Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Noi reguli privind inspecţia şi certificarea produselor ecologice

Publicat: 21 iulie 2014 - 13:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat pe site-ul propriu un Proiect de Ordin pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare în sectorul agricol ecologic.

Potrivit proiectului, în sectorul agriculturii ecologice este necesar un sistem de inspecţie şi control bazat pe activitatea unei Entităţi Mandatate (EM). „În sensul prezentului ordin, Entitatea Mandatată este organismul de inspecție și certificare. Operatorii care produc, procesează, depozitează, comercializează şi/sau importă dintr-o ţară terţă produse agroalimentare certificate şi/sau în conversie, conform prevederilor art. 27 din R(CE) nr. 834/2007, înainte de a le introduce pe piaţă trebuie să îşi supună activitatea unităţii/fermei de producţie sistemului de inspecţie şi certificare, cu excepția comercianţilor cu amănuntul care vând produse ecologice ambalate şi etichetate direct consumatorului sau utilizatorului final, cu condiţia de a-şi declara activitatea la EM/DAJ” , se arată în Proiectul de act normativ.

Potrivit sursei, organismele candidate pentru aprobare ca EM în agricultura ecologică trebuie să îndeplinească criteriile prevăzute la art. 27 din R(CE) nr. 834/2007 și din legislaţia naţională în vigoare. De asemenea, persoana responsabilă de ansamblul activităţilor de inspecţie şi certificare trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii descrise în Proiect.
Cei interesaţi să devină EM trebuie să depună, până la data 1 noiembrie a fiecărui an, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - structura cu atribuţii în elaborarea politicilor în domeniul agriculturii ecologice însoţită de o serie de documente (vezi Proiectul publicat pe site-ul MADR, n.r.).

Obligațiile operatorilor din sistemul de agricultură ecologică
Prezentul Proiect prevede şi obligațiile operatorilor din sistemul de agricultură ecologică. Potrivit sursei, aceştia trebuie:

1. să respecte toate normele de producție ecologică, prevăzute de Regulamentul (CE) 834/2007 și Regulamentul (CE) 889/2008;
2. să-și înregistreze, în fiecare an, activitatea în sectorul de agricultură ecologică la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conform prevederilor art. 28, alin. (1), din Regulamentul (CE) 834/2007.
3. să-și supună exploatația sistemului de control, conform prevederilor art. 28, alin. (1) b din Regulamentul (CE) 834/2007.
4. operatorii care sunt furnizori de seminţe şi/sau cartofi de sămânţă obţinute prin metoda de producţie ecologică au obligația să-și înregistreze activitatea, conform prevederilor Art. 45 (b) din Regulamentul (CE) 889/2008.
5. operatorilor care sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică cu fișă de producător/producție vegetală, le este interzisă, pentru culturile anuale, cultivarea în paralel a aceleiași specii, în sistemul convenţional și în sistemul ecologic.
6. fac excepție de la aplicarea prevederilor alin. (5) operatorii care au semnat un angajament cu APIA, în vederea accesării măsurii 214 "Plăţi de agromediu", pachetul 5 "Agricultură ecologică", până la expirarea angajamentului sau cei care dețin loturi demonstrative;
7. operatorii înscriși în sistemul de agricultură ecologică care desfășoară activitate de comercializare sunt obligați să accepte prelevarea de probe în vederea efectuării de analize pentru toate loturile de produse ecologice (reprezentând producție primară), pentru care se eliberează certificate de tranzacție;
8. de la prevederile alin. 7) fac excepție operatorii care comercializează cantițăți de produse sub 50 tone/specie.
9. operatorii care comercializează în magazine, atât produse ecologice, cât și convenționale sunt obligați să delimiteze în spațiu cele două categorii de produse, astfel încât consumatorul să nu fie indus în eroare.
10. operatorul informează EM cu privire la data încheierii recoltării pentru fiecare specie în parte, în vederea prelevării de probe pentru efectuare de analize, de către inspectorul EM. Prelevarea de probe va avea loc în prezența consilierului cu atribuții de inspecții tehnice din cadrul DAJ.
11. începând cu data retragerii/suspendării din sistemul de agricultură ecologică, operatorii nu mai pot uitiliza documentele justificative emise de EM, respectiv certificat de conformitate/master, certificat/certificat de confirmare a conversiei, precum şi alte documente justificative care însoţesc orice tranzacţie comercială, acestea fiind nule.
12. să notifice noua EM în legătură cu existența și valabilitatea documentului justificativ emis de vechiul organism de inspecție și certificare, în situația în care acestuia din urmă i-a fost retrasă aprobarea. La data emiterii documentului justificativ de către noul organism de inspecție și cetificare, cel emis de către vechiul organism de inspecție și certificare devine nul. Documentul justificativ emis de EM căruia i-a fost retrasă aprobarea rămâne valabil până la eliberarea celui emis de noua EM.
13. operatorii care comercializează cantități mai mici de 500 kg/produs prevăzuți la art. 6, alin. (1 lit. n) transmit EM, până la data de 5 ale fiecărei luni, centralizatorul tranzacțiilor efectuate în luna anterioară.
14. un operator nu poate avea contract de prestări servicii privind inspecția și certificarea decât cu o singură EM.

