KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Noi reguli privind inspecţia şi certificarea produselor ecologice

Publicat: 21 iulie 2014 - 13:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat pe site-ul propriu un Proiect de Ordin pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare în sectorul agricol ecologic.

Potrivit proiectului, în sectorul agriculturii ecologice este necesar un sistem de inspecţie şi control bazat pe activitatea unei Entităţi Mandatate (EM). „În sensul prezentului ordin, Entitatea Mandatată este organismul de inspecție și certificare. Operatorii care produc, procesează, depozitează, comercializează şi/sau importă dintr-o ţară terţă produse agroalimentare certificate şi/sau în conversie, conform prevederilor art. 27 din R(CE) nr. 834/2007, înainte de a le introduce pe piaţă trebuie să îşi supună activitatea unităţii/fermei de producţie sistemului de inspecţie şi certificare, cu excepția comercianţilor cu amănuntul care vând produse ecologice ambalate şi etichetate direct consumatorului sau utilizatorului final, cu condiţia de a-şi declara activitatea la EM/DAJ” , se arată în Proiectul de act normativ.

Potrivit sursei, organismele candidate pentru aprobare ca EM în agricultura ecologică trebuie să îndeplinească criteriile prevăzute la art. 27 din R(CE) nr. 834/2007 și din legislaţia naţională în vigoare. De asemenea, persoana responsabilă de ansamblul activităţilor de inspecţie şi certificare trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii descrise în Proiect.
Cei interesaţi să devină EM trebuie să depună, până la data 1 noiembrie a fiecărui an, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - structura cu atribuţii în elaborarea politicilor în domeniul agriculturii ecologice însoţită de o serie de documente (vezi Proiectul publicat pe site-ul MADR, n.r.).

Obligațiile operatorilor din sistemul de agricultură ecologică
Prezentul Proiect prevede şi obligațiile operatorilor din sistemul de agricultură ecologică. Potrivit sursei, aceştia trebuie:

1. să respecte toate normele de producție ecologică, prevăzute de Regulamentul (CE) 834/2007 și Regulamentul (CE) 889/2008;
2. să-și înregistreze, în fiecare an, activitatea în sectorul de agricultură ecologică la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conform prevederilor art. 28, alin. (1), din Regulamentul (CE) 834/2007.
3. să-și supună exploatația sistemului de control, conform prevederilor art. 28, alin. (1) b din Regulamentul (CE) 834/2007.
4. operatorii care sunt furnizori de seminţe şi/sau cartofi de sămânţă obţinute prin metoda de producţie ecologică au obligația să-și înregistreze activitatea, conform prevederilor Art. 45 (b) din Regulamentul (CE) 889/2008.
5. operatorilor care sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică cu fișă de producător/producție vegetală, le este interzisă, pentru culturile anuale, cultivarea în paralel a aceleiași specii, în sistemul convenţional și în sistemul ecologic.
6. fac excepție de la aplicarea prevederilor alin. (5) operatorii care au semnat un angajament cu APIA, în vederea accesării măsurii 214 "Plăţi de agromediu", pachetul 5 "Agricultură ecologică", până la expirarea angajamentului sau cei care dețin loturi demonstrative;
7. operatorii înscriși în sistemul de agricultură ecologică care desfășoară activitate de comercializare sunt obligați să accepte prelevarea de probe în vederea efectuării de analize pentru toate loturile de produse ecologice (reprezentând producție primară), pentru care se eliberează certificate de tranzacție;
8. de la prevederile alin. 7) fac excepție operatorii care comercializează cantițăți de produse sub 50 tone/specie.
9. operatorii care comercializează în magazine, atât produse ecologice, cât și convenționale sunt obligați să delimiteze în spațiu cele două categorii de produse, astfel încât consumatorul să nu fie indus în eroare.
10. operatorul informează EM cu privire la data încheierii recoltării pentru fiecare specie în parte, în vederea prelevării de probe pentru efectuare de analize, de către inspectorul EM. Prelevarea de probe va avea loc în prezența consilierului cu atribuții de inspecții tehnice din cadrul DAJ.
11. începând cu data retragerii/suspendării din sistemul de agricultură ecologică, operatorii nu mai pot uitiliza documentele justificative emise de EM, respectiv certificat de conformitate/master, certificat/certificat de confirmare a conversiei, precum şi alte documente justificative care însoţesc orice tranzacţie comercială, acestea fiind nule.
12. să notifice noua EM în legătură cu existența și valabilitatea documentului justificativ emis de vechiul organism de inspecție și certificare, în situația în care acestuia din urmă i-a fost retrasă aprobarea. La data emiterii documentului justificativ de către noul organism de inspecție și cetificare, cel emis de către vechiul organism de inspecție și certificare devine nul. Documentul justificativ emis de EM căruia i-a fost retrasă aprobarea rămâne valabil până la eliberarea celui emis de noua EM.
13. operatorii care comercializează cantități mai mici de 500 kg/produs prevăzuți la art. 6, alin. (1 lit. n) transmit EM, până la data de 5 ale fiecărei luni, centralizatorul tranzacțiilor efectuate în luna anterioară.
14. un operator nu poate avea contract de prestări servicii privind inspecția și certificarea decât cu o singură EM.

Proiectul este supus consultării pe pagina de internet a Ministerului.

Vizualizat: 2031 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

30 iulie 2021 - 07:18

Consiliul Local Florești, Cluj, a adoptat, joi, la propunerea primarului Bogdan Pivariu, o hotărâre prin care animalele nesupravegheate, găsite pe raza comunei, sunt confiscate.

Fermierilor români li se face loc în piețe!

Fermierilor români li se face loc în piețe!

29 iulie 2021 - 20:33

Reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România vin în sprijinul producătorilor agricoli și îi asigură că în piețele agroalimentare sunt spații de vânzare destinate acestora unde să-și poată valorifica producția proprie. Este important atât pentru producător cât și pentru consumator ca produsul românesc să ajungă pe tarabele din piețe, să fie comercializat și fermierii să nu mai fie nevoiți să-și arunce marfa, anunță un comunicat al Asociației Administratorilor de Piețe, transmis Agroinfo.

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

29 iulie 2021 - 17:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a efectuat până în prezent plăți în valoare de 7,56 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție a fondurilor europene de 80%. Menționăm că valoarea plăților efectuate în conturilor beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este aferentă atât proiectelor de investiții, cât și plăților directe pentru agromediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii