic de înregistrare atribuit de către APIA;
d) vacile de carne pentru care se soiicită ajutor de stat sunt prevăzute la art. 2 lît. f): vacă de carne - femela din specia taurine din rase de carne înscrisă în secțiunea principală sau vacă metisă cu rasă de carne înseamnă femela din specia taurine înregistrată în secțiunea suplimentară a registrului genealogic care a fătat cel puțin o dată și are cel puțin un produs înregistrat în BND sau vacile provenite din import, înscrise/înregistrate în secțiunea principală/supiimentară a registrului genealogic de pe teritoriul Româaiei, care au fătat pe teritoriul țării de proveniență.
e) bivolițele pentru care se solicită ajutor de stat sunt prevăzute la art. 2 lit. b): bivoliță - femelă din specia bovină care aparține genului Bubalus înscrisă/inregistrată în registrul genealogic aI rasei, secțiunea principală sau suplimentară, care a fătat cel puțin o dată și are cel puțin un produs înregistrat în BND
f) nu a solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării CE - Cadrul temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (2022/C 426/01) publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 426 din 9 noiembrie;
g) nu se află în lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2023, inclusiv, conform evidențeior Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2023.
Beneficiarii depun la centrele județene/ locale și/ sau la centrul din municipiul București ale/ al APIA, o cerere de solicitare a ajutorului pentru efectivul de vaci dc carne și/ sau bivolițe deținut de beneficiar la data depunerii acesteia, care cuprinde și declarația pe propria răspundere că nu se află în lichidare sau faliment la data de 24 februarie 2023, însoțită de următoarele documente justificative:
a) copie de pe buletinul de identitate - B.I./ cartea de identitate - C.I. a beneficiarului, certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului al beneficiarului, împutemicire și o copie a B.I./C.I. al/ a reprezentantului legal;
b) coordonate bancare/ trezorerie.
c) documentul emis de utillzatorii Sistemului național de identificare șî înregistrare a animalelor - SNIIA, din care rezultă efectivul de vaci de carne/ bivolițe la data depunerii cererii, în exploatația/ exploatațiile cu cod atribuit de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, înscrisă/ înscrise în cerere.
d) adeverința eliberată de agenția/ asociația acreditată pentru înființarea și menținerea regislrului genealogic a1 rasei, prin care se confirmă înscrierea/înregistrarea vacilor de carne în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară.
e) adeverința eliberată de agenția/ asociațîa acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea/înregistrarea bivolițelor în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară.
(2) În situatia în care beneficiarii dețin mai multe exploatații de vaci de carne/bivolițe cu coduri ANSVSA situate pe raza mai multor unități adininistrativ-teritoriale din județe diferite, aceştia depun o singură cerere la centrul județean/ local a1 APIA pe raza căruia au sediul social sau își au domiciliul, după caz.
(3) Perioada de depunere a cererilor de solîcitare a ajutorului de stat și a documentelor justificative prevăzute la al in. (1) este de 30 zile lucrătoare, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezentei
4) Plata ajutorului de stat se efectuea2ă până la data de 31 decembrie 2024.
Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 30.865.775 lei, echivalentul sumei de 6.265.000 euro, se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024, în cadrul capitolului 83.01 Agricultură, Silvicultură, Piscicultură și Vânătoare, titlul 40 Subvenții, articolul 40.15 Sprijinirea producătorilor agricoli.
Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 70 euro/ cap vacă de carne/bivoliță," se arată în proiectul Legii pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea aetivității crescătorilor din sectorul vacilor de carne și al bivolițelor, în contextul crizei provoeate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, ca prima Cameră legislativă sesizată.