Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Noi reguli privind inspecţia şi certificarea produselor ecologice

Publicat: 21 iulie 2014 - 13:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat pe site-ul propriu un Proiect de Ordin pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare în sectorul agricol ecologic.

Potrivit proiectului, în sectorul agriculturii ecologice este necesar un sistem de inspecţie şi control bazat pe activitatea unei Entităţi Mandatate (EM). „În sensul prezentului ordin, Entitatea Mandatată este organismul de inspecție și certificare. Operatorii care produc, procesează, depozitează, comercializează şi/sau importă dintr-o ţară terţă produse agroalimentare certificate şi/sau în conversie, conform prevederilor art. 27 din R(CE) nr. 834/2007, înainte de a le introduce pe piaţă trebuie să îşi supună activitatea unităţii/fermei de producţie sistemului de inspecţie şi certificare, cu excepția comercianţilor cu amănuntul care vând produse ecologice ambalate şi etichetate direct consumatorului sau utilizatorului final, cu condiţia de a-şi declara activitatea la EM/DAJ” , se arată în Proiectul de act normativ.

Potrivit sursei, organismele candidate pentru aprobare ca EM în agricultura ecologică trebuie să îndeplinească criteriile prevăzute la art. 27 din R(CE) nr. 834/2007 și din legislaţia naţională în vigoare. De asemenea, persoana responsabilă de ansamblul activităţilor de inspecţie şi certificare trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii descrise în Proiect.
Cei interesaţi să devină EM trebuie să depună, până la data 1 noiembrie a fiecărui an, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - structura cu atribuţii în elaborarea politicilor în domeniul agriculturii ecologice însoţită de o serie de documente (vezi Proiectul publicat pe site-ul MADR, n.r.).

Obligațiile operatorilor din sistemul de agricultură ecologică
Prezentul Proiect prevede şi obligațiile operatorilor din sistemul de agricultură ecologică. Potrivit sursei, aceştia trebuie:

1. să respecte toate normele de producție ecologică, prevăzute de Regulamentul (CE) 834/2007 și Regulamentul (CE) 889/2008;
2. să-și înregistreze, în fiecare an, activitatea în sectorul de agricultură ecologică la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conform prevederilor art. 28, alin. (1), din Regulamentul (CE) 834/2007.
3. să-și supună exploatația sistemului de control, conform prevederilor art. 28, alin. (1) b din Regulamentul (CE) 834/2007.
4. operatorii care sunt furnizori de seminţe şi/sau cartofi de sămânţă obţinute prin metoda de producţie ecologică au obligația să-și înregistreze activitatea, conform prevederilor Art. 45 (b) din Regulamentul (CE) 889/2008.
5. operatorilor care sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică cu fișă de producător/producție vegetală, le este interzisă, pentru culturile anuale, cultivarea în paralel a aceleiași specii, în sistemul convenţional și în sistemul ecologic.
6. fac excepție de la aplicarea prevederilor alin. (5) operatorii care au semnat un angajament cu APIA, în vederea accesării măsurii 214 "Plăţi de agromediu", pachetul 5 "Agricultură ecologică", până la expirarea angajamentului sau cei care dețin loturi demonstrative;
7. operatorii înscriși în sistemul de agricultură ecologică care desfășoară activitate de comercializare sunt obligați să accepte prelevarea de probe în vederea efectuării de analize pentru toate loturile de produse ecologice (reprezentând producție primară), pentru care se eliberează certificate de tranzacție;
8. de la prevederile alin. 7) fac excepție operatorii care comercializează cantițăți de produse sub 50 tone/specie.
9. operatorii care comercializează în magazine, atât produse ecologice, cât și convenționale sunt obligați să delimiteze în spațiu cele două categorii de produse, astfel încât consumatorul să nu fie indus în eroare.
10. operatorul informează EM cu privire la data încheierii recoltării pentru fiecare specie în parte, în vederea prelevării de probe pentru efectuare de analize, de către inspectorul EM. Prelevarea de probe va avea loc în prezența consilierului cu atribuții de inspecții tehnice din cadrul DAJ.
11. începând cu data retragerii/suspendării din sistemul de agricultură ecologică, operatorii nu mai pot uitiliza documentele justificative emise de EM, respectiv certificat de conformitate/master, certificat/certificat de confirmare a conversiei, precum şi alte documente justificative care însoţesc orice tranzacţie comercială, acestea fiind nule.
12. să notifice noua EM în legătură cu existența și valabilitatea documentului justificativ emis de vechiul organism de inspecție și certificare, în situația în care acestuia din urmă i-a fost retrasă aprobarea. La data emiterii documentului justificativ de către noul organism de inspecție și cetificare, cel emis de către vechiul organism de inspecție și certificare devine nul. Documentul justificativ emis de EM căruia i-a fost retrasă aprobarea rămâne valabil până la eliberarea celui emis de noua EM.
13. operatorii care comercializează cantități mai mici de 500 kg/produs prevăzuți la art. 6, alin. (1 lit. n) transmit EM, până la data de 5 ale fiecărei luni, centralizatorul tranzacțiilor efectuate în luna anterioară.
14. un operator nu poate avea contract de prestări servicii privind inspecția și certificarea decât cu o singură EM.

Proiectul este supus consultării pe pagina de internet a Ministerului.

Vizualizat: 2013 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Crescătorii români de oi și de vaci vor beneficia de ajutor pentru bunăstarea animalelor!

