Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Noi reguli privind inspecţia şi certificarea produselor ecologice

Publicat: 21 iulie 2014 - 13:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat pe site-ul propriu un Proiect de Ordin pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare în sectorul agricol ecologic.

Potrivit proiectului, în sectorul agriculturii ecologice este necesar un sistem de inspecţie şi control bazat pe activitatea unei Entităţi Mandatate (EM). „În sensul prezentului ordin, Entitatea Mandatată este organismul de inspecție și certificare. Operatorii care produc, procesează, depozitează, comercializează şi/sau importă dintr-o ţară terţă produse agroalimentare certificate şi/sau în conversie, conform prevederilor art. 27 din R(CE) nr. 834/2007, înainte de a le introduce pe piaţă trebuie să îşi supună activitatea unităţii/fermei de producţie sistemului de inspecţie şi certificare, cu excepția comercianţilor cu amănuntul care vând produse ecologice ambalate şi etichetate direct consumatorului sau utilizatorului final, cu condiţia de a-şi declara activitatea la EM/DAJ” , se arată în Proiectul de act normativ.

Potrivit sursei, organismele candidate pentru aprobare ca EM în agricultura ecologică trebuie să îndeplinească criteriile prevăzute la art. 27 din R(CE) nr. 834/2007 și din legislaţia naţională în vigoare. De asemenea, persoana responsabilă de ansamblul activităţilor de inspecţie şi certificare trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii descrise în Proiect.
Cei interesaţi să devină EM trebuie să depună, până la data 1 noiembrie a fiecărui an, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - structura cu atribuţii în elaborarea politicilor în domeniul agriculturii ecologice însoţită de o serie de documente (vezi Proiectul publicat pe site-ul MADR, n.r.).

Obligațiile operatorilor din sistemul de agricultură ecologică
Prezentul Proiect prevede şi obligațiile operatorilor din sistemul de agricultură ecologică. Potrivit sursei, aceştia trebuie:

1. să respecte toate normele de producție ecologică, prevăzute de Regulamentul (CE) 834/2007 și Regulamentul (CE) 889/2008;
2. să-și înregistreze, în fiecare an, activitatea în sectorul de agricultură ecologică la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conform prevederilor art. 28, alin. (1), din Regulamentul (CE) 834/2007.
3. să-și supună exploatația sistemului de control, conform prevederilor art. 28, alin. (1) b din Regulamentul (CE) 834/2007.
4. operatorii care sunt furnizori de seminţe şi/sau cartofi de sămânţă obţinute prin metoda de producţie ecologică au obligația să-și înregistreze activitatea, conform prevederilor Art. 45 (b) din Regulamentul (CE) 889/2008.
5. operatorilor care sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică cu fișă de producător/producție vegetală, le este interzisă, pentru culturile anuale, cultivarea în paralel a aceleiași specii, în sistemul convenţional și în sistemul ecologic.
6. fac excepție de la aplicarea prevederilor alin. (5) operatorii care au semnat un angajament cu APIA, în vederea accesării măsurii 214 "Plăţi de agromediu", pachetul 5 "Agricultură ecologică", până la expirarea angajamentului sau cei care dețin loturi demonstrative;
7. operatorii înscriși în sistemul de agricultură ecologică care desfășoară activitate de comercializare sunt obligați să accepte prelevarea de probe în vederea efectuării de analize pentru toate loturile de produse ecologice (reprezentând producție primară), pentru care se eliberează certificate de tranzacție;
8. de la prevederile alin. 7) fac excepție operatorii care comercializează cantițăți de produse sub 50 tone/specie.
9. operatorii care comercializează în magazine, atât produse ecologice, cât și convenționale sunt obligați să delimiteze în spațiu cele două categorii de produse, astfel încât consumatorul să nu fie indus în eroare.
10. operatorul informează EM cu privire la data încheierii recoltării pentru fiecare specie în parte, în vederea prelevării de probe pentru efectuare de analize, de către inspectorul EM. Prelevarea de probe va avea loc în prezența consilierului cu atribuții de inspecții tehnice din cadrul DAJ.
11. începând cu data retragerii/suspendării din sistemul de agricultură ecologică, operatorii nu mai pot uitiliza documentele justificative emise de EM, respectiv certificat de conformitate/master, certificat/certificat de confirmare a conversiei, precum şi alte documente justificative care însoţesc orice tranzacţie comercială, acestea fiind nule.
12. să notifice noua EM în legătură cu existența și valabilitatea documentului justificativ emis de vechiul organism de inspecție și certificare, în situația în care acestuia din urmă i-a fost retrasă aprobarea. La data emiterii documentului justificativ de către noul organism de inspecție și cetificare, cel emis de către vechiul organism de inspecție și certificare devine nul. Documentul justificativ emis de EM căruia i-a fost retrasă aprobarea rămâne valabil până la eliberarea celui emis de noua EM.
13. operatorii care comercializează cantități mai mici de 500 kg/produs prevăzuți la art. 6, alin. (1 lit. n) transmit EM, până la data de 5 ale fiecărei luni, centralizatorul tranzacțiilor efectuate în luna anterioară.
14. un operator nu poate avea contract de prestări servicii privind inspecția și certificarea decât cu o singură EM.

Proiectul este supus consultării pe pagina de internet a Ministerului.

Vizualizat: 1888 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi struţi...

Doi struţi...
Doi struţi la o discuţie. Detalii