COMUNICAT. Patria Bank și Niște Orășeni lansează Ghidul de Relocare din Urban în Rural. Inițiativa Niște Orășeni este un proiect inedit în România, apărut din nevoia de a da o linie directoare tendinței de relocare a orășenilor în mediul rural. Își propune să ofere celor interesați un Ghid de relocare de la oraș la sat, cu ajutorul căruia cei ce doresc să se mute în rural să cerceteze și să evalueze localitatea în care se vor muta din punctul de vedere al factorilor ce alcătuiesc indicele de calitate a vieții.
Peste 109.000 români s-au mutat în anul 2017 de la oraş la sat, în timp ce doar 87.000 s-au mutat de la sat la oraş în aceeaşi perioadă, o arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică. Iar această tendință a migrației a fost intensificată în acest an, stimulată de contextul pandemic, în care din ce în ce mai mulți români tineri și activi au început să reconsidere traiul pe care îl au în orașele mari și să caute alternative de relocare temporară sau permanentă în comunitățile rurale, în zonele unde au copilărit și nu numai. Procesul a fost posibil și prin extinderea sistemului de lucru de la distanță.
Într-un astfel de context, s-a născut inițiativa Niște Orășeni, un proiect propus de agenția de comunicare Pukka și închegat alături de echipa Patria Bank. Promisiunea noastră comună prin acest proiect se înscrie în misiunea Patria: să facem pași concreți prin care să apropiem urbanul de rural. Iar pentru a îndeplini acest lucru ”aducem împreună”, prin intermediul acestui proiect, comunitatea, reprezentanți locali și suport financiar într-un efort coordonat și fundamentat.
“Ideea de Niște Orășeni, a apărut în bătătură. Eram un orășean refugiat din calea Stării de Urgență, adăpostit cu întreaga familie, 4 generații sub același acoperiș al casei bunicilor. Am început să mă gândesc cum aș putea găsi locatari pentru multele case frumoase și nelocuite din satul meu, cum să ajut satul să renască. Slătioara, jut. Vâlcea, este o comună extrem de frumoasă, cu ulițe asfaltate, internet de mare viteză și stație de colectare selectivă. Cu ajutorul PatriaBank am inițiat un grup de cercetare la fața locului, format din 6 specialisti din domenii complementare, care să analizeze localitate din punctul de vedere a factorilor ce alcătuiesc indicele de calitate a vieții. Rezultatul general va lua forma unui Ghid de relocare de la oraș la sat,cu ajutorul căruia cercetarea noastră să fie aplicabilă de cei interesați și altor localități, toate acestea din dorința de a oferi orășenilor oportunitatea de a se reloca în comunități rurale care să le împlinească așteptările.” Octavian Viorel, creative @pukka.
”Niște Orășeni este un proiect de suflet, pe care nu doar l-am simțit de ajutor în noul context ci ne-am dorit sa contribuim la fundamentarea lui astfel încât să-l oferim “la cheie” localităților din România și altor fii ai satelor care își doresc să atragă noi locuitori în comunitatea lor sau să se reîntoarcă în aceasta. Pentru noi, in Patria Bank, este parte din misiunea noastră sa susținem dezvoltarea micro comunităților și promovarea incluziunii financiare și de aici dorința de a crește și dezvolta comunitățile rurale. Ne bucura sa putem fi parte din proiect si prin produsele noastre sa putem oferi solutii celor care doresc sa incerce un alt stil de viata. Proiectul oferă un cadru general de analiză la care se poate raporta oricine dorește să se mute la țară, un instrument util cu o exemplificare concretă pe o comunitate.” spune Ștefania Cristescu, director Marketing și Comunicare Patria Bank.
Rezultatul cercetării a luat forma unui Ghid de relocare de la oraș la sat realizat urmând metodologia pusă la dispoziție către Institutul de Cercetare a Calității Vieții și oferă o viziune globală asupra traiului la sat, urmărind următoarele dimensiuni: populație, educație, sănătate, mediu social, mediu natural, soluții de locuire, servicii publice și servicii private.
Ghidul este disponibil și poate fi consultat pe www.nisteoraseni.ro și pe https://www.patriabank.ro/blog/niste-oraseni iar grupul de cercetare care l-a realizat este format din: Marius Chivu (co-inițiator al proiectului, scriitor și specialist pe teme de educație), Octavian Viorel (co-inițiator al proiectului), Claudia Petrescu (cercetător științific la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii), Ana Irina Lupu (arhitect și specialist pe teme ce țin de urbanism), Florin Stoican (președinte al asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Văcărești, specialist pe teme de mediu) și Cornelia Florea (sociolog).
Toate detaliile privind inițiativa de susținere pentru migrația din urban în rural și Ghidul de relocare de la oraș la sat pot fi obținute accesând www.nisteoraseni.ro sau urmărind pagina de facebook a proiectului.
Despre Patria Bank și Grupul Patria Bank
Patria Bank este o bancă românească, listată la Bursa de Valori București, cu prezență la nivel național, fiind dedicată creșterii gradului de bancarizare în România și susținerii antreprenorilor locali. Grupul Patria Bank are ca acționar majoritar Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) si BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN și SAI Patria Asset Management.