Asociațiile fermierilor din România au început deja să lucreze, împreună cu Ministerul Agriculturii, la noile scheme de plată pentru fermieri, eco-schemele, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. Suma de 470 de milioane de euro ar urma să fie alocată în fiecare din bugetul pentru subvențiile fermierilor români pentru plata acestor eco-scheme.
"La ceea ce s-a discutat azi-noapte (joi noapte n.r.), am înțeles că s-a acceptat ca doar peste pragul de 20%, aceste eco-scheme constituindu-se în 25% din cuantumul plăților pe suprafață. Asta înseamnă pentru noi, pentru România, aproximativ 470 de milioane de euro anual să fie băgați în măsuri de ecologizare (mediu și climă n.r.) doar din Pilonul 1 (plăți directe n.r.), aceste eco-scheme fiind obligatorii pentru statele membre, dar voluntare pentru fermieri. Și aici este pericolul că, dacă ele nu sunt făcute și înțelese, acceptate, asumate de către fermieri, ei nu vor accesa aceste eco-scheme, iar banii fiind din Pilonul 1 se pierd.
S-au obținut acești doi ani de învățare încât în 2023 și 2024, să nu se piardă banii, tot ceea ce nu s-a absorbit peste plafonul de 20% să poată fi dirijat, fie în Pilonul 2, fie la alte măsuri, dar începând din 2025, în schimb, nu se mai poate", a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru TVR1.
Fermierii mici și foarte mici vor fi scutiți de regulile aplicate pentru mediu și climă, a adăugat șeful MADR. "Noi am spus până-n 10 hectare. Acum, depinde ce activitate face acel fermier, pentru că poți să faci legumicultură în spațiu protejat pe un hectar și deja e o afacere mare", a mai spus Oros.
Ministrul a dat exemplu de eco-scheme, lăsarea terenului pârloagă, împădurirea suprafețelor, creșterea suprafeței cultivată ecologică. "Dacă ne referim la suprafețel din zona montană și colinară, ele ușor vor fi converite în suprafețe ecologice, doar din punct de vedere administrativ, ele în sine sunt suprafețe ecologice, doar că nu au fost înregistrate ca suprafețe ecologice."
Eco-schemele ar putea fi asemănătoare cu măsurile de agro-mediu și climă din PNDR, plăți compensatorii de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale care încheie angajamente cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Diferența va fi că noile eco-scheme vor fi plătite din banii pentru plăți directe, nu din bugetul pentru dezvoltare rurală.
România beneficiază pentru perioada 2021-2027 de 13 miliarde de euro pentru achitarea plăților directe ale fermierilor.