VOCEA CRESCĂTORULUI DE BOVINE. Nicușor Șerban, unul dintre marii crescători de bovine din România, a declarat la Agro TV, că-i este imposibil să concureze cu crescătorii de vaci din Ungaria care beneficiază de o subvenție de 800 de euro pe cap de vacă. Cu așa o subvenție, fermierii din Ungaria își permit să vândă mai ieftin laptele. Crescătorul de bovine este nemulțumit de decizia Ministerului Agriculturii de a limita la 250 de capete de vaci acordarea subvenției europene pentru vaci de lapte, sprijin cuplat zootehnic.
Dacă politica de lapte a României continuă în această direcție în care a fost în ultimii 7 ani, avem toate șansele ca România, în continuare, să importe lapte materie primă, ca România, în continuare, să importe produse procesate din lapte din toate țările Uniunii Europene, pentru că, e clar, suntem pe o piață comună, e o piață în care concurența este clară și-n care trebuie să recunoaștem și noi, fermierii români, că dacă nu suntem competitivi, nu avem ce căuta, nu putem să stăm.
Atât timp cât fermierul vecin din Ungaria primește o subvenție de 800 de euro aproximativ pe cap de vacă și eu primesc, după calculele pe care le-am făcut, 180 de euro pe cap de vacă pentru că atâta s-a primit pe cap de vacă din 2013. O fermă care a avut 100 de vaci și care are 100 de vaci astăzi a primit pe fiecare an, din acești ani, 530 de euro pe cap. O fermă care a avut 500 de capete în 2013, dar s-a dezvoltat, a investit, primește 180 de euro pe cap, deci de trei ori mai puțin.
Vindem pe aceeași piață, ne ducem către aceleași fabrici de lapte. De ce mi-ar da mie o fabrică de lapte mai mare preț pe lapte, că am mai multe capete de vaci?! Sigur că va căuta să ia lapte de unde poate să-l ia mai ieftin. De la mine nu poate să-l ia, a spus fermierul Nicușor Șerban, miercuri seara, la Agro TV.
Potrivit site-ului Clubului Fermierilor Români, fermierul Nicușor Șerban este administratorul Agroserv Măriuța din Drăgoești, județul Ialomița și deține una dintre fermele de elită cu vaci Holstein de genetică aleasă, dar și teren pe care îl cultivă atât pentru a asigura furajul animalelor, cât și pentru a face profit din valorificarea producțiilor de cereale, porumb sau rapiță.
În iunie 2018 a inaugurat „Lăptăria cu Caimac”, fabrica de lactate produse din lapte de vacă, în urma unei investiții de 7 milioane euro.
Societatea Agroserv Măriuța a fost înființată în anul 1994. Ca prim domeniu de activitate a fost arendarea terenurilor agricole și lucrarea acestor terenuri. Astăzi societatea a ajuns să lucreze aproximativ 3.500 de hectare de teren arabil.
În 1998, Nicușor Șerban a considerat ca este bine ca parte din producția vegetală să o valorifice prin creșterea animalelor și, dată fiind zona și tradiția, s-a îndreptat către vaca de lapte. În 2005 ferma avea 60 de vaci, iar astăzi, pe partea zootehnică, ferma are un număr de 2.600 de animale, din care 1.050 de vaci la muls, un grajd pe o suprafață de 13.500 de metri pătrați, care adăpostește 800 de vaci de lapte, sala de muls și partea de birouri, de managementul efectiv al fermei de vaci. Ferma folosește cele mai bune tehnologii care sunt în fermele de vaci din lume.