O nouă schemă de ajutor pentru fermierii din România a fost propusă în Senat, care presupune subvenționarea de la stat a 20% din producția de legume și fructe a fermierilor români, fie a persoanelor fizice sau întreprinderilor individuale și familiale, pentru următorii trei ani.
Această propunere de ajutor vine în contextul în care producătorii agricoli din țară se confruntă cu efectele războiului din Ucraina, care a provocat fluctuații puternice ale prețurilor produselor și materiilor prime necesare vânzării, alături de problemele din lanțul de aprovizionare, care au adus micii fermieri aproape de faliment în acest an.
Cuantum schemă ajutor
Noua schemă de ajutor presupune acordarea unei compensații de 20% din valoarea producției comercializate de legume-fructe și cartofi, acordată în tranșe semestriale, într-un cuantum total de 100.000 de euro anual în cazul persoanelor fizice și juridice acreditate, întreprinderilor individuale și familiale, respectiv 300.000 de euro în cazul cooperativelor și organizațiilor de producători.
Astfel, scopul acestui proiect este de a susține fermierii români, pe fondul situației de criză și de a reduce impactul negativ asupra economiei, pentru a contribui la păstrarea securității alimentare la nivel național.
Proiectul a fost propus de către liberali și a fost avizat pentru vot de către comisiile speciale din Senat, urmând a fi supus votului în Parlament și, ulterior, promulgat și adoptat, dacă acesta va trece de votul decisiv.
Condiții de eligibilitate
Pentru a se putea înscrie în noua schemă de ajutor, beneficiarii trebuie să respecte o serie de condiții, după cum arată Profit.ro, citat de infofinanciar.ro:
– să fie persoană juridică, persoană fizică înregistrată fiscal conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cooperativă conform Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004 şi a Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, grup/organizaţie de producători, după caz;
– să deţină şi să exploateze suprafeţe cultivate cu legume, cartofi, fructe, plantaţii de pomi fructiferi, plantaţii de arbuşti şi/sau semiarbuşti fructiferi, plantaţii cu struguri de masă destinaţi consumului uman; să comercializeze legume, cartofi şi/sau fructe;
– suprafaţa minimă destinată cultivării în spaţii protejate să fie de 500 mp;
– să prezinte dovada lipsei datoriilor la bugetul de stat prin;
– să facă dovada prin documente justificative că valoarea producţiei comercializate în trimestrul pentru care se solicită ajutorul a fost de minimum 1.000 euro;
– să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat fără a fi emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data menţionată.
Noua schemă de ajutor va fi acordată pe o perioadă de trei ani, iar fondurile necesare vor fi asigurate din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
De asemenea, sumele acordate cu titlu de ajutor de stat în condiţiile prezentei legi nu vor fi supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost pornită procedura de executare silită.
Fondurile necesare schemei vor fi asigurate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Pentru a intra în vigoare, schema mai trebuie adoptată prin vot final de către Parlament.