Proiectul este supus consultării pe pagina de internet a Ministerului.

Vizualizat: 1942 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

02 aprilie 2020 - 11:48

DECIZII PE PIAȚA CEREALELOR. Rusia şi Ucraina, principalii exportatori de cereale din regiunea Mării Negre impun cote pentru exportul de cereale. Prin aceste măsuri doresc să limiteze creşterea preţurilor şi să protejeze piaţa internă. Acestă decizie vine în urma pandemiei de coronavirus care perturbă lanțurile de aprovizionare cu produse alimentare din întreaga lume. Ca efect imediat, decizia poate conduce la creșterea prețurilor FOB pentru grâu.

EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!

EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!

30 martie 2020 - 23:44

EXPLICAŢII OFICIALE PROCEDURĂ DE URGENŢĂ COVID-19. Sute de mii de fermieri români care nu au depus încă la APIA cererea unică pentru subvenţiile pe 2020 vor depune cererile online. Secretarul de stat în MADR Emil Dumitru a explicat pentru AGROINFO cum va funcţiona întregul proces.

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

28 martie 2020 - 12:46

În trecerea lui devastatoare prin lume, CoVid-19, inamicul invizibil, va lăsa urme adânci. Obiceiurile alimentare, deprinderile de consum, comerţul, relaţiile sociale şi cele de muncă, transporturile şi multe altele se vor schimba.

SONDAJ: Efectele coronavirusului în agricultură

SONDAJ: Efectele coronavirusului în agricultură

27 martie 2020 - 10:17

Pandemia de coronavirus poate să aibă un impact grav asupra fermelor şi companiilor din domeniul agricol, pe termen scurt, mediu şi lung.

EXPORT OVINE: „RĂZBOIUL” DECLARAŢIILOR şi ADEVĂRAŢII PERDANŢI!

EXPORT OVINE: „RĂZBOIUL” DECLARAŢIILOR şi ADEVĂRAŢII PERDANŢI!

01 septembrie 2019 - 23:46

BUNĂSTAREA ANIMALELOR. Animals International cere Comisiei Europene să demareze procedurile de infringement împotriva României, pe motiv că nu au fost respectate prevederi din regulamentul european pentru bunăstarea animalelor în cazul transportului oilor din ţara noastră în Golful Persic. Ministerul Agriculturii răspunde!

La pas, PE ULIŢA SATULUI

La pas, PE ULIŢA SATULUI

25 august 2019 - 14:42

SATUL ROMÂNESC. Eternul spaţiu transpus în versuri, cântat în doine, imortalizat în tablouri şi fotografii. O veşnicie pe care aşa ne-o dorim cu toţii, păstrată în poveştile copilăriei, în grădina cu legume, în plăcintele bunicilor noastre.

CITEŞTE Revista FERMA, ediţia 15-31 AUGUST 2019!

CITEŞTE Revista FERMA, ediţia 15-31 AUGUST 2019!

25 august 2019 - 14:21

Noutăţi despre subvenţiile APIA, despre fonduri UE pentru fermieri, starea culturilor agricole, reportaje în ferme, tehnică și tehnologii agricole noi, învăţământ agricol, noutăţi legislative, comentarii, evenimente şi anunţuri agricole, în revista Ferma, ediţia 15-31 august 2019!

NOUTĂŢI RALF 2019. MARI FERMIERI din 16 ŢĂRI se ÎNTÂLNESC la BUCUREŞTI!

NOUTĂŢI RALF 2019. MARI FERMIERI din 16 ŢĂRI se ÎNTÂLNESC la BUCUREŞTI!

22 august 2019 - 22:28

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL MARILOR FERMIERI. Pentru al 4-lea an consecutiv, RALF - Romanian Agriculture Leadership Forum va reuni la București reprezentanții marilor ferme din România, alături de lideri din agricultură și fermieri invitați din Europa, America și Asia, în cea mai amplă ediție de până acum. Suprafața totală exploatată de fermierii participanți la ultima ediție RALF a fost de peste 520 de mii de hectare.

CUM SE ÎMPART SUBVENŢIILE APIA pentru FERMIERII din România!

CUM SE ÎMPART SUBVENŢIILE APIA pentru FERMIERII din România!

21 august 2019 - 20:49

DISTRIBUŢIE AJUTOARE DIRECTE. Câți agricultori din România au încasat de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) subvenții sub 500 de euro și câţi fermieri au primit, anul trecut, plăţi directe peste 100.000 de euro!

PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ în 27 de JUDEŢE: Peste 200 de NOI FOCARE în DOUĂ SĂPTĂMÂNI!

PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ în 27 de JUDEŢE: Peste 200 de NOI FOCARE în DOUĂ SĂPTĂMÂNI!

21 august 2019 - 15:44

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ (PPA) SE EXTINDE. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, pe 20 august, că există 950 de focare de PPA la porci domestici. Vezi bilanţul ultimelor două săptămâni: câte noi focare şi cazuri de boală au fost confirmate şi câţi porci au fost ucişi!

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La pescuit

La pescuit
- De două zile tot pescuiesc şi nu am prins nimic. Detalii