Crescătorii români de oi și de vaci vor beneficia de ajutor pentru bunăstarea animalelor!

12 mai 2021 - 08:36

Ajutorul pentru bunăstarea animalelor va fi acordat și crescătorilor de ovine, de vaci, de capre, nu doar crescătorilor de porci și păsări cum se întâmplă acum. Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii români. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.

Lista completă cuantum ajutoare pentru fermierii români!

Lista completă cuantum ajutoare pentru fermierii români!

12 mai 2021 - 07:44

Bugetul PNDR destinat perioadei de tranziție 2021-2022 este de aproximativ 3,26 miliarde Euro și anume: fonduri FEADR 2021-2027 CFM (Cadrul Financiar Multianual) - 2.569,10 mil. euro și fonduri EURI (Instrumentrul de Relansare al Uniunii Europene) - 692,09 mil. euro.

Cățean (MADR): Laptele de pajiște, o nouă schemă de ajutor pentru crescătorii de animale!

Cățean (MADR): Laptele de pajiște, o nouă schemă de ajutor pentru crescătorii de animale!

12 mai 2021 - 07:16

Ciobanii austrieci au fost mai isteți decât noi și au înregistrat încă din 2018 produsul lapte de fân la Comisia Europeană, un produs protejat la nivel european care le aparține. România cu atâtea pășuni, cu așa tradiție îndelungată în oierit a pierdut în fața Austriei care nu se poate lăuda cu aceeași tradiție. Acum, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, oierul George Cățean, vine cu ideea unei scheme de calitate, laptele de pajiște, copiată de la austrieci.

Plata subvențiilor APIA pentru crescătorii de animale! Anunț important!

Plata subvențiilor APIA pentru crescătorii de animale! Anunț important!

11 mai 2021 - 14:45

Sprijinul cuplat zootehnic, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum din zootehnie! Crescătorii de animale sunt anunțați că pierd această subvenție APIA, cifrată la aproape 200 de euro/cap de animal, dacă nu au cerut până la data de 1 mai 2021 adeverința de apartenență a animalelor la rasă necesară pentru obținerea banilor de la APIA. Anunțul este făcut de Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România, ACBCR, și sunt vizate rasele de bovine Limousine și Charolaise.

Ministrul Oros: Eu vreau ca fermierii să câștige!

Ministrul Oros: Eu vreau ca fermierii să câștige!

11 mai 2021 - 08:12

Culturile agricole arată bine la ora actuală chiar dacă unele lucrări au fost întârziate din cauza ploilor abundente şi a frigului, iar estimările sunt foarte bune, a declarat, luni, ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe susținută la sediul MADR. Șeful MADR a adăugat, referitor la creșterea prețurilor, că-și dorește ca fermierii să câștige.

România, 3,2 milioane de exploatații agricole!

România, 3,2 milioane de exploatații agricole!

11 mai 2021 - 07:48

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică din România, Tudorel Andrei, estimează că România ar putea avea 3,2 milioane de exploataţii agricole după efectuarea Recensământului General Agricol. La ultimul recensământ au fost înregistrate 3,6 milioane de exploataţii agricole.

Datele care sunt vitale pentru acordarea ajutoarelor din agricultură!

Datele care sunt vitale pentru acordarea ajutoarelor din agricultură!

11 mai 2021 - 07:15

„Datele statistice sunt vitale pentru cunoașterea realităților din agricultura românească. Fără acestea, nu se vor putea lua cele mai eficiente decizii în viitor” a declarat domnul Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, la conferința organizată luni, 10 mai 2021, la Ministerul Agriculturii. Pe baza acestor date se stabilesc și subvențiile de care vor beneficia fermierii.

Subvenții APIA! Anunț APIA pentru fermieri!

Subvenții APIA! Anunț APIA pentru fermieri!

11 mai 2021 - 06:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care beneficiază de subvenții că este în plină desfășurare campania de primire a Cererilor unice de plată pentru anul 2021. Au mai rămas 7 zile în care fermierii pot să ceară subvențiile agricole din acest an fără penalități.

Investigații la ferme mari!

Investigații la ferme mari!

10 mai 2021 - 16:12

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie în rândul unor mari producători şi comercianţi de carne de pasăre din România, în urma unor indicii care arată că ar putea exista înţelegeri sau practici pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind creşterea artificială a preţurilor de vânzare, potrivit unui comunicat de presă al autorităţii. Referitor la aceste investigații, Uniunea Crescătorilor de Păsări ne-a transmis astăzi un comunicat.

Ministrul Oros: Verificăm dacă rezultatele recensământului se suprapun fidel cu bazele de date cu animale!

Ministrul Oros: Verificăm dacă rezultatele recensământului se suprapun fidel cu bazele de date cu animale!

10 mai 2021 - 13:50

De astăzi, 10 mai 2021, începe recensământul general agricol, demararea acțiunii a fost marcată printr-o conferință de presă susținută la Ministerul Agriculturii, fiind prezenți, alături de ministrul agriculturii, și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale. Ministrul Adrian Oros a declarat că rezultatele vor arăta dacă numărul de animale se suprapune pe bazele de date deja existente, suprafața agricolă, numărul de ferme, etc.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/.

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW

Bancul zilei

2 minute

2 minute
Soţia: – Înainte erai foarte fericit dacă mă vedeai măcar două minute pe zi. Detalii